20201230 Ρύπανση ρεμάτων

20201230 Ρύπανση ρεμάτων

Οι συνεχείς ψεκασμοί για τα κουνούπια δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της παρουσίας τους όσο εξακολουθούν να λιμνάζουν λύματα στα υπογειοποιημένα ρέματα, τα οποία προέρχονται, είτε από διάβρωση παλιών σωληνώσεων αποχέτευσης, είτε από παράνομες συνδέσεις ιδιωτών! Οι ψεκασμοί δε λύνουν το πρόβλημα, το σκεπάζουν και βοηθούν να το ξεχνάμε… 

Γνωρίζουμε όλοι το πρόβλημα ρύπανσης της Πικροδάφνης είναι χρόνιο και εκτεταμένο, που, εκτός από τις δυσοσμίες που κατά περιόδους ταλανίζουν τους κατοίκους, δημιουργεί εστίες κουνουπιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία! Όσες φορές έχουμε καταγγείλει τις παράνομες συνδέσεις ρίψης λυμάτων ή πετρελαίου, μας έχει απαντηθεί ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Από την αυτοψία- καταγγελία της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ, που με αυτοθυσία περπάτησε σε ένα τόσο μολυσμένο και βρώμικο περιβάλλον, προκειμένου να βρεθούν οι αιτίες παρουσίας πετρελαίου και έντονης δυσοσμίας στο ρέμα Καλογήρων, αποδεικνύεται ότι δεν είναι! Θέληση χρειάζεται μόνο. Δείτε το video της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ που αφορά την υπόγεια διαδρομή τους μέσα στο ρέμα Καλογήρων με τις δυσάρεστες αποκαλύψεις τους!

Το νερό που ρέει από την Πικροδάφνη και από τον υδροφόρο ορίζοντα (όπως και από κάθε ρέμα) είναι καθαρό, φαίνεται και στο  video. Ρυπαίνεται από σπασμένους αγωγούς λυμάτων και τις πολλές παράνομες συνδέσεις και χρήσεις! Οπότε δεν αρκεί η επίλυση της βλάβης μόνο του συγκεκριμένου αγωγού, για να λυθεί το πρόβλημα της ρύπανσης και να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής και η καθαρότητα των υδάτων στη θαλάσσια κολυμβητική περιοχή του ΕΔΕΜ. Αν η Πικροδάφνη είχε αποψιλωθεί και επενδυθεί με σαρζανέτια, όπως σχεδίαζε η πολιτεία τα τελευταία χρόνια, τα νερά στο παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου θα είχαν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα δέντρα και η φυσική κατάσταση της κοίτης και των πρανών της Πικροδάφνης τα διατηρούν σε καλή κατάσταση… 

7 Φεβρουαρίου 2021

Κοινή επιστολή Καταγγελία τεσσάρων συλλόγων & φορέων (Κι.Π.Η.- ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ – ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων- Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής) προς την ΕΥΔΑΠ, τα Υπουργεία Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Υποδομών (Προϊσταμένη αρχή της ΕΥΔΑΠ) και 15 βουλευτές όλων των κομμάτων, μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

 

