Ανάγκη οι Φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές

Ανάγκη οι Φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές

9 Οκτωβρίου 2019 – Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με πρώτο θέμα: 

 “Συζήτηση – Ενημέρωση αναφορικά με τις διαδικασίες καθαρισμού, συντήρησης και έργων διευθέτησης ρεμάτων”. 

 

Αρκετά σημαντική η παρουσία εκπροσώπων συλλόγων, συλλογικοτήτων και πολιτών, που υπερασπίζονται τη διατήρηση των ρεμάτων της Αττικής, που παραμένουν σε φυσική κατάσταση. Δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν εκπρόσωποι φορέων για 3 λεπτά ο καθένας και των Περιφερειακών Παρατάξεων για 5 λεπτά. 

Μίλησαν 9 εκπρόσωποι φορέων, αρχής γενομένης με την Εμμανουέλα Τερζοπούλου , εκπρόσωπο της “ΡεμΑττική”. Κοινό αίτημα φορέων και πολιτών ήταν να σταματήσουν οι καθαρισμοί των ρεμάτων με μπουλντόζες και τα δρομολογούμενα έργα εγκιβωτισμού τους με συρματοκιβώτια, διότι αυξάνουν τον κίνδυνο της πλημμύρας, καταστρέφουν πολύτιμα οικοσυστήματα και επηρεάζουν δυσμενώς το κλίμα της Αττικής. Για τους καθαρισμούς των ρεμάτων τονίστηκε οτι επιβάλλεται να καταρτιστεί ένα πρωτόκολλο προδιαγραφών, έτσι ώστε να είναι συγκεκριμένες οι εργασίες που θα μπορούν να εκτελούν οι εργολάβοι, με συγκεκριμένους τρόπους και να μπορούν να ελέγχονται για ότι κάνουν.

Τη θέση αυτή των φορέων υπερασπίστηκαν και οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων: “Οικολογική Συμμαχία για την Αττική” , “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή”, “Ανυπότακτη Αττική” και “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης δέχθηκε την ανάγκη διατήρησης του πράσινου, όμως τόνισε την αναγκαιότητα των έργων για την αντιπλημμυρική προστασία των πολιτών! Ζήτησε συνάντηση με τον Μαρτίνο Γκαίτλιχ, βιολόγο-Περιβαλλοντολόγο, εκπρόσωπο του συλλόγου “ΡΟΗ, πολίτες υπέρ των ρεμάτων”.

Την παρέμβαση για λογαριασμό της Κι.Π.Η., έκανε η Ευαγγελία Δημητρίου:

Καλησπέρα. Ως προς τους καθαρισμούς με μπουλντόζες θα πω κάτι που άκουσα τελευταία και αντιπροσωπεύει απόλυτα αυτό που σημαίνουν: όποιος καθαρίζει ρέμα με μπουλντόζα είναι σαν να καθαρίζει σβέρκο με χειροβομβίδα! Αυτό ακριβώς είναι.

Ως προς τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων με αποψίλωση των πρανών, τοποθέτηση συρματοκιβωτίων και στις πλείστες των περιπτώσεων τσιμέντωμα για να μην πέφτουν τα συρματοκιβώτια, είναι έργα που αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο, έργα πλημμυρικά, όχι αντιπλημμυρικά. 

Θα διαβάσω λίγες γραμμές από κάποιες Οδηγίες και θεσμικά πλαίσια για την εφαρμογή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων της πλημμύρας, η πλημμύρα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, όμως μπορούμε και οφείλουμε να το διαχειριστούμε με τον πιο ωφέλιμο για τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον τρόπο, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε μεγάλου μεγέθους καταστροφές και να περιορίζουμε τις απώλειες. Για να γίνει αυτό πρέπει να δοθεί χώρος στο ποτάμι και να διατηρηθούν ή και να αποκατασταθούν οι φυσικές ζώνες πλημμύρας των ρεμάτων.

Με τα συγκεκριμένα έργα, τοποθετώντας συρματοκιβώτια στενεύουν οι κοίτες τους και όχι μόνο δεν τους δίνεται αλλά αφαιρείται ζωτικός χώρος από αυτά, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο! Είναι έργα πλημμυρικά και όχι αντιπλημμυρικά. Επομένως έχουμε παραβίαση της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ για τη διαχείριση των κινδύνων της πλημμύρας.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων, που αναφέρεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση της λεκάνης απορροής των ποταμών, στην προστασία και βελτίωση των υδάτινων οικοσυστημάτων και στην αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης των υδάτων! Με τα συγκεκριμένα έργα, ουδόλως προβλέπεται η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής και με την αποψίλωση των ρεμάτων εξασφαλίζεται η σαφέστατη επιδείνωση της ποιότητας των υδάτων τους! Επομένως έχουμε παραβίαση και αυτής της συγκεκριμένης Οδηγίας.

