Ο τοίχος της Πικροδάφνης

Ο τοίχος της Πικροδάφνης

Ο τοίχος έχει τη δική του ιστορία…

ρόκειται για έναν τοίχο που έκλεινε την είσοδο του υπογειοποιημένου αγωγού του ρέματος της Πικροδάφνης! Ο αγωγός ξεκινάει από την οδό Σαρανταπόρου στην Ηλιούπολη και φτάνει στο τέλος της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου, μετά το πάρκινγκ του γηπέδου της ΔΙΑΝΑ, στον Υμηττό. Επιπλέον, στην εξωτερική μεριά του τοίχου είχαν σωρευτεί μπάζα, που κάλυπταν και έκρυβαν εντελώς την ύπαρξή του! Η πατρότητα και η σκοπιμότητα του έργου αυτού, ακόμη (10/4/19)  είναι άγνωστες. Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Ο αγωγός βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του στα όρια του Δήμου Ηλιούπολης και το τέλος του στο Δήμο Βύρωνα).

Μικρό χρονικό

Περιληπτικά και με τη σειρά που διαδραματίστηκαν καταγράφονται όλες οι πτυχές της ιστορίας της ανακάλυψης του τοίχου της Πικροδάφνης μέχρι το γκρέμισμά του, με όλα τα έγγραφα που τη συνόδευσαν (πιο κάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα τα γεγονότα).

 • Στις 2 Δεκεμβρίου 2018 οι σπηλαιολόγοι της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ (ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, ο Γιώργος Καφαντάρης, ο Αντώνης Κατσούφης, η Ιωάννα Γάλλου και η Georgia Manzi)) αποφασίζουν να κατέβουν στον αγωγό. Αφού περπάτησαν 2,5 χιλιόμετρα περίπου, που είναι το συνολικό του μήκος, ανακάλυψαν οτι δε μπορούσαν να βγουν στο βουνό! Έπεσαν σε τοίχο που ήταν χτισμένος με τσιμεντόλιθους, εμποδίζοντας την έξοδο στη φυσική κοίτη του ρέματος! Αμέσως μας ενημέρωσαν. Την ίδια μέρα δημοσιεύσαμε την είδηση.
 • Στις 3 Δεκεμβρίου καταγγείλαμε το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο Δήμο Ηλιούπολης, στο σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στη Γενική Γραμματεία Πολτικής Προστασίας κλπ., ζητώντας πληροφορίες για την πατρότητα και σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου. 
 • Στις 4 Δεκεμβρίου πήραμε απάντηση από τον Δήμο Ηλιούπολης, με τη μορφή δημόσιας ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία δε γνώριζε την ύπαρξη του τοίχου, οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι η Πατριάρχου Γρηγορίου δεν παρουσιάζει πλημμυρικά φαινόμενα (!!!!) και παρόλα ταύτα θα φροντίσει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις!
 • Στις 5 Δεκεμβρίου απαντήσαμε στον Δήμο Ηλιούπολης δημόσια, με άρθρο με τίτλο “Από τύχη ζούμε!”(βλέπε πιο κάτω)
 • Στις 9 Δεκεμβρίου πήραμε απάντηση από την Διεύθυνση τεχνικών έργων, τμήμα υδραυλικών έργων της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με την οποία ο αγωγός έχει κατασκευαστεί από υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει καταργηθεί και δε γνωρίζουν ποιός και με ποιά σκοπιμότητα τον έχτισε. Για τη φραγή του αγωγού δε γνωρίζουν αν υπάρχει τοίχος εσωτερικά και το γεγονός οτι έχουν τοποθετηθεί ογκόλιθοι εξωτερικά δε σημαίνει οτι αυτό θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του αγωγού, δεδομένου οτι η περιοχή δε συγκεντρώνει πολλά νερά! Απορίας άξιον είναι σε ποιούς ογκόλιθους αναφέρονται? Οι μοναδικοί που φαίνονται στην κοίτη της Πικροδάφνης είναι μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον τοίχο! Ποιός τους ενημέρωσε για τους ογκόλιθους αφού δε γνωρίζουν τα του έργου?
 • Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 μας κοινοποιήθηκε επιστολή  από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία ζητάει από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά μας.
 • Στις 22 Δεκεμβρίου πήραμε απάντηση από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που ζητά από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να αναλάβει τον έλεγχο της υπόθεσης ως αρμόδια υπηρεσία.
 • Παράλληλα, εξετάζοντας όλα τα έγγραφα του έργου διαπιστώσαμε ότι όλοι οι χάρτες της Περιφέρειας Αττικής, ακόμη και ο πιο πρόσφατος της οριοθέτησης της Πικροδάφνης, δεν περιλαμβάνουν το τελευταίο τμήμα του αγωγού, που διέρχεται κάτω από το πάρκινγκ της ΔΙΑΝΑ, μέχρι το τέλος του που έχει φραγεί με τοίχο (μήκος αγωγού περίπου 150 μέτρα)! 
 • Στις 25 Φεβρουαρίου λάβαμε απάντηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η οποία μετά από αυτοψία διαπίστωσε την ορθότητα των καταγγελιών μας και την ύπαρξη σωρείας μπάζων και αποβλήτων επικίνδυνων και μη, και ζητά από το Δήμο Ηλιούπολης να προβεί σε απομάκρυνσή τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία! 
 • 27 Φεβρουαρίου 2019 αποφασίσαμε να δράσουμε, δεδομένης της απραξίας των αρμοδίων, της ατέρμονης αλληλογραφίας και της επικινδυνότητας που συνεπάγεται η ύπαρξη ενός τοίχου που εμποδίζει την είσοδο των νερών στον αγωγό της Πικροδάφνης, παρά τις καθησυχαστικές απαντήσεις! Στείλαμε επιστολή σε όσες υπηρεσίες θεωρούσαμε οτι θα μπορούσαν να έχουν κάποια αρμοδιότητα, ζητώντας να γκρεμιστεί ο τοίχος και να αφαιρεθούν τα μπάζα που τον καλύπτουν, ελευθερώνοντας το δρόμο του νερού! Ταυτόχρονα δηλώναμε ότι αν δεν  γκρεμίσουν τον τοίχο εκείνοι θα τον γκρεμίσουμε εμείς στις 7 Απριλίου 2019. Την επιστολή προσυπέγραψαν η Κι.Π.Η. και ο σύλλογος “ΚΙΝΗΤΡΟΝ Δράσεις Πολιτισμού & Αλληλεγγύης”. 
 • Η πατρότητα και η ενδεχόμενη σκοπιμότητα του τοίχου παραμένουν άγνωστες, το πότε χτίστηκαν τα τελευταία 150 μέτρα του αγωγού εξακολουθεί να μη μας απαντιέται! Και πάλι ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος από τη ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ ανακάλυψε τις αεροφωτογραφίες κατασκευής αυτού του τμήματος του αγωγού! Ήταν τα έτη 200ο-2002, επί δημαρχίας Θεόδωρου Γιωργάκη στην Ηλιούπολη. Το υπόλοιπο κομμάτι του αγωγού γνωρίζουμε οτι κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
 • Από τους χάρτες των ζωνών προστασίας του Υμηττού, διαπιστώσαμε οτι η συγκεκριμένη περιοχή που διασχίζουν αυτά τα 150 μέτρα του αγωγού, από το 1978 ανήκει στη Β Ζώνη προστασίας του Υμηττού, στην οποία δεν επιτρεπόταν τέτοιου είδους κατασκευές. Ο εγκιβωτισμός και η υπογειοποίηση ρέματος. Αντιλαμβάνεται κανείς οτι το χτίσιμο αυτού του τμήματος του αγωγού ήταν εντελώς παράνομο!
 • Μετά τη δημοσίευση των αεροφωτογραφιών, ο Πάνος Τότσικας (πολεοδόμος, που χρόνια παλεύει για την υπεράσπιση των φυσικών αγαθών και την ποιότητα ζωής στην Ηλιούπολη), μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες του τότε Δημάρχου Ηλιούπολης Θεόδωρου Γιωργάκη να νομιμοποιήσει τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης 8 στρεμμάτων, δίπλα στο γήπεδο της ΔΙΑΝΑ, για να χτίσει σχολικό συγκρότημα 7.736 τ.μ.! Σε μια περιοχή που τότε ανήκε στη Ζώνη Β προστασίας του Υμηττού, είχε χαρακτηριστεί αναδασωτέα από το 1934 και ΚΥΡΙΩΣ  βρίσκεται πάνω σε ρέμα, το ρέμα της Πικροδάφνης! Ενδεχομένως, κάποιοι θέλησαν να σβήσουν τα χνάρια της….
 • 18 Μαρτίου 2019 οργανώσαμε εκδήλωση -συζήτηση για να αναδείξουμε, να εξηγήσουμε το πρόβλημα, τους κινδύνους, τη λύση και να ζητήσουμε από άλλους συλλόγους, φορείς κλπ να προσυπογράψουν την επιστολή που ήδη έχουμε στείλει. Η συζήτηση συνοδεύτηκε με την προβολή power point, με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό. Παρίστατο και ο Ηλιουπολίτης Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πατσαβός, ο οποίος υπόσχεται να δράσει η Περιφέρεια. Ο Πάνος Τότσικας μας εξηγησε πως 8 πολίτες Ηλιούπολης και Βύρωνα (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος) προσέφυγαν και δικαιώθηκαν από το ΣΤΕ το 2005, αποτρέποντας την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος! (βλέπε σελ 164 στο βιβλίο του Π. Τότσικα “Εδώ κάποτε…”). Ισως, σε ανάμνηση όλων αυτών μας έμειναν 150 μέτρα αγωγού και ο τοίχος….
 • 19 Μαρτίου, στο χώρο του πάρκινγκ του ΔΙΑΝΑ και πάνω από το φρεάτιο καθόδου του αγωγού, γίνεται αυτοψία από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναγνωστόπουλο, την προϊσταμένη του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και μέλη του γραφείου που συνέταξε τη μελέτη για την Πικροδάφνη, παρουσία του κ. Πατσαβού και της Ευαγγελίας Δημητρίου από την ΚΙ.Π.Η, προκειμένου να υποδείξει το σημείο του τοίχου. Ζητήθηκε ακριβές τοπογραφικό. Για το λόγο αυτό, το βράδυ της ίδιας μέρας, η ομάδα της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ κατέβηκε εκ νέου στον αγωγό, με τα απαραίτητα όργανα μέτρησης. (Πως εξαφανίστηκαν σχέδια και μελέτες?)
 • 20 Μαρτίου στάλθηκαν τα τοπογραφικά από τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο στον Αντιπεριφερειάρχη. Ας σημειωθεί οτι ο τοίχος βρίσκεται στα όρια του Δήμου Βύρωνα. 
 • 21 Μαρτίου 2019 ξαναστείλαμε την ίδια επιστολή με υπογραφές δημοτικών και περιφααρειακών παρατάξεων, άλλων φορέων, συλλόγων κλπ. 
 • Ζητήσαμε γνωμοδότηση από τον Δημήτρη Ζαρρή, πολιτικό μηχανικό, με ειδικότητα στην υδρολογία, για την αναγκαιότητα η μη της φραγής του συγκεκριμένου αγωγού. Στις 27/3/19 λάβαμε τεχνικό υπόμνημα, που βεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας: ο τοίχος πρέπει να πέσει!
 • Στις 28 Μαρτίου 2019 ενημερωθήκαμε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναγνωστόπουλο οτι η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει να απομακρύνει τα μπάζα και να γκρεμίσει τον τοίχο της Πικροδάφνης, την Πέμπτη 4 Απριλίου! Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, θα εκπονήσουν μελέτη για την αποκατάσταση του ρέματος από την είσοδο του ΔΙΑΝΑ, μέχρι το σημείο φραγής του (τα τελευταία 150 μέτρα περίπου).
 • 28/3/19 στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης, με πρόταση της Κ. Πίκουλα Αργυρώς αποφασίστηκε να συζητηθεί το θέμα του τοίχου της Πικροδάφνης, εκτός ημερησίας διατάξεως.η πλειοψηφία των Δημοτικών Παρατάξεων & Συμβούλων αναγνώρισε το πρόβλημα. Η Ευαγγελία Δημητρίου τοποθετήθηκε για λογαριασμό της Κι.Π.Η.. Αφού διάβασε την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη για τις επικείμενες ενέργειες στις 4 Απριλίου και το τεχνικό υπόμνημα του κ. Ζαρρή, το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συντριπτική του πλειοψηφία συμφώνησε να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση του θέματος, με τον χαρακτηρισμό του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ (παρά την αρνητική τοποθέτηση του τεχνικού συμβούλου του Δήμου Ηλιούπολης) . 
 • Στις 2 Απριλίου, μερικοί από τους προσυπογράφοντες την επιστολή φορείς, εκδώσαμε Δελτίο Τύπου, που καλούσαμε τους πολίτες σε συγκέντρωση στην περιοχή του “τοίχου”την Κυριακή 7 Απριλίου. Η συγκέντρωση είχε σκοπό ή το γκρέμισμα του τοίχου, αν η Περιφέρεια δεν τηρούσε την υπόσχεσή της στις 4/4 ή τον καθαρισμό του χώρου και περίπατο στην Πικροδάφνη, σε περίπτωση που ήταν συνεπής με τα υπεσχημένα!
 • 4 Απριλίου ο τοίχος έπεσε, μέρος των μπάζων απομακρύνθηκαν από συνεργείο της Περιφέρειας Αττικής. Μπροστά από τον μπαζωμένο τοίχο αποκαλύφθηκε σαρζανέτι, αρκετές πέτρες τυλιγμένες σε συρματόπλεγμα, πράγμα το οποίο αποδεικνύει οτι ο τοίχος δεν χτίστηκε από ιδιώτη (όπως ο Δήμος Ηλιούπολης υπέθεσε εξ αρχής). Η κατασκευή έγινε από συνεργείο που ήξερε να κάνει καλά τη δουλειά του!   
 • 7 Απριλίου οργανώσαμε συγκέντρωση στην περιοχή του ‘τοίχου’ για ενημέρωση, καθαρισμό της περιοχής και περίπατο στην ολάνθιστη περιοχή της Πικροδάφνης. Ο Πάνος Τότσικας βρήκε στα αρχεία του απόσπασμα πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης της 3ης Φεβρουαρίου 2003, στα οποία ο τότε Δήμαρχος Θεόδωρος Γεωργάκης αναφέρεται στις δικές του ενέργειες, με τις ‘ευλογίες’ του Δασαρχείου, για τον αποχαρακτηρισμό της δασικής περιοχής από αναδασωτέας και την κατασκευή του αγωγού, ‘διότι κάποτε από εκεί περνούσε ρέμα’! 

