202011-Ηρώς Κωνσταντοπούλου

202011-Ηρώς Κωνσταντοπούλου

04/07/2012-Για την κοπή των δέντρων

Λαμπρινή Τασούλα (Αρχιτέκτων Τοπίου – Υποψήφια Διδάκτορας)

Μετά από ερώτηση που μου έγινε από την Κι.Π.Η. σχετικά με τις αναπλάσεις και κοπές δέντρων, νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω την προσωπική μου άποψη ως γεωπόνος.

Ο νέος σχεδιασμός ενός χώρου πρασίνου έχει ως θεμελιώδη αρχή τη διάσωση και ενσωμάτωση της ήδη υπάρχουσας βλάστησης. Δέντρα αφαιρούνται μόνον εφόσον έχουν υποστεί αναπανόρθωτη βλάβη λόγω μηχανικής καταπόνησης ή ασθένειας και εφόσον έχει δοκιμασθεί η απαραίτητη θεραπευτική αγωγή και δεν επέφερε αποτέλεσμα. Η διάρκεια ζωής των δέντρων είναι από εκατοντάδες μέχρι και χιλιάδες χρόνια, γι’ αυτό και υπάρχουν δέντρα στον κόσμο (και στην Ελλάδα) που ανακυρήχθησαν φυσικά μνημεία και προστατεύονται. Μια λεύκη έχει παραγωγική ζωή 100 χρόνων κι έπειτα παρακμάζει. Μια καστανιά μπορεί να ζήσει 700 χρόνια, ενώ η δρυς 1000. Στον αγώνα που κάνουμε στην Αθήνα για να αυξήσουμε το πράσινο, θεωρείται αδιανόητο να “εξαφανίζουμε” δέντρα 40 και 50 χρόνων που αποδίδουν σε οξυγόνο και δροσισμό στο μέγιστο βαθμό, διότι αν το κάνουμε αλλάζουμε το μικροκλίμα της περιοχής, αυξάνοντας τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, μειώνοντας την υγρασία, δημιουργώντας προβλήματα στη μικροπανίδα της περιοχής κ.λ.π. Το πράσινο αγαπημένοι μου συμπολίτες είναι ένας ζωντανός οργανισμός που τρέφει τον άνθρωπο και του χαρίζει σωματική και ψυχική υγεία. Θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με ΣΕΒΑΣΜΟ και ΑΓΑΠΗ γιατί είναι φτιαγμένο από ΘΕΪΚΟ ΥΛΙΚΟ! Μην το κατακρεουργούμε και όταν πρόκειται να πάρουμε μια “γενναία” απόφαση κοπής ή κλαδέματος θα πρέπει να λάβουμε υπόψην οτι επιτρέπεται να αφαιρεθεί μόνο μέχρι το 1/3 της κόμης του δέντρου, αλλιώς δύσκολα αναλαμβάνει και πάλι!Αφαιρούνται οι ξεροί βλαστοί, οι ασθενικοί, όσοι διασταυρώνονται άσχημα μεταξύ τους, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να κλαδευτούν ελαφρά.

Τί νόημα έχει να μιλάμε για φυτοδώματα (ταρατσόκηπους) και κάθετους κήπους (vertical gardens) όταν δεν προστατεύουμε τα δεντράκια της γειτονιάς μας…;;;

29 Νοεμβρίου 2020

Κοπή συστάδας τριών υγιών δέντρων στη νησίδα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου

Η συστηματική αποψίλωση των νησίδων της πόλης συνεχίζεται…

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 εντοπίστηκαν από περιπατητή οι φρεσκοκομμένοι κορμοί συστάδας τριών δέντρων πάνω στη νησίδα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, στο ύψος της οδού Γρίβα. Από τις φωτογραφίες των κορμών διακρίνεται η άριστη κατάστασή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε απόσταση ελάχιστων μέτρων, πάνω στην ίδια νησίδα, υπάρχει άλλη μία συστάδα τριών δέντρων, υγιέστατων επίσης, η διατηρησιμότητα των οποίων μας προβληματίζει, δεδομένου ότι η αποψίλωση της νησίδας της Ηρώς Κωνσταντοπούλου συνεχίζεται συστηματικά, τα τελευταία χρόνια (όπως και της Νυμφών και άλλων…).

Η καρατόμηση υγιών δέντρων από τον Δήμο Ηλιούπολης έχει καταγγελθεί πολλές φορές από πολλά μέλη και συμπολίτες μας εδώ και πάνω από 10 χρόνια! Τα αρχεία που διαθέτουμε είναι πολλά. Η λεηλάτηση του υγιούς πρασίνου  της πόλης, συνεχής, χωρίς λόγο καθώς και χωρίς την τήρηση της απαιτούμενης διαδικασίας αδειοδότησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των κατοίκων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρυπογόνου ατμόσφαιρας, προκαλεί οργή και θυμό!

Με επιστολή μας προς τον Δήμο Ηλιούπολης ζητάμε:

  • από τη Δημοτική Αστυνομία την προστασία των δέντρων της διπλανής συστάδας και όλων των υγιών δέντρων της περιοχής, από την ατεκμηρίωτη και χωρίς άδεια κοπή τους.
  • Από τον Δήμο Ηλιούπολης αντίγραφο της απαραίτητης άδειας από την πολεοδομία, που να συνοδεύεται από τεκμηριωμένη επιστημονικά έκθεση γεωπόνου και φωτογραφικό υλικό, που να αιτιολογούν την κοπή των δέντρων αυτών.

Σε περίπτωση που δε μας προσκομιστούν τα ζητούμενα έγγραφα αδειοδότησης και επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αποψίλωση των τριών δέντρων, θα κινήσουμε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και άσκησης διώξεων εις βάρος των υπαιτίων.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις παλαιότερες καταγγελίες μας για κοπή δέντρων για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί άδεια από την πολεοδομία, ή η άδεια αφορούσε μερικά δέντρα αλλά είχαν κοπεί πολλά περισσότερα, ή δεν υπήρχε τεκμηριωμένη έκθεση γεωπόνου για την αναγκαιότητα της κοπής, ή συνέτρεχαν όλοι οι λόγοι…

Δείτε   ΕΔΩ,     ΕΔΩ,         ΕΔΩ                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.