Υμηττός & Αυτοκινητόδρομοι Αττικής

Υμηττός & Αυτοκινητόδρομοι Αττικής

09/03/2011

Από τον εισηγητή του ΣΤΕ προτάθηκε διαγραφή για το Διοικητικό Εφετείο.

06/10/2010

Για σήμερα ορίστηκε η ημερομηνία συζήτησης στο ΣΤΕ, της προσφυγής μας για την Κ.Υ.Α. των Νέων Αυτοκινητόδρομου Υμηττού, στο Ε΄ Τμήμα από την επταμελή σύνθεση, λόγω σπουδαιότητας, με εισηγητή τον Σύμβουλο κ. Ράμμο Χρήστο. Από την Ε.Υ.Δ.Ε. ζητήθηκε αναβολή. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 9/3/11.

27/05/2010

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης τέθηκε το θέμα των αυθαίρετων κτισμάτων στην Αγία Μαρίνα, στους πρόποδες του Υμηττού, πάνω από την Αναξαγόρα και αριστερά της Νυμφών, με αφορμή το νέο ΠΔ. προστασίας του Υμηττού και την απόφαση να κατεδαφιστούν όσα κτίσματα έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέα και βρίσκονται μέσα στις ζώνες προστασίας του βουνού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, πρόκειται για 40 κατοικίες, εκ των οποίων 14 κτισμένες με νόμιμη άδεια και 26 αυθαίρετες, νομιμοποιημένες εκ των υστέρων με τις εκάστοτε ισχύουσες διαδικασίες, οι οποίες μέχρι τώρα εντάσσονται στη Β Ζώνη Υμηττού και με το νέο ΠΔ στην Α. Επιθυμία των κατοίκων είναι να γίνει σαφής αναφορά σε αυτές τις κατοικίες στο ΠΔ, να ισχύσει ένα ιδιότυπο καθεστώς και να κριθούν νόμιμα. Απόφαση της δημοτικής αρχής (ομόφωνη) μετά από πρόταση του δημάρχου είναι να επισκεφθεί την υπουργό μια επιτροπή για να ασκήσει πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Θέση μας στο δημοτικό συμβούλιο ήταν σαφής: Η απόφαση για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ, για όποιο κτίσμα έχει πράγματι χαρακτηριστεί τελεσίδικα κατεδαφιστέο. Η οποιαδήποτε παρέκλιση, καλλιεργεί νέους καταπατητές και σαν πολίτες δεν το θέλουμε και σκοπός μας είναι να σταματήσει η πολιτεία να υποθάλπει τέτοιες συμπεριφορές.

22/12/2009

Συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών με τη γραμματέα του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη, μαζί με εκπροσώπους της Διαδημοτικής Συντονιστικής, της ΕΜΔΥΔΑΣ, της MOnuMENTA, Green Attack και κινήσεων από Βύρωνα, Καισαριανή, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη.

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν, αφού συγχαρούμε για την ακύρωση της δημοπράτησης των Νέων Αυτοκινητόδρομων, να ζητήσουμε ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και να μεταφέρουμε τις βασικές μας θέσεις για την προστασία του Υμηττού, πριν από κάθε απόφαση για επανασχεδιασμό του έργου.

Για το λόγο αυτό επιδώσαμε επιστολή για λογαριασμό της ΚΙ.Π.Η. και η Διαδημοτική Υπόμνημα. Φύγαμε με την υπόσχεση της γραμματέως ότι θα φροντίσει να μεταφέρει τα όσα είπαμε και να μας κλείσει μια συνάντηση με τον υφυπουργό και ενδεχομένως με τον υπουργό, μετά τις γιορτές.

16/12/2009

Συνέντευξη τύπου του υπουργού Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων απόσπασμα της οποίας αναφέρεται στους Νέους Αυτοκινητόδρομους και στην ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ του έργου: «…Κυρίες και κύριοι, ολοκληρώνουμε την καταγραφή των προβλημάτων και επιδιώκουμε τις καλύτερες λύσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη διαφύλαξη της προοπτικής αυτών των έργων. Θα ήθελα σήμερα ν’ αναφερθώ πιο συγκεκριμένα σε δύο έργα τα οποία έχουν συζητηθεί. Έργα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, αφού δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, δεν έχουν εκτελεσθεί γι’ αυτό δεν ξέρω αν είναι έργα, συζήτηση έχει γίνει γι’ αυτά τα δύο έργα.

