Περίπατοι στην Πικροδάφνη 05/09/2020

Περίπατοι στην Πικροδάφνη 05/09/2020

5&6/9/20- 5ο διήμερο αφιέρωμα στην Πικροδάφνη 

5 Σεπτεμβρίου 2020 περίπατος στη φυσική κοίτη της Πικροδάφνης, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής

Περίπατος στη φυσική κοίτη της Πικροδάφνης, στα πλαίσια του 5ου διήμερου αφιερώματος στο μεγαλύτερο φυσικό ρέμα των Νοτίων προαστίων της Αττικής και απο τα μεγαλύτερα του λεκανοπεδίου.
Το νερό παραμένει πεντακάθαρο, όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Τα σκουπίδια πολλαπλασιάστηκαν, καθώς και το μέγεθός τους (καρότσι λαικής)!

 

Συναντήσαμε αρκετή δυσκολία σε κάποια σημεία, λόγω της 
αυξημένης ποσότητας νερού, συγκριτικά με αυτή προ ενός τριμήνου!
Ένα τσιμεντένιο κολονάκι με μπετόβεργες, στη μέση του πρανούς, απομεινάρι παλαιότερης προσπάθειας κτισίματος, δεν περνά απαρατήρητο καθώς και η εγγύτητα κατοικιών και πολυκατοικιών με το φρύδι του πρανούς (μπαζοπρανές), όσες φορές κι αν περάσουμε, θα μας εκπλήσσει! Πόσο τολμηρός μπορείς να γίνεις, προκειμένου να χτίσεις?
 
Οι τεράστιες σακούλες σκουπιδιών με πευκοβελόνες και σκουπίδια, πεταμένες μέσα στην κοίτη, απο τον γείτονα που καθάρισε την αυλή του, αποδεικνύει την έλλειψη πολλών ιδιοτήτων και κυρίως στοιχειώδους εξυπνάδας, από ανθρώπους που ζουν δίπλα στο ρέμα, απολαμβάνουν το πλούσιο πράσινο, το καλύτερο κλίμα και την ησυχία του τοπίου που όμως δε δείχνουν να εκτιμούν!
Ο σωλήνας που φτάνει μέσα στο νερό, μαρτυρά αυτόν που τραβάει νερό, το οποίο, αν γινεται για πότισμα, γίνεται για καλό σκοπό, αν όχι; Οι σωλήνες όμως που κρέμονται πάνω στο πρανές, μαρτυρούν οτι κάποιος παροχετεύει κάτι μέσα στο ποτάμι και χρειάζεται διερεύνηση…
Χρειάζονται επεμβάσεις σε σημεία των μπαζοπρανών που καταρρέουν, όχι όμως αυτές που μέχρι τώρα προτείνονταν από την πολιτεία, διότι καταστρέφουν χωρίς να λύνουν το πρόβλημα, στις πλείστες των περιπτώσεων!
Χρειάζονται ανθρώπινα χέρια (οχι μπουλντόζες) για να καθαρίσουν το ρέμα, για να διατηρηθεί το πλούσιο οικοσύστημά του. 
Οι καλαμιές και το σύνολο της βλάστησης, έχουν κάνει και κάνουν εξαιρετική δουλειά, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που σε ένα μεγάλο τους ποσοστό, το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να το εκμεταλλεύονται και να το ρυπαίνουν! Ευτυχώς που υπάρχουν και κάτοικοι που το φροντίζουν, αλλά δεν αρκούν…
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ
\

5 Σεπτεμβρίου 2020 περίπατος-ξενάγηση στην υπογειοποιημένη κοίτη της Πικροδάφνης, στην Ηλιούπολη Αττικής

Η ξενάγηση έγινε από τον φίλο Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, τοπογράφο μηχανικό, ιδρυτή της ‘ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ’, μέλος του συλλόγου ‘ΡΟΗ, πολίτες υπέρ των ρεμάτων’. Τον ευχαριστούμε πολύ για όλα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

 

 

5&6/9/20- 5ο διήμερο αφιέρωμα στην Πικροδάφνη 

6/9/20 – Εκδήλωση για την Πικροδάφνη

Βλέπε ΕΔΩ

Comments are closed.