Υλοτομία δέντρων…

Υλοτομία δέντρων…

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΟΥ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 8, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

ή

Πως και πόσο ενοχλούνται από ένα υγιές δέντρο στο πεζοδρόμιο του Δήμου Ηλιούπολης πολλοί τοπικοί μας άρχοντες, όταν αυτό βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του υπαίθριου χώρου ενός καταστήματος, που θα έπρεπε να είναι πρασιά και πεζοδρόμιο αλλά έχει γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα!

Πως τα τραπεζοκαθίσματα, που εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων δεν ενοχλούν τη Δημοτική Αρχή, αλλά ενοχλείται από το δέντρο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη της καφετέριας να κάνει πλήρη κατάληψη και εκμετάλλευση του πεζοδρομίου… 

Το δέντρο αυτό, λεύκα αργυρόφυλλη, βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο άνοιγμα που αφήνει η τεντοκατασκευή, που κλείνει την πρασιά και το μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομίου του ακινήτου επί της οδού Ανεξαρτησίας 8, στην Ηλιούπολη …

     ΙΣΤΟΡΙΚΟ  

 1. Μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη του καταστήματος επί της οδού Ανεξαρτησίας 8, στην Ηλιούπολη, για κοπή του δέντρου ‘λόγω επικινδυνότητας πτώσης και καταστροφής του πεζοδρομίου’!!! το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηλιούπολης, στις 14/2/18.
 2. Η γεωπόνος του Δήμου στην Τεχνική της Έκθεση εισηγήθηκε την κοπή του δέντρου, με την αιτιολογία οτι η λεύκα δεν έχει κλαδιά (μετά από συνεχείς κλαδεύσεις), με αποτέλεσμα η κόμη του δέντρου να αναπτύσσεται σε μεγάλο ύψος, οπότε μειώνεται η σταθερότητα του δέντρου και καθίσταται επικίνδυνο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες……
 3. Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Γ. Χατζηδάκης, Δ. Καλαντίδης, Ι. Αντζινάς, Ε. Ψυρρόπουλος, Κ. Παπδόπουλος, Μ. Κουρής), στις 14/2/18 ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ, υπέρ της κοπής του δέντρου και της αντικατάστασής του!!! Όταν ζήτησα (Ευαγγελία Δημητρίου) από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αντζινά και την αρμόδια γεωπόνο κ. Κατσορίδα να ξαναδούν το θέμα γιατί το δέντρο είναι υγιέστατο (βλέπε φωτογραφίες), μπορεί να υποστηλωθεί αν νομίζουν οτι υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους διερχόμενους κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες και οτι αυτό που ενοχλεί πραγματικά είναι η επέκταση της επιχείρισης στο πεζοδρόμιο, ήταν ανένδοτοι.
 4. Το θέμα αυτό είχε μπει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου με αριθμό 46, για να ζητηθεί η έγκριση της κοπής. Όταν το απόγευμα της ίδιας μέρας πήγα στο Δ.Σ. και ζήτησα από τον Πρόεδρο να μιλήσω, δείχνοντάς του τις εύγλωττες φωτογραφίες, μου είπε οτι το θέμα είχε αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη και δεν θα συζητηθεί!

 ΚΑΤΑΓΕΙΛΑΜΕ την απόφαση αυτή στο τμήμα έκδοσης αδειών δόμησης του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να μη δοθεί η απαιτούμενη άδεια (νόμος 4495_2017.- ΑΡΘΡΟ 29ζ), επισυνάπτοντας φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει τους πραγματικούς και οφθαλμοφανείς λόγους της απόφασης αυτής ! 

Τα δέντρα είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύουν την πόλη από πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων είναι και η πλημμύρα. Ιδιαίτερα η λεύκα είναι κατ’ εξοχήν υδρόφιλο δέντρο, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε αντιπλημμυρική ασπίδα για την πόλη! Κυρίως όταν αφήνεται και επαρκής χώρος με χώμα γύρω από τις ρίζες, τα νερά της βροχής απορροφώνται πολύ γρήγορα από τις ρίζες του δέντρου και το χώμα. 

Τα πεζοδρόμια είναι επίσης δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, που πρέπει να διευκολύνουν την κυκλοφορία στην πόλη. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καρατομεί τα δέντρα με τόση ευκολία, να επιτρέπει την κατάληψη των πεζοδρομίων σε τέτοιο βαθμό που να εμποδίζεται η κυκλοφορία των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τα διαχειρίζεται σαν προσωπικό του περιουσιακό στοιχείο.

ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

7 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΤΟΜΙΑ 19 ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ (βλέπε πιο κάτω σχετικά κείμενα)

Kύριε Δήμαρχε,

Προκειμένου να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς σ’ αυτά που γράφουμε και ισχυριζόμαστε, αλλά και για να μας καταλαβαίνουν και οι αναγνώστες, που δεν έχουν εντρυφήσει στο θέμα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

 • Το πάρκο της οδού Τζαβέλλα για το οποίο μιλάμε, είναι το μπαζωμένο ρέμα της Πικροδάφνης. Από πάνω τα δέντρα και από κάτω το ρέμα. Τόσο απλό. Δεν είναι δημοτικός χώρος. Για το ρέμα της Πικροδάφνης το ΣΤΕ, στην πρόσφατη απόφασή του με αρ. 1915/2017, αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε σχεδιασμός και επέμβαση, χωρίς να προηγηθεί οριοθέτησή του και δη ενιαία (για όλο το μήκος του ρέματος, ανάντη και κατάντη της λεωφόρου Βουλιαγμένης). Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η οριοθέτηση της Πικροδάφνης είναι ακόμη ανοιχτή και δεν έχει ολοκληρωθεί, επομένως δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτό.
 • Η υποχρέωση της εταιρείας που κατασκεύασε τα αντιπλημμυρικά έγκειται στην αποκατάσταση του πάρκου και όχι στην καταστροφή του. Αυτό σημαίνει ότι φυτεύεις στα σημεία που έκοψες, για να αποκατασταθεί ΚΑΠΟΤΕ το πράσινο που στέρησες από την πόλη. Δεν κόβεις κι άλλα 19 δέντρα. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ!
 •  Είμασταν ενάντια στα αντιπλημμυρικά έργα για δύο σημαντικότατους λόγους:

Ο πρώτος λόγος αφορά το σχεδιασμό της διαδρομής των αντιπλημμυρικών που εγκρίνατε, αποψιλώνοντας πάρκα, κόβοντας δέντρα 30-50 χρόνων και θα κόβατε κι άλλα 17, με άδεια καταφανώς ‘παράνομη’, η οποία ακυρώθηκε εν μια νυκτί μετά από παρέμβασή μας! Γνωρίζουμε όλοι, μάλλον όσοι θέλουμε απ’ ότι φαίνεται, ότι τα δέντρα είναι το δεύτερο αντιπλημμυρικό μέσο της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι, όταν θέλεις να θωρακίσεις μια πόλη από την πλημμύρα, κρατάς και διατηρείς με τον καλύτερο τρόπο όσα όπλα σου χάρισε η φύση και φύτεψαν οι προηγούμενοι, δηλαδή το ποτάμι και τα δέντρα και μετά κατασκευάζεις αντιπλημμυρικά…

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι, όταν αποφασίσατε να μεταφέρετε νερά από τους Τράχωνες στην Πικροδάφνη, εγκρίθηκε και ξεκίνησε το έργο, δεν είχε γίνει νέα υδρολογική μελέτη που να το λαμβάνει υπ’ όψιν της! Πως μπορείς να μεταφέρεις νερά από άλλο ρέμα χωρίς να υπολογίσεις αν το δικό σου θα αντέξει κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, με παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις? Πως μπορεί κάποιος, χωρίς νέους υδραυλικούς υπολογισμούς να σιγουρευτεί ότι δε θα δημιουργηθεί υδραυλικό άλμα στη Τζαβέλλα, στο σημείο που η Πικροδάφνη μετατρέπεται σε κλειστό οχετό για να διασχίσει τη Βουλιαγμένης, όταν σε παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις θα κατεβάζουν νερά και τα δύο ποτάμια? Και η Πικροδάφνη και οι Τράχωνες?

Για μας, τα αντιπλημμυρικά έργα, πρέπει να βοηθούν και να συμπληρώνουν το έργο της φύσης και όχι να την αγνοούν καταστρέφοντάς τη, διότι αυτό το πληρώνουμε κάποια στιγμή πολύ ακριβά και έχουμε, δυστυχώς, πρόσφατη, νωπή εμπειρία…