Αναφέρομαι στους νέους αυτοκινητόδρομους της Αττικής, και στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου της Κρήτης. Όσον αφορά στους νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής, μετά από μια λεπτομερή αξιολόγηση όλων των δεδομένων του έργου παραχώρησης των νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής, εντοπίσαμε προβλήματα τα οποία μας οδηγούν στην απόφαση ν’ ακυρώσουμε αυτή τη δημοπράτηση και να επιδιώξουμε την επαναδημοπράτηση του έργου υπό το πρίσμα των κατευθύνσεων που θα προσδιορίσει και το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας.

Πιστεύουμε κατ’ αρχήν, ότι ο περιορισμός του έργου σε μια πιο διαχειρίσιμη κλίμακα αποτελεί μονόδρομο. Είναι μια επιλογή ευθύνης για λόγους που συναρτώνται με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών συνεπειών του έργου. Χαρακτηριστικά θέλω ν’ αναφέρω, και περιορίζομαι σ’ αυτό, που το γνωρίζετε κι εσείς, ότι το τμήμα από τον κόμβο Μεσογείων μέχρι τις τελικές απολήξεις των δύο κλάδων προς Αγία Μαρίνα ή προς Καλύβια, βρίσκεται εντελώς εκτός ρυθμιστικού. Αφ’ ετέρου, δεν ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.

Επίσης, το μικρό τμήμα που προστέθηκε και συνδέει τον κόμβο των Σπάτων με τον κόμβο του Αεροδρομίου, είναι εκτός μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η απόφαση αυτή επίσης συναρτάται με την κάλυψη των δαπανών των απαλλοτριώσεων, που μία πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι θα εκτοξεύσουν το κόστος του έργου αυτού σε δυσθεώρητα ύψη. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι πόροι αυτοί γνωρίζετε, εάν διατεθούν δεν είναι επιλέξιμοι. Θα καταβληθούν από τον εθνικό κορβανά. Επίσης πιστεύουμε, ότι απαιτείται μια ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες όπου διέρχεται αυτός ο άξονας, όταν επανασχεδιαστεί, δημοπρατηθεί, κατασκευαστεί και δοθεί προς χρήση.»

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Κ.Υ.Α (Κοινής Υπουργικής Απόφασης)

ΦΟΡΕΙΣ: 1. ΚΙ.Π.Η 2. Διαδημοτική Συντονιστική για τη Διάσωση του Υμηττού 3. Δήμος Ελληνικού 4. Δήμος Αργυρουπόλεως 5. Δήμος Καισαριανής 6. Δήμος Αλίμου 7. MonuMenta

16/11/2009

Καταθέσαμε στο Συμβούλιο Της Επικρατείας(ΣΤΕ) την Αίτηση Ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) για το έργο “Νέα Οδικά Εργα Αττικής” .

Το εν λόγω έργο έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στον Υμηττό.

Με την ενέργειά μας αυτή, επιθυμούμε να ακυρωθεί, να λυθεί το κυκλοφοριακό μας πρόβλημα με άλλους εναλλακτικούς τρόπους και ο Υμηττός να χαρακτηριστεί ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, Απολύτου Προστασίας.

15/11/2009

Μαζί με άλλους φορείς (Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ, Δήμαρχος Ελληνικού, Επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Βύρωνα, εκπρόσωπος της WWF Ελλάς, Εθελοντές Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής, εκπρόσωπος του Σύριζα κλπ). Απόφαση των περισσότερων να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα Οδικά Έργα στον Υμηττό και απόφαση ΟΛΩΝ να ενεργήσουμε ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την προστασία του Υμηττού και τον χαρακτηρισμό του ως ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, Απολύτου Προστασίας.

13/11/2009

Είναι η τελευταία ημερομηνία που μπορούμε να καταθέσουμε αίτηση προσφυγής στο ΣΤΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) για την ακύρωση της Κ.Υ.Α. για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους και της δημοπράτησης του έργου.

