Μια γιορτή για το πoτάμι μας, την Πικροδάφνη

Μια γιορτή για το πoτάμι μας, την Πικροδάφνη

Ευχαριστούμε πολύ, όλους εσάς!

Ευχαριστούμε πολύ τους καλλιτέχνες, συλλόγους και μαθητες που ομόρφυναν τον τόπο, που γέμισαν με όμορφα ακούσματα το χώρο, ωδή στο ποτάμι μας: 

Toν τραγουδιστή Δημήτρη Τριανταφυλλίδη

Τη Λαρίσα Ιασωνίδου, σοπράνο, καθηγήτρια φωνητικής του Ωδείου Αθηνών, με τους άξιους μαθητές της

Τη  Φωτεινή Σαββατιανού με τον τραγουδοποιό Πασχάλη Τσέρνα, τον Βλαδίμηρο Πέτσα και τον Θωμά Δρόσο

Τη σχολή Ιαπωνικών κρουστών ΑΤΕΝΕ DAIKO – Τα τύμπανα του Ήλιου

Τον Ταξιάρχη Μπεληγιάννη, αφηγητή παραδοσιακών παραμυθιών

Τον τραγουδοποιό Στέφανο Γεωργιάδη 

Τη χορωδία και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης

Το μουσικοχορευτικό τμήμα του συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης

Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Λαόπολις»

Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Άγγελος Σικελιανός»

Τους μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης για τα ζωγραφικά έργα και τις κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά και τους μαθητές του ειδικού παιδιών με εγκεφαλική παράλυση για το έργο τους, καθώς και του 11ου δημοτικού σχολείου για τις όμορφες ζωγραφιές!

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς μας! Χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε…

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ -Επίσημος χορηγός μας

ΤeTrust, Mεσίτες ασφαλίσεων  – Επίσημος χορηγός μας

ΕΠΙΠΛΑ ΤΗΝΙΑΚΟΣ

ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗ– Digital Print

ANAIS CATERING

DONUTS ΝΑΝΟΥ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΡΑΒΑΝΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΑΚΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΠΕΡΑΚΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ Ο ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ

ΚΑΒΑ ΚΤΗΜΑ ΣΑΡΑΔΕΙΚΑ

ΚΑΒΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΓΗΣ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ Τσακαμένου

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ «ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΔΕΜΙΡΗΣ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ- ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ  ΤΟ ΒΙΕΝΝΕΖΙΚΟ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ  ΖΩΗΣ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ Ο ΘΩΜΑΣ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΣΤΡΑΤΗΣ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΘΑ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ

ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ Αφοί ΤΣΑΒΟΥ

ΦΡΟΥΤΕΜΟΡΙΚΗ ΤΣΙΒΓΟΥΛΗΣ

ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΔΙΑΚΟΜΗ

ΚΑΦΕ-ΡΕΣΤΩΡΑΝ-ΜΠΑΡ ChiliPeppers

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

‘Ψήνω και Μεθώ’, εστιατόριο-ταβέρνα

Beerology’, μπαρ-ρεστωράν

‘ΡΑΧΑΤΙ’ Παραδοσιακό ρακάδικο

‘PYROTECHNICA’ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

Το Δ.Σ. της Κι.Π.Η.

Πηνελόπη Σταμάτη, πρόεδρος   – Γεωργία Μπουζάκη, ταμίας

Ύδρα Πάρντος, σύμβουλος – Ελευθερία Σολδάτου, αντιπρόεδρος

Ευαγγελία Δημητρίου, γραμματέας

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Πρωί-πρωί μέσα στην ησυχία του πάρκου, με συντροφιά τα κελαηδήματα των πουλιών στήθηκαν τα παιχνίδια για τα παιδιά. Ιδιαίτερα φέτος είδαμε πολύ ωραίες και πρωτότυπες κατασκευές με σκοινιά και άλλα υλικά, που έστησαν, όπως κάθε χρόνο οι πρόσκοποι Ηλιούπολης, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Κοντογιάννη! 

