Απόσυρση Αντιπεριβαλλοντικού Νομοσχεδίου

Απόσυρση Αντιπεριβαλλοντικού Νομοσχεδίου

ΨΗΦΙΣΜΑ: Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο

Withdrawal of the Anti-Environmental Bill

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΜΑΙΟΥ 2020  

4 Μαΐου 2020

Απόσυρση Αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δευτέρα 4 Μαίου 2020, στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος μπροστά στη Βουλή στις 18:00. Τηρούμε απόσταση ασφαλείας 1,5 μ.

Να είμαστε εκεί γιατί οι διάφορες χρήσεις γης και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές, που το νομοσχέδιο αυτό προωθεί, προφανώς τις καταστρέφουν και δεν τις προστατεύουν!

Να είμαστε εκεί γιατί η αλόγιστη χωροθέτηση μεγάλων αιολικών πάρκων σε δασώδεις περιοχές, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά παρά οφέλη!

Να είμαστε εκεί γιατί οι αλλαγές στις χρήσεις γης πρέπει να ελέγχονται για τη νομιμότητά τους από το ΣΤΕ, και όχι να ψηφίζονται απλά με νόμο, όπως αυτό το νομοσχέδιο προωθεί, αλλιώς η γη μας δωρίζεται σε επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος του φυσικού μας πλούτου!

Να είμαστε εκεί για πολλούς λόγους όμως κατ’ ουσίαν γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση ΟΛΩΝ. Οι νόμοι μας πρέπει να φροντίζουν και να υπερασπίζονται το συμφέρον ΟΛΩΝ!

28 Απριλίου 2020

Μετά από τη μόλις 14 ημερών διαβούλευση, εν μέσω καραντίνας, και παρόλα ταύτα τις αντιδράσεις πάνω από 100 οργανώσεων, περιβαλλοντικών συλλόγων και συλλογικοτήτων, το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση και θα δοθεί στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση στις 5/5/20 είναι διπλάσιο σχεδόν σε μέγεθος και αριθμό άρθρων (66 άρθρα δόθηκαν σε διαβούλευση, 130 κατατέθηκαν στη Βουλή), καθώς έχουν προστεθεί σωρηδόν διατάξεις για τη διευκόλυνση των εξορύξεων υδρογονανθράκων, χωροθετικές τακτοποιήσεις για μια σειρά από έργα, ενσωμάτωση δύο οδηγιών της ΕΕ και ‘φωτογραφικές’ ρυθμίσεις ατομικού χαρακτήρα!

 • Καταργεί κάθε έννοια προστασίας σε ‘προστατευόμενες’ περιοχές, τις  χωρίζει σε Ζώνες χρήσεων γης, επιτρέποντας χρήσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον, σε προστατευόμενες περιοχές…
 • Τροποποιεί Π.Δ. χρήσεων γης με νόμο, οπότε αποκλείει τον έλεγχο της νομιμότητας της κάθε προτεινόμενης αλλαγής από το ΣΤΕ….
 • Το νομοσχέδιο επιχειρεί σειρά από μεταβολές στο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης,
  αντιμετωπίζοντάς το σαν εμπόδιο και όχι ως εγγύηση για υγιές περιβάλλον και ποιότητα ζωής!

Παραθέτουμε απόσπασμα από το σχολιασμό της WWF Ελλάς, που μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε το το πνεύμα του νόμου… 

….Εμβληματικά προβληματικό στοιχείο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή είναι η συμπερίληψη νέων διατάξεων διευκόλυνσης των προγραμμάτων εξόρυξης υδρογονανθρά-κων. Ενώ λοιπόν εφαρμόζονται ειδικοί νόμοι κύρωσης των συμβάσεων με πετρελαϊκούς κολοσσούς που φέρουν τις υπογραφές των υπουργών Γιάννη Μανιάτη (κύρωση συμβάσεων που υπογράφηκαν το 2014) και Γιώργου Σταθάκη (κύρωση συμβάσεων του 2018 και 2019), με τους οποίους έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις ακόμα και εντός περιοχών Natura 2000 και εθνικών πάρκων, με αυτό το νομοσχέδιο διεμβολίζεται η ίδια η περιβαλλοντική νομοθεσία με τις εξαιρετικά επικίνδυνες και ρυπογόνες χρήσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που μέχρι πρότινος θα θεωρούνταν αδιανόητες για προστατευόμενες περιοχές.

