Κι.Π.Η: Η Tαυτότητα, η Iστορία μας

Κι.Π.Η: Η Tαυτότητα, η Iστορία μας

Γίνετε μέλη μας!

Γίνετε μέλη μας, όπου κι αν βρίσκεστε. Στηρίξτε την Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών! Στηρίξτε τις προσπάθειές μας με όποιο τρόπο μπορείτε, αρχίζοντας με την εγγραφή σας ως μέλος της Κι.Π.Η.. Η Κι.Π.Η. χρειάζεται περισσότερα μέλη, αλλά και ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη την κοινή ενεργό δράση, μέσα από μία δυναμική Κίνηση Πολιτών. 

Η ανάγκη να προστατέψουμε το κοινό συμφέρον και τα δικαιώματα των Πολιτών, που απειλούνται, καταστρατηγούνται και καταπατούνται, είναι μεγάλη. Η ανάγκη να υπερασπιστούμε τα απειλούμενα Κοινά Αγαθά είναι μεγάλη.Τώρα περισσότερο από ποτέ!

Μέλος μας μπορεί να γίνει κάθε ενήλικας (από 18 ετών και άνω) που συμφωνεί με το καταστατικό μας, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του. Μπορείτε να γίνετε μέλη μας, όπου κι αν κατοικείτε. Η Κι.Π.Η. είναι μία Κίνηση Πολιτών, με έδρα την Ηλιούπολη Αττικής και μέλη σε διάφορες πόλεις.

Δείτε περισσότερα για την εγγραφή μέλους

και ακολουθείστε την απλή διαδικασία εγγραφής ΕΔΩ.

Συνοπτικά, με λίγα λόγια..

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός συλλόγου που θα έχει σαν σκοπό την ενημέρωση και τοποθέτηση των πολιτών σε κοινά προβλήματα, ανάγεται στις παραμονές των εκλογών του 2004.

Τον Ιανουάριο του 2005 συγκεντρώνεται η πρώτη ομάδα με 15 μέλη, βάζοντας σαν πρώτο σημαντικό θέμα-σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την Πράσινη Αττική

Από τον Ιούλιο του 2007 που έγινε η ιδρυτική Γενική Συνέλευση από τα πρώτα 78 μέλη του συλλόγου, έχουμε ασχοληθεί με πολλά θέματα όπως:

 •  2006-2011: Η Πράσινη Αττική και τα πράσινα σχολεία. Το πρασίνισμα των τσιμεντένιων σχολικών αυλών, όπως του 4ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σχολεία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

 

 

 • 2008-2011: Η προστασία του Υμηττού (ή ό,τι απέμεινε από αυτόν) από οποιαδήποτε χρήση και από την περαιτέρω επέκταση του οικιστικού ιστού. Βλέπε περισσότερα ΕΔΩ
 • 2009-2016: Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του Υμηττού, αυθαίρετα κτίσματα και εκτός σχεδίου δόμηση…Βλέπε ΕΔΩ
 • 2020: ο αγώνας συνεχίζεται! Το σχέδιο του νέου Π.Δ. για  την προστασία του Υμηττού, με τη δημιουργία νέων κοιμητηρίων, τη νομιμοποίηση των ήδη υφιστάμενων παρανόμως, την επέκταση του ήδη λειτουργούντος, παράνομα, ΚΥΤ (Κέντρο Υπερηψηλής Τάσης), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και αθλούνται σε απόσταση αναπνοής από αυτό και πολλά άλλα επιβαρυντικά για το εναπομείναν βουνό… κινητοποίησαν τις τοπικές κοινωνίες κι εμάς, φυσικά!

 • 2013-2015: “Πόλεις για όλους τους πολίτες, με πεζοδρόμια για πεζούς και εμποδιζόμενα άτομα”

 

Βλέπε περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ

 •  2011-2017: Aποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή. Με την ΠΡΩΣΥΝΑΤ  παρουσίαση του προσχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης. Εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και μίνι ΟΔΗΓΟΣ με βασικές πληροφορίες σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις θέσεις μας για την επίλυση του προβλήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 • 2012-2015: Άστεγοι -Άποροι, Δράσεις στο δρόμο και Αποκατάσταση καμένης κατοικίας απόρου.