 

 

Παράλληλα ετοιμάστηκε  χώρος για ζωγραφική και κολάζ, αγαπημένη ασχολία των μικρών μας φίλων.

Το Roll up με τα ονόματα των καλλιτεχνών, μουσικών σχημάτων, πολιτιστικών, συλλόγων, σχολείων, χορηγών, που μας στήριξαν αφιλοκερδώς για να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή, αναρτήθηκε στο κέντρο της εκδήλωσης, σε περίοπτη θέση.

 

 

 

 

 

Ετοιμάζεται ο χώρος για το φαγητό, απλώνονται τα καθίσματα, κρεμιούνται οι φωτογραφίες και τα ζωγραφικά έργα των παιδιών. Δίπλα στην Πικροδάφνη απλώνονται οι πανέμορφιες ζωγραφιές των μαθητών του 11ου δημοτικού σχολείου, του ειδικού σχολείου των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και του 6ου δημοτικού, αφιερωμένες στο ποτάμι, στη φύση, που τόσο εκτιμούν τα παιδιά!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι δασκάλες του 6ου δημοτικού στήνουν με πολύ αγάπη όμορφες κατασκευές των παιδιών, όλες από ανακυκλώσιμα υλικά! 

Σε περίοπτη θέση οι φωτογραφίες με την πανίδα και χλωρίδα της Πικροδάφνης, προσφορά της ΕΕΠΦ (Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης), που επιμελήθηκε την ύλη για την έκδοση του βιβλίου ‘Ανακαλύπτοντας την Πικροδάφνη’, για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Ενός Δήμου, που κάθε χρόνο μας προμηθεύει με εργαλεία και σακούλες για το καθάρισμα του πάρκου αυτού. Τον ευχαριστούμε πολύ!

 

Έναρξη της γιορτής με ένα ιδιαίτερο άκουσμα! Τα τύμπανα του ήλιου, της σχολής Ιαπωνικών κρουστών ΑΤΕΝΕ DAIKO,  ηχούν, με ένα πρωτότυπο για το χώρο άκουσμα! Συνδυάζοντας τον ήχο των κρουστών με έντονες κινήσεις χεριών, κερδίζουν τους επισκέπτες από την πρώτη στιγμή… 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια το ‘Καλωσόρισμα’ από την Πηνελόπη Σταμάτη, πρόεδρο της Κι.Π.Η. Ένα καλωσόρισμα κι ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους των διοργανωτών, σε όλους, που συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτής της γιορτής. Ένα κάλεσμα να σταθούν πλάι μας, αρωγοί σ’ αυτό τον αγώνα, για την προστασία της Πικροδάφνης!

 

Ο αφηγητής παραδοσιακών παραμυθιών Ταξιάρχης Μπεληγιάννης αφηγήθηκε ένα παραμύθι! Το παραμύθι της Δαφνούλας, που, σαν όλα τα παραμύθια, μαγεύει το κοινό…

Ave Maria! Από τη σοπράνο φωνή της Λαρίσας Ιασωνίδου, τόσο ταιριαστή με το φυσικό περιβάλλον, γεμάτο από τιτιβίσματα πουλιών, κάτω από τον ίσκιο του αιωνόβιου ευκάλυπτου στο πλάι της Πικροδάφνης! 

 

 

 

Αντάξιοι μαθητές της, μαθητές του Ωδείου Αθηνών, συνεχίζουν με όμορφες ερμηνείες έντεχνων τραγουδιών αλλά και ραπ! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο χώρος γέμισε επισκέπτες. Άλλοι ακούν, άλλοι περπατούν κάτω από τα δέντρα κι άλλοι παίζουν. Η ομορφιά και η φρεσκάδα του ποταμού και του παραποτάμιου πάρκου (λίγα μέτρα από τη λ. Βουλιαγμένης) σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το διαφορετικό τοπίο, τα διαφορετικά ακούσματα από αυτά της πόλης, ενώ εξακολουθείς να είσαι μέσα στην καρδιά της…     

  

 

                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όμως η γιορτή έχει ένα σκοπό. Να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τους κινδύνους που διατρέχει η Πικροδάφνη και το οικοσύστημά της, από τους σχεδιασμούς της πολιτείας και τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχουν οι πόλεις μας, αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί αυτοί…. Επιπλέον, στις επεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υποδομών, μαζί με την ανοχή ή επιθυμία πολλών Δήμων, προβλέπεται η καταστροφή πολλών εναπομείναντων σε φυσική κατάσταση ρεμάτων στην Αττική, στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας μας, όπως είναι το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και ο Ποδονίφτης!

