Συνεντεύξεις Τύπου για το Μέλλον των Ρεμάτων

Συνεντεύξεις Τύπου για το Μέλλον των Ρεμάτων

16 Οκτωβρίου 2019 – Συνέντευξη Τύπου

(Περιφερειακή Παράταξη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ», οι σύλλογοι «ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων» και “ΚΙ.Π.Η. – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης”)

Θέμα:

«Που πάνε τα ρέματα ; Το μέλλον των ρεμάτων της Αττικής μετά την άρνηση οικολογικής τους διαχείρισης από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια και την υιοθέτηση ρεματοκτόνων πολιτικών»

Εισήγηση Κι.Π.Η. Ευαγγελία Δημητρίου. Δείτε στο youtube την εισήγησή μας,

Δείτε τις εισηγήσεις της ΡΟΗ- πολίτες υπέρ των ρεμάτων (Χριστίνα Φίλιππα – πρόεδρος, Μαρτίνος Γκαίτλιχ- βιολόγος, μέλος ΔΣ)

Οι τοποθετήσεις του Βαγγέλη Σπινθάκη (πολιτικός επιστήμονας) και του Γιώργου Δημητρίου, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Ρεπορτάζ- αρθρογραφία

ATTICA TV – ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ

Εφημερίδα Καθημερινή: Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ελαφρός με ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την κοινή συνέντευξη τύπου για τα ρέματα.

Αντί άλλης περιγραφής παραθέτουμε το άρθρο του Στέργιου Ζιαμπάκα, στην ΕΦ. ΣΥΝ (Εφημερίδα των Συντακτών) με τίτλο “Τα ρέματα δεν αντέχουν άλλη καταστροφή”.

Συναγερμό για τα ρέματα της Αττικής χτυπούν η περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Συμμαχία» και οι συλλογικότητες «Ροή» και «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», προτείνοντας ως απαραίτητες ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των ρεμάτων.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα τελευταία χρόνια από τις διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής ο καθαρισμός και η διευθέτηση των ρεμάτων ισοδυναμεί με την καταστροφή τους.

«Τα ρέματα αντιμετωπίζονται ως απλοί αγωγοί ομβρίων υδάτων και όχι ως οικοσυστήματα, ως ζωτικά κομμάτια της πόλης», περιέγραψε το μέλος της «Ροής», βιολόγος-περιβαλλοντολόγος Μαρτίνος Γκαίτλιχ, εξηγώντας ότι από πλευράς περιφερειακών διοικήσεων «οι όροι διευθέτηση και καθαρισμός έχουν κακοποιηθεί. Απομακρύνονται βλάστηση και φερτά υλικά, αλλά δεν καθαρίζονται τα ρέματα από λύματα και σκουπίδια.

Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει αποκατάσταση και ανάδειξη ρεμάτων. Αυτό που συμβαίνει από τις περιφερειακές αρχές της Αττικής δεν είναι παρά εγκιβωτισμός και τσιμεντοποίηση».

Οπως περιέγραψε πιο γλαφυρά η Ευαγγελία Δημητρίου από την «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», με τα έργα που έχουν εγκριθεί ή είναι υπό έγκριση για καθαρισμό ή διευθέτηση ρεμάτων:

■ Ο καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων γίνεται με μπουλντόζες, χωρίς καμιά επίβλεψη, κανένα πρωτόκολλο και οδηγίες για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Οι συμβάσεις που υπογράφονται με εργολάβους πληρώνονται ανάλογα με τον όγκο των φερτών υλικών και του χώματος που απομακρύνεται. «Καταλαβαίνετε τι συμφέρει τον εργολάβο», σχολίασε.

■ Συνήθως κόβεται αδιάκριτα η βλάστηση και έτσι καταστρέφονται χλωρίδα και ενδιαιτήματα πανίδας.

■ Αποψιλώνονται κοίτη, πρανή και όχθες για την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων σχεδόν σε όλο το μήκος του ρέματος.

■ Τοποθετούνται πασσαλότοιχοι και γίνονται έργα με μπετόν, προκειμένου να προστατευθούν αυθαίρετες ή λάθος κατασκευές (από ακίνητα έως αυθαίρετοι τοίχοι που μπλοκάρουν τη ροή του ρέματος και δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως περιγράφηκε), αντί να απομακρυνθούν ή να διορθωθούν.

