Συγκέντρωση για τη Διάσωση των Ρεμάτων 17/01/2019

Συγκέντρωση για τη Διάσωση των Ρεμάτων 17/01/2019

21 Iανουαρίου 2019

Συγκέντρωση-εκδήλωση για τη διάσωση των ρεμάτων

Επίδοση ψηφίσματος στην Περιφέρεια Αττικής

Δελτίο Τύπου

Στις 17 Ιανουαρίου 2019, οι υπογράφοντες φορείς και κινήματα πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής εναντίον της οριστικής καταστροφής των εναπομεινάντων ρεμάτων της Αττικής.

Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τον εγκιβωτισμό των φυσικών κοιτών των ρεμάτων και την τσιμεντοποίησή τους, όπως προβλέπεται από τα έργα που δρομολογούνται από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών,  γιατί αυτό θα τα εξαφανίσει και θα εκθέσει τις πόλεις μας περισσότερο στους κινδύνους της πλημμύρας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κάποιες από τις συλλογικότητες που συμμετέχουμε  στην κινητοποίηση έχουμε ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των άμεσα σχεδιαζόμενων καταστροφικών έργων της Περιφέρειας και του Υπουργείου στα ρέματα της Αττικής, και ειδικότερα στην Πικροδάφνη, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τον Ποδονίφτη και τον Ερασίνο.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης επιδώσαμε ψήφισμα προς αιρετά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής. Δεν συμμε-τείχαμε σε σύσκεψη και διάλογο με τα στελέχη αυτά, όπως διαφαίνεται από το σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό, ενόσω η Περιφέρεια και τα εν λόγω στελέχη δεν σταματούν οποιεσδήποτε διαδικασίες μελέτης, οριοθέτησης και δημοπράτησης καταστροφικών έργων για τα ρέματα που τελούν υπό διωγμό. Συζήτηση για το θεαθήναι, την ίδια στιγμή που προχωρούν οι διαδικασίες αφανισμού των ρεμάτων  δε μπορεί να υπάρξει.

Η Περιφέρεια Αττικής ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τη ζωή των πολιτών .  Στην πραγματικότητα,  περιορίζοντας το φυσικό χώρο των ρεμάτων προκειμένου να  προστατέψει  τις αυθαίρετες ιδιοκτησίες  νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα κάποιας μερίδας πολιτών, βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο τις ζωές τους.  Οι οριοθετήσεις αυτές έρχονται δε σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος, μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι και τις πλημμύρες στην Μάνδρα.

Η αντίληψη αυτή είναι εντελώς αναχρονιστική, αφού η σύγχρονη/διεθνής επιστημονική αντίληψη (οικομηχα-νική / biotechnical engineering και αποκάλυψη ρεμάτων / daylighting) βλέπει την προστασία των πολιτών  άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος , με τη διατήρηση ανοιχτών, φυσικών και λειτουρ-γικών ρεμάτων. Είναι μάλιστα εξαιρετικά πιο οικονομική από τις τσιμεντοποιήσεις και τους εγκιβωτισμούς που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη τάση στην Ελλάδα.

Εμείς ζητάμε έργα που να ευνοούν την πλειοψηφία των πολιτών και όχι κάποιες μειοψηφίες! Ζητάμε έργα που να θωρακίζουν τις πόλεις μας και να αναβαθμίζουν τη ζωή σ’ αυτές, προς όφελος όλων! Υπερασπιζόμαστε κοινά αγαθά, απαραίτητα για τη ζωή μας σ’ αυτόν τον πλανήτη!

 

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

ΙΛΙΣ-SOS

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ Μ. ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΚΙ.Π.Η.

