Ρύπανση Ρέματος Πικροδάφνης – Καταγγελία

Ρύπανση Ρέματος Πικροδάφνης – Καταγγελία

 

Οι συνεχείς ψεκασμοί για τα κουνούπια δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της παρουσίας τους όσο εξακολουθούν να λιμνάζουν νερά ή ακόμη χειρότερα λύματα στα ρέματα, υπογειοποιημένα ή μη, τα οποία προέρχονται, είτε από διάβρωση παλιών σωληνώσεων αποχέτευσης, είτε από παράνομες συνδέσεις ιδιωτών! Tα νερά που φέρνουν τα ρέματα από τις πηγές είναι πεντακάθαρα, μολύνονται όμως εκεί που μεσολαβεί ανθρώπινη δραστηριότητα… Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, ό,που το ρέμα έχει παραμείνει σε φυσική κατάσταση, η ύπαρξη βλάστησης και εδάφους είναι σωτήρια! Φιλτράρει το νερό, συγκρατεί τη ρύπανση και την ελαχιστοποιεί! 

Ρέμα Πικροδάφνης

Γνωρίζουμε όλοι οτι το πρόβλημα της περιοδικής και κατά τόπους ρύπανσης της Πικροδάφνης παρατηρείται χρόνια τώρα και ταλανίζει τους περιοίκους, όποτε εμφανιστεί! Όσες φορές έχουμε καταγγείλει την έντονη δυσοσμία είτε από παράνομες συνδέσεις ρίψης λυμάτων, είτε από ενδεχόμενη βλάβη σωλήνων αποχέτευσης, που δεν είναι ορατή οπότε και εύκολα να εντοπιστεί από τους κατοίκους, δεν έχουμε βρει ανταπόκριση και το πρόβλημα χρονίζει.

Από την αυτοψία- καταγγελία της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ, που με αυτοθυσία περπάτησε στις 26/12/20, σε ένα τόσο μολυσμένο και βρώμικο περιβάλλον, προκειμένου να βρεθούν οι αιτίες παρουσίας πετρελαίου και έντονης δυσοσμίας από βοθρολύματα στο ρέμα Καλογήρων, που εκβάλλει στην Πικροδάφνη, αποδεικνύεται ότι δεν είναι! Θέληση χρειάζεται μόνο! Δείτε το video της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ που αφορά την υπόγεια διαδρομή τους μέσα στο ρέμα Καλογήρων με τις δυσάρεστες αποκαλύψεις τους! Μπορείτε να δείτε περισσότερα ανατρέχοντας προς τα κάτω τη σελίδα.

 Οι σωληνώσεις αποχέτευσης που διασχίζουν τα ρέματα είτε υπέργεια είτε υπόγεια, είναι πολύ παλιές και πρέπει να αντικατασταθούν. Για να λυθεί το πρόβλημα της περιοδικής ρύπανσης και να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής και η καθαρότητα των υδάτων στη θαλάσσια κολυμβητική περιοχή του ΕΔΕΜ, επιβάλλεται η αντικατάσταση των τμημάτων αυτών των σωληνώσεων, προληπτικά, όπως ήδη έχουμε ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ και τις αρμόδιες υπηρεσίες με επιστολή μας.  Ο προσδιορισμός και ο εντοπισμός του προβλήματος η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών και η επίλυσή του, απαιτούν χρόνο κι ωστόσο τα λύματα να ρέουν…

Βεβαίως κάθε φορά που αναδεικνύεται ένα πρόβλημα ρύπανσης κάνουμε πάντα την ίδια σκέψη:

Αν η Πικροδάφνη είχε αποψιλωθεί και επενδυθεί με σαρζανέτια, όπως σχεδίαζε η πολιτεία τα τελευταία χρόνια, τα νερά στο παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου θα είχαν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα δέντρα και η φυσική κατάσταση της κοίτης και των πρανών της Πικροδάφνης τα διατηρούν σε καλή κατάσταση και σώζουν… 

 

8 Μαίου 2021, ώρα 11:00- Καθαρισμός του ρέματος της Πικροδάφνης

Στις 8 Μαίου πραγματοποιήσαμε καθαρισμό του ρέματος, που βρίσκεται σε φυσική κατάσταση, στην Ηλιούπολη.

