5G-Μη Ιοντίζουσα ΗΜ Ακτινοβολία

5G-Μη Ιοντίζουσα ΗΜ Ακτινοβολία

5G- Rf ακτινοβολία (μη ιοντίζουσα ή μη ιονίζουσα)- Ασφαλή όρια για την  υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα

 

14 Φεβρουαρίου 2021

 • Γνωρίζουμε οτι το Νοέμβριο του 2020 ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση και στις 30/12/20 υπογράφτηκαν τρεις συμβάσεις για την εγκατάσταση δικτύων 5G.

Με επιστολές μας προς:

την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς και Γενικούς Γραμματείς όλων των κομμάτων, την Πρόεδρο και μέλη (από όλα τα κόμματα) της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής,  το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους Δήμους Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού, Βύρωνα, Αγίου Δημητρίου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου (Δημάρχους, Αντιδημάρχους, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικούς Συμβούλους), ζητάμε:

 • να μας απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις , αιτιολογώντας τη θέση που ήδη έχουν πάρει ή που πρόκειται να πάρουν, σχετικά με την εγκατάσταση των νέων δικτύων 5G,
 • να εισηγηθούν ώστε, πριν την επέκταση των νέων δικτύων στη χώρα να γίνει απαραίτητα Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για να συνεκτιμηθούν όλες οι επιπτώσεις, όπως πολύ σωστά επεσήμανε το Γαλλικό Ανώτατο Συμβούλιο για το κλίμα.

Η Δημόσια Υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα είναι αγαθά, που πρέπει να προστατεύονται

από κάθε κίνδυνο και να κληρονομούνται από γενιά σε γενιά!

 

Προβληματισμοί, κίνδυνοι, επισημάνσεις 

Τα καταγγελλόμενα από επιστήμονες σε παγκόσμια κλίμακα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να μην τα λάβουμε υπ’ όψιν μας, για να μη μας προβληματίσουν, να μη μας ανησυχήσουν και να μη μας θορυβήσουν!

Είναι επιβλαβής η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα νέα δίκτυα 5G? Οι ασύρματες ακτινοβολίες και το 5G δίκτυο, έχουν δυσμενείς επιδράσεις στον άνθρωπο, στο κλίμα και στο περιβάλλον? Έχουν γίνει επαρκείς έρευνες για τα νέα δίκτυα 5G, ώστε να είμαστε σίγουροι οτι δεν προκαλούν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, όπως πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται? Αν όχι, έχουμε σοβαρούς λόγους να βιαζόμαστε παρ’ όλα ταύτα να τα χρησιμοποιήσουμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, το κλίμα, το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη μας? 

306.149  επιστήμονες, γιατροί, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από 216 xώρες έχουν  υπογράψει από το 2015 έως τις 13 Φεβρουαρίου του 2021, μία Διαμαρτυρία με την οποία καλούν επειγόντως να σταματήσει η προώθηση των ασύρματων δικτύων (5ης γενιάς) 5G, συμπεριλαμβανομένης και της δορυφορικής ανάπτυξης 5G από το διάστημα (αγγλικό κείμενο).

Τονίζουν οτι το αναμενόμενο πλήθος των σημείων που θα εκπέμπουν αυτές οι ραδιοσυχνότητες, είναι ανυπολόγιστο. Πλέον των νέων εκατομμυρίων σταθμών-κεραιών 5G πάνω στην γη και των 20000 δορυφορικών πομπών στο διάστημα, 200 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα εκπέμπουν σήμα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα περιλαμβάνονται στο διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-ΙoT) μέχρι το 2020 και ίσως έως ένα τρισεκατομμύριο αντικειμένων σε μερικά χρόνια αργότερα.