Η συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θάλασσες, βουνά, υγροτοπικές και άλλες οικολογικά πολύτιμες περιοχές της Ελλάδας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία περιβάλλοντος και ανθρώπων. Ειδικά καθώς η κρίση της πανδημίας δείχνει ξεκάθαρα το τέλος του μύθου του «μαύρου χρυσού», η εμμονική προώθηση και η ευνοιοκρατική μεταχείριση των συμβάσεων με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς αποτελεί παράλογη πολιτική επιλογή. Πρόκειται για πρωτοφανή
υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της υγείας του περιβάλλοντος.

Αν μέσα στους προστατευόμενους πυρήνες βιοποικιλότητας και οικολογικής ισορροπίας δεν απαγορεύονται οι πλέον ρυπογόνες και επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου, τότε από τι ακριβώς προστατεύονται αυτές οι περιοχές;………….

…………………Το νομοσχέδιο επιχειρεί σειρά από μεταβολές στο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αντιμετωπίζοντάς το σαν εμπόδιο και όχι ως εγγύηση για υγιές περιβάλλον και ποιότητα ζωής…………..

…….Εγκυμονεί δε σοβαρούς κινδύνους και εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας, ιδιαίτερα καθώς εισάγει σε προστατευόμενες περιοχές, και με τη «βούλα» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, χρήσεις με μεγάλο ρυπαντικό φορτίο, όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Επιπλέον, τροποποιώντας προεδρικό διάταγμα χρήσεων γης με νόμο, το ΥΠΕΝ αποκλείει στο κρίσιμο αυτό στάδιο τον έλεγχο από το ΣτΕ, επιβάλλοντας με νόμο μια πολύ μεγάλης κλίμακας αλλαγή……..

Διαβάστε όλο το σχολιασμό ΕΔΩ

 

17 Μαρτίου 2020 

Συμμετείχαμε  στη Δημόσια Διαβούλευση για το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο:

«Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις»

Εν μέσω πανδημίας κορωνοιού και απαγόρευσης μετακινήσεων, συναθροίσεων κλπ, η μη απόσυρση του νομοσχεδίου για τον κατ’ ευφημισμόν ‘εκσυγχρονισμό’ της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, είναι πρόκληση, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για άλλες σκέψεις, σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των υποστηρικτών του…

Απρίλιος 2020

Μαζί με άλλες, πάνω από 80, συλλογικότητες και συλλόγους προσυπογράψαμε την παρακάτω επιστολή, για τη στήριξη της οποίας έγινε διαδικτυακή καμπάνια. 

 

Προς τους: Υπουργό Περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκη, πρωθυποργό Κ.Μητσοτάκη

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος:

Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.
Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του.

9 Οκτωβρίου 2019 – Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με πρώτο θέμα: 

 “Συζήτηση – Ενημέρωση αναφορικά με τις διαδικασίες καθαρισμού, συντήρησης και έργων διευθέτησης ρεμάτων”. 

 

Αρκετά σημαντική η παρουσία εκπροσώπων συλλόγων, συλλογικοτήτων και πολιτών, που υπερασπίζονται τη διατήρηση των ρεμάτων της Αττικής, που παραμένουν σε φυσική κατάσταση. Δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν εκπρόσωποι φορέων για 3 λεπτά ο καθένας και των Περιφερειακών Παρατάξεων για 5 λεπτά. 

Μίλησαν 9 εκπρόσωποι φορέων, αρχής γενομένης με την Εμμανουέλα Τερζοπούλου , εκπρόσωπο της “ΡεμΑττική”. Κοινό αίτημα φορέων και πολιτών ήταν να σταματήσουν οι καθαρισμοί των ρεμάτων με μπουλντόζες και τα δρομολογούμενα έργα εγκιβωτισμού τους με συρματοκιβώτια, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο της πλημμύρας, καταστρέφουν πολύτιμα οικοσυστήματα και επηρεάζουν δυσμενώς το κλίμα της Αττικής. Για τους καθαρισμούς των ρεμάτων τονίστηκε οτι επιβάλλεται να καταρτιστεί ένα πρωτόκολλο προδιαγραφών, έτσι ώστε να είναι συγκεκριμένες οι εργασίες που θα μπορούν να εκτελούν οι εργολάβοι, με συγκεκριμένους τρόπους και να μπορούν να ελέγχονται για ότι κάνουν.