13-15 Ιανουαρίου 2021- πετρέλαιο στο ρέμα Καλογήρων και στην Πικροδάφνη

Από το ‘Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης’ καταγγέλθηκε οτι: “Αγκύρας και Ευξείνου Πόντου στα όρια Αγ. Δημητρίου και Ανω Ν. Σμύρνης βρίσκεται το οικόπεδο ιδιοκτησίας Δήμου Αγ. Δημητρίου που φιλοξενεί πολλά βυτιοφόρα. Ακριβώς πάνω από το υπογειοποιημένο κομμάτι του ρ. Καλογήρων και με πρόσβαση στους σαθρούς αγωγούς ακαθάρτων και ομβρίων, που πρόσφατα ανέδειξε η Γεωμυθική με την υπόγεια όδευσή της και η ΕΥΔΑΠ με τις εργασίες επισκευής του αγωγού ακαθάρτων λίγα μέτρα πιο πάνω, ΄Υγειονομική βόμβα με αδειοδοτήσεις και περιβαλλοντικούς όρους και δεσμεύσεις προς διερεύνηση”.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας ΝΟΤΙΑ.gr ο Δημος Αγίου Δημητρίου με ανακοίνωσή του ενημέρωσε οτι το οικόπεδο είναι ιδιωτικό και οτι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε αναφορά προς τον Εισαγγελέα με κοινοποίηση στην Περιφέρεια Αττικής και την Ελληνική Αστυνομία, για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες. Η αναφορά αυτή έγινε μετά την καταγγελία για ρύπανση από πετρέλαιο, από βυτιοφόρα που σταθμεύουν σε ιδιωτικό οικόπεδο στα όρια των Δήμων Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης και καταλήγουν στο ρέμα Πικροδάφνης και ενίοτε στη θάλασσα…

 

11 Ιανουαρίου 2021-Βοθρολύματα στο υπογειοποιημένο ρέμα Καλογήρων-Εξέλιξη

Με επιστολή μας ζητάμε τη συνδρομή των Δήμων Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου, Δάφνης-Υμηττού και Βύρωνα  για την:

 • ΆΜΕΣΗ αντικατάσταση των βλαφθέντων σωληνώσεων αποχέτευσης, για να σταματήσει η ροή των λυμάτων. Η ομάδα της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην υπόδειξη των σημείων
 • ΑΜΕΣΗ διακοπή των παράνομων συνδέσεων και επιβολή προστίμων για την αποκατάσταση της βλάβης που έχουν προκαλέσει (π.χ. καθαρισμός του υπογειοποιημένου ρέματος Καλογήρων)
 • ΑΜΕΣΟ έλεγχο για παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς που εκβάλλουν στην οδό Θέμιδος και στον Άγιο Δημήτριο, διακοπή τους και επιβολή προστίμων, για αποκατάσταση της ζημιάς.
 • ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ στα αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ για τη σωστή συντήρηση των αντλιών και αντικατάσταση των βλαφθέντων τμημάτων τους.
 • ΑΜΕΣΗ αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων της ΕΥΔΑΠ που διέρχονται από το ρέμα της Πικροδάφνης και τα συμβάλλοντα σε αυτό υδατορέματα.

Από την ΕΥΔΑΠ και το ‘Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης’ ενημερωθήκαμε ότι το πρόβλημα του σπασμένου αγωγού λυμάτων, μέσα στον υπογειοποιημένο αγωγό του ρέματος Καλογήρων έχει αντικατασταθεί και το πρόβλημα λύθηκε πολύ γρήγορα. Από την ΕΥΔΑΠ μας επιβεβαίωσαν (προφορικά και το επόμενο διάστημα γραπτώς) οτι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης εξοπλισμού προκειμένου να μεταβεί συνεργείο προς επιθεώρηση του υπογειοποιημένου του ρέματος Καλογήρων.

30 Δεκεμβρίου 2020 –Βοθρολύματα στο υπογειοποιημένο ρέμα Καλογήρων

Με επιστολή μας προς την ΕΥΔΑΠ, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής καταγγείλαμε τη ρύπανση του ρέματος Καλογήρων και της Πικροδάφνης με πετρέλαιο και βοθρολύματα και ζητάμε άμεση επίλυση των προβλημάτων ρύπανσης που χρονίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους των όμορων περιοχών(μολυσμένα κουνούπια), τους κολυμβητές και το οικοσύστημα της παραθαλάσσιας περιοχής στο ΕΔΕΜ, τη Δημόσια Υγεία γενικότερα. Συγκεκριμένα:

Στις αρχές Δεκεμβρίου καταγγέλθηκε, από κατοίκους της περιοχής, ρύπανση του υπογειοποιημένου ρέματος Καλογήρων, που εκβάλλει στο ρέμα Πικροδάφνης στη συμβολή των οδών Πικροδάφνης και Θέμιδος στο Παλαιό Φάληρο.