Δε γνωρίζουμε αν η φραγή του αγωγού έγινε ταυτόχρονα από τον κατασκευαστή του, ή μεταγενέστερα. Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, ίσως πολύ κοντά στην πραγματικότητα…Θα συνεχίσουμε όμως να ψάχνουμε γιατί πρέπει κάποτε να αποκαθίσταται η αλήθεια, κι αν γίνεται, να αποδίδονται ευθύνες…

  • Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι οτι, το έργο της καθαίρεσης των μπάζων μπροστά από την είσοδο του αγωγού πρέπει να ολοκληρωθεί, η αποκάλυψη των 150 τελευταίων μέτρων του ρέματος και η φυσική τους αποκατάσταση πρέπει να γίνουν άμεσα, τα 6 χιλιόμετρα ρέματος, από τις εκβολές μέχρι και την Ηλιούπολη, που κινδυνεύουν με οικολογική καταστροφή πρέπει να προστατευθούν και η οριοθέτηση της Πικροδάφνης πρέπει να ολοκληρωθεί και να συμπεριλάβει όλο το ρέμα, γιατί η Πικροδάφνη δεν πηγάζει από τη Σαρανταπόρου στην Ηλιούπολη, αλλά από τον Υμηττό….

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΜΕ: Οι συναντήσεις και οι ατέλειωτες συζητήσεις, προτάσεις, προβληματισμοί, τα τηλεφωνήματα, η ηλεκτρονική αλληλογραφία και μη, η ανταλλαγή πληροφοριών, το συνεχές ψάξιμο με φίλους, συνυπογράφοντες και στηρίζοντες την προσπάθεια αυτή εξ αρχής, δε μπορούν να γραφτούν και να περιγραφούν. Μόνο να τα βιώσεις μπορείς και να πεις σε όλους ‘Είμαστε πολύ τυχεροί που συνυπάρχουμε, συνοδοιπορούμε και προσπαθούμε μαζί…!’ 

 

Ημερολόγιο τοίχου…..

7 Απριλίου 2019

Η σημερινή συγκέντρωση περιλάμβανε:

 • καθαρισμό της περιοχής που βρίσκεται πάνω από τον υπογειοποιημένο αγωγό της Πικροδάφνης, δίπλα στο γήπεδο της ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη.
 • Ενημέρωση σχετικά με το γκρέμισμα του τοίχου που τον έφραζε (δείτε περισσότερα πιο κάτω), την ιστορία της περιοχής και τους αγώνες άλλων κατοίκων που την έσωσαν το 2005.
 • Τα σύγχρονα προβλήματα και τους κινδύνους της Πικροδάφνης, που απαιτούν τη συνεχή επαγρύπνησή μας: την αποψίλωση 6 χλμ ρέματος, που είναι ανοιχτό και σε φυσική κατάσταση, για να επενδυθεί με πέτρες τυλιγμένες με συρματόπλεγμα και την οριοθέτηση της Πικροδάφνης από την οδό Σαρανταπόρου στην Ηλιούπολη έως τις εκβολές (η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει το τμήμα του κεντρικού κλάδου από τη Σαρανταπόρου μέχρι το βουνό, όπως και τους υπόλοιπους κλάδους).
 • Περίπατο στην κοίτη και στη συγκεκριμένη υπολεκάνη της Πικροδάφνης, που ήταν στολισμένη και πανέμορφη αυτή την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Απριλίου 2019

Ο τοίχος που έκλεινε το ρέμα της Πικροδάφνης πέφτει!

Περιμένοντας να ολοκληρωθεί το έργο…

Σας καλούμε

Την Kυριακή 7 Απριλίου 2019, ώρα 11:00 

Στο πάρκινγκ του γηπέδου ΔΙΑΝΑ, στο τέλος της Πατριάρχου Γρηγορίου, στην Ηλιούπολη, για να:

 • περιηγηθούμε την κοίτη της Πικροδάφνης, την έξοδο του αγωγού, να μιλήσουμε για όσα καταγγείλαμε και γίνονται,
 • πούμε όσα ακόμη προτείνουμε να γίνουν στο ρέμα μας,
 • κάνουμε καθαρισμό της περιοχής,
 • απολαύσουμε ένα περίπατο στα μέρη της Πικροδάφνης!

Οργάνωση

Κι.Π.Η. – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης 

ΚΙΝΗΤΡΟΝ – Δράσεις Πολιτισμού & Αλληλεγγύης 

“Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής”

Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

‘ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ’ – Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Γιώργος Καφαντάρης

ΙΛΙΣ-SOS

Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

‘Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού’-Τότσικας Πάνος

Μικρογεωγραφίες

SOMA (Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής)

Κώστας Γ. Σεφτελής, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης,

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής 

 

 

4 Απριλίου 2019: ο τοίχος πέφτει…

Από πολύ πρωί ο εργολάβος με εντολή της Περιφέρειας Αττικής και παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναγνωστόπουλου, άρχισε το σκάψιμο. Αρκετή ώρα προσπαθούν να εντοπίσουν το σωστό σημείο που βρίσκεται ο τοίχος, που είναι κυριολεκτικά θαμμένος κάτω από τόνους μπάζων!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιτέλους τον βρίσκουν και αρχίζει το ξεμπάζωμα! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε λίγο αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτοι τσιμεντόλιθοι του μοιραίου τοίχου….