Τα αποτελέσματα, όπως ειπώθηκε, δεν είναι άλλα από το να στενεύονται (οι ήδη στενεμένες) κοίτες των ρεμάτων, οδηγώντας σε πλημμυρικά φαινόμενα, να καταστρέφονται χλωρίδα και πράσινο ρεμάτων με δυσάρεστες επιπτώσεις στο μικροκλίμα, να μειώνονται οι χώροι πρασίνου, να προκαλείται άνοδος της θερμοκρασίας, εν ολίγοις να μεθοδεύεται και να προκαλείται η κλιματική αλλαγή.

«Ακριβά έργα, έργα αχρείαστα. Πρόκειται για έργα εντάσεως κεφαλαίου, ενώ θα μπορούσαν με τις προτάσεις μας να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», σχολίασε ο Β. Σπινθάκης από την «Οικολογική Συμμαχία».

Λύσεις, σύμφωνα με τον Γ. Δημητρίου από την ίδια παράταξη, μπορούν να υπάρξουν μέσω της Φυσικής Μηχανικής: ήπιες τεχνικές με εκτεταμένη χρήση αδρανών υλικών και βλάστησης, που προσφέρουν δυνατότητα σταθεροποίησης των πρανών, βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων, του ατμοσφαιρικού αέρα, όπως και του μικροκλίματος.

«Το κόστος των έργων φυσικής μηχανικής είναι κατά τι ακριβότερο τα πρώτα 2-3 χρόνια. Μετά είναι μηδαμινό. Το κέρδος όμως είναι η επαναφυσικοποίηση του τοπίου. Δηλαδή, κέρδος απεριόριστο», περιέγραψε ο κ. Δημητρίου.

Περαιτέρω, οι ομιλητές της χθεσινής συνέντευξης Τύπου πρότειναν:

● Επίλυση ή πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων μόνο στα σημεία που αυτά δημιουργούνται ή πιθανολογείται ότι θα εμφανιστούν και όχι αδιακρίτως σε όλο το μήκος των ρεμάτων, είτε υπάρχει πλημμυρικός κίνδυνος είτε όχι.

● Απομάκρυνση ή διόρθωση των κατασκευών που παίρνουν ζωτικό χώρο από το νερό.

● Εφαρμογή από την πολιτεία όσων επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και το εθνικό θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής τους.

● Περαιτέρω αλλαγές στο εθνικό πλαίσιο και εναρμόνισή του με ευρωπαϊκές οδηγίες.

● Επανεξέταση πλαισίου απαλλοτριώσεων.

 

ΝΟΤΙΑ ΝΕΑ: Συνέντευξη για την οικολογική διαχείριση των ρεμάτων της Αττικής

STAR.GR: Εκδήλωση για την οικολογική διαχείριση των ρεμάτων της Αττικής

 

 

 

 

 

 

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου 

Πού πάνε τα ρέματα;

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 12.00

Έδρα Περιφέρειας Αττικής, Λεωφ. Συγγρού 15-17, 6ος όροφος, Αίθ. Οικονομικής Επιτροπής

Αθήνα 14.10.2019

Η Περιφερειακή Παράταξη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» και οι σύλλογοι «ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων» και «ΚΙ.Π.Η. – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», σας προσκαλούν σε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής, Λεωφ. Συγγρού 15-17, ώρα 12:00, με θέμα:

 «Που πάνε τα ρέματα ; Το μέλλον των ρεμάτων της Αττικής μετά την άρνηση οικολογικής τους διαχείρισης από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια και την υιοθέτηση ρεματοκτόνων πολιτικών»

Με τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής και τη συνεχή ανοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ως προς τα ήδη εγκεκριμένα ή προς έγκριση έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, σε συνδυασμό με την απόρριψη της πρότασης οικολογικής διαχείρισης των ρεμάτων από την Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής και τις περιβαλλοντοκτόνες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την διαχείρισή τους, τίθεται θέμα αξιοπιστίας της Πολιτείας ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και, επειγόντως, το θέμα του μέλλοντος των ρεμάτων και συνεπώς του περιβάλλοντος, του μικροκλίματος και της ποιότητας ζωής στην Αττική.