Διαπιστώθηκε μεγάλου βαθμού ρύπανση και ευτροφία πυθμένα του ρέματος Καλογήρων, κατόπιν αυτοψίας της ομάδας ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ. Τους οφείλουμε τις δυσάρεστες αποκαλύψεις των σπασμένων αγωγών και των παράνομων συνδέσεων για ρίψη λυμάτων, μετά από την ομολογουμένως ηρωική προσπάθειά τους όδευσης μέσα σε βοθρολύματα, για να βρεθεί η αιτία του κακού… 

Στις 26 Δεκεμβρίου 2020 η ομάδα ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ αποφάσισε να επισκεφθεί το υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος Καλογήρων. Η είσοδός του βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Οδυσσέως, στο Παλαιό Φάληρο, απ’ όπου μπήκαν και περπάτησαν μέχρι το Βύρωνα.

Μπορείτε να δείτε το video ολόκληρης της υπόγειας διαδρομής στο ρέμα Καλογήρων, από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τον Βύρωνα, με όλα τα ‘ευρήματα’ της αυτοψίας αυτής.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ

 1. Παλιές παράνομες συνδέσεις, που πια έχουν μπαζωθεί και δε λειτουργούν.
 2. Σπασίματα του τοιχίου του αγωγού για να εκβάλλουν σωλήνες παράνομων συνδέσεων, κάτω από την οδό Σωκράτους περίπου στο ύψος της οδού Πινδάρου (6:53, 7:38 και 8:50 λεπτά του video) και πριν το νεκροταφείο.
 3. Έντονη μυρωδιά, εμφάνιση βοθρολυμάτων από παράνομους αγωγούς λυμάτων που εκβάλλουν χαμηλά, κάτω από το σπασμένο τσιμέντο του υπογειοποιημένου αγωγού (στα 9:10 λεπτά του video). Το τμήμα αυτό του αγωγού εντοπίζεται κάτω από τη Σωκράτους στο Παλαιό Φάληρο, λίγο πριν τα νεκροταφεία.
 4. Υπάρχουν πολλοί μικροί σωλήνες για παράνομη ρίψη, κοντά στα σημεία που εκβάλλουν αγωγοί ομβρίων, στο ύψος των νεκροταφείων, αλλά και πιο πάνω. Επίσης, πολλά σπασίματα στο τοιχίο για έξοδο σωλήνων παράνομων συνδέσεων κάτω από την οδό Σαλτελή (12:20, 123:9, 13:05 λεπτά του video κλπ).
 5. Πολλές παράνομες συνδέσεις στο ύψος της Σαλτελή με την Κομνηνών (13:40 λεπτά του video) και κάτω από την οδό Δεγλερή (15:30 λεπτά του video).
 6. Λιμνάζοντα και ρέοντα βοθρολύματα, έντονος ευτροφισμός πυθμένα από τα 17:17 λεπτά έως τα 22:24 λεπτά του video. Διαπιστώθηκε ότι ο σωλήνας αποχέτευσης που διασχίζει τον υπογειοποιημένο αγωγό στο σημείο αυτό, έχει σπάσει ή μάλλον έχει τρυπήσει λόγω φθοράς και τρέχουν με μεγάλη πίεση και ασταμάτητα τα λύματα!!!
 7. Σωλήνας που αδειάζει πετρέλαιο (κατάμαυρο υγρό), στα 24:43 λεπτά του video, περίπου 200 μέτρα πιο πάνω από τον σπασμένο αγωγό αποχέτευσης.

 

8. Σωλήνας αποχέτευσης που διασχίζει τον υπογειοποιημένο αγωγό και δεξιά και αριστερά του, μέσα από το σπασμένο τοιχίο τρέχουν λύματα….(25:26 λεπτά του video). Πιθανά, κομμάτι του αγωγού αυτού που βρίσκεται μέσα στο τοιχίο έχει διαβρωθεί.