Τη θέση αυτή των φορέων υπερασπίστηκαν και οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων: “Οικολογική Συμμαχία για την Αττική” , “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή”, “Ανυπότακτη Αττική” και “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης δέχθηκε την ανάγκη διατήρησης του πράσινου, όμως τόνισε την αναγκαιότητα των έργων για την αντιπλημμυρική προστασία των πολιτών! Ζήτησε συνάντηση με τον Μαρτίνο Γκαίτλιχ, βιολόγο-Περιβαλλοντολόγο, εκπρόσωπο του συλλόγου “ΡΟΗ, πολίτες υπέρ των ρεμάτων”.

Την παρέμβαση για λογαριασμό της Κι.Π.Η., έκανε η Ευαγγελία Δημητρίου:

Καλησπέρα. Ως προς τους καθαρισμούς με μπουλντόζες θα πω κάτι που άκουσα τελευταία και αντιπροσωπεύει απόλυτα αυτό που σημαίνουν: όποιος καθαρίζει ρέμα με μπουλντόζα είναι σαν να καθαρίζει σβέρκο με χειροβομβίδα! Αυτό ακριβώς είναι.

Ως προς τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων με αποψίλωση των πρανών, τοποθέτηση συρματοκιβωτίων και στις πλείστες των περιπτώσεων τσιμέντωμα για να μην πέφτουν τα συρματοκιβώτια, είναι έργα που αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο, έργα πλημμυρικά, όχι αντιπλημμυρικά. 

Θα διαβάσω λίγες γραμμές από κάποιες Οδηγίες και θεσμικά πλαίσια για την εφαρμογή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων της πλημμύρας, η πλημμύρα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, όμως μπορούμε και οφείλουμε να το διαχειριστούμε με τον πιο ωφέλιμο για τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον τρόπο, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε μεγάλου μεγέθους καταστροφές και να περιορίζουμε τις απώλειες. Για να γίνει αυτό πρέπει να δοθεί χώρος στο ποτάμι και να διατηρηθούν ή και να αποκατασταθούν οι φυσικές ζώνες πλημμύρας των ρεμάτων.

Με τα συγκεκριμένα έργα, τοποθετώντας συρματοκιβώτια στενεύουν οι κοίτες τους και όχι μόνο δεν τους δίνεται αλλά αφαιρείται ζωτικός χώρος από αυτά, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο! Είναι έργα πλημμυρικά και όχι αντιπλημμυρικά. Επομένως έχουμε παραβίαση της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ για τη διαχείριση των κινδύνων της πλημμύρας.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων, που αναφέρεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση της λεκάνης απορροής των ποταμών, στην προστασία και βελτίωση των υδάτινων οικοσυστημάτων και στην αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης των υδάτων! Με τα συγκεκριμένα έργα, ουδόλως προβλέπεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής και με την αποψίλωση των ρεμάτων εξασφαλίζεται η σαφέστατη επιδείνωση της ποιότητας των υδάτων τους! Επομένως έχουμε παραβίαση και αυτής της συγκεκριμένης Οδηγίας.

Το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής (GR06), θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή της Οδηγίας στην Ελλάδα και το συγκεκριμένο Σχέδιο στην Αττική. Μεταξύ των περιβαλλοντικών στόχων του σχεδίου GR06 για τα επιφανειακά ύδατα είναι η πρόληψη της υποβάθμισης της κατάστασής τους, η προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση όλων των συστημάτων των επιφανειακών υδάτων, καθώς και η επίτευξη καλού οικολογικού δυναμικού και καλής χημικής κατάστασης. Με τα εν λόγω έργα υποβαθμίζεται η ποιότητα των επιφανειακών υδάτων , οι περιβαλλοντικοί στόχοι για τα επιφανειακά ύδατα των ρεμάτων και υγροτόπων της Αττικής δε μπορούν να επιτευχθούν και συνιστούν παράβαση του Σχεδίου GR06 και κατ’ επέκταση των διατάξεων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται συνεχώς λόγος για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα “πιασάρικο” θέμα , επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, που φέρνει σε συζήτηση τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να προστατευθούμε από τις επιπτώσεις της. Πως θα βελτιώσουμε το μικροκλίμα των πόλεών μας? Να σας θυμίσω οτι μόνο στην Πικροδάφνη και στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας σχεδιάζετε να κόψετε 3500 δέντρα! 3500 δέντρα σε μια Αττική που έχει καεί η μισή! Βεβαίως και τα έργα θα επηρεάσουν το μικροκλίμα των περιοχών, αλλά επί το δυσμενέστερον, γιατί θα προκαλέσουν άνοδο θερμοκρασίας!