– Πως συνδυάζεται η ολοσχερής καταστροφή των ρεματικών οικότοπων με τις οδηγίες της Ε.Ε. και τα αντίστοιχα νομοθετήματα στην Ελλάδα, ως προς τη διαχείριση της πλημμύρας, τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

– Πως συνδυάζεται η χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης από μέρους της Ε.Ε. όταν αυτά επαυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο και επιδοτούν την κλιματική αλλαγή;

– Για ποιο λόγο η Πολιτεία αρνείται πεισματικά την υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης των ρεμάτων, όπως η φυσική μηχανική – ή οικομηχανική – που προσφέρουν ταυτόχρονα αντιπλημμυρική θωράκιση και τρόπους αναχαίτησης της κλιματικής κρίσης;

– Διασφαλίζεται άραγε η ποιότητα ζωής του πολίτη ή τα τσιμέντα «καλά κρατούν»;

Στην συνέντευξη τύπου θα συμμετέχουν οι Χριστίνα Φίλιππα και Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Πρόεδρος και Ταμίας του συλλόγου «ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων», η Ευαγγελία Δημητρίου Γραμματέας του συλλόγου «ΚΙ.Π.Η. – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης» και, εκ μέρους της Περιφερειακής Παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ», ο Γιώργος Δημητρίου, επικεφαλής της Παράταξης και ο Ευάγγελος Σπινθάκης, πολιτικός επιστήμονας.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «STAR», Γιάννης Ευσταθίου.

 

ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ΡEΜΑΤΩΝ

ΚΙ.Π.Η. – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πληρ. : 6972911008, 6972246035, 6944683652

 

 

 

16 Απριλίου 2018

Φορείς &  Κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

με θέμα

«Αντιπλημμυρικά έργα ή Διαχείριση πλημμύρας?»

 

Καλωσόρισμα– Εισαγωγή- Ευαγγελία Δημητρίου – Κι.Π.Η. 

Παρουσίαση Ηλία Ταρναρά, υδρολόγος-υδραυλικός μηχανικός

ΗΛΙΑΣ ΤΑΡΝΑΡΑΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ_16_4_2018_ΑΝΤΙΠΛΗΜΜ

 Εμμανουέλα Τερζοπούλου- Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας- Εκπρόσωπος Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ. (Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)- Παρουσίαση Τερζοπούλου_ΣΤ_160418

Νατάσα Παπαδέδε- Εκπρόσωπος: Ομάδα Ποδονίφτης SOS / Ποδονίφτης, ρεύμα κριτικής των καιρών και δράσης – Εισήγηση  

Δελτίο Τύπου ” Φορείς και Κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων” 

Δελτίο Τύπου “Δίκτυο Πολιτών για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης” 

Δελτίο Τύπου Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ. (Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)

 

Τα ΜΜΕ για τη συνέντευξη τύπου

Εφημερίδα των Συντακτών  ΑΡΘΡΟ 

ΣΚΑΙ Eco news     ΕΚΠΟΜΠΗ

GREENAGENDA  ΑΡΘΡΟ

Εφημερίδα ΕΠΟΧΗ  ΑΡΘΡΟ 

 

 

Φορείς &  Κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

με θέμα

«Αντιπλημμυρικά έργα ή Διαχείριση πλημμύρας?»

Δευτέρα 16 Απριλίου και ώρα 11:30 π.μ. – Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60, Αθήνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

11:45 – 12:00    

Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, Αν. Καθηγητής Γεωμορφολογίας, Διευθυντής Τομέα Φυσικής και Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας ΑΠΘ.

12:00 – 12:15

Ηλίας Ταρναράς, Yδρολόγος – Υδραυλικός Μηχανικός

12:15 – 12:45

Eκπρόσωποι των φορέων & κινήσεων:

  • «Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης»
  • Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ. (Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)
  • «Συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται για τη διάσωση του Ποδονίφτη»

12:45 – 13:00

Τοποθετήσεις – Παρεμβάσεις

13:00

Ερωτήσεις

Συνημμένο αρχείο

Κοινή Διακήρυξη για την προστασία των ρεμάτων, υπογεγραμμένη από 26 περιβαλλοντικούς φορείς, κινήσεις, συλλογικότητες και κινήματα 

Τρίπτυχο φυλλάδιο 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Ρέμα Πικροδάφνης

μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τα σχεδιαζόμενα έργα της πολιτείας και τις δράσεις -αντιδράσεις-κινητοποιήσεις των πολιτών ΕΔΩ

  • Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Υπόμνημα για την «ΜΠΕ οριοθέτησης και διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Περισσότερα ΕΔΩ

  • Ποδονίφτης ΕΔΩ
  • Ο Δρόμος του νερού ΕΔΩ

 

 

 

Comments are closed.