 

 

 

 

Οι εργασίες συνεχίζονται, τόνοι μπαζών αποκαλύπτονται και απομακρύνονται, το συνεργείο του Σκάι, ο Γιάννης Κουτούζης και η Νεφέλη βιντεοσκοπούν….

 

Ο τοίχος αρχίζει να πέφτει….

 

Κανένας δε γνωρίζει ποιός τον έχτισε, κανείς δεν ξέρει τη σκοπιμότητά του!

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι τα τελευταία 150 μέτρα του αγωγού χτίστηκαν το 2000-2001, σε περιοχή που ανήκε στη Β Ζώνη προστασίας του Υμηττού (τώρα Ζώνη Α), στην οποία δεν επιτρέπονταν αυτή η χρήση και τέτοιες κατασκευές! Κατασκευάστηκε ένας αγωγός παράνομα και στο τέλος τον έκλεισαν κιόλας! Επιπλέον τον μπάζωσαν για να σβήσουν κάθε ίχνος????

Τα συρματοπλέγματα που αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο με το σκάψιμο, φανερώνουν την κατασκευή σαρζανετιού έξω από τον τοίχο! Μια κατασκευή επίσης απαγορευμένη, μέσα σε δασική έκταση! Επιπλέον σε Ζώνη προστασίας με Προεδρικό Διάταγμα! Δε γνωρίζουμε αν όλα αυτά έγιναν ταυτόχρονα, φαίνεται πως όχι, αλλά το χτίσιμο του αγωγού, το μπάζωμά του και η κατασκευή σαρζανετιού, δείχνουν σίγουρα ένα πράγμα: ότι σκοπός όλων αυτών των κατασκευών και κατασκευαστών, σίγουρα δεν ήταν η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και της πόλης! 

(Eυχαριστούμε το Γιώργο Καφαντάρη για τις υπέροχες φωτογραφίες του, που ξεχωρίζουν!)

Η Περιφέρεια Αττικής και δη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναγνωστόπουλος, με τη σημερινή τους ενέργεια μας αιφνιδίασαν ευχάριστα, μετά από τις καταστροφικές μελέτες για τα ρέματα, που έχουν εκπονήσει τα τελευταία χρόνια! Μελέτες που μας έχουν βάλει σε ένα συνεχή αγώνα και δικαστικές διαμάχες…

Βεβαίως περιμένουμε να ολοκληρωθεί το έργο της απομάκρυνσης των μπάζων και του γκρεμίσματος του τοίχου. Στη συνέχεια απαιτείται συνεχής επίβλεψη, για τον καθαρισμό και τη σωστή λειτουργία του!

Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας και πόσο πιο αποτελεσματική η Δημόσια Διοίκηση, αν είχε ευήκοον ους, πάντα! Αν δεχόταν να ακούει όσες τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις διατυπώνονται από την κοινωνία των πολιτών που πασχίζει και παλεύει για μια καλύτερη και ποιοτικότερη καθημερινότητα…

 

 

3 Aπριλίου 2019

                       Στην Εφημερίδα των Συντακτών άρθρο του Τάσου Σαράντη   

              ”Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης”                                                       

 

2 Απριλίου 2019

Δελτίο Τύπου

Γκρέμισμα τοίχου που φράσσει το ρέμα της Πικροδάφνης, στο τέρμα του παρκινγκ του γηπέδου ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη (στο τέλος της Πατριάρχου Γρηγορίου)

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 καταγγείλαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Δήμο Ηλιούπολης τον τοίχο με τον οποίο έχει κλειστεί ο υπογειοποιημένος αγωγός της Πικροδάφνης και εμποδίζει την είσοδο των νερών του ρέματος. Η ύπαρξη του τοίχου αυτού βάζει σε κίνδυνο όλη την περιοχή, σε περίπτωση ιδιαίτερα έντονης βρο-χόπτωσης, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πλημμυρικό γεγονός. Ενδεχόμενη πλημμύρα στη συγκεκριμένη περιοχή θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη λεωφόρο Πατριάρχου Γρηγορίου, που έχει μεγάλη κατωφέρεια και μήκος και οδηγεί στην κεντρική λεωφόρο της Αγίας Μαρίνας, στη Δημοκρατίας.

Έκτοτε, μετά από συνεχόμενη αλληλογραφία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση μόνοι μας την Κυριακή 7 Απριλίου, απομακρύνοντας τα μπάζα που έχουν συσσωρευτεί μπροστά από τον κλειστό αγωγό του ρέματος και γκρεμίζοντας τον τοίχο που εμποδίζει τη ροή των νερών στην Πικροδάφνη. Την απόφασή μας αυτή κοινοποιήσαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ηλιούπολης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κλπ, τονίζοντας ότι αν δεν το κάνουν αυτές θα το υλοποιήσουμε μόνοι μας τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η απάντηση από το γραφείο του Αντιπεριφειάρχη Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει προγραμματίσει συνεργείο την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και κατασκευών, που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή του νερού με την παράλληλη διασφάλιση της μη προσβασιμότητας στο κοινό, εντός του κλειστού αγωγού.

Συνεχίζουμε να καλούμε όλους εσάς την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 11:00, στο τέλος του παρκινγκ του γηπέδου ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη, που βρίσκεται στο τέρμα της Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε, για:

 • Καθαρισμό της περιοχής και πικ-νικ στην κοίτη της Πικροδάφνης, εφόσον η Περιφέρεια Αττικής υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε
 • Απομάκρυνση των μπάζων και γκρέμισμα του τοίχου που κλείνει το ρέμα, εάν δεν πραγματοποιηθούν, όσα μας έχουν υποσχεθεί

Οι υπογράφοντες φορείς

Κι.Π.Η. – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης – Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη, 2109730215, 6944683652, [email protected]

Κίνητρον – Δράσεις Πολιτισμού & Αλληλεγγύης  – Αργοναυτών 73, Ηλιούπολη 163 46, τηλ. 6980145411

“Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής”

Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

‘ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ’ – Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

ΙΛΙΣ-SOS

Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

‘Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού’-Τότσικας Πάνος

Μικρογεωγραφίες

SOMA (Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής)

Κώστας Γ. Σεφτελής, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης, τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου & Αντιδήμαρχος

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής

 

1 Απριλίου 2019

Σήμερα συνεργείο του ΣΚΑΙ με την Κατερίνα Χριστοφιλίδου επισκέφθηκε την περιοχή του γηπέδου ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη, το τμήμα του υπογειοποιημένου αγωγού της Πικροδάφνης που βρίσκεται κάτω από το παρκινγκ του γηπέδου και πουθενά στους χάρτες της Περιφέρειας, τον τοίχο που τον φράσσει και εμποδίζει τη ροή των όμβριων υδάτων μέσα στο ρέμα και τα μπάζα που έχουν συσσωρευθεί στο εξωτερικό μέρος του τοίχου, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατός εξωτερικά. Ρώτησαν, είδαν, φωτογράφισαν για το αποψινό δελτίο ειδήσεων. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, ο Γιώργος ο Καφαντάρης, η Ευαγγελία Δημητρίου έδωσαν τις απαντήσεις.

 

 

28 Μαρτίου 2019

 1. Λάβαμε Τεχνικό Υπόμνημα από τον κ. Δημ. Ζαρρή, Δρ. πολιτικό μηχανικό, με ειδίκευση στην Υδρολογία (M. Sc., Ph. D. Υδρολογίας) σχετικά με την αναγκαιότητα φραγής της εισόδου του καλυμμένου τμήματος της Πικροδάφνης. Τον ευχαριστούμε πολύ για την αφιλοκερδή προσφορά του και τη συνεισφορά του στη συλλογική προσπάθεια!

“Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πιθανολογηθεί η κατασκευή τοίχου που αποκόπτει την απορροή της ανάντη λεκάνης απορροής από τον κύριο ρου του ρ. Πικροδάφνης. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπλημμυρική προστασία κάθε περιοχής εξασφαλίζεται από την ευκολία παροχέτευσης της απορροής δια μέσου του υδρογραφικού δικτύου…………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποκατασταθεί η συνέχεια του υδρογραφικού δικτύου της Πικροδάφνης, είτε αυτό είναι τεχνητό είτε φυσικό, είτε αυτό είναι καλυμμένο είτε ανοιχτό. Η αποκατάσταση της συνέχειας του υδρογραφικού δικτύου γίνεται μόνο με την καθαίρεση του τοίχου και την αποκομιδή των μπάζων που φράζουν την είσοδο του καλυμμένου τμήματος. Σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, η αδυναμία εισόδου της πλημμυρικής ροής εντός του κλειστού τμήματος, θα προκαλέσει υπερχείλιση της ροής στον αστικό ιστό και ροή πάνω στην Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄. Ο δρόμος αυτός είναι έντονα κατηφορικός με αποτέλεσμα η ροή να ανακτά σημαντική ενέργειας με σοβαρότατους κινδύνους για την παράσυρση ανθρώπων, οχημάτων, κλπ……………………………..”.

 2. Από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος -Κλιματικής Αλλαγής και Αντιπλημμυρικής Προστασίας κ. Αναγνωστόπουλο, λάβαμε επιστολή σχετικά με τον κλειστό αγωγό της Πικροδάφνης και τις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής που είναι:

 • η απομάκρυνση των φερτών υλικών και κατασκευών, που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή του νερού και βρίσκονται εντός της κοίτης του ρέματος
 • σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Δήμο Ηλιούπολης εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του ρέματος κατάντη του σημείου φραγής και μέχρι τα όρια του σχεδίου πόλης της Ηλιούπολης
 • ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ.

3. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης, μετά από συζήτηση του θέματος του κλειστού αγωγού της Πικροδάφνης, η πλειοψηφία των Δημοτικών Παρατάξεων & Συμβούλων αναγνώρισε το πρόβλημα. Μετά την ανάγνωση της απάντησης της Περιφέρειας για τις επικείμενες ενέργειες στις 4 Απριλίου συμφώνησε να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση του θέματος, με τον χαρακτηρισμό του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ.  

