Αυθαίρετα-Καταπατήσεις στον Υμηττό

Αυθαίρετα-Καταπατήσεις στον Υμηττό

17 Ιουνίου 2020

Πρόσκληση για Διαδημοτικό Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο Αργυρούπολης – Ελληνικού κ. Κωνσταντάτο, προς τους Δημάρχους Ηλιούπολης και Αλίμου, με θέμα συνεδρίασης τα υπό συζήτηση διαδημοτικό νεκροταφείο και νέο το ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) των 400 ΚV στον Υμηττό. 

Από τον Δήμο Αλίμου ουδείς παρέστη. Από τον Δήμο Ηλιούπολης μόνο δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους της Κι.Π.Η. μίλησε η Ευαγγελία Δημητρίου η οποία, εν πρώτοις συμφώνησε απόλυτα με τη πρόταση του κ. Κωνσταντάτου να μη γίνει ούτε ΚΥΤ ούτε νεκροταφείο στον Υμηττό, καθώς και με όλους όσους αναφέρθηκαν στην προστασία του Υμηττού. Τόνισε όμως οτι η προστασία του Υμηττού πρέπει να είναι πολύπλευρη και να εφαρμόζεται παντού και όχι αλα καρτ. Γιατί απ’ όσο φαίνεται από τις τοποθετήσεις σε διάφορα θέματα, ο καθένας δίνει και άλλη ερμηνεία στην έννοια της προστασίας του Υμηττού. Διότι άλλα έργα εγκρίνει (δεν θίγεται η προστασία του) και άλλα όχι.

Υπενθύμισε στον Δήμαρχο Αργυρούπολης -Ελληνικού και Πρόεδρο του ΣΠΑΥ κ. Κωνσταντάτο οτι υπάρχει ένα αυθαίρετο και κατεδαφιστέο κτίσμα-ναός στον Προφήτη Ηλία, μέσα στη Ζώνη προστασίας του Υμηττού, καθώς επίσης πολύ κοντά σ’ αυτό υπάρχει και ένα αυθαίρετο κτίσμα του Δήμου Ηλιούπολης, το οποίο κρίθηκε τελεσίδικα κατεδαφιστέο το 2015, όμως εξακολουθεί να παραμένει…
Εάν ο κ. Κωνσταντάτος θέλει να μιλάει για προστασία του Υμηττού και να έχουν περιεχόμενο τα λόγια αυτά, επανέλαβε ο,τι και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης: γκρεμίστε το αυθαίρετο του Δήμου Ηλιούπολης και το νέο αυθαίρετο κτίσμα-ναό, αν θέλετε να γίνετε πιστευτοί και να έχουν πραγματικό περιεχόμενο τα λόγια σας, ώστε να προστατέψετε τον Υμηττό πραγματικά! Αρχίστε από αυτά!

 

28 Μαΐου 2020

Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης με αποκλειστικό θέμα τον Υμηττό, την προστασία του και τη χωροθέτηση διαδημοτικού νεκροταφίου και δεύτερου  ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) 400 KV! Η τοποθέτησή μας είναι στο χρονικό σημείο 6:10:00 του Video της συνεδρίασης.

26 Μαΐου 2020

Εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης στις 28/5/20, θέματα του οποίου είναι:

 • συζήτηση για το αυθαίρετο κτίσμα πέριξ του παλιού παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία,
 • συζήτηση για το ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Ηλιούπολης
 • συζήτηση και λήψη απόφασης για τη χωροθέτηση δημοτικού κοιμητηρίου στο χώρο του ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) στον Υμηττό,

καταθέσαμε επιστολή  στο Δήμο Ηλιούπολης, που προσυπογράφουμε με άλλους φορείς, που αφορά την καθαίρεση:

 • του πρώην αναψυκτήριου του Δήμου Ηλιούπολης, για το οποίο εκκρεμεί τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να προβεί σε άμεση καθαίρεση του κτίσματος και αποκατάσταση του τοπίου, ως όφειλε να κάνει από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
 • Της αυθαίρετης κατασκευής πέριξ και άνω του παλιού παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία, για την οποία ζητάμε την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση των αποφάσεων κατεδάφισης του αυθαιρέτου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας.

Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητάμε, στην επόμενη συνεδρίασή του στις 28/5/20 να πάρει ομόφωνα την απόφαση για άμεση καθαίρεση των δύο αυθαιρέτων κτισμάτων, για εφαρμογή της νομιμότητας και της ισονομίας.  

Η προστασία της δασικής έκτασης του Υμηττού είναι υποχρέωση όλων μας!

Η εφαρμογή των Διοικητικών αποφάσεων και πράξεων είναι της Πολιτείας και εντός του ορίου του Δήμου μας είναι πρωτίστως της Δημοτικής Αρχής!

Ο Δήμος Ηλιούπολης οφείλει να συνδράμει την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην επίσπευση της καθαίρεσης, για την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, την προστασία των κατοίκων και του Υμηττού!

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, 

Κίνητρον – Δράσεις Πολιτισμού & Αλληλεγγύης, 

Κι.Π.Η. – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, 

Πατσαβός Παναγιώτης, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος, 

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου ‘Άγγελος Σικελιανός’

ΣΥΝΕΡΓΟΙ με την Ηλιούπολη – Δημοτική παράταξη Ηλιούπολης

 

 

Όταν οι οικιστικές πιέσεις και διάφορες χρήσεις μη επιτρεπόμενες από το Σύνταγμα και τη Δασική νομοθεσία, που ρητά απαγορεύονται και από τα μέχρι τώρα ισχύοντα Π.Δ. (Προεδρικά Διατάγματα) προστασίας του Υμηττού και η Πολιτεία δεν έχει κατεδαφίσει ούτε ένα αυθαίρετο με τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης, ροκανίζουν συνεχώς τον πολύτιμο ορεινό όγκο του Υμηττού, πρέπει οι πολίτες να αναλάβουμε ενεργό δράση για την υπεράσπισή του!