 • Εδώ παρατηρούμε οτι, μεταξύ λόγων, νόμων και πράξης υπάρχει μία μεγάλη απόσταση! Εκπροσωπώ μία κίνηση πολιτών και οφείλω να σας πω, αν και το γνωρίζετε διότι κι εσείς πολίτες είστε και ζείτε μαζί μας οτι, ένας από τους λόγους της συνεχούς απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών από τους πολίτες είναι αυτός! Η μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων, νόμων, θεωρίας και πράξης. Και αυτό πιστεύουμε οτι είναι πολύ επικίνδυνο διότι ένα από τα φαινόμενα που προκαλεί είναι η άνοδος του φασισμού… Ενώ αποφασίζετε και νομοθετείτε τόσο σωστά, όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής πράττετε τα εντελώς αντίθετα!

Για την κλιματική αλλαγή έχουμε αποχτήσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της! Την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ), στην οποία, μεταξύ όλων των άλλων προτείνονται:

  • αύξηση του πρασίνου και των πράσινων επιφανειών, κυρίως στις πόλεις, για να μειωθούν οι επιπτώσεις από την κατάληψη του αστικού χώρου από το τσιμέντο. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων μειώνει δραστικά τους χώρους πρασίνου στην Αττική!
  • Προσαρμογή του αστικού σχεδιασμού στην κλιματική αλλαγή και βελτίωση των θερμικού περιβάλλοντος στις πόλεις με την αλλαγή του μικροκλίματος του δομημένου περιβάλλοντος.

Με τα συγκεκριμένα έργα το μικροκλίμα των περιοχών που διασχίζονται από τα ρέματα θα αλλάξει προς το χειρότερο και η θερμοκρασία των περιοχών αυτών θα αυξηθεί! Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα έργα όχι μόνο δε μας προστατεύουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά την καλλιεργούν, τη συνδαυλίζουν, την προκαλούν!

Σας ζητάμε να εφαρμόσετε όσα οι Ευρωπαικές Οδηγίες, το Σχέδιο Διαχείρισης GR06 και το ΕΣΠΚΑ επιτάσσουν.

 

 

 

 

 

 

29 Αυγούστου 2019 – Ώρα 19:00 – Συγκέντρωση στο Ζάππειο 

Με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, την Πέμπτη 29 Αυγούστου στο Ζάππειο Μέγαρο, μαζί με άλλους συλλόγους, συλλογικότητες και πολίτες συγκεντρωνόμαστε για να δώσουμε το παρόν και να θυμίσουμε οτι οι φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές είναι πλέον αναγκαιότητα!

Η Οικολογία είναι μονόδρομος. Είναι στάση ζωής και πρέπει να γίνει ο θεμέλιος λίθος που θα χαράξει τις νέες πολιτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων, των ρεμάτων, του πράσινου και του αιγιαλού, αν το ζητούμενο είναι πραγματικά το κοινωνικό όφελος, η βελτίωση του μικροκλίματος στην Αττική και της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών. 

Πέμπτη 29 Αυγούστου, ώρα 19:00, στην είσοδο του Ζαππείου επί της λεωφόρου Αμαλίας, μπροστά στο καφενείο ‘ΟΑΣΗ’, απέναντι από την Αγγλικανική εκκλησία.

Επειδή:

 • Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός!
 • Η διαχείριση των απορριμμάτων με ακατάλληλους, επικίνδυνους για τη ζωή και την υγεία, σπάταλους  και κοστοβόρους τρόπους είναι καθεστώς!
 • Το συνεχές μπάζωμα και χτίσιμο ποταμών και ρεμάτων, η ανηλεής καταστροφή του πράσινου και η ραγδαία αυξανόμενη αποψίλωση της Αττικής, είναι η πραγματικότητα που ζούμε δεκάδες χρόνια τώρα…
 • Η εκμετάλλευση του αιγιαλού, με την καταστροφή της βιοποικιλλότητας και την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, αποτελεί επί της ουσίας την εκάστοτε ακολουθούμενη πολιτική, η οποία επιπλέον, προστατεύει και νομιμοποιεί τις παραβατικές συμπεριφορές στην πλειοψηφία τους!
 • Το νερό, ο αέρας, οι τροφές, η ποιότητα της ζωής, η υγεία μας και οι ίδιες οι ζωές μας απειλούνται και θυσιάζονται ολοένα και περισσότερο από τις λάθος πολιτικές, ή από την παντελή έλλειψη πολιτικών….

Οφείλουμε, πρέπει και έχουμε χρέος να απαιτήσουμε την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, των ρεμάτων, του αιγιαλού, του φυσικού μας πλούτου. Γιατί η προστασία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία της υγείας και της ζωής μας!

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.