Ο δρόμος του νερού

Ο δρόμος του νερού

Ο Δρόμος του νερού: συνεχίζονται οι ανθρωποθυσίες στα μπαζωμένα ρέματα, στον αμείωτο ρυθμό κοπής δέντρων μέσα στις πόλεις μας και γύρω από αυτές, στη συνεχιζόμενη οικιστική επέκταση ΧΩΡΙΣ φραγμούς, χωρίς όρια, χωρίς κανένα σεβασμό στο φυσικό μας περιβάλλον και τους νόμους που το διέπουν….

Προς ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες μας. Πολίτες και πολιτικούς!

Φέρτε μας πίσω τα ποτάμια και τα ρέματα που μπαζώσατε και χτίσατε! Φέρτε μας πίσω τα δάση μας που καταστρέψατε! Πρασινείστε τις πλατείες και τις πόλεις μας με το πράσινο που κόψατε αγόγγυστα κι αλύπητα για να χτίσετε και να τσιμεντώσετε!

Δε μας νοιάζουν οι πολυκατοικίες σας, τα σπίτια σας, οι βίλλες σας, οι περιουσίες που αποχτήσατε εις βάρος του κοινωνικού συνόλου! Μας νοιάζουν οι ζωές και οι περιουσίες της πλειοψηφίας των πολιτών που σέβονται τους κοινούς κανόνες και νόμους, που διέπουν την εύρυθμη λειτουργία μιας χώρας, που υπακούουν σ’ αυτούς, που χτίζουν ό,που ο νόμος ορίζει! 

Μας νοιάζουν τα πολιτικάντικα παιχνίδια προς άγραν ψήφων! Μας νοιάζουν οι πλάτες της πολιτικής εξουσίας σε όλους αυτούς που μπάζωσαν, έχτισαν, έκαψαν, καταπάτησαν, αυθαιρέτησαν και νομιμοποίησαν εκ των υστέρων, για να εισπράξει εύκολα έσοδα το Δημόσιο! Έσοδα που είναι ανίκανο να εισπράξει με τη νόμιμη οδό!

Μας νοιάζει η “κατασκευή” νόμων για το βόλεμα αυτών, που ενώ γνωρίζουν τι κάνουν, μας καλούν εκ των υστέρων να λυπηθούμε την περιουσία τους και να την προστατέψουμε!

Μας νοιάζουν οι σχεδιασμοί των εκάστοτε κυβερνώντων και διοικούντων, που θυσιάζουν τον αναντικατάστατο φυσικό μας πλούτο, για τον πλουτισμό πολιτών, για την ΕΥΚΟΛΗ κατασκευή!

Για την απόκτηση περιουσίας αυθαίρετα και παράνομα, με πλήρη γνώση της αυθαιρεσίας όσων επιδίδονται σ’ αυτή, διότι γνωρίζουν οτι θα νομιμοποιηθούν!

Μας νοιάζουν τα έργα που στηρίζονται στην ΕΥΚΟΛΗ λύση, που επιμένουν οτι είναι και φθηνή ενώ δεν είναι τις περισσότερες φορές…

Μας νοιάζει που πάντα έχουμε χρήματα για πολυτέλειες, για ρουσφέτια, για σπατάλη, αλλά ελάχιστες φορές έχουμε χρήματα για να σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο!

Ολοκληρωμένο έργο με την έννοια οτι το σχεδιάζουμε έχοντας κύριο γνώμονα την προστασία της Φύσης. Διότι θεωρούμε αυτονόητο οτι επιτρέπουμε μόνο τις κατασκευές που την σέβονται και την προστατεύουν!

Μας νοιάζει που δεν τιμωρούμε τον καταπατητή και τον αυθαιρετούχο παρά μονο τον παρακαλάμε να έρθει να νομιμοποιήσει το αυθαίρετο, που έχτισε καταστρέφοντας και μπαζώνοντας κοινή περιουσία, το δρόμο του νερού, τον τόπο του δάσους, τις αμμοθίνες της παραλίας! 

Μας νοιάζει που πληρώνουμε όλοι τα λάθη, τις παραλείψεις, τη βαρειά αμέλεια, το έγκλημα πολιτικών και πολιτών, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου! 

17 Δεκεμβρίου 2017- ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ

Ποδονίφτης: Δύο σημαντικά έργα απειλούν να καταστρέψουν τα δύο τελευταία τμήματα φυσικής του κοίτης, συνολικού κόστους 21 εκατ. ευρώ
(ανάρτηση της αρχιτέκτωνος Νατάσας Παπαδέδε μέλος της ομάδας ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS)

Ο ποταμός Ποδονίφτης είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Κηφισού. Το δέλτα της συμβολής του Κηφισού και του Ποδονίφτη καταλαμβάνει ο δήμος ΝΦ ΝΧ. Από εδώ διέρχονται οι απορροές προς το λεκανοπέδιο μεγάλου μέρους του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, όλης της Πεντέλης και μικρού τμήματος του Υμηττού, αφού διαβούν το μισό σχεδόν έντονα αστικοποιημένο λεκανοπέδιο (ακτίνα 10 περίπου χιλιόμετρα). Η περιοχή έχει το θλιβερό προνόμιο να συγκαταλέγεται στις πιο έντονα πληγείσες περιοχές των 2 από τις 4 φονικότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων στο λεκανοπέδιο: της πλημμύρας του Νοέμβρη του 1961 με 40 νεκρούς και αυτής του Οκτώβρη του 1994 με 17 νεκρούς.