Με επιστολή μας είχαμε ζητήσει από τον Δήμο Ηλιούπολης και την Περιφέρεια Αττικής να μας συνδράμουν,  κυρίως στην απομάκρυνση των ογκωδών πετρών και σπασμένων τσιμεντένιων τοιχίων, από την κοίτη του ρέματος, χειρωνακτικά. Επειδή βρίσκονται κάθετα στην κοίτη, εμποδίζουν τη συνεχή ροή του νερού με αποτέλεσμα, τους μήνες που η ποσότητά του μειώνεται πολύ να λιμνάζει και να γίνεται εστία κουνουπιών.

Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρινόμενη στο αίτημά μας, ζήτησε κατ’ αρχήν από την ΕΟΔΠΗ (Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης) να μας βοηθήσει στον καθαρισμό της κοίτης και της παραρεμάτιας περιοχής. Επιπλέον κάλεσε το συνεργείο που αναλαμβάνει τους καθαρισμούς των ρεμάτων να απομακρύνει τα σπασμένα δέντρα και κλαδιά, καθώς και ογκώδη αντικείμενα χειρωνακτικά. 

Ο Δήμος Ηλιούπολης μας προμήθευσε με υλικά και εργαλεία και εγκατέστησε δύο σκάφες για την αποκομιδή των απορριμμάτων. 

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού μας επισκέφθηκαν, από την Περιφέρεια Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού τομέα Αθηνών κ. Δημόπουλος, με τον υπεύθυνο των καθαρισμών των ρεμάτων κ. Παυλάτο. Από τον Δήμο Ηλιούπολης ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Αντζινάς και Καλούδης.

Σε όλη τη διάρκεια του καθαρισμού ήταν μαζί μας ο σύμβουλος του Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Θάνος Κατσώνης, ο οποίος υποστήριξε και υπερθεμάτισε των θέσεών μας στη συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημόπουλο, δεδομένου οτι όπως τόνισε είναι και θέσεις της Δημοτικής Αρχής.

Στη σύντομη αλλά ουσιαστική αυτή συζήτηση που είχαμε με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου και στην οποία συμμετείχε και ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος από τη ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ:

 • τονίσαμε την ανάγκη απομάκρυνσης των ογκωδών τσιμεντένιων τοιχίων, που εμποδίζουν τη ροή του νερού, μόνο χειρωνακτικά και αρνηθήκαμε την επέμβαση οποιουδήποτε μηχανήματος,
 • ζητήσαμε να συνταχθεί ένα πρωτόκολλο καθαρισμών, για να μη γίνονται αυθαίρετες και καταστρεπτικές επεμβάσεις στα ρέματα, από τους εργολάβους που αναλαμβάνουν τους καθαρισμούς τους, όπως είχε προταθεί από τη ‘Ρεμματική’ στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής το 2019,
 • τονίσαμε την ανάγκη να διατηρηθούν τα ρέματά μας σε φυσική κατάσταση και να τα διαχειριστούμε με μεθόδους φυσικής μηχανικής και όχι με αποψιλώσεις, συρματοκιβώτια και τσιμέντο, όπως στις μέχρι τώρα μελέτες έχει προταθεί,
 • αναφερθήκαμε στο πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων που μολύνουν κατά καιρούς το ρέμα, αλλά και στη φυσική αποκατάσταση του τμήματος του ρέματος, που έχει παραμείνει ανοιχτό πλην όμως έχει χτιστεί, με αποτέλεσμα να μη φιλτράρεται το νερό (ή τα λύματα που κατά καιρούς πέφτουν) και να προκαλείται έντονη δυσοσμία (και όχι μόνο), κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μετά τη συμφωνία όλων πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Δημόπουλος δέχθηκε να προσδιορίσουμε άμεσα ημερομηνία συνάντησης, προκειμένου να συζητήσουμε διεξοδικότερα τα όσα συμφωνήσαμε, εκπρόσωποι της ‘Κι.Π.Η.’, της ‘ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ’, της ‘ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων’ και της ‘Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής’.