 •  Τα δέντρα που κόπηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους γερά δέντρα, δείτε παρακάτω φωτογραφίες των κομμένων κορμών και μάλιστα λεύκες, που είναι κατ’ εξοχήν υδρόφιλα και κατάλληλα να απορροφούν νερό. Επιπλέον, τα φροντίζεις όταν αρρωστήσουν, τα υποστυλώνεις όταν γέρνουν, τα συντηρείς και δεν τα καταστρέφεις. Μπορείς να σώσεις αρκετά δέντρα, αν το θελήσεις. Δεν πετάς στον Καιάδα τους ασθενείς και ηλικιωμένους…
 • Το πάρκο της Τζαβέλλα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της πόλης και του ρου της Πικροδάφνης. Στο χαμηλότερο σημείο που χάραξε ο δρόμος του νερού, που μπαζώθηκε πιο πάνω (πάρκο Ναυαρίνου, Καλαβρύτων) αλλά εκείνο, επειδή θυμάται πάντα το δρόμο του, τον ακολουθεί πιστά. Αφού τον μπαζώσαμε λοιπόν, χρειάζονται πολλά δέντρα για να καταπίνουν τα νερά και να αποστραγγίζουν τη γη, για να προστατεύουν τους κατοίκους από τα επιφανειακά όμβρια ύδατα. Αντ’ αυτού κόψατε 42 λεύκες στην πλατεία Βεάκη το 2012 (100 μέτρα απόσταση από τη Τζαβέλλα), 17 δέντρα (σύμφωνα με την άδεια) στη Τζαβέλλα το 2014, 19 δέντρα στη Τζαβέλλα το 2017, πάμπολλα δέντρα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, δέντρα στην πλατεία Φλέμινγκ και πρόσφατα στην Παραθύρα….

Αποψιλώνετε συστηματικά το δρόμο του νερού, μας εκθέτετε ανεπανόρθωτα στους κινδύνους της πλημμύρας,  των ρύπων, της ηχορύπανσης, του καύσωνα….Τα αντιπλημμυρικά δε λύνουν όλα τα προβλήματα και όχι στο μέγιστο βαθμό που έχει ανάγκη η πόλη μας, κάθε πόλη.

 • Ο χώρος που λειτουργούσε και θέλετε να ξαναλειτουργήσει η παιδική χαρά δεν είναι δημοτικός, είναι το ρέμα, το ίδιο το ποτάμι. Ποιος πιστοποίησε αυτό το χώρο ως κατάλληλο για να παίζουν τα παιδιά, τη στιγμή που δεν είναι δημοτικός, δεν ολοκληρώθηκε η οριοθέτηση της Πικροδάφνης, γειτνιάζει με υπερτοπική λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, εκθέτοντας τα παιδιά σε ρύπους και ηχορύπανση, κυρίως τώρα που την αποψιλώσατε και είναι μπαζωμένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται? Αν υπάρχει υπογεγραμμένη τέτοια πιστοποίηση, ζητάμε οπωσδήποτε αντίγραφό της.

Εν κατακλείδι, αυτό που ζητούσαμε, ζητάμε και θα ζητάμε από κάθε αρχή, τοπικής, εθνικής και υπερεθνικής εμβέλειας, είναι να αξιοποιεί στο έπακρο κάθε πόρο που διαθέτουμε, φυσικό και οικονομικό, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις σύγχρονες πόλεις, με το μικρότερο κόστος. Όσα βιώνουμε στην οικονομία μας τα τελευταία χρόνια και όσους χάσαμε στις πλημμύρες, τουλάχιστον της τελευταίας τριετίας, ας μας γίνουν μάθημα, για να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και απόφασης, προτεραιότητες!

Η προστασία της Ζωής και της Υγείας των κατοίκων μιας πόλης πρέπει να είναι πάντα οι πρώτοι στόχοι στην ιεράρχηση των αναγκών της.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΑΒΕΛΑ

Στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν φωτογραφίες και προσφυγές για την κοπή των δέντρων στο πάρκο Τζαβέλα. Να υπενθυμίσω ότι λόγω των Αντιπλημμυρικών Έργων (τα οποία κάποιοι πολέμησαν με προσφυγές στο ΣΤΕ) απομακρύνθηκε η παιδική χαρά και όλα τα όργανα που υπήρχαν.

Σήμερα, μετά το πέρας των έργων, προχωρούμε στην αποκατάσταση του πάρκου τοποθετώντας σύγχρονη και πιστοποιημένη παιδική χαρά, προχωρούμε στην ανάπλαση του Γηπέδου Μπάσκετ και τοποθετούμε όργανα γυμναστικής ενηλίκων.

Επίσης φυτεύουμε πάνω από 20 νέα δέντρα , πικροδάφνες και αναρριχητικά φυτά.
Σχετικά με τα δέντρα που κόπηκαν, αυτά ήταν σάπιες λεύκες οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά μας που θα παίζουν στην παιδική χαρά. Είχαμε την υποχρέωση για την αποφυγή ατυχήματος να τα κόψουμε.
Το πάρκο μετά την ολοκλήρωσή του θα γίνει ένα από τα καλύτερα πράσινα πάρκα στην πόλη μας!