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρίστατο και ο Ηλιουπολίτης Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πατσαβός, στις ενέργειες του οποίου οφείλεται και η άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής.

 

 

27 Μαρτίου 2019

Η κ. Αργυρώ Πίκουλα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών’, μας ενημέρωσε οτι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, έκανε δεκτό το αίτημά της, να συζητηθεί το θέμα της φραγής του υπογειοποιημένου αγωγού και της οριοθέτησης της Πικροδάφνης, στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Μαρτίου 2019, ώρα 16:30. Θα είναι πρώτο θέμα.

Την εισήγηση θα κάνει η Ευαγγελία Δημητρίου, γραμματέας της Κι.Π.Η.

 

21 Μαρτίου 2019

Ξαναστείλαμε την ίδια επιστολή με όλες τις υπογραφές, που μέχρι τώρα έχουμε μαζέψει.

Έχουν προσυπογράψει μέχρι τώρα (21/3/19) οι:

 

Παναγιώτης Πατσαβός, Αρχιτέκτονας, Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής περιφερειακής παράταξης ‘Δύναμη Ζωής’

Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

‘Λαϊκή Συσπείρωση’, Δημοτική Παράταξη Ηλιούπολης, Α. Τσατσούλη, επικεφαλής  

ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ’ – Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Κώστας Σεφτελής, ανεξάρτητος Δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης

‘Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού’-Τότσικας Πάνος

Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας, Κολοκοτρώνη 31, Αθήνα

“Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής”

Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

‘Συνεργοί με την Ηλιούπολη’, πρόεδρος Αποστόλης Στασινόπουλος

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής, Σούλα Τσιρταβή, πρόεδρος συλλόγου

‘ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ’, Κ. Πρωτοπαπαδάκης, πρόεδρος συλλόγου

ΙΩΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ, Αργυρώ Πίκουλα, πρόεδρος συλλόγου 

‘Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών’, Δημοτική παράταξη Ηλιούπολης, Αργυρώ Πίκουλα επικεφαλής 

‘ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ’, Δημοτική παράταξη Ηλιούπολης, Ιωάννης Αναγνώστου, πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης, επικεφαλής της παράταξης

Γιάννης Σχίζας, διαχειριστής του ιστοτόπου ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ 

AΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, Δημοτική παράταξη Ηλιούπολης, Γιώργος Σόφης επικεφαλής

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, Δημήτρης Καλαντίδης, Πρόεδρος

 “Δημοκρατική Ενότητα Βύρωνα”, Δημήτρης Σουλιώτης 

Ιδιώτες

Μάριος Βάθης

Ζωή Δημητρίου

Γεώργιος Παπαμώκος

Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος

Αγγελική Χριστοπούλου

Χριστίνα Γαρουφαλή

Aντώνης Σερέτης

Αχιλλέας Αδαμαντιάδης

 

 • Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ, με τους πολύτιμους τοπογράφους, σπηλαιολόγους Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, τον Θησέα Κόκκινο, τον Γιώργο Καφαντάρη, που από την πρώτη τους υπόγεια διαδρομή στον αγωγό της Πικροδάφνης μέχρι σήμερα, προσέφεραν και προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για να μπορούμε να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τη σημερινή κατάσταση του ρέματος, αλλά ταυτόχρονα, μας μεταφέρουν στα κρυφά και φανερά σημεία και μέρη της Πικροδάφνης, που σχεδόν αγνοούμε!

 

 

19-20 Μαρτίου 2019

Το βράδυ της ίδιας μέρας η παρέα της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ κατέβηκε στον οχετό της Πικροδάφνης, για να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις στο τελευταίο κομμάτι του, στο γήπεδο ΔΙΑΝΑ, προκειμένου να δοθούν στην Περιφέρεια Αττικής, όπως είχαμε υποσχεθεί στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναγνωστόπουλο, για να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες της καθαίρεσης μπάζων και γκρεμίσματος του τοίχου.

 

Οι

Οι μετρήσεις έγιναν και εστάλησαν τα τοπογραφικά στην τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής.

19 Μαρτίου 2019

Το μεσημέρι της μέρας αυτής συναντηθήκαμε (εκ μέρους της Κι.Π.Η. η Ευαγγελία Δημητρίου) με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναγνωστόπουλο, την κ. Αραμπατζή, προϊσταμένη  της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής και  άλλα άτομα από την ίδια υπηρεσία καθώς και από το μελετητικό γραφείο, που έχει κάνει τη Μελέτη για την Πικροδάφνη. Φυσικά παρευρίσκετο και ο Ηλιουπολίτης περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Πατσαβός, στις ενέργειες του οποίου οφειλόταν η συνάντηση αυτή και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

 • Εν πρώτοις διαπιστώθηκε οτι αγνοούσαν το πραγματικό μήκος του αγωγού και συμφωνήσαμε η ομάδα του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου και του Γιώργου Καφαντάρη να κατέβουν εκ νέου και να κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις για να βρουν τις ακριβείς διαστάσεις του αγωγού, ώστε να εντοπιστεί το ακριβές σημείο του τοίχου.
 • Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστόπουλος συμφώνησε στο γκρέμισμα του τοίχου και στο άνοιγμα της κοίτης από το γεφυράκι μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο τοίχος, εφόσον αυτός δεν βρίσκεται στο ίδιο σημείο με το γεφυράκι, όπως τους έχουμε υποδείξει. Ρώτησα πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό και μου απαντήθηκε οτι αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία. Όταν, πλην της διαδικασίας υπενθύμισα και το θέμα των επερχόμενων εκλογών, μου απαντήθηκε οτι η μελέτη μπορεί να γίνει τώρα και ενδεχομένως η υλοποίηση μετά τις εκλογές. 
 • Επειδή γνωρίζουμε οτι το γκρέμισμα του αγωγού, το άνοιγμα της κοίτης και η επαναφορά της στη φυσική της κατάσταση είναι το ιδανικό, όμως απαιτούν μια διαδικασία χρονοβόρα (μελέτη, μειοδοτικός διαγωνισμός κλπ) και οι εκλογές είναι σίγουρες και χρονικά κοντά, πρότεινα να γίνει η καθαίρεση των μπάζων και το γκρέμισμα του τοίχου μέχρι τις 7 Απριλίου και τα υπόλοιπα να δρομολογηθούν σε δεύτερο χρόνο. Συμφώνησε και δεσμεύτηκε σ’ αυτό, περιμένοντας το τοπογραφικό με τις μετρήσεις για να εντοπιστεί το ακριβές σημείο του τοίχου και το ακριβές μέγεθός του.

 

18 Μαρτίου 2019, ώρα 18:00

Συνάντηση – Συγκέντρωση φορέων και πολιτών, για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με:

 • τον τοίχο που φράσσει και κλείνει το άνοιγμα του οχετού της Πικροδάφνης στο σημείο της εισόδου του στον Υμηττό (κοντά στο γήπεδο ΔΙΑΝΑ, βλέπε περισσότερα πιο κάτω), που έχει επιπλέον μπαζωθεί και εμποδίζει την είσοδο των όμβριων υδάτων από το βουνό στον οχετό και το προγραμματιζόμενο γκρέμισμά του. 
 • την οριοθέτηση της Πικροδάφνης στο σύνολό της, όπως και το ΣΤΕ σε απόφασή του περιγράφει, για να προστατευθεί και η φυσική της κοίτη στον Υμηττό, εξασφαλίζοντας σε ένα μεγαλύτερο βαθμό την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης. Η σημερινή πρόταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι οριοθέτηση της Πικροδάφνης από τη Σαρανταπόρου στην Ηλιούπολη, μέχρι τις εκβολές! 
 • Συλλογή υπογραφών συλλόγων, φορέων, συλλογικοτήτων,δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων κλπ, για να στείλουμε εκ νέου στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις 22 Μαρτίου 2019, την επιστολή που στείλαμε στις 27 Φεβρουαρίου, με περισσότερες υπογραφές αυτή τη φορά.

Καφετέρια άλσους Κιντή στην Ηλιούπολη, εντός του Δημοτικού αναψυκτηρίου του άλσους, οδός Μνησικλέους Ηλιούπολη.

Η δημόσια συζήτηση για την παρουσίαση και κατανόηση του προβλήματος άρχισε με την προβολή power point, προκειμένου να γίνουν σαφή, η τοποθεσία, τα χαρακτηριστικά της, η μορφολογία του εδάφους, η πρόσφατη ιστορία της, η συγκεκριμένη κατασκευή που φράσσει το άνοιγμα του υπογειοποιημένου αγωγού της Πικροδάφνης, η κατάσταση της περιοχής μετά από βροχή κλπ ώστε να μπορεί καθένας να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα. 

Συνοπτικά και πιο συγκεκριμένα: 

 • το συνολικό μήκος του κεντρικού κλάδου της Πικροδάφνης που σώζεται μέχρι σήμερα είναι περίπου 9,3χλμ., από τα οποία τα 5,7 χλμ. βρίσκονται σε φυσική κατάσταση, τα 700μέτρα έχουν εγκιβωτιστεί και 2,5χλμ. περίπου έχουν μετατραπεί σε κλειστό υπογειοποιημένο αγωγό (οχετό).
 • Στους χάρτες της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο συγκεκριμένος οχετός φτάνει μέχρι τη συμβολή της λεωφόρου Πατριάρχου Γρηγορίου με την οδό Αρτεμισίου,  όμως οτι στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος αγωγός οδεύει περί τα 150-200 μέτρα παραπέρα και το τμήμα αυτό του αγωγού δεν εμφανίζεται σε κανένα χάρτη, ούτε το αναγνωρίζει κάποια υπηρεσία. Επιπλέον στο τέλος του, από μέσα είναι χτισμένος με διπλή σειρά τσιμεντόλιθων και απ’ έξω είναι μπαζωμένος

 • Από αεροφωτογραφίες διαπιστώσαμε οτι τα επιπλέον 150-200 μέτρα του αγωγού κατασκευάστηκαν το 2001.