Ευχαριστούμε τους φίλους, συμπολίτες και μη, που βοήθησαν σ’ αυτή τη δράση. Ευχαριστούμε την ΕΟΔΠΗ, τους εθελοντές του Δήμου και της ομάδας Save your hood, που έβαλαν ‘ένα χεράκι’ για να καθαρίσουμε τον υπέροχο βιότοπο της Πικροδάφνης.

Θα επιδιώξουμε τα όσα συμφωνήσαμε με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ηλιούπολης, σύντομα να καρποφορήσουν… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες Ελευθερία Σολδάτου

Περισσότερες φωτογραφίες δείτε ΕΔΩ

 

26 Απριλίου 2021- Αποτελέσματα ελέγχου σε γήπεδο κοντά στην Πικροδάφνη, για ρίψη πετρελαίου

Στις 26 Απριλίου ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, για τα αποτελέσματα του μερικού ελέγχου που έγινε σε γήπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευξείνου Πόντου & Αγκύρας στον Άγιο Δημήτριο, από την Περιφέρεια Αττικής, τμήμα ελέγχου, μετρήσεων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος.

Ο έλεγχος έγινε μετά από τη ρύπανση από πετρέλαιο, που διαπιστώθηκε το Δεκέμβριο του 2020 στο υπογειοποιημένο ρέμα Καλογήρων, που περνάει κάτω από το συγκεκριμένο γήπεδο (οικόπεδο) και το οποίο εκβάλλει στο ρέμα της Πικροδάφνης. Διαπιστώθηκε τότε οτι στο συγκεκριμένο οικόπεδο σταθμεύουν βυτιοφόρα΄μεταφοράς πετρελαίου. Την αναφορά – καταγγελία στον Εισαγγελέα, στο ΥΠΕΝ και στην Περιφέρεια Αττικής έκανε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου (βλέπε πιο κάτω στην ίδια σελίδα όλο το ιστορικό μετά την αυτοψία της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ).

Στην Έκθεση Αυτοψίας διαπιστώθηκε μέσα στο περιφραγμένο οικόπεδο η ύπαρξη διαφόρων αποβλήτων, δύο βυτιοφόρων μεταφοράς πετρελαίου και  κηλίδων πετρελαίου. Επίσης οτι δεν έχουν ληφθεί μέτρα διευθέτησης ομβρίων, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα πετρελαιοειδή που έχουν διαρρεύσει και δεν διαπιστώθηκε σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων οπου θα μπορούσαν να καταλήγουν τα ύδατα που έρχονται σε επαφή με τα απόβλητα και τα υλικά που βρίσκονται στο έδαφος.

Από την έλλειψη των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος προκύπτει κίνδυνος ρύπανσης των υδάτων και του εδάφους κατά παράβαση του Ν. 1650/86 και του άρθρου 14 του Ν. 4042/12. Τα αποτελέσματα του ελέγχου κοινοποιήθηκαν στον υπεέυθυνο, ώστε να υποβάλλει τις απόψεις του εντός πέντε ημερών. Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν απόψεις, ή αυτές κριθούν μη βάσιμες, αναληθείς ή ανακριβείς η υπηρεσία θα προβεί στην εισήγηση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο) για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 1650/86, ενώ προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 28 του ίδιου νόμου, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (επιστολή Περιφέρειας Αττικής). 