 

 

 • 2011-2014: Αξιοποίηση πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, συμμετοχή σε δημόσια διαβούλευση, κινητοποιήσεις, δράσεις. Οργάνωση εκδήλωσης με θέμα “Το περιβάλλον ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για τα νότια προάστια” όπου αναπτύξαμε την πρότασή μας  για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • 2014-2020: Ρέμα Πικροδάφνης, οι συνεχείς προσπάθειες για να μη τσιμεντωθεί…
 • Γιορτή Πικροδάφνης: από το 2015 οργανώνουμε κάθε χρόνο μια γιορτή αφιερωμένη στο ρέμα της Πικροδάφνης, στα ρέματα, στο νερό, στο φυσικό περιβάλλον, στην οικολογία και στην ανθρώπινη υγεία που έχει άμεση εξάρτηση από όλα αυτά… Το 2020 η γιορτή μας αυτή, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, ήταν ιδιαίτερη και συνοδεύτηκε από περιπάτους στην κοίτη της Πικροδάφνης.

Συνεργασία με άλλους συλλόγους, συλλογικότητες, φορείς, πολίτες για τη διάσωση των ρεμάτων της Αττικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Παραλίες SOS: ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ – Μια συλλογική προσπάθεια για τη μη ψήφιση του νοσμοσχεδίου για την εκμετάλλευση του αιγιαλού. Για την αποτροπή της τσιμεντοποίησης παραλιών-φιλέτων στην Ελλάδα. Για να παραμείνουν οι παραλίες μας κοινό αγαθό και προσβάσιμες από όλους τους πολίτες. Από τη Φρεαττύδα μέχρι τη Βάρκιζα, τις Κυριακές του καλοκαιριού 2014, στήναμε πλακάτ, μοιράζαμε ενημερωτικά φυλλάδια, μιλούσαμε με τον κόσμο.

 • Ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων….Μια συνεχής και δυστυχώς ατελέσφορη προσπάθεια για την προστασία του πράσινου στο Δήμο Ηλιούπολης, στον οποίο, τα πολλαπλά κρούσματα κοπής δέντρων χωρίς την απαιτούμενη αιτιολογική έκθεση και άδεια, μας απασχόλησε επανειλημμένα…. 
 • Συμμετοχή σε Διαβουλεύσεις
 • Κινητοποιήσεις
 • Εκδρομές, πικ-νικ

 

  • Ο τοίχος της Πικροδάφνης: ένας τοίχος που έκλεινε την είσοδο του υπογειοποιημένου αγωγού της Πικροδάφνης. Ένας τοίχος που εμπόδιζε τα νερά της βροχής να μπουν στον αγωγό της Πικροδάφνης και κανείς δε γνώριζε από ποιόν και πότε κατασκευάστηκε! Ενας τοίχος που κααταφέραμε να γκρεμιστεί στις 4 Απριλίου 2019 από την Περιφέρεια Αττικής.

 

 


Όταν η πλατεία Βικτωρίας, στην Αθήνα το 2015, γέμισε από σκηνές, ανθρώπους πεινασμένους, εκτεθειμένους στις άσχημες καιρικές συνθήκες, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με μοίρασμα τροφής, ειδών υγιεινής, ρούχων, κλινοσκεπασμάτων…

 

 • Ρέμα Πικροδάφνης: προσφυγές στο ΣΤΕ (Συμβούλιο Της Επικρατείας), μαζί με άλλους συλλόγους και πολίτες, για να ακυρωθούν τα ρεματοκτόνα έργα και να διαχειριστεί η πολιτεία την Πικροδάφνη με φυσικούς τρόπους και μέσα, διατηρώντας και προστατεύοντας το πλούσιο οικοσύστημά της.

 

 • 2019-2020:
  Καθαίρεση αυθαίρετου κτίσματος – ναού σε δασική, αναδασωτέα, προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού! Στόχος μας η καθαίρεση του παράνομου κτίσματος, η προστασία του Υμηττού από νέας γενιάς αυθαίρετα κτίσματα και η διατήρηση  του  γραφικού  παρεκκλήσιου.

 

 

2011-2020: Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, η χρήση των οποίων περιγράφεται στους σκοπούς του καταστατικού του συλλόγου μας από το 2007, είναι ιδανικές για την ενεργειακή απεξάρτηση των εθνών, την αποστρατικοποίηση των κρατών και την παύση των πολέμων, αρκεί να χωροθετούνται πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον και κατόπιν Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, στον άνεμο του πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο για τα κοιτάσματα της Μεσογείου και τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή για το πετρέλαιο, τους υδρογονάνθρακες, τους ενεργειακούς αγωγούς…Μαζί με πολλές άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, από χώρες της Μεσογείου, υπογράφουμε κοινό υπόμνημα.

2020- Πανδημία: πολύπλευρη πληροφόρηση

Περισσότερα μπορείτε να δείτε ξεφυλλίζοντας όλες τις θεματικές ενότητες και υποενότητες της ιστοσελίδας μας…

 

 

 

Comments are closed.