 

 

 

 

 

 

 • 2000-2002 έγιναν προσπάθειες να αλλάξει το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της Ηλιούπολης και να επιτραπεί η κατασκευή σχολικού συγκροτήματος 7.736 τετραγωνικών μέτρων, σε έκταση 8 στρεμμάτων, δίπλα στο γήπεδο ΔΙΑΝΑ! Μετά από προσφυγές στο Συμβούλιο Της Επικρατείας (ΣΤΕ) κατοίκων της Ηλιούπολης και του Βύρωνα, ο σχεδιασμός αυτός απετράπη διότι η περιοχή ανήκε στη Β Ζώνη προστασίας του Υμηττού και γειτνίαζε με ρέμα!!!
 • Η Πικροδάφνη, μετά τα έργα της Κατεχάκη, έχει μετατραπεί σε χείμαρρο. Η κοίτη της μπροστά από το τεχνικό εισόδου στην περιοχή της ΔΙΑΝΑ δημιουργεί μία κοιλότητα, στην οποία στραγγίζουν τα νερά μιας ευρύτερης περιοχής και μια ποσότητα από τα επιφανειακά νερά της βροχής της λεωφόρου Καρέα. Αυτό σημαίνει οτι η περιοχή μετατρέπεται εύκολα σε λίμνη! Οι παρακάτω νυχτερινές φωτογραφίες είναι λήψεις μετά τη βροχή της παραμονής της πρωτοχρονιάς του 2019.

 

 

Πριν και μετά τη βροχή

 

Χαρακτηριστικό λεωφόρου Πατριάρχου Γρηγορίου Ε: Μεγάλη κατωφέρεια, που οδηγεί στον κεντρικότερο και πιο πολυσύχναστο δρόμο της Αγίας Μαρίνας, στη λ. Δημοκρατίας!

Στο επιχείρημα για τη μη αναγκαιότητα γκρεμίσματος του τοίχου “Δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα πλημμύρα στην περιοχή” απαντάμε: όποιος είναι εξίσου σίγουρος και για το μέλλον, να μας δώσει γραπτή εγγύηση και θα πάψουμε να έχουμε οποιαδήποτε απαίτηση! 

Γνωρίζουμε οτι: 
• Οκτώβριος 2018 – Παρουσιάστηκε η Μελέτη του Καποδιστριακού Παν/μίου, για τη μείωση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, μετά την πλημμύρα της Μάνδρας.
Στην παρουσίαση αυτή ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας ε’ιπε  “Θα ζήσουμε με πλημμύρες. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή!
Το έργο απορροής στη Μάνδρα είχε σχεδιαστεί για 300 κ.μ. νερού το δευτερόλεπτο, ωστόσο στις 13/11/17 έπεσαν 1200 κ.μ. νερού, το δευτερόλεπτο! Μέσα σε 7 ώρες έριξε το 40% της ποσότητας του νερού που πέφτει ετησίως!”

 • Στη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από δυνατή βροχή το νερό λιμνάζει και απορροφάται σιγά-σιγά από το έδαφος. Σε περίπτωση όμως ακραίου καιρικού φαινόμενου, που μπορεί να προκαλέσει πτώση νερού υπερπολλαπλάσια μέσα σε λίγη ώρα, τι θα γίνει με τη στάθμη του νερού? Σε ενδεχόμενη υπερχείλιση της κοιλότητας αυτής τα νερά θα πλημμυρίσουν το πάρκινγκ και το γήπεδο, κι αν είναι πάρα πολλά, θα κατηφορίσουν την Πατριάρχου Γρηγορίου παρασέρνοντας ό,τι άλλο βρουν μπροστά τους!

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την οριοθέτηση Πικροδάφνης στο σύνολό της. Από τις πηγές έως τις εκβολές. Η Πικροδάφνη δεν πηγάζει στη Σαρανταπόρου! Πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί η κοίτη της, για τη μεγαλύτερη αντιπλημμυρική προστασία των πόλεών μας αλλά και γιατί έχουμε απόλυτη ανάγκη το πλούσιο οικοσύστημα που τροφοδοτεί!

Ζητάμε από την πολιτεία:

 • Απομάκρυνση κάθε είδους απορριμμάτων από την κοίτη της
 • Γκρέμισμα του τοίχου που εμποδίζει την είσοδο του νερού
 • Συνεχή εποπτεία του χώρου για την αποτροπή εκ νέου συσσώρευσης απορριμμάτων
 • Οριοθέτηση της Πικροδάφνης από πηγές έως εκβολές

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και ενδιαφέρον διάλογος. 

Η Ροδούλα Κωνσταντινίδου συμφώνησε με το γκρέμισμα του τοίχου, πρότεινε ξήλωμα και την απομάκρυνση των τελευταίων 150-200 μέτρων του αγωγού και  την αποκατάσταση της κοίτης του ρέματος στη φυσική της μορφή, στο τμήμα αυτό. Μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις στην οριοθέτηση του ρέματος και συμφώνησε με την οριοθέτησή του στο σύνολό του και όχι από τη Σαρανταπόρου, συμπεριλαμβάνοντας και τους άλλους κλάδους.

Ο Πάνος Τότσικας αναφέρθηκε στη μακρόχρονη  προσπάθεια του ίδιου και διαφόρων πολιτών γενικότερα, για τη διάσωση του ρέματος και του Υμηττού. Αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣΤΕ  του 2005, μετά από προσφυγή τους, με την οποία απετράπη η κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος και η καταστροφή της περιοχής, η οποία ταυτόχρονα είναι εντελώς ακατάλληλη για μια τέτοια χρήση. 

Ο Αποστόλης Στασινόπουλος και η Σούλα Τσιρταβή συμφώνησαν με όσα προτάθηκαν και προσυπέγραψαν την επιστολή, για λογαριασμό της παράταξης “Συνεργοί με την Ηλιούπολη”και του συλλόγου ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής.

Ο Παναγιώτης Πατσαβός, αρχιτέκτονας και περιφερειακός Σύμβουλος με τη ‘Δύναμη Ζωής’, συμφώνησε και δεσμεύτηκε την επόμενη μέρα να έρθουν στην περιοχή της ΔΙΑΝΑ, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναγνωστόιπουλο και άτομα από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας, για να συζητήσουμε πως θα δρομολογηθεί άμεσα η λύση του προβλήματος.

Ο Κώστας Σεφτελής, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης συμφώνησε και αναφέρθηκε στην πρόταση υπογειοποίησης της περιφερειακής Υμηττού και τα προβλήματα που ενδεχομένως αυτή θα προκαλέσει στους εναπομείναντες κλάδους της Πικροδάφνης. Επιπλέον αναφέρθηκε στην επικάψη μπάζων με τσιμεντο, στον Προφήτη Ηλία, μέσα στη Ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Η Αγγελική Δουβή, δημοτική σύμβουλος Ηλιούπολης, με την παράταξη Ηλίου-πόλις, συμφώνησε με όσα προτάθηκαν και πρότεινε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, έστω εκτός ημερησίας διατάξεως.

Ο Κ. Πρωτοπαπαδάκης, πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης μίλησε για τα δεινά που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος στον εαυτό του, με όσα ο ίδιος ευθύνεται, την προχειρότητα και τον καταστροφικό χαρακτήρα του έργου και προσυπέγραψε την επιστολή.

Η Χριστίνα Γαρουφαλή συμφώνησε με τις προτάσεις, προσυπέγραψε την επιστολή και επέστησε την προσοχή μας στην κατασκευή των νέων αγωγών ομβρίων που θα κατασκευαστούν στο Βύρωνα και στην Ηλιούπολη (Υπερείδου, Αναστάσεως κλπ).

 

28 Φεβρουαρίου 2019

Γκρέμισμα του τοίχου που φράσσει την είσοδο του αγωγού της Πικροδάφνης μέχρι τις 7 Απριλίου 2019- Συλλογή υπογραφών φορέων, συλλογικοτήτων,δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων κλπ

Επειδή το άνοιγμα της φραγμένης εισόδου του κλειστού οχετού του ρέματος της Πικροδάφνης, το οποίο καταγγείλαμε στις 3 Δεκεμβρίου 2018, είναι επείγουσας προτεραιότητας για την προστασία της Ηλιούπολης, δε μπορούμε να περιμένουμε άλλο, γνωρίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει για όλους μας!

Η Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης και το “Κίνητρον-Δράσεις Πολιτισμού και Αλληλεγγύης”, είμαστε αποφασισμένοι να περιμένουμε μέχρι την Κυριακή 7 Απριλίου 2019! Αν μέχρι τότε οποιαδήποτε υπηρεσία είναι αρμόδια δεν το έχει γκρεμίσει, θα προχωρήσουμε στο γκρέμισμά του μόνοι μας, με τη βοήθεια κατοίκων και απλών πολιτών, που έχουμε αποφασίσει να προστατέψουμε εαυτούς και την πόλη μας…

Για το λόγο αυτό καλούμε οποιονδήποτε άλλο φορέα, συλλογικότητα, σύλλογο, δημοτική παράταξη κλπ το επιθυμεί, να μας συνδράμει σ’ αυτή την προσπάθεια. Μπορεί να προσυπογράψει την επιστολή που στείλαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες στις 27/2/19, η οποία θα σταλεί εκ νέου με όλες τις υπογραφές, το δεύτερο 15μερο του Μάρτη. (Επισυνάψεις επιστολής ΧΑΡΤΗΣ , ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ , 20/1/19 απάντηση Τεχνικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Αττικής, 20/2/19 απάντηση Δ/νσης Περιβάλλοντος Περ. Αττικής, απόφαση ΣΤΕ 1915/2017, λεκάνες απορροής ρέματος Πικροδάφνης)

Στείλτε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] με θέμα: ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

και κείμενο: ‘Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε την επιστολή για το γκρέμισμα του τοίχου που φράσσει το τεχνικό εισόδου της Πικροδάφνης, στις 7 Απριλίου 2019’.