 

7 Φεβρουαρίου 2021

Κοινή επιστολή Καταγγελία τεσσάρων συλλόγων & φορέων (Κι.Π.Η.- ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ – ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων- Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής) προς την ΕΥΔΑΠ, τα Υπουργεία Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Υποδομών (Προϊσταμένη αρχή της ΕΥΔΑΠ) και 15 βουλευτές όλων των κομμάτων, μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

 

13-15 Ιανουαρίου 2021- πετρέλαιο στο ρέμα Καλογήρων και στην Πικροδάφνη

Από το ‘Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης’ καταγγέλθηκε οτι: “Αγκύρας και Ευξείνου Πόντου στα όρια Αγ. Δημητρίου και Ανω Ν. Σμύρνης βρίσκεται το οικόπεδο ιδιοκτησίας Δήμου Αγ. Δημητρίου που φιλοξενεί πολλά βυτιοφόρα. Ακριβώς πάνω από το υπογειοποιημένο κομμάτι του ρ. Καλογήρων και με πρόσβαση στους σαθρούς αγωγούς ακαθάρτων και ομβρίων, που πρόσφατα ανέδειξε η Γεωμυθική με την υπόγεια όδευσή της και η ΕΥΔΑΠ με τις εργασίες επισκευής του αγωγού ακαθάρτων λίγα μέτρα πιο πάνω, ΄Υγειονομική βόμβα με αδειοδοτήσεις και περιβαλλοντικούς όρους και δεσμεύσεις προς διερεύνηση”.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΝΟΤΙΑ.gr ο Δημος Αγίου Δημητρίου με ανακοίνωσή του ενημέρωσε οτι το οικόπεδο είναι ιδιωτικό και οτι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε αναφορά προς τον Εισαγγελέα με κοινοποίηση στην Περιφέρεια Αττικής και την Ελληνική Αστυνομία, για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες. Η αναφορά αυτή έγινε μετά την καταγγελία για ρύπανση από πετρέλαιο, από βυτιοφόρα που σταθμεύουν σε ιδιωτικό οικόπεδο στα όρια των Δήμων Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης και καταλήγουν στο ρέμα Πικροδάφνης και ενίοτε στη θάλασσα…

 

11 Ιανουαρίου 2021-Βοθρολύματα στο υπογειοποιημένο ρέμα Καλογήρων-Εξέλιξη

Με επιστολή μας ζητάμε τη συνδρομή των Δήμων Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου, Δάφνης-Υμηττού και Βύρωνα  για την:

 • ΆΜΕΣΗ αντικατάσταση των βλαφθέντων σωληνώσεων αποχέτευσης, για να σταματήσει η ροή των λυμάτων. Η ομάδα της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην υπόδειξη των σημείων
 • ΑΜΕΣΗ διακοπή των παράνομων συνδέσεων και επιβολή προστίμων για την αποκατάσταση της βλάβης που έχουν προκαλέσει (π.χ. καθαρισμός του υπογειοποιημένου ρέματος Καλογήρων)
 • ΑΜΕΣΟ έλεγχο για παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς που εκβάλλουν στην οδό Θέμιδος και στον Άγιο Δημήτριο, διακοπή τους και επιβολή προστίμων, για αποκατάσταση της ζημιάς.
 • ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ στα αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ για τη σωστή συντήρηση των αντλιών και αντικατάσταση των βλαφθέντων τμημάτων τους.
 • ΑΜΕΣΗ αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων της ΕΥΔΑΠ που διέρχονται από το ρέμα της Πικροδάφνης και τα συμβάλλοντα σε αυτό υδατορέματα.

Από την ΕΥΔΑΠ και το ‘Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης’ ενημερωθήκαμε ότι το πρόβλημα του σπασμένου αγωγού λυμάτων, μέσα στον υπογειοποιημένο αγωγό του ρέματος Καλογήρων έχει αντικατασταθεί και το πρόβλημα λύθηκε πολύ γρήγορα. Από την ΕΥΔΑΠ μας επιβεβαίωσαν (προφορικά και το επόμενο διάστημα γραπτώς) οτι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης εξοπλισμού προκειμένου να μεταβεί συνεργείο προς επιθεώρηση του υπογειοποιημένου του ρέματος Καλογήρων.

