Ηρώς Κωνσταντοπούλου – Κοπή Δέντρων

Ηρώς Κωνσταντοπούλου – Κοπή Δέντρων

ΓΕΝΙΚΑ

Για την κοπή δέντρων που βρίσκονται σε πάρκα και άλση, στο περιαστικό πράσινο, στις κηρυγμένες δασωτέες και αναδασωτέες εκτάσεις και σε τμήματα πάρκου ή άλσους, τα οποία φέρουν μη δασική βλάστηση συνδέονται όμως οργανικά με το σύνολο του πάρκου ή άλσους, υπό την έννοια οτι συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του συνόλου, απαιτείται άδεια από το αρμόδιο Δασαρχείο.

Για την κοπή δέντρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού (που δεν εμπίπτει στις ανωτέρω περιπτώσεις), απαιτείται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (πολεοδομία). Η  Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας χορηγείται ύστερα από αίτηση που συνοδεύεται από τεχνική έκθεση του αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα και της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου δήμου και σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Δήμου (Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή Δημοτικού Συμβουλίου).

Για την ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την απαιτούμενη αδειοδότηση για την έγκριση της κοπής δέντρου, βλέπε ΕΔΩ

Λαμπρινή Τασούλα (Αρχιτέκτων Τοπίου – Υποψήφια Διδάκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου): Η απάντηση της κ. Τασούλα, μετά από ερώτησή μας στις 04/07/2012 για την κοπή και το ‘βαθύ’ κλάδεμα δέντρων.

Μία άλλη πληγή για το αστικό πράσινο είναι το καταστρεπτικότατο (τις περισσότερες φορές) ‘Βαθύ’ και ακατάλληλο κλάδεμα δέντρων – Δείτε σχετικά ΕΔΩ

22 Ιανουαρίου 2021

Άλσος Καλαβρύτων, Ηλιούπολη Αττικής – Κοπή 23 δέντρων

Μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής διαπιστώθηκε η κοπή 23 δέντρων μέσα στο άλσος Καλαβρύτων και καταγγέλθηκε από τη δημοτική παράταξη της πόλης ‘Η Πόλη που θέλω’. Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Αραμπατζή, επικεφαλής της συγκεκριμένης Δημοτικής παράταξης:

“Από τις περιγραφές των κατοίκων της περιοχής συμπεράναμε ότι αυτό ήταν μάλλον αποτέλεσμα των ενεργειών των υπηρεσιών του Δήμου Ηλιούπολης, παρουσία του αντιδημάρχου πρασίνου, οπότε ζητήσαμε, τόσο κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, αλλά και με έγγραφο προς το δήμο και το δασαρχείο, να μας κοινοποιηθεί η άδεια κοπής 23 πεύκων στο άλσος Καλαβρύτων του Δήμου Ηλιούπολης (η κοπή των δέντρων έγινε την Παρασκευή 22/1/2021), η έκθεση γεωπόνου από τη Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Ηλιούπολης και η έκθεση εργασιών υλοτομίας του δασοφύλακα από τη Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ζητήσαμε, επίσης, να ενημερωθούμε για το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης των δέντρων που υλοτομήθηκαν.”

Περιμένουμε να δοθούν αντίγραφα της αδείας από το Δασαρχείο, της αιτιολογικής έκθεσης της  γεωπόνου και το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασής τους.

 

 

 

 

29 Νοεμβρίου 2020

Κοπή συστάδας τριών υγιών δέντρων στη νησίδα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, στην Ηλιούπολη Αττικής

Η συστηματική αποψίλωση των νησίδων της πόλης συνεχίζεται…

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 εντοπίστηκαν από περιπατητή οι φρεσκοκομμένοι κορμοί συστάδας τριών δέντρων πάνω στη νησίδα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, στο ύψος της οδού Γρίβα. Από τις φωτογραφίες των κορμών διακρίνεται η άριστη κατάστασή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε απόσταση ελάχιστων μέτρων, πάνω στην ίδια νησίδα, υπάρχει άλλη μία συστάδα τριών δέντρων, υγιέστατων επίσης, η διατηρησιμότητα των οποίων μας προβληματίζει, δεδομένου ότι η αποψίλωση της νησίδας της Ηρώς Κωνσταντοπούλου συνεχίζεται συστηματικά, τα τελευταία χρόνια (όπως και της Νυμφών και άλλων…).

Η καρατόμηση υγιών δέντρων από τον Δήμο Ηλιούπολης έχει καταγγελθεί πολλές φορές από πολλά μέλη και συμπολίτες μας εδώ και πάνω από 10 χρόνια! Τα αρχεία που διαθέτουμε είναι πολλά. Η λεηλάτηση του υγιούς πρασίνου  της πόλης, συνεχής, χωρίς λόγο καθώς και χωρίς την τήρηση της απαιτούμενης διαδικασίας αδειοδότησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των κατοίκων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρυπογόνου ατμόσφαιρας, προκαλεί οργή και θυμό!

Με επιστολή μας προς τον Δήμο Ηλιούπολης ζητάμε:

  • από τη Δημοτική Αστυνομία την προστασία των δέντρων της διπλανής συστάδας και όλων των υγιών δέντρων της περιοχής, από την ατεκμηρίωτη και χωρίς άδεια κοπή τους.
  • Από τον Δήμο Ηλιούπολης αντίγραφο της απαραίτητης άδειας από την πολεοδομία, που να συνοδεύεται από τεκμηριωμένη επιστημονικά έκθεση γεωπόνου και φωτογραφικό υλικό, που να αιτιολογούν την κοπή των δέντρων αυτών.

Σε περίπτωση που δε μας προσκομιστούν τα ζητούμενα έγγραφα αδειοδότησης και επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αποψίλωση των τριών δέντρων, θα κινήσουμε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και άσκησης διώξεων εις βάρος των υπαιτίων.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις παλαιότερες καταγγελίες μας για κοπή δέντρων για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί άδεια από την πολεοδομία, ή η άδεια αφορούσε μερικά δέντρα αλλά είχαν κοπεί πολλά περισσότερα, ή δεν υπήρχε τεκμηριωμένη έκθεση γεωπόνου για την αναγκαιότητα της κοπής, ή συνέτρεχαν όλοι οι λόγοι…

Δείτε   ΕΔΩ,     ΕΔΩ,         ΕΔΩ                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.