Επωνυμία συλλόγου, ονοματεπώνυμο υπογράφοντος, ιδιότητα, στοιχεία επικοινωνίας.

 

 

 

 

 

Στις 3 Δεκέμβρη 2018 καταγγείλαμε τη φραγή του τεχνικού εισόδου της Πικροδάφνης, που αποκάλυψαν σπηλαιολόγοι και μηχανικοί της ‘ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ’ και του συλλόγου ‘ΡΟΗ’ πολίτες υπέρ των ρεμάτων, οι οποίοι περπάτησαν τα 2,5 περίπου χιλιόμετρα του κλειστού οχετού της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, από την οδό Σαρανταπόρου μέχρι το γήπεδο της ΔΙΑΝΑ, που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού στα σύνορα του δήμου Ηλιούπολης και Βύρωνα. Στο τέλος της διαδρομής τους ανακάλυψαν οτι η έξοδος του οχετού προς το βουνό είναι κλεισμένη με τοίχο από τσιμεντόλιθους (βλέπε λεπτομέρειες πιο κάτω)!

Ο Δήμος Ηλιούπολης με ανακοίνωσή του, δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της είδησης από την Κι.Π.Η., διαβεβαίωσε ότι το κλείσιμο του αγωγού δεν έγινε από κάποιον κρατικό ή αυτοδιοικητικό φορέα και θα εξετάσει το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Αττικής, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και βελτιώσεις.

Η υπηρεσία τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής, σε απάντησή της στις 9/1/19, στην οποία αναφέρεται σε υδρολογική μελέτη και χάρτη που ουδέποτε μας έδωσε, μας απαντά οτι:

1. Δε γνωρίζει ποιος έκλεισε τον αγωγό!
2. Στην είσοδο του οχετού τοποθετήθηκαν ογκόλιθοι, αλλά δε γνωρίζουν αν έχει κτιστεί εσωτερικά με τσιμεντόλιθους!
3. Οι ποσότητες ύδατος που καταλήγουν στο συγκεκριμένο σημείο είναι ελάχιστες και δε δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις!

Με δεδομένο ότι, το τεχνικό εισόδου της Πικροδάφνης εξακολουθεί να παραμένει κλειστό και στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μας ενδιαφέρει ποιος το έκλεισε, αφ ενός, εκπροσωπούμε πολίτες, κατοίκους και της Ηλιούπολης, αφ ετέρου, έχουμε να παρατηρήσουμε και να ζητήσουμε τα εξής:

Οι ογκόλιθοι, στους οποίους αναφέρεται η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, προφανώς είναι το τοιχίο ανάσχεσης φερτών, που έχει δημιουργηθεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ηλιούπολης, βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το τεχνικό εισόδου, στο κλείσιμο του οποίου αναφερόμαστε και ζητάμε να ανοίξει! (βλέπε δύο επόμενες φωτογραφίες)

Γνωρίζουμε όλοι ότι, η λειτουργικότητα κάθε υδάτινου ρεύματος, που είναι ο δρόμος του νερού που έχει χαράξει το ίδιο, χρησιμοποιεί αιώνες τώρα και ακολουθεί πάντα, είναι απόλυτα απαραίτητη για την αντιπλημμυρική προστασία του τόπου που διασχίζει κάθε υδάτινο ρεύμα, επομένως δεν πρέπει να εμποδίζεται! Όσες φορές έχει γίνει αυτό το λάθος, κάποια στιγμή πληρώθηκε με ανθρώπινες ζωές!

Η Πικροδάφνη είναι το ρέμα της ευρύτερης περιοχής, ξεκινά από τον Υμηττό, διασχίζει τους δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου (όπως και η απόφαση 1915/2017 του ΣΤΕ, στο σημείο 6, πολύ σωστά αναφέρει) και προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Επομένως, επιβάλλεται η πολιτεία να φροντίσει για την απρόσκοπτη λειτουργία της, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα πλημμυρικού κινδύνου για την περιοχή. Να μην εμποδίζεται η ροή του νερού, να μη φράσσεται ο δρόμος του, προκειμένου να μειωθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος.

Η παρατήρηση της υπηρεσίας τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής, ότι «οι ποσότητες ύδατος που καταλήγουν στο συγκεκριμένο σημείο είναι ελάχιστες και δε δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα», θεωρείται αστεία, επικίνδυνη και ανάξια κάθε σχολιασμού….

Η συγκεκριμένη φραγή ουδόλως βοηθά προς την κατεύθυνση της σωστής λειτουργίας του ρέματος και της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης! Πρέπει να ανοίξει και να καθαριστεί η περιοχή μπροστά και γύρω από αυτή από τα μπάζα που έχουν ριχτεί και συσσωρευτεί, όπως πολύ σωστά υποδεικνύει και το Τμήμα ελέγχου μετρήσεων & υδροοικονομίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, σε έγγραφό του, της 20ης Φεβρουαρίου 2019. 

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, μετά από μερική πραγματογνωμοσύνη διαπίστωσε:

 • την ύπαρξη του τσιμεντένιου τοιχίου, χωρίς την ύπαρξη ανοίγματος για τη διοχέτευση στο ρέμα των υδάτων που εισρέουν στην περιοχή, 
 • τη μη συγκέντρωση υδάτων στον περιβάλλοντα χώρο,
 • το μπάζωμα της περιοχής μπροστά από το τοιχίο,
 • την ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών μη επικίνδυνων αλλά και επικίνδυνων αποβλήτων,
 • τη συγκέντρωση μεγάλων σωρών από χαλίκια και πίσσα

Ζητά από το Δήμο Ηλιούπολης και την Περιφέρεια Αττικής να την ενημερώσουν αν είναι σε γνώση τους το φράξιμο της εξόδου του αγωγού και από ποιούς πραγματοποιήθηκε. Επιπλέον, ζητά από το Δήμο Ηλιούπολης να προβεί στην απομάκρυνση των αποβλήτων και τον καθαρισμό της περιοχής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Με την κοινή μας επιστολή οι δύο σύλλογοι, ζητάμε:

 • το γκρέμισμα των τελευταίων 100 περίπου μέτρων του κλειστού αγωγού της Πικροδάφνης, δεδομένου οτι η περιοχή δεν είναι χτισμένη, οπότε είναι εφικτό, αλλά και διότι έχουν γίνει παράνομα και καταχρηστικά. Από τους χάρτες στις τελευταίες μελέτες για την Πικροδάφνη, που δημοσίευσε η Περιφέρεια Αττικής, ο αγωγός της Πικροδάφνης φτάνει μέχρι τη συμβολή των οδών Πατριάρχου Γρηγορίου & Αρτεμισίου, ενώ στην πραγματικότητα προχωράει περίπου 100 μέτρα πιο πάνω!
 • Η οριοθέτηση της Πικροδάφνης να γίνει στο σύνολό της (όπως η προαναφερθείσα απόφαση του ΣΤΕ ρητά επιτάσσει). Να συμπεριλάβει και το τμήμα του ρέματος από την οδό Σαρανταπόρου στην Ηλιούπολη έως τις πηγές, ώστε να προστατεύεται στο σύνολό της και να λειτουργεί απρόσκοπτα ως οικοσύστημα, ευεργετώντας πολλαπλά τις πόλεις μας.

Χάρτης οριοθέτησης Πικροδάφνης-πορεία αγωγού Πικροδάφνης

Στην πραγματικότητα ο αγωγός φθάνει μέχρι εκεί μου δείχνει το βέλος και σταματά η κόκκινη γραμμή, στους παρακάτω χάρτες.

 

 

Σύντομα θα ανακοινώσουμε ημέρα, ώρα και τόπο για ανοιχτή συζήτηση όλων των παραπάνω και για τις ενέργειες, στις οποίες μπορούμε να προβούμε στις 7 Απριλίου, εφόσον αναλάβουμε μόνοι μας το άνοιγμα της φραγμένης εισόδου, συμβουλευόμενοι τη γνώμη ειδικών. 

 

 

 

5 Δεκεμβρίου 2018

Από τύχη ζούμε….

Απάντηση στην ανακοίνωση του Δήμου Ηλιούπολης

Σήμερα, από τον Δήμο Ηλιούπολης δημοσιεύθηκε απάντηση μετά την καταγγελία μας για το ερμητικό χτίσιμο και την πλήρη φραγή του κλειστού τμήματος της Πικροδάφνης, κοντά στο γήπεδο της ΔΙΑΝΑ, στην Ηλιούπολη (βλέπε πιο κάτω ανάρτηση 3/12/18).

Στην ελλιπέστατη απάντηση του Δήμου Ηλιούπολης, που μόνο ερωτηματικά και ανασφάλεια μπορεί να μας προκαλέσει, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής: 

Καταγγείλαμε τη φραγή του αγωγού την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018. Ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης, τη Δευτέρα 3/12/18 το πρωί, γνώριζε την ύπαρξη των βράχων, που έχουν τοποθετηθεί σε κάποια απόσταση από την είσοδο του κλειστού οχετού, για να μην εισχωρούν κλαδιά και άλλα φερτά από το βουνό. Αλλά, όποιος δει αυτούς τους βράχους που είναι σε απόσταση μερικών μέτρων από την είσοδο, δε μπορεί παρά να δει και τη φραγμένη είσοδο, αν αυτό έγινε πολύ παλιά! Οπότε, εφόσον γνωρίζει οτι οι βράχοι υπήρχαν ή τους τοποθέτησε η ίδια η υπηρεσία εκεί για να προστατεύει το άνοιγμα, δεν προβληματίζεται όταν δε βλέπει άνοιγμα? Κι αν δεν υπάρχει τι προστατεύουν?