30 Δεκεμβρίου 2020 –Βοθρολύματα στο υπογειοποιημένο ρέμα Καλογήρων

Με επιστολή μας προς την ΕΥΔΑΠ, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής καταγγείλαμε τη ρύπανση του ρέματος Καλογήρων και της Πικροδάφνης με πετρέλαιο και βοθρολύματα και ζητάμε άμεση επίλυση των προβλημάτων ρύπανσης που χρονίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους των όμορων περιοχών(μολυσμένα κουνούπια), τους κολυμβητές και το οικοσύστημα της παραθαλάσσιας περιοχής στο ΕΔΕΜ, τη Δημόσια Υγεία γενικότερα. Συγκεκριμένα:

Στις αρχές Δεκεμβρίου καταγγέλθηκε, από κατοίκους της περιοχής, ρύπανση του υπογειοποιημένου ρέματος Καλογήρων, που εκβάλλει στο ρέμα Πικροδάφνης στη συμβολή των οδών Πικροδάφνης και Θέμιδος στο Παλαιό Φάληρο.

Διαπιστώθηκε μεγάλου βαθμού ρύπανση και ευτροφία πυθμένα του ρέματος Καλογήρων, κατόπιν αυτοψίας της ομάδας ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ. Τους οφείλουμε τις δυσάρεστες αποκαλύψεις των σπασμένων αγωγών και των παράνομων συνδέσεων για ρίψη λυμάτων, μετά από την ομολογουμένως ηρωική προσπάθειά τους όδευσης μέσα σε βοθρολύματα, για να βρεθεί η αιτία του κακού… 

Στις 26 Δεκεμβρίου 2020 η ομάδα ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ αποφάσισε να επισκεφθεί το υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος Καλογήρων. Η είσοδός του βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Οδυσσέως, στο Παλαιό Φάληρο, απ’ όπου μπήκαν και περπάτησαν μέχρι το Βύρωνα.

Μπορείτε να δείτε το video ολόκληρης της υπόγειας διαδρομής στο ρέμα Καλογήρων, από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τον Βύρωνα, με όλα τα ‘ευρήματα’ της αυτοψίας αυτής.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ

 1. Παλιές παράνομες συνδέσεις, που πια έχουν μπαζωθεί και δε λειτουργούν.
 2. Σπασίματα του τοιχίου του αγωγού για να εκβάλλουν σωλήνες παράνομων συνδέσεων, κάτω από την οδό Σωκράτους περίπου στο ύψος της οδού Πινδάρου (6:53, 7:38 και 8:50 λεπτά του video) και πριν το νεκροταφείο.
 3. Έντονη μυρωδιά, εμφάνιση βοθρολυμάτων από παράνομους αγωγούς λυμάτων που εκβάλλουν χαμηλά, κάτω από το σπασμένο τσιμέντο του υπογειοποιημένου αγωγού (στα 9:10 λεπτά του video). Το τμήμα αυτό του αγωγού εντοπίζεται κάτω από τη Σωκράτους στο Παλαιό Φάληρο, λίγο πριν τα νεκροταφεία.
 4. Υπάρχουν πολλοί μικροί σωλήνες για παράνομη ρίψη, κοντά στα σημεία που εκβάλλουν αγωγοί ομβρίων, στο ύψος των νεκροταφείων, αλλά και πιο πάνω. Επίσης, πολλά σπασίματα στο τοιχίο για έξοδο σωλήνων παράνομων συνδέσεων κάτω από την οδό Σαλτελή (12:20, 123:9, 13:05 λεπτά του video κλπ).
 5. Πολλές παράνομες συνδέσεις στο ύψος της Σαλτελή με την Κομνηνών (13:40 λεπτά του video) και κάτω από την οδό Δεγλερή (15:30 λεπτά του video).
 6. Λιμνάζοντα και ρέοντα βοθρολύματα, έντονος ευτροφισμός πυθμένα από τα 17:17 λεπτά έως τα 22:24 λεπτά του video. Διαπιστώθηκε ότι ο σωλήνας αποχέτευσης που διασχίζει τον υπογειοποιημένο αγωγό στο σημείο αυτό, έχει σπάσει ή μάλλον έχει τρυπήσει λόγω φθοράς και τρέχουν με μεγάλη πίεση και ασταμάτητα τα λύματα!!!
 7. Σωλήνας που αδειάζει πετρέλαιο (κατάμαυρο υγρό), στα 24:43 λεπτά του video, περίπου 200 μέτρα πιο πάνω από τον σπασμένο αγωγό αποχέτευσης.