Στείλαμε επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία, όπως φαίνεται πιο κάτω, στις 22 Οκτώβρη και μέχρι τώρα δεν πήραμε καμία απάντηση. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τις γραμματείες των δύο υπουργείων, εξηγώντας τους ότι η Παρασκευή 13 του μηνός είναι για μας καθοριστική, γι αυτό περιμένουμε από τη μεριά τους κάποια απόφαση που να αποδεικνύει ότι πράγματι οι ορεινοί όγκοι, τα υπολείμματα των δασικών εκτάσεων, το κυκλοφοριακό, θα “ειδωθούν” και θα λυθούν κάτω από το πρίσμα της ΒΙΩΣΙΜΗΣ και ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Κάτω από το βάρος των ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ καμένων στρεμμάτων Αττικής γης.

Η προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. δεν είναι το ζητούμενο για μας, θα ασκήσουμε όμως αυτό το δικαίωμα αν η πολιτεία δε μας δείξει εμπράκτως ότι εκτός από λόγια, προχωράει και σε έργα.

22/10/2009

Στείλαμε, από κοινού μαζί με άλλους φορείς, επιστολή στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών, ζητώντας να ακυρωθεί η Κ.Υ.Α. που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των Νέων Αυτοκινητόδρομων και να σταματήσει η δημοπράτηση των έργων.

27/09/2009

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νέα οδικά έργα.

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και δημοσιεύτηκε επίσης η τεχνική περιγραφή και οι οριζοντιογραφίες των κόμβων που έγιναν αλλαγές με τις ενσωματωμένες αλλαγές.

15/09/2009

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, πρωτοκολλήσαμε επιστολή στους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, με κύριο αίτημά μας την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του νέου ΡΣΑ, λόγω των τελευταίων καταστρεπτικών πυρκαγιών ΝΕΟ ΡΣΑ-Παρέμβαση-15-9-09.

Είναι αδιανόητο, μετά από μια τέτοιας έκτασης οικολογική καταστροφή, το ΥΠΕΧΩΔΕ να εξακολουθεί να εντάσσει στο νέο ΡΣΑ την πλειονότητα των καμένων στρεμμάτων με σκοπό την οικιστική ανάπτυξη της Αττικής Ανατολικά.

Η Πολιτεία οφείλει να θωρακίσει θεσμικά τους ορεινούς όγκους της Αττικής και να προστατέψει τα δάση και τις ελεύθερες εκτάσεις από νέες καταπατήσεις και εκ νέου αυθαίρετη δόμηση.

15/09/2009

Το Συμβούλιο Της Επικρατείας έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης των εργασιών για τις εξοχικές κατοικίες των αξιωματικών στο Στρατόπεδο Σακέτα, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Βύρωνα Παν Κόνσουλα, μαζί με 25 πολίτες και δημοτικούς συμβούλους.

Εκκρεμεί απόφαση για την αίτηση ακύρωσης στις 24 Φεβρουαρίου 2010, προκειμένου να λυθεί ολοκληρωτικά το θέμα.

10/09/2009

Στείλαμε στον κ. Παπούλια, αρμόδιο στα θέματα βιοποικιλότητας στον τομέα περιβάλλοντος στην ΕΕ, επιστολή με μια σημαντική διόρθωση του χάρτη της ΜΠΕ στην περιοχή του κόμβου Μεσογείων και κείμενο που αιτιολογεί τη διόρθωση αυτή από την κ. Δεληπέτρου Δρ. βιολογίας του Παν/μιου Αθηνών και τον κ. Γεωργίου αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

04/09/2009

Λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεύθυνση Περιβάλλοντος απάντηση στην επιστολή μας της 6ης Ιουλίου και στην αίτηση με τις συμπληρωματικές πληροφορίες για τον Υμηττό και τα Νέα οδικά έργα Αττικής.