 • Η αλλαγή του (ΗΜ) ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος της γης ίσως είναι μεγαλύτερη απειλή για την ζωή στον πλανήτη, περισσότερο και από αυτήν την ακτινοβολία των επίγειων σταθμών – κεραιών.
 • Επιπλέον ισχυρίζονται οτι η συγκεκριμένη κατάσταση θα επιφέρει μία μη αναμενόμενη περιβαλλοντική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα! Η συνεχής έκθεση, σε επίπεδα ακτινοβολίας πολύ υψηλότερα από τα σημερινά, των ανθρώπων και κάθε μορφής ζωής σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες το χρόνο, μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον άνθρωπο και σε όλα τα οικοσυστήματα της γης!

Το Δεκέμβριο του 2020, το Γαλλικό Ανώτατο Συμβούλιο για το Κλίμα, έρχεται να προσθέσει στα προβλήματα που επισημαίνουν οι επιστήμονες που υπογράφουν τη Διεθνή Έκκληση για το δίκτυο 5G, ένα ακόμη, την επίδρασή του στο κλίμα! Σε αναφορά που δημοσίευσε, τονίζει οτι τα νέα δίκτυα θα αυξήσουν τα αέρια του θερμοκηπίου σε μεγάλο βαθμό. (Μπορείτε να διαβάσετε Περίληψη των κυριότερων σημείων της αναφοράς και τις Συστάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου για το κλίμα, μεταφρασμένα στα ελληνικά).

Μολονότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας ζήτησε από το Ανώτατο Συμβούλιο για το κλίμα να εκπονηθεί μελέτη του αντικτύπου για το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα λόγω ανάπτυξης των δικτύων 5G, τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ολική εκτίμηση του συνόλου των αντικτύπων, περιβαλλοντικών (συμπεριλαμβανομένου του είδους των αποτυπωμάτων), υγειονομικών, οικονομικών, χρηματοοικονομικών και κοινωνικών, πριν τη διάθεση των νέων συχνοτήτων και ότι υφίσταται μεγάλη ανασφάλεια ως προς τα ενδεχόμενα αποτελέσματα της ανάπτυξης των δικτύων 5G! 

Αβεβαιότητα επικρατεί ακόμη και  στη νέα (από το 2015) γνωμοδοτική επιτροπή της Ε.Ε. SCHEER , η οποία το 2018 δήλωσε για την ακτινοβολία Rf οτι «…Το πώς η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία θα μπορούσε να επηρεάσει τον άνθρωπο παραμένει μια αμφιλεγόμενη περιοχή και μελέτες δεν απέδωσαν σαφείς ενδείξεις για τον αντίκτυπο στα θηλαστικά, τα πουλιά ή τα έντομα. Η έλλειψη σαφών στοιχείων για την ενημέρωση της ανάπτυξης των οδηγιών έκθεσης σε τεχνολογία 5G αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα ακούσιων βιολογικών συνεπειών».

Διεθνής Διαμαρτυρία

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αφιερωμένοι στη μελέτη των βιολογικών επιπτώσεων της μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ) στην υγεία, όπως οι ίδιοι βεβαιώνουν, κρούουν τον Κώδωνα του Κινδύνου για την Προστασία της Υγείας από την έκθεση στη Μη-Ιονίζουσα Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και υπογράφουν μια Διεθνή Διαμαρτυρία. Την απευθύνουν προς τους:

Antonio Guterres, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Η.Ε.), Tedros Adhanom, Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Erik Solheim, Πρόεδρο Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, στα Κράτη – Μέλη των Ηνωμένων Εθνών

Εκφράζουν σoβαρές ανησυχίες σχετικά με την ευρέως διαδεδομένη και συνεχώς αυξανόμενη έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ) που παράγονται από ηλεκτρικές και ασύρματες συσκευές. Αυτές περιλαμβάνουν συσκευές που εκπέμπουν κυρίως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF-ΗΜΑ), όπως κινητά και ασύρματα τηλέφωνα και οι σταθμοί βάσεις τους, ασύρματα δίκτυα Wi-Fi, κεραίες εκπομπής, «έξυπνοι μετρητές» κατανάλωσης ρεύματος, συσκευές παρακολούθησης βρεφών. Επίσης ηλεκτρικές διατάξεις που χρησιμοποιούνται στην παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF ΗΜΠ).