 

8. Σωλήνας αποχέτευσης που διασχίζει τον υπογειοποιημένο αγωγό και δεξιά και αριστερά του, μέσα από το σπασμένο τοιχίο τρέχουν λύματα….(25:26 λεπτά του video). Πιθανά, κομμάτι του αγωγού αυτού που βρίσκεται μέσα στο τοιχίο έχει διαβρωθεί.

9. Αγωγός λυμάτων, που εκβάλλει στο υπογειοποιημένο ρέμα Καλογήρων, κάτω από την Ειδομένης, στο Δήμο Υμηττού, περίπου στο ύψος της ΠΥΡΚΑΛ (33:36 λεπτά του video).

10. Αγωγός που χύνει νερά με δυσάρεστη οσμή, περίπου κάτω από την οδό Τατούλων στο Βύρωνα.

 

11. Όπου δεν υπάρχουν ρίψεις λυμάτων, το νερό που ρέει από τον υδροφόρο ορίζοντα και τους καθαρούς αγωγούς ομβρίων, είναι διαυγές!

Οι καταγγελίες κατοίκων της παραρεμάτιας περιοχής της Πικροδάφνης για δυσάρεστες οσμές που κατά περιόδους αναδύονται σε ορισμένα σημεία του ρέματος και που υποδηλώνουν παράνομες ρίψεις βοθρολυμάτων, ουδένα αποτέλεσμα έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα, μολονότι τους βασανίζουν πολλά χρόνια τώρα!

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 10/11/2010 η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μετά από καταγγελίες κατοίκων  διαπίστωσε ότι τρεις αντλίες του αντλιοστασίου Α29 της ΕΥΔΑΠ που βρίσκεται και λειτουργεί πλησίον του ρέματος Πικροδάφνης, στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου του Νομού Αττικής στέλνουν τα λύματα σε άλλο αντλιοστάσιο, η  υπερχείλιση του οποίου καταλήγει στο ρέμα Πικροδάφνης! Εκθεση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Το καλοκαίρι του 2016 σημειώθηκαν στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου δύο ατυχήματα αγωγών αποχέτευσης, οι οποίοι διέρχονταν κάτω από την κοίτη της Πικροδάφνης, κοντά στις εκβολές του ρέματος. Λόγω παλαιότητας και φθοράς διερράγησαν, με αποτέλεσμα να ρέουν λύματα στην Πικροδάφνη, με μεγάλο κίνδυνο εκτεταμένης μόλυνσης των κοντινών παραλιών με πολλούς λουόμενους λόγω της εποχής! Επιπλέον, στην προσπάθεια άμεσης επίλυσης του προβλήματος και αποκατάστασης της βλάβης στο αποχετευτικό δίκτυο από την ΕΥΔΑΠ, κόπηκαν τέσσερα μεγάλα δέντρα στην όχθη του ποταμού, προκαλώντας εκτός από τη ρύπανση ταυτόχρονα και ζημιά στο παρόχθιο οικοσύστημα!

Η φυσική κατάσταση του ρέματος, με την πυκνή βλάστηση και το πλούσιο ριζικό σύστημα των παρόχθιων δέντρων, για άλλη μία φορά, προστάτεψαν λουόμενους και θαλασσινό νερό από την εκτεταμένη μόλυνση!

Στις 28/8/2017 το ‘Δίκτυο πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης’ και οι σύλλογοι Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης), ΡΟΗ- πολίτες υπέρ των ρεμάτων, καταγγείλαμε  την παράνομη ρίψη βοθρολυμάτων στο ρέμα της Πικροδάφνης, καθώς και την καταγγελία σχετικά με τη λειτουργία του αντλιοστασίου Α29 της ΕΥΔΑΠ. Επισυνάπτεται αντίγραφο της καταγγελίας.