Στις 19.12.2017 λήγει η διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαντολογικών Επιπτώσεων του εγκιβωτισμού των 800μ φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη ανάντη της γέφυρας της οδού Χαλκίδος και έως την οδό Ερατώνος. Αυτό που αποκαλείται «διευθέτηση» είναι η μετατροπή του ποταμού σε ανοιχτό αγωγό ομβρίων, μικρότερης διατομής από τη φυσική κοίτη, ακυρώνοντας επιπλέον την αντιπλημμυρική προστασία που προσφέρουν οι φυσικοί μαίανδροι του ποταμού (ανάσχεση ταχύτητας νερού, ζώνες υπερχείλισης). Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην όαση που προαναφέραμε, αρκεί να επισκεφθεί κανείς το τμήμα κατάντη της οδού Χαλκίδος που έχει ήδη τσιμεντοποιηθεί και τα 40μ στο ύψος της οδού Ερατώνος που, ως «προσωρινή λύση», εγκιβωτίστηκαν με μερικούς τόνους σαραζανέτια πρόσφατα.

– Λόγω της πλημμύρας στη Μάνδρα αναβλήθηκε στις 16.11.2017 η συνεδρίαση κατά την οποία η Περιφέρεια θα γνωμοδοτούσε για τη Μελέτη Περιβαντολογικών επιπτώσεων της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου (συνοδού έργου της κατασκευής του νέου γηπέδου της Δικέφαλλος ΑΕ) που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε επαφή με το τμήμα του ρέματος Γιαμπουρλά που ρέει στη φυσική του κοίτη.

Σχετική αρνητική γνωμοδότηση με ευρεία πλειοψηφία έχει δώσει το δημοτικό συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, κρίνοντας το έργο, εκτός των άλλων, άχρηστο.

Έχει εμπρόθεσμα επισημανθεί στην Περιφέρεια ότι η μελέτη δεν εξετάζει τις επιπτώσεις της άμεσης γειτνίασης του έργου με το ρέμα, χαρακτηρίζει το χώρο του ρέματος «εγκαταλειμμένες βιομηχανίες» παρότι στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής (ΦΕΚ 738Δ/ 14.07.2003) καταγράφεται με απόλυτη σαφήνεια η οριοθέτηση του ρέματος και της δασικής περιοχής που το περιβάλλει, ενώ από τις 2 προτεινόμενες χωροθετήσεις του εργοταξιακού χώρου η 1η βρίσκεται σε απόσταση 50μ από το ρέμα Γιαμπουρλά, η δε 2η σε άμεση επαφή με τη φυσική του κοίτη (παιδαριωδώς στον Χάρτη Χρήσεων Γης, όπου σημειώνονται οι δύο θέσεις, η κοίτη του ρέματος έχει μετατοπιστεί λίγα μέτρα παραπέρα).

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

15 Δεκεμβρίου 2017- ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

Στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης, συνυπογράψαμε κοινό υπόμνημα  για τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) οριοθέτησης και διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, μαζί με άλλους 13 συλλόγους-συλλογικότητες.

Κοινός μας στόχος είναι η αποτροπή του εγκιβωτισμού του, που σημαίνει καταστροφή της φυσικής του κοίτης, του πρασίνου και αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου!

Η διατήρηση των ποταμών και ρεμάτων σε φυσική κατάσταση και η αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεών μας στηρίζοντας και ενισχύοντας το σοφό έργο της φύσης και τα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί, που πάντα σεβόμαστε και προστατεύουμε, πρέπει να είναι για μας θέμα ΖΩΗΣ όπως αποδείχθηκε, δυστυχώς, και πρόσφατα! 

Διαβάστε ΕΔΩ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της ΕΦ.ΣΥΝ 

15 Νοεμβρίου 2017  ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ και ΜΑΝΔΡΑ Αττικής

23 οι νεκροί…..

ΜΑΝΔΡΑ Αττικής: πόλη χτισμένη πάνω σε ρέματα, διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, γραμμένο τον Οκτώβριο του 2005! 

2017 Νοέμβριος- ΚΕΡΚΥΡΑ

Πνίγηκε ένας τουρίστας- Δύο ξενοδοχεία κτισμένα στις εκβολές ενός ρέματος

2016 ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 messin_katasrt_1

 

Η ανάπτυξη της πόλης και οι διαδρομές των ρεμάτων στην Αθήνα

 

 

 

Ένα πολύ αξιόλογο άρθρο  της κ. Ντίνας Βαϊου (Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Επίκoυρος Καθηγήτρια ΕΜΠ) & της κ. Μάχης Καραλή (Αρχιτέκτων, Επίκ. Καθηγήτρια ΕΜΠ).

Αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο του νερού στη χωροθέτηση της παλιάς Αθήνας και τον μετέπειτα καταστροφικότατο ρόλο της κερδοσκοπίας στην εξαφάνιση των φυσικών δρόμων του, που με τόση σοφία χρησιμοποιήθηκαν μέχρι την ‘ανάπτυξή’ της!

 

 

Comments are closed.