Μικρογεωγραφίες

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής

ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS

Ρέμα Φιλοθέης

ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων

Φίλοι του Ερασίνου

 

 

17 Iανουαρίου 2019 – ώρα 14:30

Συγκέντρωση – Εκδήλωση για τη διάσωση των ρεμάτων της Αττικής

Λεωφ. Συγγρού 15, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής

 

Συμβολική κατάληψη για 10 λεπτά    VIDEO

Δημόσια ανάγνωση του ψηφίσματος που θα επιδοθεί   VIDEO

Ψήφισμα προς την Περιφερειάρχη Αττικής 

Επίδοση ψηφίσματος     VIDEO 1     VIDEO 2    VIDEO 3

Τις δράσεις ξεκίνησαν από το πρωί οι ‘Μικρογεωγραφίες’, γεμίζοντας μπουκαλάκια με νερό από την πηγή της Καλλιρρόης, που βρίσκεται στο μικρό κομμάτι της ανοιχτής κοίτης του Ιλισσού, που σώζεται μέχρι σήμερα δίπλα στο ναό της Αγίας Φωτεινής (απέναντι από τη συμβολή της λ. Βουλιαγμένης με την Καλλιρρόης). Μια συμβολική κίνηση, για να θυμίσει οτι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, πρέπει να προστατεύεται και δεν πουλιέται! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια η φύτευση σπόρων και φυτών πάνω από τη σκεπασμένη κοίτη του Ιλισσού, δίπλα στις γραμμές του τραμ, στην οδό Καλλιρρόης, μας θύμισε οτι κάτω από τις τσιμεντουπόλεις μας, ρέουν ακόμη κάποια ποτάμια! Υποχρέωσή μας είναι να τα αναδείξουμε και να τα φέρουμε στο φως για να γεμίσουν οι πόλεις μας πράσινες διαδρομές, φυσικές ασπίδες αντιπλημμυρικής προστασίας, πολύτιμους φυσικούς αεραγωγούς για τον εμπλουτισμό του αέρα με οξυγόνο, με ομορφιά και ζωή που μόνο το νερό μπορεί να μας προσφέρει… 

Τo μεσημέρι τα πανό μας απλώθηκαν μπροστά στην είσοδο των γραφείων της Περιφέρειας Αττικής, για να κάνουμε μία συμβολική κατάληψη 15 λεπτών. Αφού ανακοινώσαμε στους συγκεντρωθέντες τους λόγους  αυτής της κινητοποίησης, στη συνέχεια διαβάσαμε δημόσια το ψήφισμα, που είχαμε υπογράψει όλοι οι συμμετέχοντες φορείς. Μετά τη δημόσια ανάγνωσή του το επιδώσαμε στον Αντιπε-ριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο, στην Αντιπερι-φερειάρχη Έργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά και στον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρήστο Καραμάνο.

Στο σύντομο διάλογο που ακολούθησε εκθέσαμε εν συντομία τους λόγους αυτής της συγκέντρωσης, κινητοποίησης, διαμαρτυρίας, που δεν είναι άλλος από το οτι όλα τα ρέματα της Αττικής που βρίσκονται σε φυσική κατάσταση τελούν υπο διωγμόν! Αυτά κινδυνεύουν με καταστροφή και εξαφανισμό και οι πόλεις μας θα εκτεθούν ακόμη περισσότερο στους κινδύνους της πλημμύρας και της κλιματικής αλλαγής! Όλα τα σχεδιαζόμενα έργα είναι καταστροφικά για τα ρέματα, τις πόλεις μας, το περιβάλλον μας.

Από τη μεριά τους τονίστηκε ότι η Περιφέρεια μεριμνά πρώτα για τη ζωή των πολιτών και μετά για την προστασία του περιβάλλοντος! 

Επειδή για μας η προστασία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία της ζωής των πολιτών, προτείναμε, αν επιθυμούν πραγματικό διάλογο, αυτός να γίνει σε κάποια άλλη στιγμή, διότι ο σκοπός της παρούσας συγκέντρωσης δεν ήταν αυτός. 

Εννοείται οτι απαραίτητη προϋπόθεση για μας, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος, είναι να σταματήσει οποιαδήποτε μελέτη και δημοπράτηση έργου στα ρέματα της Αττικής. 