Επικαλούμενοι την επιστημονική τεκμηρίωση που υπάρχει για τις κοινές τους ανησυχίες, μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Πολυάριθμες πρόσφατες ερευνητικές δημοσιεύσεις έχουν καταδείξει ότι τα ΗΜΠ σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τα διεθνή και εθνικά ισχύοντα όρια επηρεάζουν τους ζωντανούς οργανισμούς. Οι επιδράσεις περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών μάθησης και μνήμης, νευρολογικές διαταραχές, καθώς επίσης και αρνητικές επιπτώσεις στην γενική ευημερία στους ανθρώπους. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν σταματούν στον άνθρωπο, καθώς υπάρχουν ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις για επιδράσεις και στο φυτικό και ζωικό βασίλειο.

Συλλογικά επίσης ζητoύν:

1. Τα παιδιά και οι έγκυες να προστατεύονται.
2. Τα ισχύοντα όρια να γίνουν πιο αυστηρά.
3. Οι κατασκευαστές να ενθαρρυνθούν να αναπτύξουν ασφαλέστερη τεχνολογία.
4. Οι κοινωφελείς υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή, και την παρακολούθηση της ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούν επαρκή ισχύ ρεύματος και να εξασφαλίζουν την ορθή ηλεκτρική καλωδίωση για την ελαχιστοποίηση επιβλαβών επιπέδων ηλεκτρικού πεδίου στο έδαφος.
5. Το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως για τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και να διδάσκεται στρατηγικές μείωσης των επιβλαβών επιπτώσεων.
6. Όσοι απασχολούνται επαγγελματικά στον ιατρικό τομέα θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τις βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και να τους παρέχεται εκπαίδευση σχετικά με τη θεραπεία των ηλεκτροϋπερευαίσθητων ατόμων.
7. Οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν την εκπαίδευση και την έρευνα σχετικά με τα ηλε κτρομαγνητικά πεδία και την υγεία που είναι ανεξάρτητες από τη βιομηχανία και να επι βάλλουν τη συνεργασία των εταιριών με τους ερευνητές.
8. Τα μέσα ενημέρωσης να αποκαλύπτουν οικονομικές σχέσεις εμπειρογνωμόνων με τη βιομηχανία όταν παραθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των συσκευών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
9. Να καθιερωθούν λευκές-ζώνες (περιοχές) «ελεύθερες» από ακτινοβολία.

Από την Ελλάδα έχουν υπογράψει πολλοί, μεταξύ των οποίων οι:

Δρ. Αδαμαντία Φραγκοπούλου (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών),

Δρ. Χρήστος Γεωργίου (MSc, PhD Biochemistry, Astrobiology, Oxidative Stress, Professor of Biochemistry, Biology Department, University of Patras, International Commission for Electromagnetic Safety (ICEMS), member of the Scientific Secretariat, Patras),

Αλκιβιάδης -Κων/νος Κεφαλάς (Δρ Φυσικής Παν/μίου του Μάντσεστερ, Διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών),

Λουκάς Μαργαρίτης (Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών),

Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη (MD, PhD, Emeritus Professor of Environmental Pathology, National and Kapodistrian University of Athens, Athens), 

Δρ. Αικατερίνη Σκουρολιάκου (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αθηνών),

Δρ. Στέλιος Ζινέλης (Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία),

Δρ Θεόδωρος Μέτσης ( Διδάκτωρ Μηχανολόγος, Ηλεκτρολόγος και Μηχανικός Περιβάλλοντος) κ. ά.

 

Ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις που αποστείλαμε αναλυτικά έχουν ως εξής:

 1. Σχετικά με τα ασφαλή όρια της ακτινοβολίας RF, υπάρχουν διαφορετικοί επιστημονικοί φορείς που αποδέχονται διαφορετικά όρια έντασης ακτινοβολίας (ως ασφαλή).