 

Για την Πικροδάφνη μίλησε η Ευαγγελία Δημητρίου, γραμματέας της Κι.Π.Η..

Ανέφερε οτι στις παρεμβάσεις που προτείνονται να γίνουν, σε όλο σχεδόν το μήκος της Πικροδάφνης, από την Ηλιούπολη μέχρι το Έδεμ, είναι η αποψίλωση των πρανών του ρέματος, μέχρι τη μέση του ύψους τους περίπου και η επένδυσή του με συρματοκιβώτια (πέτρες τυλιγμένες με συρματόπλεγμα) σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα την κοπή 820 δέντρων με όλη την ενδιάμεση βλάστηση! Αναφέρθηκε στα πραγματικά προβλήματα της Πικροδάφνης, τα οποία είναι πλημμυρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένα σημεία, κουνούπια σε ορισμένες περιοχές και έντονη ξαφνική δυσοσμία κάποιες μέρες, κυρίως το καλοκαίρι. Τόνισε οτι, τα κουνούπια οφείλονται σε λιμνάζοντα νερά, λόγω εγκαταλελειμμένων έργων μέσα στην κοίτη του ρέματος που εμποδίζουν την ομαλή ροή του νερού και η δυσοσμία από ρύπανση της Πικροδάφνης από παράνομες ρίψεις βοθρολυμάτων από παραρεμάτιες κατοικίες, προβλήματα με τα οποία δεν έχει ασχοληθεί η πολιτεία και ούτε θίγει με τις τελευταίες μελέτες!

Σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως εξηγεί πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οφείλονται σε παράνομες κατασκευές στην κοίτη του ποταμού ή σε λάθος τεχνικά έργα, τα οποία ουδόλως θίγονται…Αναφέρθηκε επίσης στις Ευρωπαικές Οδηγίες 2007/60/ΕΚ για τη διαχείριση της πλημμύρας και 2000/60/ΕΚ για την πιότητα των νερών, που σαφώς υποδεικνύουν τη διατήρηση και αποκατάσταση της πλημμυρικής ζώνης καθώς και τον εμπλουτισμό της βλάστησης των ρεμάτων και την προστασία των οικοσυστημάτων τους!

 

 

Στη συνέχεια μίλησε η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και τους κινδύνους που διατρέχει, αν υλοποιηθεί το έργο που σχεδιάζεται… 

Αναφέρθηκε στην τεράστια οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί σε μήκος 15 χιλιομέτρων ρέματος! Προβλέπεται η αποψίλωση των πρανών από 1450 δέντρα περίπου και η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, χωρίς να λύνονται όποια προβλήματα και επιπλέον αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο για όλη την περιοχή! Κάλεσε τον κόσμο να ενεργοποιηθεί και να υποστηρίξει τις κατά τόπους κινήσεις προστασίας και διατήρησης των ρεμάτων.

 

Μοιράσαμε το φυλλάδιο  της Κι.Π.Η., ενημερωτικό για τις δραστηριότητές μας και το φυλλάδιο για τη διαχείριση της πλημμύρας, που εκδώσαμε πολλοί φορείς.