Ακολούθως τα πανό μεταφέρθηκαν στις γωνίες της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος των οδών Βούρβαχη & Χατζηχρήστου, όπου μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς, με το παρακάτω κείμενο:

Αγώνας για τη διάσωση των ρεμάτων της Αττικής

 • 6χλμ. του ρέματος της Πικροδάφνης,
 • 15χλμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας,
 • 770 μέτρα του Ποδονίφτη,
 • ο Ερασίνος

και ό,τι κομμάτι ρέματος έχει απομείνει σε φυσική κατάσταση στην Αττική, κινδυνεύει να καταστραφεί από τους παρωχημένους & αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς της πολιτείας (Περιφέρεια Αττικής & Αποκεντρωμένη Διοίκηση).

 • 2500 δέντρα θα κοπούν, για να επενδυθούν τα ρέματα με πέτρες τυλιγμένες σε συρματόπλεγμα και πασσαλότοιχους!

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ μας να τα σώσουμε και να τα διατηρήσουμε ζωντανά, γιατί τα χρειάζονται οι πόλεις μας, που θα κινδυνέψουν ακόμη περισσότερο από τις πλημμύρες, τη συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου τους!

 

 

 

 

 

 

 

 

Η συγκέντρωση-εκδήλωση τελείωσε με πορεία πάνω από τη σκεπασμένη κοίτη του Ιλσσού, μέχρι την πηγή της Καλλιρρόης, στην ανοιχτή κοίτη του ποταμού, που βρίσκεται στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Μια μικρή όαση στην καρδιά της Αθήνας! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίδοση ψηφίσματος στην Περιφέρεια Αττικής

Προς την Περιφερειάρχη Αττικής Κα Ρένα Δούρου,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να υποστηρίξουμε το δικαίωμα ύπαρξης των ρεμάτων μας ως φυσικών σχηματισμών και ως οικοσυστημάτων.

6χλμ. του ρέματος της Πικροδάφνης, 15χλμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 770 μέτρα του Ποδονίφτη, ο Ερασίνος και ό,τι κομμάτι ρέματος έχει απομείνει σε φυσική κατάσταση στην Αττική, κινδυνεύει να καταστραφεί από τους παρωχημένους & αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς της πολιτείας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση& Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών).

Πάνω από 2.500 δέντρα θα κοπούν, για να επενδυθούν τα ρέματα με πέτρες τυλιγμένες σε συρματόπλεγμα και πασσαλότοιχους!

Ζητάμε από την Περιφέρεια να μην προχωρήσει στα καταστροφικά για τα οικοσυστήματά τους έργα. Με συρματοκιβώτια και τσιμέντο, οι παρωχημένες και αναχρονιστικές μελέτες που εκπονείτε, ή εγκρίνετε, μετατρέπουν τα ποτάμια μας σε ανοιχτούς οχετούς, αυξάνοντας αντί να μειώνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο!.

Οι προτάσεις οριοθέτησης που προτείνετε και τελικά εγκρίνετε δεν αποκαθιστούν τα ρέματα στις παλαιές τους οριογραμμές ακόμα κι εκεί που αυτό είναι εφικτό, γιατί στόχος πάντα είναι προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα αυθαίρετα και καταπατήσεις. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται ο ζωτικός χώρος των ποταμών και των ρεμάτων,αναγκαίος για την πλημμυρική τους παροχή, και δημιουργείται η αναγκαιότητα βαρειών έργων με τσιμέντα και συρματοκιβώτια. Έργα που υποβαθμίζουν αισθητικά και καταστρέφουν τα παρόχθια οικοσυστήματα, τα εμποδίζουν να ανακάμψουν ενώ με την αύξηση της ταχύτητας της ροής, αλλοιώνουν τους υγρότοπους των εκβολών.