Ερώτηση: Εσείς ποια όρια αποδέχεστε, αυτά του ΠΟΥ ή τα πιο αυστηρά των υπολοίπων φορέων; Και γιατί;

Ερώτηση: Εάν αποδέχεστε τα όρια του ΠΟΥ, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι υπόλοιποι φορείς θέτουν τα πιο αυστηρά όρια; Το αντίθετο, εάν αποδέχεστε τα πιο αυστηρά, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο ΠΟΥ θέτει λιγότερο αυστηρά όρια;

Ερώτηση: Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η Commission εμπιστεύεται απόλυτα την άποψη του ICNIRP, ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που εδρεύει στο Μόναχο, και δεν λαμβάνει υπ’ όψη της και τις θέσεις άλλων σχετικών επιστημονικών ενώσεων όπως της Bionitiative 2012, EMFscientist.org, της European Academy for Environmental Medicine κ.λπ.;

 1. Τα υπάρχοντα όρια που η Commission αποδέχεται ως ασφαλή βασίστηκαν, κατ’ αρχήν, στις προτάσεις και γνωμοδοτήσεις της επιτροπής SCENIHR της Ε.Ε., επιτροπή η οποία αντικαταστάθηκε το 2015 από μια νέα, την SCHEER. Αντίθετα με τις γνωμοδοτήσεις της παλιάς επιτροπής, η νεότερη η SCHEER δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει κάποια σχετική γνωμοδότηση, ενώ έχει κάνει μόνο μια δήλωση για το θέμα των RF το 2018: «5G networks will soon be rolled out for mobile phone and smart device users. How exposure to electromagnetic fields could affect humans remains a controversial area, and studies have not yielded clear evidence of the impact on mammals, birds or insects. The lack of clear evidence to inform the development of exposure guidelines to 5G technology leaves open the possibility of unintended biological consequences. »

Ερώτηση: Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η Commission συνεχίζει να υποστηρίζει την άμεση ανάπτυξη του 5G βασιζόμενη στις θέσεις της παλιάς επιτροπής και δεν αναμένει τις αποφάσεις εκτίμησης κινδύνου της νέας, επίσης δικής της, επιτροπής SCHEER;

Ερώτηση: Συμφωνείτε ή όχι με τη θέση της επιτροπής SCHEER, δηλαδή με το ότι “Η έλλειψη σαφών στοιχείων για την επικαιροποίηση των οδηγιών έκθεσης σε τεχνολογία 5G αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα ακούσιων βιολογικών συνεπειών” και γιατί;

 1. Στη σελίδα αυτή  ο ΠΟΥ δηλώνει ότι πραγματοποιεί μια αξιολόγηση κινδύνου των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, για την υγεία (το λεγόμενο και “WHO EMF Project”) και δηλώνει πως η έρευνα δεν βρήκε ότι οι ακτινοβολίες προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις. Στην ίδια σελίδα αναφέρεται από τον ίδιο τον ΠΟΥ ότι το πιο πρόσφατο report για τις συχνότητες των RF (δηλαδή κινητή τηλεφωνία και 5G) έχει γίνει το 1993“. Άρα το report αυτό έχει λάβει υπ’ όψη μόνο τις επιστημονικές δημοσιεύσεις έως το 1993.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι τα αποτελέσματα του EMF Project και τα συμπεράσματα του ΠΟΥ, για την ασφάλεια των RF, είναι ασφαλή, όταν το report της έρευνάς του για τις RF δεν έχει λάβει υπ’ όψη τις επιστημονικές δημοσιεύσεις μετά το 1993; Και γιατί;

 1. Σήμερα το κατώτερο θεσμοθετημένο όριο Πυκνότητας Ισχύος για 800 MHz προσπίπτουσα ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας, είναι 2,4 W/m² (Ένταση 30 V/m) για απεριόριστη παραμονή του ατόμου στον χώρο. Πλην των 800 MHz, όλες οι άλλες συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας υπόκεινται σε υψηλότερα όρια. Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς (ακόμα όμως κι ένα παιδί) μπορεί να έχει ένα κινητό τηλέφωνο στο αυτί του και να συνομιλεί επί 24ώρου βάσεως (αφού ένα κινητό εκπέμπει <= 2 W/m²).