Η επιχειρηματολογία και του προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας τη Δευτέρα αλλά και του Δήμου Ηλιούπολης στη σημερινή ανακοίνωση, σχετικά με τους λόγους που υποθέτουν οτι ώθησαν άγνωστους πολίτες και όχι κάποια υπηρεσία είναι ακριβώς ίδια! Μα πως είστε τόσο σίγουροι οτι δεν είναι έργο κάποιου δημόσιου φορέα? Προλάβατε μέσα σε μερικές ώρες να πάρετε απάντηση από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί? Και παίρνει μήνες να έχουμε απάντηση από μία μόνο υπηρεσία όταν απευθύνουμε ένα ερώτημα? Κι αν ήταν ιδιώτης, πως γνωρίζετε το κίνητρό του?

 Το 2012-13 εγκρίνατε την κατασκευή αγωγών ομβρίων στην Ηλιούπολη, οι οποίοι μάλιστα παροχετεύουν νερά από τους Τράχωνες στην Πικροδάφνη! Γνωρίζετε πολύ καλά τις προσπάθειες που κάναμε και εμείς καθώς και άλλα κινήματα και κάτοικοι όμορων Δήμων προκειμένου να σταματήσει το έργο ώσπου να μας απαντηθεί επίσημα και τεκμηριωμένα από όλους τους αρμόδιους φορείς οτι έχει μελετηθεί και μετρηθεί η παροχετευτικότητα και η αντοχή της Πικροδάφνης. Οτι θα αντέξει και τα δικά της νερά και των Τραχώνων! Πως είσασταν όλοι τόσο σίγουροι, χωρίς να υπάρχει νέα μελέτη, με νέους υδραυλικούς υπολογισμούς οτι η Πικροδάφνη αντέχει? 

Θέλετε να μας πείτε οτι αποφασίσατε, εγκρίνατε και διαλαλήσατε ένα έργο ΧΩΡΙΣ να ελέγξετε τη λειτουργία του υφιστάμενου ρέματος? Ούτε εσείς, ούτε ο μελετητής, ούτε η Περιφέρεια, ούτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση?

         Δηλαδή κάνουμε έργα για να κάνουμε έργα?

Το 2012 με εντολή της Περιφέρειας Αττικής αναλάβατε την εκπόνηση μελέτης για έργα διευθέτησης των τελευταίων 200μ. της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, που έχουν μείνει ακόμη σε φυσική κατάσταση, επικαλούμενοι την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας! Αυτό το αποφάσισε η Περιφέρεια και το αναλάβατε εσείς χωρίς να ελέγξετε την κατάσταση του ρέματος? Την αντιπλημμυρική του ικανότητα και λειτουργία? Θέλετε να μας πείτε οτι, ούτε εσείς, ούτε ο μελετητής μπήκατε στον κόπο να δείτε από κοντά το ρέμα σε όλο του το μήκος, για να εντοπίσετε τα προβλήματα και τις αδυναμίες του και να μας προστατέψετε αντιπλημμυρικά?

         Δηλαδή έργα για τα έργα?

Το 2014, μέχρι σήμερα που δικαζόταν η προσφυγή στο ΣΤΕ, η Περιφέρεια Αττικής και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης για αντίστοιχα έργα διευθέτησης της κοίτης της Πικροδάφνης, από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τις εκβολές, στο όνομα της αντιπλημμυρικής μας προστασίας! Αν αυτοί που ανέλαβαν την εκπόνηση, τη σύνταξη και έγκριση της Μελέτης για την Πικροδάφνη, δεν έχτισαν αυτόν τον τοίχο, όπως μας βεβαιώνετε, δε γνώριζαν γι αυτόν? Σχεδιάζουν έργα για την αντιπλημμυρική μας προστασία, με καταστροφικές επεμβάσεις στο ρέμα και στις ζωές μας και δεν φροντίζουν πρώτα απ’ όλα να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτό το ρέμα? 

         Δηλαδή έργα για τα έργα?

Βεβαίως το τελευταίο ερώτημα δε σας αφορά, δεν είναι δική σας υποχρέωση να απαντηθεί. Αφορά την Περιφέρεια Αττικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον πολυδαίδαλο και αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, εκτελεστικό και ελεγκτικό, οποίος σχεδιάζει, αποφασίζει και εκπονεί έργα, για να γίνουν έργα, όχι για να λυθούν προβλήματα ή να ικανοποιηθούν ανάγκες με σώφρονα διαχείριση πλούτου!  Φυσικού και οικονομικού!

Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε οτι γίνονται έργα για να γίνουν έργα! 

Με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά οτι:

                                                      ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΖΟΥΜΕ!!!!!

 

Ευχαριστούμε τα μέλη τoυ συλλόγου ‘ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων’ για την προσφορά τους και ιδιαίτερα στο Δημήτρη Θεοδοσόπουλο με τη ‘ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ‘ και το χρησιμότατο video και φωτογραφικό υλικό, από την εξερεύνηση του κλειστού αγωγού της Πικροδάφνης.

3 Δεκεμβρίου 2018 -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

Σήμερα στείλαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες την καταγγελία μας, σχετικά με το ερμητικό χτίσιμο και πλήρη φραγή του κλειστού τμήματος της Πικροδάφνης, κοντά στο γήπεδο της ΔΙΑΝΑ, στην Ηλιούπολη.

Η Πικροδάφνη, από την οδό Σαρανταπόρου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Καραΐσκάκη ή Κανάρια στην Ηλιούπολη, μέχρι το τέρμα της Πατριάρχου Γρηγορίου στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, στο πλάι του γηπέδου της ΔΙΑΝΑ, έχει χτιστεί και μετατραπεί σε κλειστό οχετό, που περνάει κάτω από την πόλη, μεταφέροντας τα νερά της βροχής από το βουνό στη θάλασσα. Μετά το τέρμα αυτού του οχετού, στο γήπεδο της ΔΙΑΝΑ, η κοίτη της Πικροδάφνης είναι σε φυσική κατάσταση, πλήρης πράσινου.

Στις 2 Δεκέμβρη, μέλη του συλλόγου ΡΟΗ, περπάτησαν αυτό το κλειστό κομμάτι της Πικροδάφνης (βλέπε λεπτομέρειες πιο κάτω) για να δουν σε ποιά κατάσταση βρίσκεται. Στο τέλος της διαδρομής, αντί να βγουν στο βουνό και στη φυσική κοίτη του ρέματος, ανακάλυψαν οτι ο αγωγός αυτός είναι χτισμένος με τοίχο, που εμποδίζει ολοσχερώς την είσοδο των νερών που κατεβαίνουν από το βουνό στον κλειστό αγωγό της Πικροδάφνης! 

Το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει την πόλη, γιατί κάθε κοινός νους αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που διατρέχουμε όλοι, σε περίπτωση έντονης και παρατεταμένης βροχόπτωσης!

Στην προσπάθειά μας να έχουμε μία πρώτη άποψη γι αυτό το εγκληματικό ‘έργο’ απευθυνθήκαμε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης. Προφορικά, από τον προϊστάμενό της μάθαμε οτι αγνοούν την ύπαρξη αυτού του τοίχου και προφανώς δε γνωρίζουν ποιός τον έκτισε! Το μόνο που γνωρίζουν είναι οτι τοποθέτησαν μεγάλες πέτρες κοντά στην είσοδο, για να εμποδίζονται κλαδιά και άλλα φερτά από το βουνό, προκειμένου να μην φράξει ο αγωγός σε μεγάλη βροχόπτωση!

Ελπίζοντας ότι όλοι οι αποδέκτες της επιστολής μας αναγνωρίζουν ότι, η συγκεκριμένη κατασκευή συνεπάγεται τεράστιο πλημμυρικό κίνδυνο για την Ηλιούπολη και όχι μόνο, δεδομένου ότι:

 • έχει κλειστεί ο κεντρικός και μοναδικός εναπομείνας κλάδος του ρέματος Πικροδάφνης,
 • έχει αποψιλωθεί από τη φωτιά του 2016 μία πολλή μεγάλη και παραπλήσια έκταση του Υμηττού

Ζητάμε το άμεσο γκρέμισμα του τείχους, που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιος και πότε αποφάσισε την κατασκευή αυτή? Ζητάμε αντίγραφα αποφάσεων.

Με ποια διαδικασία αποφασίστηκε και από ποια όργανα, ή και υπηρεσίες?  Ζητάμε αντίγραφα εισηγήσεων, αποφάσεων, αδειών.

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτό το χτίσμα και πως ωφελείται η πόλη από αυτό?

Αφού έχετε φράξει την Πικροδάφνη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θεωρείτε ότι δεν υπάρχει κανένας πλημμυρικός κίνδυνος, σε τι αποσκοπούν έργα εκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσουν την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος (εφόσον πιστεύετε ότι τέτοιου είδους έργα εξυπηρετούν και επαυξάνουν την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος)?

Γνωρίζετε ότι αυτό το σημείο εισόδου του ρέματος που έχετε κλείσει, βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την Πατριάρχου Γρηγορίου στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης,  δρόμος που κατεβάζει πολύ νερό, δεδομένου ότι έκλεισε η Πικροδάφνη με τον οχετό που κατασκευάστηκε (φαντασθείτε τώρα που έκλεισε και ο οχετός), ήταν ο ίδιος δρόμος στον οποίο παρέσυραν και έπνιξαν τα νερά μια άτυχη γυναίκα πριν από πολλά χρόνια, διότι ήταν ανοιχτή η σχάρα ενός μεγάλου φρεατίου, έπεσε μέσα σ’ αυτό και βρέθηκε το πτώμα της στην Αίγινα? Εγκιβωτίσατε το ρέμα και φράξατε και τον εγκιβωτισμένο οχετό? Γιατί? Για να έχουμε ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων?

