Πλανητέρο-Σπήλαιο λιμνών

Πλανητέρο-Σπήλαιο λιμνών

H εκδρομή μας 

Οι μοναδικοί προορισμοί της εκδρομής μας αυτής, ανήκουν στους γεώτοπους της περιοχής που αποτελούν το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού, που περιλαμβάνεται στο Παγκόσμιο Δικτύο Γεωπάρκων της Unesco.

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού–Βουραϊκού, εκτείνεται στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας και οριοθετείται από τους υδροκρίτες των ποταμών Βουραϊκού, Κράθι, Αροανίου και την παραλιακή ζώνη του Διακοπτού. Η οικολογική αξία της περιοχής όσον αφορά το χλωριδικό της πλούτο, αλλά και την πανίδα είναι τεράστια. 

Το γεωπαρκο αποτελείται από:

  • Το φαράγγι του Βουραικού ποταμού στην περιοχή Διακοπτό-Καλάβρυτα
  • Το σπήλαιο Λιμνών στην περιοχή Καστριά
  • Τις πηγές του Αροάνιου ποταμού, στην περιοχή Πλανητέρο
  • Τη λίμνη Τσιβλού, στην περιοχή Τσιβλός – Άνω Ποταμιά
  • Τη λίμνη Δόξα, περιοχή Φενεό Κορινθίας
  • Τα Ύδατα της Στυγός, στην περιοχή όρος Χελμός
  • Τις πηγές του Λάδωνα, στην περιοχή Λυκούρια Κλειτορία

 

 

 

Aνηφορίζοντας από το Διακοπτό προς τα Καλάβρυτα ο Χελμός ξετυλίγεται μπροστά μας, πίσω από το έντονο κίτρινο των σπάρτων και τις πολλές εναλλαγές του πράσινου…

Διαβάζουμε πληροφορίες γι αυτόν τον τόπο, τα μυστικά του Χελμού, την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του και τα ποικίλα οικοσυστήματα που φιλοξενεί αυτό το γεωπάρκο. 

 

Το φαράγγι του Βουραικού ανοίγεται στο πλάι μας με αρχοντική μεγαλοπρέπεια. Στο κροκαλοπαγές τείχος του φωλιάζει, σε μια απόμερη γωνιά, το Μέγα Σπήλαιο, απόμακρο και επιβλητικό! 

 

 

 

 

 

 

Ο φιδογυριστός δρόμος μας οδηγεί στο πλάι του οδοντωτού, δίπλα στο καταπράσινο πλατανόδασος του Βουραικού.

 

Φτάνουμε στα Καλάβρυτα, περνάμε το μνημείο των πεσόντων και το τοπίο συνεχίζει να προκαλεί το θαυμασμό μας! 

Η είσοδος του σπηλαίου, κρυμμένη πίσω από τα κλαδιά των πανύψηλων δέντρων, μοιάζει στόμα που δε σταματά να θαυμάζει τις ψηλές κορυφές του Χελμού που απλώνονται απέναντι της! Στόμα ολάνοιχτο που ταιριάζει με τα δικά μας, στο αντίκρυσμα της κάθε γωνιάς του σπηλαίου, με τα ποικίλα δαντελωτά γλυπτά, τους υπέροχους σχηματισμούς που χρωματίζονται από τα διαφορετικά συστατικά τους και τον φωτισμό που τα τονίζει ακόμη περισσότερο!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εξωτικά λουλούδια, τεράστιες μέδουσες, δαντελωτές λιμνούλες, σκαλιστά κηροπήγια, περίεργες μορφές, απίστευτα γλυπτά που έχει δημιουργήσει αιώνες τώρα το νερό γλείφοντας τους βράχους, μας αφήνουν άφωνους…

 

 

 

 

 

Κι ανάμεσά τους το ακίνητο πεντακάθαρο νερό που πρασινίζει….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας σιωπηλός, πανέμορφος κόσμος εκατομμυρίων ετών, γεμάτος μυστήριο και λιτή ομορφιά, παραδομένος στη φαντασία του νερού, που συνεχίζει να τον σμιλεύει μέσα στα σπλάχνα της γης!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το σπήλαιο έχει μήκος 2.000 μέτρα κι έχουν αξιοποιηθεί και δοθεί στο κοινό τα 500 μέτρα μόνο, είναι η σκέψη που κάνουμε όλοι, βγαίνοντας από αυτό! 

 

 

 

Γεμάτοι από τις πανέμορφες εικόνες του σπηλαίου των λιμνών και την ‘ηχηρή’ σιωπή του νερού και των γλυπτών του, μετά από λίγα χιλιόμετρα φτάνουμε στις πηγές του Αροάνιου, στο μαγευτικό Πλανητέρο!