Επισημάναμε τον κίνδυνο υγείας των περιοίκων του ρέματος και των κολυμβητών στο ΕΔΕΜ από την παράνομη απόρριψη βοθρολυμάτων είτε αυτοτελώς, είτε μέσω αγωγών ομβρίων και αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ. Ζητήσαμε να μάθουμε αν έχει επιλυθεί το πρόβλημα του αντλιοστασίου Α29 της ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν μας απαντήθηκε ποτέ και δεν έγινε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση κατάργησης των παράνομων συνδέσεων!

 Το Νοέμβριο του 2018, έγιναν έργα κατασκευής τοιχίου αντιστήριξης από λιθοδομή και σκυρόδεμα μέσα στην κοίτη της Πικροδάφνης, στο ύψος της οδού Θέμιδος στο Παλαιό Φάληρο, με το πρόσχημα της προστασίας των αγωγών που ρίχνουν σ’ αυτό το ύψος της κοίτης λύματα στο ποτάμι, αλλά ουσιαστικά έγιναν για να προστατέψουν τα πρανή από μπάζα, πάνω στα οποία έχει κατασκευαστεί το πεζοδρόμιο της οδού Θέμιδος.  Βρεθήκαμε στην περιοχή για να καταγγείλουμε το έργο και διαπιστώσαμε ότι, κατά κοινή ομολογία των κατοίκων της περιοχής το μεγάλο πρόβλημα είναι η έντονη δυσοσμία από βοθρολύματα…. Ένα χρόνιο και άλυτο πρόβλημα, όπως μας είπαν… Ας σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό εκβάλλει και το ρέμα Καλογήρων, με ό,τι αυτό συμπαρασύρει μαζί του, εκτός από τους αγωγούς που κατεβαίνουν από την οδό Θέμιδος….

Το καλοκαίρι του 2020 κάτοικοι Αγίου Δημητρίου στην παρόχθια περιοχή της Πικροδάφνης, περίπου στο ύψος της συμβολής των οδών Τρεμπεσίνας και Πλαπούτα, κατήγγειλαν ότι υπέφεραν από έντονες οσμές βοθρολυμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες διαρκούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Και βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά…

Το Δεκέμβριο του 2020 κάτοικοι της παρόχθιας περιοχής του ρέματος Καλογήρων, στο ύψος των οδών Σωκράτους και Οδυσσέως στο Παλαιό Φάληρο, διαπίστωσαν ροή πετρελαίου!

Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτυπώνουν ελάχιστα από τα πολλά συμβάντα παράνομων ρίψεων, χρήσεων και μόλυνσης του ρέματος Πικροδάφνης.

Τα προβλήματα που προκαλούν είναι πολλά, μεταξύ των οποίων και η ύπαρξη κουνουπιών, πλην των οσμών, η μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία…

Μόνο η πλούσια βλάστηση του ρέματος και το φυσικό έδαφος της κοίτης και των πρανών έχουν εμποδίσει τη σε μεγάλο βαθμό ρύπανση των υδάτων της θάλασσας, αλλά για πόσο ακόμη…

Με επιστολή μας προς την ΕΥΔΑΠ, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής, ζητάμε:

 • ΆΜΕΣΗ αντικατάσταση των βλαφθέντων σωληνώσεων αποχέτευσης, για να σταματήσει η ροή των λυμάτων. Η ομάδα της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην υπόδειξη των σημείων.
 • ΑΜΕΣΗ διακοπή των παράνομων συνδέσεων και επιβολή προστίμων για την αποκατά-σταση της βλάβης που έχουν προκαλέσει (π.χ. καθαρισμός του υπογειοποιημένου ρέματος Καλογήρων).
 • ΑΜΕΣΟ έλεγχο για παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς που εκβάλλουν στην οδό Θέμιδος και στον Άγιο Δημήτριο, διακοπή τους και επιβολή προστίμων, για αποκατάσταση της ζημιάς.
 • ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ στα αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ για τη σωστή συντήρηση των αντλιών και αντικατάσταση των βλαφθέντων τμημάτων τους.
 • ΑΜΕΣΗ αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων της ΕΥΔΑΠ που διέρχονται από το ρέμα της Πικροδάφνης και τα συμβάλλοντα σε αυτό υδατορέματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.