Όσοι ασχολήθηκαν και ασχολούνται με την οριοθέτηση της Πικροδάφνης γνωρίζουν γι αυτή την κατασκευή? Αν όχι,  γιατί η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει τον οχετό που αντικατέστησε την κοίτη και το εκτός κλειστού οχετού τμήμα της Πικροδάφνης, δηλαδή τη λεκάνη απορροής πάνω από το γήπεδο ΔΙΑΝΑ και σταματάει στη Σαρανταπόρου στην Ηλιούπολη? Το ρέμα ΔΕΝ τελειώνει στη Σαρανταπόρου! Ζητάμε η οριοθέτηση της Πικροδάφνης να μην περιοριστεί μόνο στα 6,5 χιλ. του ρέματος και να συμπεριληφθεί το υπόλοιπο ρέμα, μέχρι τις πηγές.

Υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός για την πάνω από το γήπεδο της ΔΙΑΝΑ περιοχή της Πικροδάφνης, ο οποίος ευνοείται από το φράξιμο της εισόδου του ρέματος, βάζοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους?

 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ουδείς αρέσκεται να παίζει με τις ζωές μας και ότι οι τελευταίες πολύνεκρες πλημμύρες μας διδάσκουν, γι αυτό ζητάμε άμεσο γκρέμισμα του τοίχου, άνοιγμα της κοίτης της Πικροδάφνης ό,που αυτό είναι εφικτό και απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας μας ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το νερό κατεβαίνοντας  από το βουνό, φτάνει εδώ. Στην είσοδο του κλειστού οχετού της Πικροδάφνης, που έχει χτιστεί!!!

2 Δεκεμβρίου 2018

Σήμερα μέλη του συλλόγου “ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων”, εκπαιδευμένοι σπηλαιολόγοι και μηχανικοί, αποφάσισαν να εξερευνήσουν το κλειστό κομμάτι της Πικροδάφνης, που αρχίζει από την οδό Σαρανταπόρου στην Ηλιούπολη και τελειώνει στο βουνό, μήκους 2,5 χιλ. περίπου.

Στο τέλος της διαδρομής, ενώ  περίμεναν να βγουν στο βουνό, βρήκαν τοίχο! Ένα τοίχο, που φράζει εντελώς το πέρασμα του νερού και ακυρώνει το ίδιο το έργο της υπογειοποίησης 2,5 χλμ. κοίτης του ρέματος!

Ακυρώνει επίσης και το νέο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για αποψίλωση του ρέματος και τοποθέτηση συρματοκιβωτίων σε όλο το μήκος του που παραμένει σε φυσική κατάσταση, στο όνομα της αντιπλημμυρικής μας προστασίας! Τους ευχαριστούμε πολύ για την αποκάλυψη!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο τοίχος από μέσα κι απέξω! Από μέσα φαίνονται οι τσιμεντόλιθοι, απ’ έξω δε φαίνονται γιατί είναι μπαζωμένος!

 

Το σημείο αυτό βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που δείχνει ο χάρτης, λίγο πιο πάνω από το γήπεδο της ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη!

Αφού μετέτρεψαν την Πικροδάφνη σε κλειστό οχετό για 2,5 χιλ. κάτω από την Ηλιούπολη, κάποιοι αποφάσισαν να την κλείσουν τελείως με τοίχο από τσιμεντόλιθους! Κάποιοι που έχουν κάνει τις ζωές μας χάντρες στο κομπολόι τους και παίζουν χωρίς τύψεις, χωρίς ντροπή, χωρίς ευθύνη!!! Ε, δε θα περάσει και δε θα μείνει έτσι! Ανασκουμπωνόμαστε….

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Όταν βρέχει, όταν βρέχει πολύ κι όταν βρέξει πάρα πολύ και για αρκετή ώρα, όπως πέρυσι στη Μάνδρα, το νερό της Πικροδάφνης που θα κατέβει από το βουνό και θα βρει τελείως φραγμένο το δρόμο του, που θα πάει? Μήπως θα πλημμυρίσει τις πόλεις μας?

Θα περιμένουμε την επόμενη πλημμύρα και την καταμέτρηση των απωλειών για να αναζητήσουμε ευθύνες? Μα ακόμη κι αν τις βρούμε, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε κλειστό το δρόμο του νερού, να μετράμε απώλειες και να παρακαλάμε να μας φτιάξουν αγωγούς παροχέτευσης ομβρίων, πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουμε ένα ποτάμι, αλλά φραγμένο? 

Όλοι την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί η προσφυγή για την Πικροδάφνη, να ζητήσουμε να ανοίξει ο δρόμος του νερού, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργεί ανεμπόδιστα και να το διατηρήσουμε σε φυσική κατάσταση, όπου ακόμη μπορούμε, γιατί μόνο έτσι λειτουργεί αντιπλημμυρικά και θωρακίζει τις πόλεις μας από πολλούς κινδύνους και με ελάχιστο κόστος!

Διαφορετικά, θα πληρώνουμε συνεχώς για την κατασκευή έργων, που πάντα θα είναι ανεπαρκή, αν δε λειτουργεί η Πικροδάφνη! Διαπιστώστε το μόνοι σας: περπατήστε πλάι της στην Ηλιούπολη, εκεί που ακόμη είναι σε φυσική κατάσταση, στην οδό Τζαβέλλα. Θα δείτε οτι η φυσική κοίτη έχει χαραχτεί από το νερό πολύ βαθιά και πλατιά και θυμηθείτε ένα κανόνα που ισχύει για όλα τα ρέματα: όταν το νερό χρειάστηκε αυτό το βάθος και το εύρος για να περάσει έστω μία φορά, κάποτε θα τα ξαναχρειαστεί. Κι αν του κλείσεις το δρόμο, απλά θα βρει άλλον κι αν χρειαστεί θα περάσει από πάνω σου! Θα περάσει όμως…

Πανεπιστημίου 47-49, Αθήνα, Τετάρτη 5/12/18, ώρα 09:00 π.μ.

 

Το φαράγγι του Καρέα, ένα από τα σημεία γέννησης της Πικροδάφνης. Κάποιοι αποφάσισαν να της κλείσουν τον ένα δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πόλεις μας…..

 

 

 

 

 

 

Ιανουάριος 2019- Ρέμα Πικροδάφνης, στην οδό Θέμιδος στο Φάληρο

Η κατάσταση της Πικροδάφνης όταν τελείωσε το έργο της Περιφέρειας Αττικής, που περιγράφουμε πιο κάτω, αποτυπώνεται στις φωτογραφίες!

Η κοίτη έχει στενέψει περίπου 5 μέτρα!

Μια σύγκριση της πριν και μετά κατάστασης της Πικροδάφνης για να γίνει αντιληπτό πως θα μεταμορφωθεί το ρέμα, αν εγκριθεί η Μελέτη για τη διευθέτηση της Πικροδάφνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχουμε προσφύγει φορείς και πολίτες και υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της πολιτείας (Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας Αττικής).

 

 

Νοέμβριος 2018- Ρέμα Πικροδάφνης, στην οδό Θέτιδος στο Φάληρο

Eπερώτηση βουλευτή κ. Σπ. Λυκούδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος,  για τα έργα της Θέμιδος στην κοίτη της Πικροδάφνης 

Αρθρο της ΕΦ.ΣΥΝ. με τίτλο “Τσιμέντο να γίνει το ρέμα της Πικροδάφνης”

Aυθαίρετο και παράνομο τσιμέντωμα της κοίτης της Πικροδάφνης από την Περιφέρεια Αττικής, στην οδό Θέμιδος στο Φάληρο!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, η Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης), ο σύλλογος ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων και πολίτες του Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου, αντιδρούμε και καταγγέλλουμε  το έργο. Από τρεις πολίτες κατοίκους της περιοχής κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και στην εισαγγελέα περιβάλλοντος.

Οι λόγοι που καταγγέλουμε αυτό το έργο είναι οι εξής:

1. Eπεμβαίνει στην κοίτη και τα πρανή του ρέματος ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτησή του!

2. Η σύμβασητου έργου  επικαλείται το ‘άρθρο 4 του Ν. 4258/2014, βάσει του οποίου δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, διότι γίνεται αποκατάσταση και επισκευή αντιπλημμυρικών έργων υφιστάμενων, γεγονός το οποίο είναι ψευδές. Έχουμε φωτογραφίες του ίδιου μέρους των πρανών του 2017, που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κανένα έργο!

3. Στη σκοπιμότητα του έργου επικαλείται τη μελέτη διευθέτησης του ρέματος και την καθαίρεση σημαντικού μέρους των πρανών των γηπέδων της οδού ΦΟΙΝΊΚΩΝ, σε μήκος 300-400 μέτρων. Αντίθετα το σημερινό έργο δεν εχει σχεση με τα πρανή αυτά, τα οποία προβλέπεται να καθαιρεθούν!

4. Στη σύμβαση του έργου αναγράφεται σαφώς ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί μηχάνημα εντός του ρέματος παρά μόνο αναβατόριο. Έχουμε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο συγκεκριμένο σημείο της κοίτης στις 7/11/18 στις οποίες φαίνεται μπουλντόζα που σκάβει την κοίτη!

 

 

 

 

 

 

5. Στο σημείο που εκβάλλουν οι αγωγοί υπάρχει έντονη δυσοσμία, η οποία μαρτυρά την παράνομη σύνδεση τους με αγωγούς βοθρολυμάτων, τα οποία πέφτουν στην Πικροδάφνη και από εκεί στη θάλασσα, στο ΕΔΕΜ. Το γεγονός αυτό καταγγείλαμε το 2017 στη ΣΥΓΑΠΕΖ τη Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση της Πικροδάφνης, ο σύλλογος ΡΟΗ πολίτες υπερ των ρεμάτων και η ΚΙ.Π.Η. (Κίνηση πολιτών Ηλιούπολης) χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχει σαφής παραβαση της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την προστασία και ποιότητα των υδάτων.

 

6. Με το σκάψιμο της κοίτης και την κατασκευή της λιθοδομής και τη σχεδιαζόμενη επένδυση του ρέματος με συρματοκιβώτια, υποβαθμίζεται το ρέμα και αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμύρας. Παραβιάζεται η Οδηγία 2007/60/ΕΚ για τη διαχείριση της πλημμύρας και την προστασία των ρεμάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Comments are closed.