9. Αγωγός λυμάτων, που εκβάλλει στο υπογειοποιημένο ρέμα Καλογήρων, κάτω από την Ειδομένης, στο Δήμο Υμηττού, περίπου στο ύψος της ΠΥΡΚΑΛ (33:36 λεπτά του video).

10. Αγωγός που χύνει νερά με δυσάρεστη οσμή, περίπου κάτω από την οδό Τατούλων στο Βύρωνα.

 

11. Όπου δεν υπάρχουν ρίψεις λυμάτων, το νερό που ρέει από τον υδροφόρο ορίζοντα και τους καθαρούς αγωγούς ομβρίων, είναι διαυγές!

Οι καταγγελίες κατοίκων της παραρεμάτιας περιοχής της Πικροδάφνης για δυσάρεστες οσμές που κατά περιόδους αναδύονται σε ορισμένα σημεία του ρέματος και που υποδηλώνουν παράνομες ρίψεις βοθρολυμάτων, ουδένα αποτέλεσμα έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα, μολονότι τους βασανίζουν πολλά χρόνια τώρα!

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 10/11/2010 η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μετά από καταγγελίες κατοίκων  διαπίστωσε ότι τρεις αντλίες του αντλιοστασίου Α29 της ΕΥΔΑΠ που βρίσκεται και λειτουργεί πλησίον του ρέματος Πικροδάφνης, στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου του Νομού Αττικής στέλνουν τα λύματα σε άλλο αντλιοστάσιο, η  υπερχείλιση του οποίου καταλήγει στο ρέμα Πικροδάφνης! Εκθεση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Το καλοκαίρι του 2016 σημειώθηκαν στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου δύο ατυχήματα αγωγών αποχέτευσης, οι οποίοι διέρχονταν κάτω από την κοίτη της Πικροδάφνης, κοντά στις εκβολές του ρέματος. Λόγω παλαιότητας και φθοράς διερράγησαν, με αποτέλεσμα να ρέουν λύματα στην Πικροδάφνη, με μεγάλο κίνδυνο εκτεταμένης μόλυνσης των κοντινών παραλιών με πολλούς λουόμενους λόγω της εποχής! Επιπλέον, στην προσπάθεια άμεσης επίλυσης του προβλήματος και αποκατάστασης της βλάβης στο αποχετευτικό δίκτυο από την ΕΥΔΑΠ, κόπηκαν τέσσερα μεγάλα δέντρα στην όχθη του ποταμού, προκαλώντας εκτός από τη ρύπανση ταυτόχρονα και ζημιά στο παρόχθιο οικοσύστημα!

Η φυσική κατάσταση του ρέματος, με την πυκνή βλάστηση και το πλούσιο ριζικό σύστημα των παρόχθιων δέντρων, για άλλη μία φορά, προστάτεψαν λουόμενους και θαλασσινό νερό από την εκτεταμένη μόλυνση!

Στις 28/8/2017 το ‘Δίκτυο πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης’ και οι σύλλογοι Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης), ΡΟΗ- πολίτες υπέρ των ρεμάτων, καταγγείλαμε  την παράνομη ρίψη βοθρολυμάτων στο ρέμα της Πικροδάφνης, καθώς και την καταγγελία σχετικά με τη λειτουργία του αντλιοστασίου Α29 της ΕΥΔΑΠ. Επισυνάπτεται αντίγραφο της καταγγελίας.

Επισημάναμε τον κίνδυνο υγείας των περιοίκων του ρέματος και των κολυμβητών στο ΕΔΕΜ από την παράνομη απόρριψη βοθρολυμάτων είτε αυτοτελώς, είτε μέσω αγωγών ομβρίων και αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ. Ζητήσαμε να μάθουμε αν έχει επιλυθεί το πρόβλημα του αντλιοστασίου Α29 της ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν μας απαντήθηκε ποτέ και δεν έγινε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση κατάργησης των παράνομων συνδέσεων!