 

Εδώ το νερό “σπάει” τη σιωπή του και κυλάει γάργαρο και θορυβώδες! Το τιτίβισμα των πουλιών συμπληρώνει το καλωσόρισες μα και το συνεχές κουβεντολόι της καταπράσινης φύσης…

 

Οι τεράστιες και ποικιλόμορφες φιγούρες των δέντρων του υπεραιωνόβιου πλατανόδασους, δημιουργούν μια διαφορετική σύνθεση γλυπτών, που σε μαγεύουν! 

Η ομορφιά του τοπίου, το περπάτημα μέσα στο φημισμένο πλατανόδασος, το χωριό με τους εγκαταλελειμένους νερόμυλους και τις νεροτριβές, που ζει τώρα από τα ιχθυοτροφεία της πέστροφας, οδηγούν τη σκέψη μας στο νερό, στη δύναμή του, τους θησαυρούς που μπορεί να προσφέρει, όταν ο άνθρωπος είναι φιλικός μαζί του!

Τελευταία όμορφη εικόνα, αφήνοντας πίσω μας μια προστατευόμενη περιοχή  Natura 2000, μέρος του γεωπάρκου Χελμού- Βουραικού, ένα πανέμορφο παγώνι! Η τελεία της υπέροχης ζωγραφικής πρότασης αυτού του πανέμορφου τόπου!

 

 

 

 

Κυριακή 6 Μαΐου 2018 – Μονοήμερη εκδρομή

Το γραφικό Πλανητέρο βρίσκεται στον νομό Αχαΐας, 25 χλμ. από τα Καλάβρυτα, σε υψόμετρο 700 μέτρων, σε ένα μοναδικό τοπίο που κυριαρχούν οι καρυδιές και τα πλατάνια. Ένα απίστευτο δάσος με υπεραιωνόβια δέντρα, με νεροτριβές – η μια από τις οποίες ακόμα λειτουργεί – και τις πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός».

 

 

Για μεσημεριανό φαγητό θα κάνουμε στάση σε τοπική ταβέρνα ή για όποιον θέλει, μπορεί να απολαύσει ένα πικ νικ στη φύση.

 

 

 

 

 

 

 

Το Σπήλαιο των Λιμνών είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης που εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σχηματισμούς του, έχει κάτι που το καθιστά μοναδικό στο είδος του στον κόσμο… τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες.

 

 

Η περιήγηση στο τμήμα που είναι επισκέψιμο διαρκεί 35’. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι περίπου 16οC.

 

 

 

 

 

 

Για όσους δεν θέλουν να μπουν μέσα στο σπήλαιο, υπάρχει χώρος έξω από αυτό, να καθίσουν για καφέ ή απλά ξεκούραση.

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

€20 το άτομο ηλικίας άνω των 12 ετών (η είσοδος στο σπήλαιο δεν συμπεριλαμβάνεται).

€10 για παιδιά μέχρι 12 ετών. Οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά πληρώνουν μια συμμετοχή λιγότερη. Π.χ. με δύο παιδιά πληρώνουν μια συμμετοχή.

 Γενική είσοδος στο σπήλαιο:

€9 το άτομο – Παιδιά, φοιτητές, πολύτεκνοι, άνεργοι, άτομα άνω των 65 ετών: €4,50 .

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Όσοι μπουν στο σπήλαιο πρέπει να έχουν μαζί τους μπουφάν, γιατί η διαφορά της θερμοκρασίας είναι μεγάλη. Μέσα στο σπήλαιο είναι περίπου 16 βαθμοί Κελσίου, ενώ έξω υπολογίζεται να έχει περίπου 23-24 βαθμούς (πραγματική αίσθηση)!

Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή θα πρέπει να εξοφληθεί το ποσό (εκτός από μετρητά υπάρχει και η δυνατότητα μέσω του λογαριασμού της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR05 0172 0660 0050 6605 7803 800) Για να επιβεβαιωθεί η κατάθεση, θα πρέπει οπωσδήποτε να φαίνεται στο καταθετήριο το όνομα του συμμετέχοντος και το τηλέφωνο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6944275631 & 6972984474 & 6945765683

ΩΡΑ συγκέντρωσης, την Κυριακή 6/5/18, στις 7:45 στην πλατεία Κανάρια, στην Ηλιούπολη, μπροστά από την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 8 π.μ. 

● ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: 8 μ.μ.

 

Comments are closed.