Ερώτηση: Συστήνετε στον κόσμο να χρησιμοποιεί το κινητό του, είτε είναι ενήλικας είτε παιδί, επί 24ώρου βάσεως, χωρίς φόβο; Και γιατί;

Ερώτηση: Αφού ο ΠΟΥ ισχυρίζεται τα παραπάνω, για ποιο λόγο ο ίδιος ο ΠΟΥ αλλά και όλες οι αρμόδιες κρατικές επιτροπές, ανά τον κόσμο, ταυτόχρονα συστήνουν την αποφυγή της παρατεταμένης χρήσης του κινητού, τη χρήση του Bluetooth, της ανοικτής ακρόασης, την αποφυγή των ασύρματων τηλεφώνων (που η βάση τους εκπέμπει συνεχώς) κ.ο.κ.;

Ερώτηση: Εάν ένα σύστημα κεραιών έχει συνολική ισχύ εκπομπής π.χ. 20 W/m2, σε πόση απόσταση πέφτει η ισχύς κάτω από τα 2w/m2; Και τι συμβαίνει εάν ένα σπίτι είναι σε μικρότερη απόσταση και δέχεται συνεχώς μεγαλύτερη ισχύ;

Ερώτηση: Αφού οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (αλλά και η ΕΕΤΤ μέσω των μετρήσεων που κάνει) ισχυρίζονται ότι όλες οι κεραίες εκπέμπουν πολύ κάτω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, για ποιο λόγο εγκαθιστούν συνεχώς νέες κεραίες, με τη δικαιολογία ότι τις χρειάζονται για να μην ξεπεράσουν οι ήδη εγκατεστημένες κεραίες τα θεσπισμένα όρια; Τελικά οι εγκατεστημένες κεραίες εκπέμπουν χαμηλά, στα όρια ή πάνω από αυτά;

Ερώτηση: Πως σας ακούγεται, γενικά, η σύσταση του ΠΟΥ να απέχουν οι κεραίες από νοσοκομεία και σχολεία, όταν παιδιά αλλά και ασθενείς ζουν σε σπίτια στα οποία επιτρέπεται να υπάρχουν κεραίες σε απόσταση μόνο λίγων μέτρων;

 1. Η διεθνής οργάνωση για την έρευνα του καρκίνου (IARC) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) συμφώνησε το 2011 ότι η ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων από 30 kHz – 300 kHz πιθανόν να προκαλεί καρκινογενέσεις στον άνθρωπο (Group 2B).

Όπως προαναφέραμε στην ερώτηση 3, στη σελίδα αυτή ο ΠΟΥ δηλώνει ότι πραγματοποιεί μια αξιολόγηση κινδύνου των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, για την υγεία (το λεγόμενο και “WHO EMF Project”) και δηλώνει πως η έρευνα δεν βρήκε ότι οι ακτινοβολίες προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις.

Ερώτηση: Γιατί πιστεύετε ότι ο ΠΟΥ ενώ ισχυρίζεται ότι οι RF είναι ασφαλείς, τις διατηρεί στις πιθανές καρκινογόνες?

Σημείωση1: Στο ενδεχόμενα απάντησης ότι και ο καφές ανήκει στα πιθανά καρκινογόνα ή ότι το τσιγάρο ανήκει στα καρκινογόνα, αλλά οι άνθρωποι επιλέγουν να τα χρησιμοποιήσουν, υπάρχει ο αντίλογος ότι: α) ο καθένας μπορεί να επιλέξει εάν θα τα χρησιμοποιήσει και με ποια συχνότητα β) ο καφές ανήκει πια στην κατηγορία 3, δηλαδή “Not classifiable as to its carcinogenicity to humans” και γ) στην RF, όταν σου εγκαθιστούν κεραίες κοντά στο σπίτι σου, ή όταν σου εγκαταστήσουν κεραίες ανά 19 μέτρα για το 5G, δεν υπάρχει δικαίωμα επιλογής. Δεν μπορείς να το αποφύγεις.