 

Μετά τις ομιλίες, τα παιδιά του 6ου Δημοτικού Ηλιούπολης εκτός από τις ζωγραφιές και τις κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, ζήτησαν να μας πουν κάποια σημαντικά πράγματα γι αυτά. Μας εξήγησαν πόσο σημαντικό είναι ένα ποτάμι μέσα στην πόλη και πόσο τυχεροί είμαστε που το έχουμε! Πόσο πολύ θέλουνε να διατηρήσουμε το φυσικό του πλούτο και να μην το καταστρέψουμε! Εύγε στα παιδιά, ένα μεγάλο μπράβο στις δασκάλες τους!

 

 

 

 

 

 

 

Το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Κωνσταντίνου ‘Άγγελος Σικελιανός’ αρχίζει τον κύκλο των παραδοσιακών χορών.

 

 

 

 

 

 

Συνεχίζει ο σύλλογος Αγίου Δημητρίου ‘Λαόπολις’ με θεσσαλικούς χορούς και ανεβάζει το κέφι…

 

 

 

 

 

 

 

 

Τους διαδέχεται το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης, με συρτό, πεντοζάλη και άλλους χορούς, που ξεσηκώνουν!

Οι  παραδοσιακοί χοροί κλείνουν με το χορευτικό του συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, με τσάμικο γύρω από τον γέρικο ευκάλυπτο, με τον ήχο του κλαρίνου να γεμίζει την Πικροδάφνη…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στης Πικροδάφνης τον ανθό, έγειρα ν’ αποκοιμηθώ….μας τραγούδησε η χορωδία του συλλόγου Ηπειρωτών κλείνοντας τον κύκλο της παραδοσιακής μουσικής. 

 

Τα μουσικά ακούσματα αλλάζουν. Η όμορφη φωνή της Φωτεινής Σαββατιανού, μας θυμίζει έντεχνα τραγούδια, γνωστές επιτυχίες, που σιγοτραγουδάμε όλοι, μετά από αρκετές ώρες παραμονής στο παραποτάμιο πάρκο και χαλάρωσης μέσα στη φύση…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο τραγουδοποιός Στέφανος Γεωργιάδης συνεχίζει με μελοποιημένα κομμάτια δικά του και του Νικόλα Άσιμου.

 

 

 

Η χαρισματική φωνή του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη κλείνει τη φετινή μας γιορτή και δικαιώνει όσους έμειναν μέχρι το τέλος. Λαικά και έντεχνα τραγούδια ανάβουν το κέφι και την επιθυμία για χορό…..

 

 

 

 

 

 

Η γιορτή μας τελείωσε κι ελπίζουμε να ακολουθήσουν πολλές γιορτές ακόμη, χωρίς να χρειάζονται συνεχείς αγώνες για την προστασία του ευλογημένου αυτού τόπου! Αντίθετα, ελπίζουμε να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της πολιτείας να τον συντηρήσει, να τον καθαρίσει, να τον ομορφύνει, να τον προστατέψει, φυλάσσοντάς τον σαν κόρη οφθαλμού, συμβάλλοντας καθοριστικά σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής  για τις πόλεις που διασχίζει η Πικροδάφνη. Το ποτάμι μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Μια γιορτή για το πoτάμι μας, την Πικροδάφνη»

Για τρίτη συνεχή χρονιά γιορτάζουμε για να τιμήσουμε το ποτάμι μας!

Στο πάρκο της οδού Τζαβέλλα, πριν τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην Ηλιούπολη Αττικής. Κοντά στο ΜΕΤΡΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Είσοδος ελεύθερη

Θα τραγουδήσουν, θα παίξουν μουσική, θα αφηγηθούν, θα χορέψουν,  εθελοντικά και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι αυτό:

 • Ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης, αφηγητής παραδοσιακών παραμυθιών,

 • Η Φωτεινή Σαββατιανού με τον τραγουδοποιό Πασχάλη Τσέρνα, τον Βλαδίμηρο Πέτσα και τον Θωμά Δρόσο

 • Ο τραγουδιστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

 • Τα Ιαπωνικά κρουστά ΑΤΕΝΕ DAIKO – Τα τύμπανα του Ήλιου

 • Ο τραγουδοποιός Στέφανος Γεωργιάδης με κιθάρα, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος λαούτο και ο Ανδρέας Δρογγίτης φυσαρμόνικα

