Δέντρα ξερά που δεν υλοτομούνται

Δέντρα ξερά που δεν υλοτομούνται

Μάιος 2018

Τα τελευταία χρόνια, στο Δήμο Ηλιούπολης Αττικής, καταγγέλουμε συνεχώς υλοτομήσεις υγιών δέντρων! Υλοτομήσεις που γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση, με την πρόφαση της επικινδυνότητας του δέντρου (γέρνει ή είναι πολύ ψηλό) ή ασθένειας που έχει στο εσωτερικό του κορμού, αλλά κρύβει επιμελώς το πράσινο φύλλωμά του! Ασθένεια που μπορεί να διαγνώσει μόνο γεωπόνος, αλλά οι υπόλοιποι δε μπορούμε να αντιληφθούμε! Βέβαια, αφού είναι τόσο προφανής η ανάγκη υλοτόμησης, γιατί δεν εκδίδεται νόμιμη άδεια, είναι κάτι που δε μπορούμε επίσης να καταλάβουμε…

Η υποστήλωση ενός υγιούς δέντρου που γέρνει, η η θεραπεία του (αν τελικά έχει κάποια ασθένεια, που τις περισσότερες φορές είναι δικαιολογία αναπόδεικτη), ώστε να προληφθεί η οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια, δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη…. Και βέβαια στις θέσεις των απολεσθέντων δέντρων, κάτι τσιμεντένιο φυτρώνει και ΙΧ που φορτώνουν ξύλα για κάποια τυχερά τζάκια!

Τελευταία φορά που καταγγείλαμε ομαδική καρατόμηση δέντρων, χωρίς άδεια , ήταν το Νοέμβριο του 2017 στο πάρκο της περιοχής Τζαβέλλα (απ’ όπου και η παραπάνω φωτογραφία), στη συμβολή της με τη λ. Βουλιαγμένης, που είναι μπαζωμένο τμήμα του ρέματος Πικροδάφνης, οπου κόπηκαν σε μια μέρα 20 δέντρα! Περισσότερα για το συγκεκριμένο έγκλημα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

ΟΞΥΜΩΡΟ

Το οξύμωρο που θέλουμε να περιγράψουμε και να μοιραστούμε με αυτό το άρθρο μας είναι οτι, ενώ τα καταπράσινα δέντρα καρατομούνται με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα, κατάξερα δέντρα στην παραρεμάτια περιοχή του ρέματος της Πικροδάφνης και κυρίως πάνω από την κοίτη ή στο πρανές του ρέματος, παραμένουν στη θέση τους χρόνια! 

Τα δέντρα που γέρνουν πάνω από την κοίτη του ποταμού και είναι τελείως ξερά, μαύρα σα να έχουν καεί, είναι πολύ εύκολο σε μια καταιγίδα να σπάσουν ή να ξεριζωθούν και να πέσουν μέσα στην κοίτη και να τη φράξουν, προκαλώντας ενδεχομένως πλημμυρικό φαινόμενο! Υπάρχουν τέτοια δέντρα και μάλιστα κοντά στο σημείο που η Πικροδάφνη στενεύει, μετατρέπεται σε κλειστό οχετό, για να διασχίσει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης!

Τα ξερά δέντρα που διακρίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση 3-5 χρόνια! Τα 20 καταπράσινα δέντρα που υλοτομήθηκαν το Νοέμβριο του 2017 στο πάρκο της Τζαβέλλα, βρισκόντουσαν σε απόσταση 70 μέτρων από  αυτά….. 

Με επιστολή μας στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητάμε τη γρήγορη απομάκρυνση αυτών των δέντρων. Επιτέλους να δούμε στην Ηλιούπολη να κόβεται ένα δέντρο δικαιολογημένα…

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.