Το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής (GR06), θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή της Οδηγίας στην Ελλάδα και το συγκεκριμένο Σχέδιο στην Αττική. Μεταξύ των περιβαλλοντικών στόχων του σχεδίου GR06 για τα επιφανειακά ύδατα είναι η πρόληψη της υποβάθμισης της κατάστασής τους, η προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση όλων των συστημάτων των επιφανειακών υδάτων, καθώς και η επίτευξη καλού οικολογικού δυναμικού και καλής χημικής κατάστασης. Με τα εν λόγω έργα υποβαθμίζεται η ποιότητα των επιφανειακών υδάτων , οι περιβαλλοντικοί στόχοι για τα επιφανειακά ύδατα των ρεμάτων και υγροτόπων της Αττικής δε μπορούν να επιτευχθούν και συνιστούν παράβαση του Σχεδίου GR06 και κατ’ επέκταση των διατάξεων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται συνεχώς λόγος για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα “πιασάρικο” θέμα , επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, που φέρνει σε συζήτηση τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να προστατευθούμε από τις επιπτώσεις της. Πως θα βελτιώσουμε το μικροκλίμα των πόλεών μας? Να σας θυμίσω οτι μόνο στην Πικροδάφνη και στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας σχεδιάζετε να κόψετε 3500 δέντρα! 3500 δέντρα σε μια Αττική που έχει καεί η μισή! Βεβαίως και τα έργα θα επηρεάσουν το μικροκλίμα των περιοχών, αλλά επί το δυσμενέστερον, γιατί θα προκαλέσουν άνοδο θερμοκρασίας!

  • Εδώ παρατηρούμε οτι, μεταξύ λόγων, νόμων και πράξης υπάρχει μία μεγάλη απόσταση! Εκπροσωπώ μία κίνηση πολιτών και οφείλω να σας πω, αν και το γνωρίζετε διότι κι εσείς πολίτες είστε και ζείτε μαζί μας οτι, ένας από τους λόγους της συνεχούς απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών από τους πολίτες είναι αυτός! Η μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων, νόμων, θεωρίας και πράξης. Και αυτό πιστεύουμε οτι είναι πολύ επικίνδυνο διότι ένα από τα φαινόμενα που προκαλεί είναι η άνοδος του φασισμού… Ενώ αποφασίζετε και νομοθετείτε τόσο σωστά, όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής πράττετε τα εντελώς αντίθετα!

Για την κλιματική αλλαγή έχουμε αποχτήσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της! Την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ), στην οποία, μεταξύ όλων των άλλων προτείνονται:

    • αύξηση του πρασίνου και των πράσινων επιφανειών, κυρίως στις πόλεις, για να μειωθούν οι επιπτώσεις από την κατάληψη του αστικού χώρου από το τσιμέντο. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων μειώνει δραστικά τους χώρους πρασίνου στην Αττική!
    • Προσαρμογή του αστικού σχεδιασμού στην κλιματική αλλαγή και βελτίωση των θερμικού περιβάλλοντος στις πόλεις με την αλλαγή του μικροκλίματος του δομημένου περιβάλλοντος.

Με τα συγκεκριμένα έργα το μικροκλίμα των περιοχών που διασχίζονται από τα ρέματα θα αλλάξει προς το χειρότερο και η θερμοκρασία των περιοχών αυτών θα αυξηθεί! Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα έργα όχι μόνο δε μας προστατεύουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά την καλλιεργούν, τη συνδαυλίζουν, την προκαλούν!

Σας ζητάμε να εφαρμόσετε όσα οι Ευρωπαικές Οδηγίες, το Σχέδιο Διαχείρισης GR06 και το ΕΣΠΚΑ επιτάσσουν.

 

 

 

 

 

 

29 Αυγούστου 2019 – Ώρα 19:00 – Συγκέντρωση στο Ζάππειο 

Με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, την Πέμπτη 29 Αυγούστου στο Ζάππειο Μέγαρο, μαζί με άλλους συλλόγους, συλλογικότητες και πολίτες συγκεντρωνόμαστε για να δώσουμε το παρόν και να θυμίσουμε οτι οι φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές είναι πλέον αναγκαιότητα!

Η Οικολογία είναι μονόδρομος. Είναι στάση ζωής και πρέπει να γίνει ο θεμέλιος λίθος που θα χαράξει τις νέες πολιτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων, των ρεμάτων, του πράσινου και του αιγιαλού, αν το ζητούμενο είναι πραγματικά το κοινωνικό όφελος, η βελτίωση του μικροκλίματος στην Αττική και της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών. 

Πέμπτη 29 Αυγούστου, ώρα 19:00, στην είσοδο του Ζαππείου επί της λεωφόρου Αμαλίας, μπροστά στο καφενείο ‘ΟΑΣΗ’, απέναντι από την Αγγλικανική εκκλησία.

Επειδή:

  • Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός!
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων με ακατάλληλους, επικίνδυνους για τη ζωή και την υγεία, σπάταλους  και κοστοβόρους τρόπους είναι καθεστώς!
  • Το συνεχές μπάζωμα και χτίσιμο ποταμών και ρεμάτων, η ανηλεής καταστροφή του πράσινου και η ραγδαία αυξανόμενη αποψίλωση της Αττικής, είναι η πραγματικότητα που ζούμε δεκάδες χρόνια τώρα…
  • Η εκμετάλλευση του αιγιαλού, με την καταστροφή της βιοποικιλλότητας και την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, αποτελεί επί της ουσίας την εκάστοτε ακολουθούμενη πολιτική, η οποία επιπλέον, προστατεύει και νομιμοποιεί τις παραβατικές συμπεριφορές στην πλειοψηφία τους!
  • Το νερό, ο αέρας, οι τροφές, η ποιότητα της ζωής, η υγεία μας και οι ίδιες οι ζωές μας απειλούνται και θυσιάζονται ολοένα και περισσότερο από τις λάθος πολιτικές, ή από την παντελή έλλειψη πολιτικών….

Οφείλουμε, πρέπει και έχουμε χρέος να απαιτήσουμε την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, των ρεμάτων, του αιγιαλού, του φυσικού μας πλούτου. Γιατί η προστασία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προστασία της υγείας και της ζωής μας!

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.