 Το Νοέμβριο του 2018, έγιναν έργα κατασκευής τοιχίου αντιστήριξης από λιθοδομή και σκυρόδεμα μέσα στην κοίτη της Πικροδάφνης, στο ύψος της οδού Θέμιδος στο Παλαιό Φάληρο, με το πρόσχημα της προστασίας των αγωγών που ρίχνουν σ’ αυτό το ύψος της κοίτης λύματα στο ποτάμι, αλλά ουσιαστικά έγιναν για να προστατέψουν τα πρανή από μπάζα, πάνω στα οποία έχει κατασκευαστεί το πεζοδρόμιο της οδού Θέμιδος.  Βρεθήκαμε στην περιοχή για να καταγγείλουμε το έργο και διαπιστώσαμε ότι, κατά κοινή ομολογία των κατοίκων της περιοχής το μεγάλο πρόβλημα είναι η έντονη δυσοσμία από βοθρολύματα…. Ένα χρόνιο και άλυτο πρόβλημα, όπως μας είπαν… Ας σημειωθεί ότι στο σημείο αυτό εκβάλλει και το ρέμα Καλογήρων, με ό,τι αυτό συμπαρασύρει μαζί του, εκτός από τους αγωγούς που κατεβαίνουν από την οδό Θέμιδος….

Το καλοκαίρι του 2020 κάτοικοι Αγίου Δημητρίου στην παρόχθια περιοχή της Πικροδάφνης, περίπου στο ύψος της συμβολής των οδών Τρεμπεσίνας και Πλαπούτα, κατήγγειλαν ότι υπέφεραν από έντονες οσμές βοθρολυμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες διαρκούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Και βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά…

Το Δεκέμβριο του 2020 κάτοικοι της παρόχθιας περιοχής του ρέματος Καλογήρων, στο ύψος των οδών Σωκράτους και Οδυσσέως στο Παλαιό Φάληρο, διαπίστωσαν ροή πετρελαίου!

Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτυπώνουν ελάχιστα από τα πολλά συμβάντα παράνομων ρίψεων, χρήσεων και μόλυνσης του ρέματος Πικροδάφνης.

Τα προβλήματα που προκαλούν είναι πολλά, μεταξύ των οποίων και η ύπαρξη κουνουπιών, πλην των οσμών, η μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία…

Μόνο η πλούσια βλάστηση του ρέματος και το φυσικό έδαφος της κοίτης και των πρανών έχουν εμποδίσει τη σε μεγάλο βαθμό ρύπανση των υδάτων της θάλασσας, αλλά για πόσο ακόμη…

Με επιστολή μας προς την ΕΥΔΑΠ, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής, ζητάμε:

 • ΆΜΕΣΗ αντικατάσταση των βλαφθέντων σωληνώσεων αποχέτευσης, για να σταματήσει η ροή των λυμάτων. Η ομάδα της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην υπόδειξη των σημείων.
 • ΑΜΕΣΗ διακοπή των παράνομων συνδέσεων και επιβολή προστίμων για την αποκατά-σταση της βλάβης που έχουν προκαλέσει (π.χ. καθαρισμός του υπογειοποιημένου ρέματος Καλογήρων).
 • ΑΜΕΣΟ έλεγχο για παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς που εκβάλλουν στην οδό Θέμιδος και στον Άγιο Δημήτριο, διακοπή τους και επιβολή προστίμων, για αποκατάσταση της ζημιάς.
 • ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ στα αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ για τη σωστή συντήρηση των αντλιών και αντικατάσταση των βλαφθέντων τμημάτων τους.
 • ΑΜΕΣΗ αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων της ΕΥΔΑΠ που διέρχονται από το ρέμα της Πικροδάφνης και τα συμβάλλοντα σε αυτό υδατορέματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.