Σημείωση2: Στην ομάδα 2Β, εκτός των RF, έχουν ενταχθεί επίσης ορισμένα καυσαέρια αυτοκινήτων, ο μόλυβδος, η θαλιδομίδη, τα δύο πολύ τοξικά εντομοκτόνα παραθείο και DDT, το χλωροφόρμιο κ.ο.κ.

 1. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες, από επιφανείς επιστήμονες κι εργαστήρια, δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, που καταγράφουν σαφείς επιβαρυντικές – για τη δημόσια υγεία – ενδείξεις. Οι περισσότερες από αυτές, καθώς και κάποια συμπεράσματα του ίδιου του ΠΟΥ, αναφέρουν ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερες στοχευμένες έρευνες, ειδικά στις συχνότητες άνω των 5 GHz.

Ερώτηση: Αποδέχεστε τις μελέτες αυτές ή όχι; Και γιατί;

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι οι συχνότητες έως τα 300 GHz έχουν μελετηθεί κι ερευνηθεί επαρκώς, μέχρι σήμερα; Ή πιστεύετε ότι χρειάζεται περισσότερη και πιο στοχευμένη έρευνα; Και γιατί;

Ερώτηση: Αφού και ο ίδιος ο ΠΟΥ, σε κάποιες περιπτώσεις* αναφέρει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, πως μπορεί κάποιος που επικαλείται τον ΠΟΥ (π.χ. η ελληνική κυβέρνηση), να θεωρεί ότι οι RF είναι ασφαλείς;

*Σημείωση: στη σελίδα 41 της GUIDELINES FOR LIMITING EXPOSURE TO ELECTROMAGNETIC FIELDS (100 kHz to 300 GHz) του ICNIRP, Μάρτιος 2020 αναφέρεται:
“A replication of a study in which exposure to radiofrequency EMFs increased the incidence of liver and lung tumors in an animal model with prenatal exposure to the carcinogen ENU (ethylnitrosourea) indicates a possible promoting effect (Lerchl et al. 2015; Tillmann et al. 2010). The lack of a dose-response relationship, as well as the use of an untested mouse model for liver and lung tumors whose relevance to humans is uncertain (Nesslany et al. 2015), makes interpretation of these results and their applicability to human health difficult, and, therefore, there is a need for further research to better understand these results.

 1. Ο ΠΟΥ ισχυρίζεται ότι μέχρι να επαληθευθούν διάφορες μελέτες, με κάποια συγκεκριμένη διαδικασία (π.χ. τυχαιοποιημένες μελέτες από ανεξάρτητες ομάδες) δεν αποδεικνύεται ότι η RF είναι επιβλαβής στα συγκεκριμένα όρια που θέτει.

Ερώτηση: Το ότι δεν έχει αποδειχθεί έως σήμερα (κατά τον ΠΟΥ) ότι οι RF είναι επιβλαβείς σημαίνει, κατά τη γνώμη σας, ότι είναι ασφαλείς?

Ερώτηση: Είναι το ίδιο πράγμα, κατά τη γνώμη σας, η αναστολή της μαζικής χρήσης της τεχνολογίας 5G (έως ότου υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα και επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση ότι εφαρμόζεται η Αρχή της Προφύλαξης) με την οριστική παύση της τεχνολογίας αυτής;

Ερώτηση: Όσο υπάρχουν τόσες επιβαρυντικές μελέτες που, αν μη τι άλλο, περιγράφουν έναν κίνδυνο και αναδεικνύουν την ανάγκη περισσότερων και πιο καλών μελετών (μέχρι να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα), είναι ηθικό, κατά τη γνώμη σας, να υπάρξει μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση στις τεχνολογίες 5G, 6G κ.λπ.;

Ερώτηση: Εσείς, εφόσον συμφωνείτε με την άμεση μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση του 5G, μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη ότι η μαζική χρήση αυτών των συχνοτήτων, πάντα στα συγκεκριμένα όρια, δεν προκαλεί προβλήματα υγείας; Θα υπογράφατε μια τέτοια διακήρυξη μαζί με άλλους επιστήμονες ή επιφανείς πολιτικούς που συμφωνούν ως προς την ασφάλεια των RF;

