Με χαρά διαβάσαμε σε σημερινό άρθρο του CNN οτι το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυώροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, κάτω από την Ακρόπολη.
Μπράβο στην Υπουργό, Μπράβο στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) που μειώνει το ύψος του χτίσματος (ξενοδοχείου).
Δεν επιτρέπεται σε κανένα χτίσμα να σκιάζει την Ακρόπολη! Η Ακρόπολη είναι οι ρίζες, ο πολιτισμός, η καρδιά της Ελλάδας, η ψυχή μας. Πρέπει να συνεχίσει να κατέχει την περίοπτη θέση της στο λεκανοπέδιο, να δεσπόζει στην Αθήνα και στις καρδιές μας!
Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο (ΦΕΚ 923/Β΄/18-03-2020) την ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας VASACO ΑΕ, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4 για οικονομική στήριξη από το κράτος και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, εκπλήσσει δυσάρεστα και προκαλεί θυμό!
Με την απόφαση αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης καλούνται οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν το ποσό των 3.370.000 ευρώ, για να επιδοτήσουν την επένδυση της ξενοδοχειακής μονάδας της εταιρείας VASACO ΑΕ! Η ανέγερση της μονάδας αυτής είναι παράνομη και αντίθετη με την απόφαση του ΣΤΕ αλλά και με την απόφαση του ΥΠΕΝ για 14μηνη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών (από 12/03/2019 έως και 05/05/2020)!
Η ανέγερση εννεαόροφου κτιρίου, συγκεκριμένα ξενοδοχειακής μονάδας 299 κλινών, σε απόσταση αναπνοής από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, προκαλεί βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του. Η προστασία της θέας του Παρθενώνα είναι χρέος μας. Η σκίασή του από ένα οποιοδήποτε κτίριο είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη! Ο Παρθενώνας αποτελεί το διαχρονικό και υπέρτατο σύμβολο πολιτισμού της Ελλάδας και του κλασικού πολιτισμού, αλλά και έμβλημα της κοινής ιστορίας του ανθρώπινου είδους σύμφωνα με την UNESCO!
Ας σημειωθεί οτι η αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, μετά την αίτηση ακυρώσεως στο ΣΤΕ των οργανώσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), Δίκτυο Οργανώσεων & Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο και Κίνηση πολιτών «ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ S.O.S.», κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην ολομέλεια του ΣΤΕ (απόφαση ΣΤΕ 2103/2019), με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου.
Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση των τριών οργανώσεων, στις ενέργειες των οποίων οφείλουμε τις μέχρι τώρα ευνοϊκές αποφάσεις, στις οποίες αντιτίθεται η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης!
Διευκρίνιση: τη φωτογραφία δανειστήκαμε από το άρθρο της Μάχης Τράτσα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.