Εγκιβωτίζετε ρέματα που ποτέ δεν πλημμύρισαν. Ακόμα κι εκείνα όμως που πλημμυρίζουν τα αντιμετωπίζετε τμηματικά, με έργα κυρίως στα κατάντη, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τη συνολική λεκάνη απορροής τους. Χωρίς να προβλέπετε στα ανάντη, έργα ορεινής υδρονομίας, φράγματα και λεκάνες συγκράτησης που θα συγκρατούν τις πλημμυρικές αιχμές και τα φερτά, ώστε να αποφεύγονται μεγάλα και δαπανηρά έργα στα κατάντη.

Επιπλέον,  δεν αντιμετωπίζετε την αιτία  που προκαλεί την πλημμύρα, η την αυξημένη πιθανότητα πλημμύρας στα ρέματα, η οποία συνήθως οφείλεται σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (λάθος κατασκευές, αυθαίρετα κτίσματα), αλλά αντίθετα προτείνετε κατασκευές που τις προστατεύουν! Κατασκευές που προστατεύουν τα παράνομα ή λάθος κτίσματα, στοιχίζουν και επιπλέον στενεύουν τις κοίτες των ρεμάτων, αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο!

Σχεδόν σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται πλέον οι οικο-μηχανικές μέθοδοι διαχείρισης των ποταμών (bioengineering). Με τεχνογνωσία, και φυσικά υλικά, είναι εξαιρετικά αξιόπιστες, οικονομικές, ανθεκτικές στο χρόνο και εξασφαλίζουν το φυσικό οικοσύστημα, ενώ ταυτόχρονα του δίνουν την δυνατότητα να επανακάμψει, όπου θιχτεί. Στην Ελλάδα αντίθετα βρισκόμαστε στην εποχή του τσιμέντου και των συρματοκιβωτίων, υλικών ακατάλληλων για υδάτινα περιβάλλοντα, δαπανηρά και με μικρό προσδόκιμο ζωής.

Η ρύπανση και η υποβάθμιση των αστικών κυρίως ρεμάτων με ακάθαρτα και σκουπίδια αποτελεί ¨άγνωστο΄ αντικείμενο για σας, που ουδέποτε σας απασχόλησε, παρά τις καταγγελίες κατοίκων και συλλόγων.

Αντίθετα προβαίνετε σε ¨καθαρισμούς¨ ρεμάτων κυρίως από φερτά υλικά με βαριά ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα που καταστρέφουν το οικοσύστημα της κοίτης, των  όχθεων και επιφέρουν σημαντική επίπτωση στην πανίδα που διαβιεί εκεί.

Διεκδικούμε :

 • Ρέματα στην φυσική τους κατάσταση
 • Να μην υλοποιηθούν οι καταστροφικές για το περιβάλλον έως και επικίνδυνες μελέτες διευθέτησης που έχετε εγκρίνει για τα ρέματα της Αττικής
 • Να σταματήσετε τις τοπικές επεμβάσεις με ¨έργα – μπαλώματα¨ στα ρέματα της Αττικής, ως δήθεν επείγοντα, χωρίς μελέτες και περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα οποία στενεύουν την διατομή και προκαλούν κινδύνους για διάβρωση και πλημμυρισμό
 • Εισαγωγή των μεθόδων οικο-μηχανικής (bioengineering) στα έργα διευθέτησης των ρεμάτων σε αντικατάσταση του τσιμέντου, των συρματοκιβωτίων και των αγωγών εγκιβωτισμού.

Διεκδικούμε επίσης:

 • Ρέματα και ποτάμια οριοθετημένα στις παλαιές τους οριογραμμές (βάσει των παλαιότερων αεροφωτογραφιών, χαρτών (πχ Λαμπαδάριου) και ρυμοτομικών σχεδίων).
 • Να απομακρυνθούν οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα από την ενεργή ποτάμια ζώνη και να αποδοθεί ο κοινόχρηστος χώρος μεταξύ όχθης και ρυμοτομικής γραμμής, καθώς και οι εκτός σχεδίου παραρεμμάτιες περιοχές στην ζώνη προστασίας των ποταμών.
 • Απομάκρυνση των επιχωμένων τμημάτων και των κτισμάτων ή υποδομών που υπάρχουν σε αυτά, εφόσον παρεμποδίζουν την λειτουργία του ποταμού.
 • Εντοπισμός των ρυπαινόντων με ακάθαρτα, επιβολή προστίμων και κατάργηση των παράνομων συνδέσεων. Μετεγκατάσταση αντλιοστασίων και αγωγών ακαθάρτων (ΕΥΔΑΠ) από ποταμούς και ρέματα, οι οποίοι προκαλούν συχνά ατυχήματα με αστοχίες και υπερχειλίσεις (βλ Πικροδάφνη)
 • Αντιμετώπιση των ποταμών και ρεμάτων συνολικά, σε πλαίσια λεκάνης απορροής, από τις πηγές ως τις εκβολές, με προτάσεις έργων ορεινής υδρονομίας, αλλά και φραγμάτων ανάσχεσης, λεκανών συγκράτησης πλημμυρικής αιχμής και φερτών, ώστε να υλοποιούνται τα λιγότερα και μικρότερα δυνατόν έργα διευθέτησης.
 • Αποκάλυψη των εγκιβωτισμένων (σκεπασμένων) ρεμάτων και ποταμών, στα σημεία που αυτό είναι εφικτό (daylighting) και ανάδειξή τους σε πάρκα πολιτισμού και ψυχαγωγίας των πολιτών. Το πρόσφατο παράδειγμα του θαμμένου Ιλισσού, με τις σημαντικές αστοχίες που κόστισαν την διακοπή της σύνδεσης του τραμ με το κέντρο της Αθήνας και τον καταποντισμό αυτοκινήτων στην Καλλιθέα, αποτελεί έναυσμα προβληματισμού και μελέτης για αυτήν την δυνατότητα. Υπάρχουν πολύχρονες προσπάθειες και μελέτες κατοίκων και συλλογικοτήτων, για αποκάλυψη και ανάδειξη τμήματος του Ιλισσού που διατηρεί την φυσική του κοίτη, στο ύψος της Αγ. Φωτεινής. Ας μην ξεχνάμε τα παραδείγματα της Σεούλ, της Ν. Υόρκης και πολλών άλλων πόλεων στο εξωτερικό, που αποκαλύπτοντας τους θαμμένους τους ποταμούς, δημιούργησαν μεγάλα αστικά πάρκα φύσης και πολιτισμού, έγιναν πόλος έλξης και προορισμού χιλιάδων επισκεπτών και ανέδειξαν… πρωθυπουργούς (Σεούλ).

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

ΙΛΙΣ-SOS

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ Μ. ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΚΙ.Π.Η.

Μικρογεωγραφίες

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής

ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS

Ρέμα Φιλοθέης

ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων

Φίλοι του Ερασίνου

Τηλ επικοινωνίας: 6944683652, 6974702240, 6977231983

Email: info@remata.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

12 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συγκέντρωση αυτή έχει σαν στόχο την υπεράσπιση και τη διατήρηση των φυσικών τμημάτων που απέμειναν στα τελευταία ρέματα της Αττικής, που ο παρωχημένος και αντιπεριβαλλοντικός σχεδιασμός της πολιτείας πρόκειται να καταστρέψει!

Σκοπός μας είναι η αποτροπή των έργων της Περιφέρειας Αττικής, που προβλέπουν την αποψίλωση και τον εγκιβωτισμό τους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση αυτών και των πόλεών μας!

Είναι η απόφασή μας να διατηρήσουμε τα τελευταία ρέματα της Αττικής και να μην επιτρέψουμε να έχουν την τύχη των υπολοίπων: του Ιλισσού, του Κηφισσού,  του Ηριδανού κ.ά.