Ερώτηση: Έχει δικαίωμα ένας πολίτης, που επιθυμεί κατ’ αρχήν να είναι ασφαλής και βάζει σε δεύτερη μοίρα την γρήγορη τεχνολογική εξέλιξη, να ζητήσει τη μη χρήση αυτών των τεχνολογιών, μέχρι να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα;

Ερώτημα: Έχει δικαίωμα ένας πολίτης, που αισθάνεται ασφαλής με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, να τις επιβάλλει στους συμπολίτες του, εάν αυτές δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλείς;

Ερώτημα: Ποια η γνώμη σας για τις χώρες, τις πόλεις και τις περιοχές που αποφάσισαν την αναστολή της επέκτασης του 5G μέχρι να γίνουν περισσότερες έρευνες;

 1. Τεχνολογικά & Λοιπά θέματα

Ερώτημα: Ποιες είναι σήμερα, κατά τη γνώμη σας, οι υπηρεσίες οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τη χρήση RF υψηλών συχνοτήτων;
Ως παράδειγμα αναφέρουμε α) οχήματα μπορούν να κινηθούν αυτόνομα με τη χρήση καμερών και στίγματος θέσης β) απομακρυσμένα χειρουργεία μπορούν να γίνουν με την υπάρχουσα τεχνολογία κ.λπ. γ) τα πάντα εντός κτιρίων μπορούν να υλοποιηθούν με τη χρήση οπτικών ινών (fiber at home) με ταχύτητες σαφώς υψηλότερες από αυτές του 5G και latency σαφώς χαμηλότερο από αυτό του 5G.

Ερώτημα: Ποιες είναι οι εφαρμογές που επείγει η υλοποίησή τους τόσο, ώστε να εγκατασταθεί σε μεγάλη κλίμακα μια αμφιλεγόμενη (από θέμα ασφάλειας υγείας) τεχνολογία; Τα παιχνίδια virtual reality; Η δυνατότητα παρακολούθησης video υπερυψηλής ανάλυσης ενώ είσαι στο δρόμο; Κάτι άλλο;

Ερώτημα: Είναι πιθανό, οι εφαρμογές του 5G και 6G να αποτελούν έναν τομέα βιομηχανικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε εταιρείες και να μην υπάρχει πραγματική ανάγκη για άμεση εγκατάσταση αυτής της τεχνολογίας;

Ερώτημα: Με όσα γνωρίζετε να συμβαίνουν στον πλανήτη, πείνα, έλλειψη πόσιμου νερού, ανυπαρξία νοσοκομείων σε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού, πόλεμοι για εμπορικά ή άλλα συμφέροντα, πιστεύετε ότι η ραγδαία εξάπλωση του 5G, ακόμα κι αν αποδειχθεί ασφαλές, είναι κάτι που θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών του πλανήτη; Είναι δηλαδή, όπως διαφημίζεται, το μέσο που θα επιτρέψει να γίνει πράξη η επόμενη «βιομηχανική επανάσταση»; Και γιατί;

Ερώτημα: Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το 5G θα επιτρέψει την ταχύτερη εισαγωγή και χρήση ρομπότ και αυτοματισμών στη βιομηχανική επανάσταση που σχεδιάζεται/ακολουθεί. Επίσης υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η χρήση του 5G θα επιφέρει αύξηση των θέσεων εργασίας. Πώς ακριβώς θα δημιουργηθούν αυτές οι νέες θέσεις εργασίας (και τι είδους θα είναι αυτές), από τη στιγμή που η είσοδος των αυτοματισμών θα τις μειώσει; Και για ποιο λόγο η χρήση κι ο έλεγχος των ρομπότ δεν μπορεί να γίνει μέσω οπτικής ίνας (έως το κτίριο) και μέσω wifi ή/και lan καλωδίων εσωτερικά του κτιρίου;