 • H Λαρίσα Ιασωνίδου, σοπράνο, καθηγήτρια φωνητικής του Ωδείου Αθηνών, με μαθητές της

 • Το μουσικοχορευτικό τμήμα του συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης

 • Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Λαόπολις»

 • Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Άγγελος Σικελιανός»

 • Η χορωδία και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης

Στην έκθεση ζωγραφικής συμμετέχουν με φετινά εκθέματά τους:

 • Οι μαθητές του 6ου  και 11ου  Δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης
 • Οι μαθητές του Ειδικού σχολείου παιδιών με εγκεφαλική παράλυση

Στην έκθεση φωτογραφίας:

 • Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), με τις υπέροχες φωτογραφίες από την πανίδα και χλωρίδα της Πικροδάφνης

 

Μια γιορτή κάτω από τον ίσκιο των δέντρων, δίπλα στο ποτάμι μας με: 

 • έκθεση ζωγραφικής & ψηφιδωτού, μικρών και μεγάλων, με θέμα «Τι ποτάμι, το νερό, η ζωή μας»
 • έκθεση φωτογραφίας
 • χορούς πολιτιστικών συλλόγων
 • έντεχνη, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από όμορφες φωνές και μαθητικές χορωδίες
 • ομαδικά παιχνίδια, ζωγραφική και κολάζ για τα παιδιά
 • κεράσματα για όλους (χυμούς, αναψυκτικά, τσιπουράκι, τσιμπολογήματα)

Τα κεράσματα και όλα τα έξοδα της γιορτής προσφέρουν οι δεκάδες των χορηγών μας! Πάρα πολλές επιχειρήσεις, που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της γιορτής και αμέσως μετά. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Για τρίτη συνεχή χρονιά γιορτάζουμε για να σώσουμε το ποτάμι μας και να προστατέψουμε το πλούσιο οικοσύστημά του!

Γιορτάζουμε για να θυμίσουμε και να θυμηθούμε τα πολλαπλά οφέλη του αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει! Γιατί γνωρίζουμε ότι το ποτάμι μας είναι ο δρόμος του νερού που άνοιξε η φύση. Γιατί όταν το προστατεύουμε, προστατεύουμε τη ζωή μας!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Κι.Π.Η.(Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης)& Πρόσκοποι Ηλιούπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μια γιορτή για το ποτάμι μας την Πικροδάφνη»

Δελτίο Τύπου

Την Kυριακή 10 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:30 π.μ., για τρίτη συνεχή χρονιά, μαζί με τους προσκόπους της Ηλιούπολης οργανώνουμε μια γιορτή στην παραποτάμια περιοχή της Πικροδάφνης, στην Ηλιούπολη Αττικής. Γιορτάζουμε για να τιμήσουμε το ποτάμι μας, την Πικροδάφνη, για να διατηρήσουμε σε φυσική κατάσταση ό,τι απέμεινε από αυτό και να σώσουμε το πλούσιο οικοσύστημά του, με τα πολλαπλά οφέλη του για τις πόλεις που διασχίζει (Ηλιούπολη, Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Φάληρο).

Η Πικροδάφνη, όπως και πολλά άλλα ρέματα σήμερα στην Αττική και όχι μόνο, κινδυνεύει από τους σχε-διασμούς της πολιτείας, οι οποίοι, στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας των πόλεών μας προβλέ-πουν αποψίλωση των πρανών του ρέματος, μέχρι τη μέση του ύψους τους περίπου, σχεδόν σε όλο το μήκος του ποταμού, από την Ηλιούπολη μέχρι την εκβολή του στο Έδεμ και επένδυσή του με συρματοκιβώτια (πέτρες τυλιγμένες με συρματόπλεγμα) σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων!

Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς διότι η κοπή 820 περίπου υψηλών δέντρων, μαζί με την ενδιάμεση θαμνώδη και χαμηλή βλάστηση, από την Ηλιούπολη μέχρι το Φάληρο, θα είναι μια μεγάλη απώλεια και καταστροφή για τις πόλεις μας, για το κλίμα, την ποιότητα του ατμοσφαιρικό αέρα, την προστασία από το θόρυβο, το φιλτράρισμα του νερού, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την αισθητική του τοπίου των πόλεών μας, μέσα σε ένα άκρως τσιμεντοποιημένο περιβάλλον! Σ’ ένα φτωχότερο σε πράσινο λεκανοπέδιο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στα βουνά της Αττικής και τη συνεχή καταστροφή του αστικού πρασίνου για την κατασκευή έργων, ‘αναπλάσεων’ κλπ.

Από την άλλη, αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές και τεχνικά έργα, που έχουν γίνει με λάθος τρόπο και έχουν στενέψει την κοίτη του ρέματος, που προκαλούν κάποια πλημμυρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένα σημεία του, δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν και να διορθωθούν, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που προκαλούν, αντίθετα προβλέπεται η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων σχεδόν σε όλο το μήκος του!

Είμαστε αντίθετοι στους σχεδιασμούς της πολιτείας, διότι τα συρματοκιβώτια μειώνουν την απορροφη-τικότητά του αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο, το νερό δε φιλτράρεται, διότι καταστρέφεται το ριζικό σύστημα των δέντρων και της βλάστησης, αποταμιεύεται πολύ μικρότερη ποσότητά του και επιπλέον θα προκληθεί μια μεγάλη καταστροφή, στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα του ρέματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πόλεις μας.

Η Πικροδάφνη χρειάζεται συντήρηση, επεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, προστασία από παράνομες κατασκευές και λάθος τεχνικά έργα που στενεύουν την κοίτη της, προστασία από παράνομες ρίψεις λυμάτων και υπερχειλίσεις αγωγών που τη μολύνουν, διατήρηση και εμπλουτισμό της βλάστησής της!

Οι πόλεις μας χρειάζονται τα ρέματα που απέμειναν ζωντανά, έχουν ανάγκη τα εναπομείναντα οικοσυ-στήματά τους! Χρειάζεται να τα ελευθερώσουμε από κατασκευές και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όσο και όπου μπορούμε, προκειμένου να μειώσουμε τον πλημμυρικό κίνδυνο και το μέγεθος της καταστροφής από την πλημμύρα, όταν αυτός επέλθει, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την προστασία και τα πολύτιμα οφέλη τους!

Στο πάρκο της οδού Τζαβέλλα, πριν τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην Ηλιούπολη Αττικής.

Με πολλά μουσικά και χορευτικά σχήματα, έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, παιχνίδια για τα παιδιά και κεράσματα για όλους, όλα από εθελοντική προσφορά πολιτών και χορηγίες!

Είσοδος Ελεύθερη

Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης) και Πρόσκοποι Ηλιούπολης

 

Δείτε  ΕΔΩ   στιγμιότυπα από τις δύο προηγούμενες γιορτές

 

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 – Ώρα 10:30

 

Καθαρισμός της παραρεμάτιας περιοχής του ρέματος της Πικροδάφνης

Καθαρίζουμε το πάρκο της οδού Τζαβέλλα, καθαρίζουμε το ρέμα, όπως κάθε χρόνο πριν από τη γιορτή μας.

Ελάτε μαζί μας! Τα γάντια, οι σακούλες, οι τσουγκράνες θα σας περιμένουν! Φέρτε μόνο την καλή σας διάθεση!

Ελάτε να καθαρίσουμε αλλά και να απολαύσουμε την Πικροδάφνη και το πλούσιο, πυκνό καταπράσινο τοπίο της! Ελάτε να απολαύσετε την ησυχία του τόπου! Ελάτε να καθαρίσουμε ακούγοντας το κελάηδισμα των πουλιών και το κόασμα των βατράχων!

Τζαβέλλα & Βουλιαγμένης, στην Ηλιούπολη Αττικής, μπροστά από το χωρο της παλιάς παιδικής χαράς.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.