Όσοι έχουμε συνειδητοποιήσει τον πολλαπλά ευεργετικό ρόλο των ορεινών οικοσυστημάτων για τις πόλεις μας, ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μέσα στο χρόνο, κάνοντας τις πηγμένες από μπετόν και τσιμέντο πόλεις μας να βράζουν κυριολεκτικά, οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε, να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε σθεναρά ό,τι απέμεινε από  τους ορεινούς μας όγκους!

 • Η υπεράσπιση του Υμηττού με την καθαίρεση παλαιών αυθαιρέτων, που εκκρεμούν εις βάρος τους τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης και νέων υπό ανέγερση είναι ανάγκη για την εξασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης στις πόλεις μας και για την προστασία τους από την κλιματική αλλαγή.
 • Η αποτροπή νέων αυθαιρεσιών είναι εξίσου σημαντική! Είμαστε σε επαγρύπνηση και σε εγρήγορση, αν θέλουμε οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν, εκτός όλων των άλλων, τον περίπατο, την ορειβασία και την ποδηλασία στο βουνό, σε απόσταση αναπνοής από τις πόλεις μας…

Τα δημοτικά συμβούλια και οι Δημοτικές αρχές των όμορων με τον  Υμηττό Δήμων, είναι απολύτως υπεύθυνες  για τις όποιες αποφάσεις τους… Η Πολιτεία, σε Εθνικό και Τοπικό επίπεδο, οφείλει να δώσει προτεραιότητα στην Υγεία και Ευεξία, στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου! 

Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο με εγκλεισμούς, απαγορεύσεις στις συναναστροφές και στις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά διαχρονικά με τις επιλογές και προτεραιότητες των κάθε είδους επενδύσεων… Η μακροχρόνια επένδυση στη διατήρηση και προστασία της φύσης με τα πολλαπλά ευεργετήματά της για τις πόλεις μας, συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη βελτίωση του κλίματος και τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των κατοίκων…

Ζητάμε από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις της Ηλιούπολης, σε ειδικό θεματικό Δημοτικό  Συμβούλιο, να πάρουν θέση στα εκκρεμή και σχεδιαζόμενα ζητήματα αυθαιρεσιών και καταπατήσεων στον Υμηττό:

 • Δημοτικό αναψυκτήριο στον Προφήτη  Ηλία, για το οποίο εκκρεμεί τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης. Προτίθενται να την υλοποιήσουν?
 • Αυθαίρετο και κατεδαφιστέο νέο κτίσμα-κέλυφος ναού στον Προφήτη  Ηλία, για το οποίο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει εκδώσει άδεια καταδάφισης. Προτίθενται να πιέσουν την Αρχιεπισκοπή να το καθαιρέσει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικά να επιληφθεί της καθαίρεσης ο ίδιος ο Δήμος Ηλιούπολης? Ποιά η θέση όλων των παρατάξεων?

 • Σ.Μ.Α (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων). Έχει προταθεί στους Δήμους να δηλώσουν που λειτουργεί σήμερα και το μέγεθος της έκτασης που απαιτείται. Δύνεται η δυνατότητα να λειτουργεί για ορισμένο χρονικό διάστημα (μάλλον 3 χρόνια) και στη λήξη του  πρέπει να έχει βρεθεί λύση και να αποκατασταθεί το περιβάλλον, εφόσον είναι σε δασική έκταση.
 • Ο Σ.Μ.Α. του Δήμου Ηλιούπολης, λειτουργεί παράνομα εδώ και πολλά χρόνια, σε δασική έκταση του Υμηττού (γκαράζ του Δήμου). Ο Δήμος Ηλιούπολης έχει ζητήσει 13 στρέμματα για τη λειτουργία του, σε αντίθεση με άλλους που έχουν ζητήσει 2-3 στρέμματα περίπου. Για ποιό λόγο ο Δήμος Ηλιούπολης χρειάζεται 13 στρέμματα, ποιές είναι οι συγκεκριμένες ανάγκες που καλύπτονται σε τέτοιου μεγέθους έκταση και ποιός ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, ώστε εγκαίρως να ελευθερώσει την δασική αυτή έκταση? Ζητάμε τη γνώμη όλων των δημοτικών παρατάξεων!
 • Διαδημοτικό Νεκροταφείο στα όρια του Δήμου Ηλιούπολης, στην προστατευόμενη περιοχή του    Υμηττού. Αληθεύει, ποιός είναι ο σχεδιασμός και ποιά η θέση των Δημοτικών παρατάξεων?

Η προστασία του Υμηττού δε μπορεί να αποτελεί συνεχές πεδίο μόνο πολιτικών αντιπαραθέσεων και άγρας ψήφων! Η προστασία του Υμηττού, από κάθε είδους αυθαίρετα, όλων των ιδιοκτησιών, πρέπει να είναι ουσιαστική! Πρέπει να είναι ο πραγματικός στόχος πολιτικών και πολιτών, για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας βιώσιμες πόλεις. Κανένας μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τις πόλεις μας δε μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα ζωής στις επόμενες γενιές, αν δεν περιλαμβάνει προστασία του φυσικού μας πλούτου! Αν δεν περιλαμβάνει προστασία των ορεινών όγκων, των ρεμάτων και του  αιγιαλού….

 

Comments are closed.