1η Συνάντηση για τα Ευρωπαϊκά Ποτάμια

1η Συνάντηση για τα Ευρωπαϊκά Ποτάμια

1st European Rivers Summit – “Save the blue heart of Europe”

27-29 Σεπτεμβρίου 2018  –  Σαράγιεβο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη   

Με σύνθημα “Σώστε τη μπλε καρδιά της Ευρώπης”   

Διοργάνωση:

Συμμετείχαμε σε ένα τριήμερο γεμάτο παλμό, ζωντάνια, αγωνία για το μέλλον των ποταμών της Ευρώπης, των πλούσιων οικοσυστημάτων που συντηρούν και μέρα με τη μέρα συρρικνώνονται, την ποιότητα των νερών τους που συνεχώς υποβαθμίζεται, λόγω των υδατοφραγμάτων και των ανθρώπινων κατασκευών από μπετόν και τσιμέντο μέσα στα ποτάμια!

Ένα τριήμερο με συμμετοχές από πολλές χώρες της Ευρώπης και από τις ΗΠΑ! Με αρκετή πληροφόρηση για την κατάσταση των ποταμών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη γενικότερα, για την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλείται με πενιχρά αποτελέσματα στην παραγωγή ενέργειας, για τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που καταστρατηγούνται με αυτές τις καταστροφικές επεμβάσεις, για τις νομικές οδούς που μπορούμε να ακολουθήσουμε,  για τους αγώνες υπεράσπισης των ποταμών, που έχουν αναλάβει πολίτες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο! Final Program 

Ήταν ένα φερέλπιδο τριήμερο με συνεχή ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και διάλογο μεταξύ πολιτών, αποδείχθηκε γι άλλη μια φορά το δίκαιο αυτών των αγώνων, πυροδότησε το κουράγιο και τόνωσε την αποφασιστικότητα, για συνέχισή τους… 

Η δική μας τοποθέτηση (Κι.Π.Η.), είχε θέμα: 

“Ποτάμια και ρέματα στην Αττική-Αθήνα. Αγώνες για να σωθούν τα τελευταία που είναι ακόμη ζωντανά”                                                                                          “Rivers and streams in Attica-Athens. Struggles to save the few ones which are still alive”   

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ- PRESENTATION

     Κεντρικός άξονας της τοποθέτησης ήταν οι σύγχρονοι σχεδιασμοί της πολιτείας για τη διαχείριση της πλημμύρας στην Αττική, η οποία προτιμάει ακριβές λύσεις για να μας προστατέψει από αυτή! Λύσεις που όχι μόνο σπαταλούν φυσικούς και οικονομικούς πόρους, αλλά καταστρέφουν και το περιβάλλον!

Αυτοί οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν: 

1.  Αποψίλωση της κοίτης και των πρανών των ποταμών και ρεμάτων, για να τοποθετηθούν συρματοκιβώτια ή πασσαλότοιχοι ή ακόμη χειρότερα, για να εγκιβωτίσουν τα ποτάμια με μπετόν, μετατρέποντάς τα σε οχετούς!

2.  Επιπλέον, αυτοί οι σχεδιασμοί δεν περιλαμβάνουν το γκρέμισμα αυθαίρετων και παράνομων κτιρίων και κατασκευών στα πρανή και τις όχθες των ρεμάτων και ποταμών. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, προστατεύουν τέτοιες κατασκευές από την πλημμύρα, κτίζοντας άλλες, στενεύοντας την κοίτη του ποταμού περισσότερο και απαιτώντας ακόμη περισσότερα κεφάλαια!

3. Κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι είναι ανεπαρκέστατοι σε σφοδρές και έντονες βροχοπτώσεις, σε περιοχές με μπαζωμένα και κατεστραμμένα ρέματα!   

Ζούμε όλοι κάτω από συνθήκες όχι μόνο υπερθέρμανσης του πλανήτη και ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά επίσης οικονομικής κρίσης, την οποία στη χώρα μας βιώνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γι αυτό δε μας επιτρέπεται να σπαταλάμε φυσικούς και οικονομικούς πόρους! Πρέπει όλοι να διδασκόμαστε από τη σοφία της μητέρας Φύσης, να γινόμαστε πιο σοφοί και υπεύθυνοι όταν τους διαχειριζόμαστε!

ΟΜΙΛΙΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΑSPEECH-ENGLISH

         Από την Ελλάδα υπήρχαν δύο ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες  συμμετοχές, οι εξής:

Πηνελόπη Σταμάτη, “Αχελώος SOS”, με θέμα “Μεσοχώρα-Αχελώος SOS”   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ -PRESENTATION  

Παρουσίασε τους αγώνες για την αποτροπή των καταστρεπτικών έργων, που συνεχίζονται δεκαετίες τώρα! Για τα έργα εκτροπής του Αχελώου έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά, με μοναδικό σκοπό να …ξοδευτούν, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων! Στο όνομα της υδροδότησης μιας περιοχής (Θεσσαλίας) επιχειρείται η εκτροπή ενός ποταμού, με καταστρεπτικές συνέπειες για τις περιοχές που διασχίζει, ενώ θα επαρκούσε πολύ μικρότερη ποσότητα νερού, από αυτή που καλείται ένα έργο τεραστίων διαστάσεων να εκτρέψει, διότι απλούστατα η Θεσσαλία διαθέτει δικά της κοιτάσματα νερού! Αν σ’ αυτά προσθέσουμε τα υδροφράγματα που ήδη λειτουργούν στον Αχελώο, μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί σ’ αυτό το ποτάμι!  SPEECH- ENGLISH  OMIΛΙΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Γιάννης Παπαδημητρίου, Ιωάννινα, “Αγώνες ενάντια στα υδατοφράγματα και την εκτροπή των ποταμών στη Βορειοδυτική Ελλάδα”. 

 

Το νερό είναι το δεύτερο απαραίτητο στοιχείο, μετά τον αέρα, που έχει ο άνθρωπος απόλυτη ανάγκη για να ζήσει, για να διατηρηθεί κάθε μορφής ζωή πάνω στον πλανήτη και να επιβιώσουν ανθρώπινες κοινωνίες! Η πλημμύρα είναι ένα φυσικό φαινόμενο και αποτελεί χρέος μας η διαχείριση των ποταμών με φυσικούς τρόπους και μέσα, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να συμβεί και τις απώλειες, αν και όταν αυτή επέλθει! Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στο νερό, να το αφήσουμε ανεμπόδιστα να κυλάει, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα που συντηρεί στο διάβα του, που αποτελούν πολύτιμα φυσικά και οικονομικά αγαθά για την επιβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών! Η καταστροφή τους, πέραν των άλλων, επιφέρει και ανυπολόγιστες οικονομικές επιπτώσεις, για τις περιοχές που διασχίζουν.

Στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία γκρεμίζουν τα φράγματα, απελευθερώνουν τα ποτάμια και η φύση αναλαμβάνει την αναγέννηση και την επάνοδο της ζωής σ’ αυτά!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στη Σερβία, στην Αυστρία, στη Βοσνία, στην Κροατία…..παντού αγώνες για να σώσει, να διαφυλάξει, να προστατέψει ο άνθρωπος τα ποτάμια του, τη ζωή του από τον άνθρωπο!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι γενναίες γυναίκες της Kruščica απέτρεψαν το χτίσιμο φράγματος και δίνουν αγώνα στην πόλη και στα δικαστήρια για να μην υλοποιηθεί! Γιατί το ποτάμι είναι πηγή ζωής για την περιοχή.

 

 

 

 

 

 

                                                                                       

Ο τοίχος γέμισε ποτάμια!!!

Μετά τις παρουσιάσεις, τα workshops και τα χρήσιμα συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός κοινού Μemorandum, που θα δημοσιευτεί, ο τοίχος γέμισε ποτάμια! Ποτάμια νερών κι ανθρώπων…

 

 

Το τριήμερο έκλεισε με μια  συναυλία, αφιερωμένη στα ποτάμια της Ευρώπης. Στην μπλε καρδιά της Ευρώπης! “Γκρεμίστε τα φράγματα, σώστε τα ποτάμια”!

 

 

Για την προστασία του ποταμού Γιόσα στην Αλβανία, προέκταση του δικού μας ποταμού Αώου, δίνονται πολλοί αγώνες στη γειτονική χώρα, έγινε μια μεγάλη συναυλία και γράφτηκε ένα πολύ όμορφο τραγούδι: 

Lum Lumi i Lire! With Elina Duni, Eda Zari, Linda Rukaj, Vlashent Sata, Shpat Deda

Οι παρακάτω φωτογραφίες των συμμετεχόντων στη συνάντηση για τα ευρωπαϊκά ποτάμια, σε γέφυρα του ποταμού Μπόσνα στο Σαράγεβο, είναι του Luka Tomac (Art) and Flying Pangolin Film (Photo)

 

 

 

Comments are closed.