 1. Αρχή της Προφύλαξης

Γνωρίζουμε ότι, βάσει της Αρχής της Προφύλαξης, όταν μια δραστηριότητα δημιουργεί απειλές κατά της ανθρώπινης υγείας ή κατά του περιβάλλοντος, πρέπει να ληφθούν προφυλακτικά μέσα ακόμη και αν κάποιες σχέσεις αιτίου-αιτιατού δεν έχουν πλήρως τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Ερώτημα: Η διαδικασία εφαρμογής της αρχής της προφύλαξης πρέπει να είναι ανοικτή, στοιχειοθετηµένη και να περιλαμβάνει όλα τα εν δυνάμει βλαπτόμενα μέρη. Ισχύει ότι, στην περίπτωση αυτή, αυτός που φέρει το βάρος της αποδείξεως είναι ο υπέρμαχος της δραστηριότητας;

Ερώτημα: Ισχύει ότι πρέπει να περιλαμβάνει την εξέταση ενός μεγάλου εύρους εναλλακτικών λύσεων, ακόμη και την µη δράση, την οποία ζητά μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας και του πληθυσμού,  μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση των ερευνών και απόδειξη για την ασφαλή χρήση των ακτινοβολιών αυτών;

 1. Διεθνής Έκκληση Επιστημόνων να σταματήσει η 5G στη Γη και στο Διάστημα.

Ερώτημα: Συμφωνείτε με τους συναδέλφους σας που την υπογράφουν και τα επιχειρήματά τους? Αν όχι, παρακαλούμε πολύ αναφέρετέ μας τους δύο πιο σοβαρούς λόγους της διαφωνίας σας.

Αφίσα Φρόσω Παπαδοπούλου

Απαντήσεις

 • Θεόδωρος Μέτσης -Διδάκτωρ Μηχανολόγος, Ηλεκτρολόγος και Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε τις απαντήσεις του κ. Μέτση

Οι συμβουλές που ο κ. Μέτσης δίνει ανεπιφύλακτα σε όλους μας:

 1. a) Κρατείστε το WiFi κλειστό στο σπίτι και στο γραφείο όλο το εικοσιτετράωρο
 2. b) Κάντε όλα τα τηλεφωνήματα σας από το σπίτι μόνο μέσα από την σταθερή γραμμή
 3. c) Σερφάρετε στο διαδίκτυο μόνο από σταθερή (ενσύρματη) σύνδεση στο laptop, tablet, ακόμα και από το κινητό
 4. d) Μην τοποθετείτε το κινητό σε τσέπες αλλά μόνο σε ξεχωριστή τσάντα και μακριά από το σώμα
 5. e) Μιλάτε στο κινητό μόνο με ανοικτή ακρόαση η με καλώδια Hands Free
 6. f) Καταργήστε τα ασύρματα τηλέφωνα τύπου DECT και τους φούρνους μικροκυμάτων
 7. g) Μην συνομιλείτε στο κινητό μέσα στο αυτοκίνητο, στα ΜΜΜ και στους ανελκυστήρες
 8. h) Συνδέστε την Τηλεόραση –Smart TV- ενσύρματα και όχι μέσω WiFi
 9. i) Καταργείστε όλες τις ασύρματες συσκευές μέσα στο σπίτι, εκτυπωτές, κάμερες, συναγερμό κλπ.
 10. j) Μην θωρακίζετε κατοικίες, γραφεία κλπ. χωρίς λόγο και χωρίς σοβαρή ΗΜ ακτινοβολία που εισέρχεται από έξω.

 

 • Λουκάς Μαργαρίτης – Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Κυτταρικής Διαφοροποίησης, Ραδιοβιολογίας και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

  Διαβάστε τις απαντήσεις του κ. Μαργαρίτη

 • Κωνσταντίνος Κάππας – Καθηγητής Φυσικής και Ακτινοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο κ. Κάππας δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας. Αντί απαντήσεως μας έστειλε μία συνέντευξη που έδωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 8 Ιουνίου του 2020.

Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Κάππα

 

 

 

 

Comments are closed.