Είμαστε ο ανθρώπινος ποταμός που:

 • σέβεται τη φύση που τον περιβάλλει και νιώθει αναπόσπαστο κομμάτι της,
 • προστατεύει τα ποτάμια, τους δρόμους του νερού που η φύση χάραξε, γιατί αναγνωρίζει τον τεράστιο αντιπλημμυρικό τους ρόλο,
 • υπερασπίζεται το νερό, το χώμα, τα βράχια, τα πλούσια οικοσυστήματα των ρεμάτων μας, γιατί είναι ο αναντικατάστατος φυσικός πλούτος που προστατεύει πολλαπλά τις πόλεις μας. Τις ζωές μας.
 • Προτείνει λύσεις οι οποίες είναι φιλικές στο περιβάλλον, αρκετά πιο οικονομικές, ώστε να μη σπαταλιέται δημόσιο χρήμα σε έργα που όχι μόνο δε μας προστατεύουν από την πλημμύρα αλλά αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο και επιπλέον μπορεί να καλύψει άλλες κοινωνικές ανάγκες! 

Σας καλούμε όλους σ’ αυτό το ανθρώπινο ποτάμι, για να υπερασπιστούμε τα ρέματά μας, τις ζωές μας. Γιατί η Πικροδάφνη, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ο Ποδονίφτης, ο Ερασίνος και όλα τα ρέματα, είναι ΖΩΗ και δεν πρέπει να αφήσουμε να καταστραφούν!

Για να διατηρήσουμε τα κομμάτια από τα ρέματα που απέμειναν ζωντανά, πολύτιμες παρακαταθήκες για τις πόλεις μας και τις επόμενες γενιές!

Για να κυλήσουμε στη συνέχεια πλάι στο θαμμένο Ιλισσό προς την πηγή της Καλλιρρόης, να θυμηθούμε την ιστορία ενός πανέμορφου ποταμού, που θάφτηκε κάτω από τα τσιμέντα μιας πόλης. Και μαζί μ’ αυτόν τα πάμπολλα οφέλη του….

 • Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης,
 • Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης),
 • Μικρογεωγραφίες,
 • ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων,
 • Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
 • ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής (Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής)

 

21 Δεκεμβρίου 2018

ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

 Είμαστε ο Ιλισσός, ο Κηφισσός, ο Ηριδανός, το ρέμα της Πικροδάφνης, του Ποδονίφτη, της Ραφήνας….

Συγκεντρωνόμαστε έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, στη λεωφόρο Συγγρού 15, σε μια συγκέντρωση, μια κραυγή, μια παράσταση, μια αντίδραση για να υπερασπιστούμε τα λίγα ζωντανά κομμάτια μας που απέμειναν στην Αττική! Κι ύστερα θα κυλήσουμε όλοι μαζί πλάϊ στο θαμμένο Ιλισσό, προς την πηγή της Καλλιρόης.

ΓΙΑΤΙ…

 • Υπερασπιζόμαστε τα ρέματά μας που κινδυνεύουν από καταστρεπτικούς σχεδιασμούς και κοστοβόρα τεχνικά έργα!
 • Υπερασπιζόμαστε τη ζωή που εξακολουθεί να φωλιάζει σ’ αυτά
 • Υπερασπιζόμαστε τα χώματα, τα βράχια, τα νερά, το φυσικό πλούτο της Αττικής
 • Λέμε ΟΧΙ στην αποψίλωση των ρεμάτων, ΟΧΙ στα συρματοκιβώτια, ΟΧΙ στην καταστροφή των οικοσυστημάτων, ΟΧΙ στην υποβάθμιση της πόλης, ΟΧΙ στην αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου που όλα αυτά προκαλούν

 

Συνάντηση Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019, ώρα 14:30

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ καλεί όλους εσάς πολίτες και συλλόγους, όλα τα ρυάκια και τα ρέματα της πόλης να κυλήσουν μαζί του…

Στον ανθρώπινο ποταμό ως τώρα συμμετέχουν:

 • Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης,
 • Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης),
 • Μικρογεωγραφίες,
 • ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων,
 • Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ. (Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)
 • ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής (Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής)

 

Comments are closed.