 

Νοέμβριος 2017

Ηλιούπολη, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μενελάου με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, πάνω στο μπαζωμένο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, στο χώρο που χρησιμοποιείται σαν παιδική χαρά και για αθλοπαιδιές, διαπιστώθηκε η ταυτόχρονη κοπή 19 δέντρων!

Στο χώρο αυτό είχαν κοπεί πολλά δέντρα πριν από τρία χρόνια, για να συνδεθεθεί ο αγωγός Σ2 με το ρέμα της Πικροδάφνης και σήμερα το έγκλημα ολοκληρώθηκε…

Ένας καταπράσινος χώρος, που παρείχε στους κατοίκους της περιοχής:

 • φίλτρο για τους ρύπους της παρακείμενης λεωφόρου Βουλιαγμένης, 
 • προστασία από το θόρυβο μιας λεωφόρου υπερτοπικής κυκλοφορίας
 • αντιπλημμυρική προστασία, που προσέφερε το ριζικό σύστημα των πανύψηλων δέντρων του απορροφώντας τα όμβρια νερά που κυλούν επιφανειακά από το πάρκο Καλαβρύτων (το οποίο ήταν κλάδος της Πικροδάφνης και μπαζώθηκε, όμως το νερό ακολουθεί το δρόμο που ξέρει, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσει από πάνω μας…)

…αποψιλώθηκε συστηματικά!

Επιπλέον χωροθετείται παράνομα παιδική χαρά και χώρος για αθλοπαιδιές σε μπαζωμένη περιοχή του ΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ!

Καταγγείλαμε  τις αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις του Δήμου Ηλιούπολης στο ρέμα της Πικροδάφνης και θα συνεχίσουμε, με όποιο μέσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να σταματήσει η αυθαίρετη διαχείριση της κοινής μας περιουσίας! Γιατί για εμάς, η προστασία της Ζωής και της Υγείας των κατοίκων μιας πόλης είναι πάντα οι πρώτοι στόχοι στην ιεράρχηση των αναγκών της. Ουδείς, εκλεγμένος ή μη, έχει το δικαίωμα να θέσει τα δύο υπέρτατα αυτά αγαθά σε άλλη θέση, με άλλη προτεραιότητα και είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε!

Καταγγείλαμε διότι:

 • Η συγκεκριμένη περιοχή ευρισκόμενη πάνω από το μπαζωμένο τμήμα του ρέματος Πικροδάφνης, είναι δασική έκταση και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή. Αν έχει εκδοθεί τέτοια άδεια, ζητάμε επειγόντως αντίγραφό της.
 • Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΣΤΕ, αλλά και με την πρόσφατη απόφασή του, με αρ. 1915/2017, δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε σχεδιασμός και επέμβαση στο ρέμα της Πικροδάφνης, χωρίς να προηγηθεί οριοθέτησή του και δη ενιαία (για όλο το μήκος του ρέματος, ανάντη και κατάντη της λεωφόρου Βουλιαγμένης). Κατά συνέπεια η κοπή δέντρων το Νοέμβριο του 2017 στη συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή πάνω στο μπαζωμένο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, συνιστά παράνομη ενέργεια, αντίθετα με την προαναφερθείσα απόφαση.
 • Με βάση την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 28492 (ΦΕΚ Β 931/18.05.2009), άρθρο 2 και την ΥΑ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014, οι παιδικές χαρές δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σε περιοχές με ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, να μη γειτνιάζουν με δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και να μη βρίσκονται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά (κατολισθήσεις, κατακρημνίσεις κλπ).
 • Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, δρόμο ταχείας υπερτοπικής κυκλοφορίας, με αυξημένη ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως βρίσκεται πάνω στο μπαζωμένο ρέμα,  επομένως είναι παντελώς ακατάλληλος ως προς τη χωροθέτησή του για παιδική χαρά και αθλοπαιδιές.
 • Το μπαζωμένο τμήμα του ρέματος Πικροδάφνης στο συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί δημοτικό ακίνητο ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί παιδική χαρά με άρθρο 1 της ΥΑ 27934/25-7-2014. Το τμήμα του ρέματος που έχει μπαζωθεί και από όπου διέρχεται υπόγειος αγωγός, δεν αποτελεί δημοτικό ακίνητο ούτε υπάγεται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Ηλιούπολης ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις εν λόγω χρήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η προστασία της Ζωής και της Υγείας των κατοίκων μιας πόλης είναι πάντα οι πρώτοι στόχοι στην ιεράρχηση των αναγκών της. Ουδείς, εκλεγμένος ή μη, έχει το δικαίωμα να θέσει τα δύο υπέρτατα αυτά αγαθά σε άλλη θέση, με άλλη προτεραιότητα και είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε!

 

 

 

Comments are closed.