Το εντυπωσιακό στην απάντηση αυτή είναι ότι, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ μιλάει για έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., η Ε.Ε. μας απαντάει ότι δεν της έχει υποβληθεί αίτηση συγχρηματοδότησης και όταν γίνει αυτό θα εξετάσουν αν το έργο συνάδει με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 09 και ώρα 19:00, στο πυροφυλάκιο του Βύρωνα, θα γίνει η συναυλία (Κίτρινα Ποδήλατα) που οργάνωσε ο ΣΠΑΥ, για τη διακοπή της ανέγερσης 36 θερέτρων για τους αξιωματικούς της αεροπορίας μέσα στο στρατόπεδο Σακέτα. Το πυροφυλάκιο του Βύρωνα βρίσκεται απέναντι από το στρατόπεδο Σακέτα, που έχει είσοδο στον περιφερειακό της Κατεχάκη, στα φανάρια του Βύρωνα.

Η προκλητική ανέγερση κατοικιών στη Β Ζώνη Υμηττού, διακόπηκε προσωρινά λόγω ασφαλιστικών μέτρων που έκανε ο ΣΠΑΥ και αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή, του ίδιου φορέα, από το Συμβούλιο Της Επικρατείας (το θερινό τμήμα του ΣΤΕ την είχε απορρίψει). Είμαστε δίπλα του και χαιρόμαστε για την απόφασή του να υπερασπιστεί το βουνό και το δικαίωμα όλων των πολιτών σ’ αυτό και ότι πολύτιμο προσφέρει στον άνθρωπο. Δε μπορεί όμως να μείνει εδώ. Η υπεράσπιση του βουνού πρέπει να είναι καθολική. Αυτό σημαίνει προστασία του από οποιαδήποτε κατασκευή…. Είτε αυτή αφορά κατοικίες, είτε δρόμους, είτε αναψυκτήρια….

Η τοπική αυτοδιοίκηση δίπλα μας κι εμείς δίπλα της… για να πάει μπροστά ο τόπος μας…..

Κανόνας απαράβατος: μακριά από ιδιοτέλειες. Μπροστά μας ΜΟΝΟ το κοινό συμφέρον…

26/08/2009

Ώρα 14:30, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ, με θέμα την τροποποίηση του Π.Δ. Υμηττού.

Αρχικά στείλαμε στην Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΕ επιτροπής επιστολή που συνυπογράψαμε με την Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία, την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού και τη WWF -Hellas και την οποία στείλαμε και στις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Βήμα, Αυγή.

Στη συνέχεια ζητήσαμε από τη γραμματεία της ΕΕ επιτροπής, μαζί με τον Πάνο Τότσικα της Πρωτοβουλίας, να κάνουμε παρέμβαση, την οποία, μετά από επίμονες προσπάθειες πετύχαμε.

Η πάγια θέση της ΚΙ.Π.Η, για χαρακτηρισμό του Υμηττού σε Εθνικό Πάρκο και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗΣ, ήταν το κυρίαρχο σημείο της παρέμβασής μας (Ε. Δημητρίου) και του κειμένου που πρωτοκολλήσαμε επίσης στη Γραμματεία.

Μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, ο ρόλος του Υμηττού για τη ζωή στο λεκανοπέδιο, είναι περισσότερο σημαντικός και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στη συνεδρίαση αυτή έκαναν επίσης παρέμβαση οι Δήμαρχοι Κορωπίου, Παιανίας και Κερατέας (που συμμετείχε και στην ΕΕ σαν αναπληρωματικό μέλος).

25/08/2009

-Ωρα 7:30-Στρατόπεδο Σακέτα. Η απόφαση του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την προσφυγή του Σ.Π.Α.Υ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) να σταματήσει η ανέγερση ξενώνων για τους αξιωματικούς (36 ξενώνες 2000 τ.μ.) στο στρατόπεδο του Σακέτα, μας εξοργίζει, μας προκαλεί, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και μας βρίσκει αντίθετους.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ……..ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ!!!!!! ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΥΜΗΤΤΟΣ. ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΠΑΝΤΑ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΡΑ….Μετά από τη βιβλική καταστροφή που βιώνουμε!!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΦΤΑΝΕΙ! ΩΣ ΕΔΩ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ.

ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΡΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΝΗΤΟΙ.

Την Τρίτη 25-8 στις 7:00 το πρωί, στο πλευρό του Σ.Π.Α.Υ. έξω από το στρατόπεδο του Σακέτα, στο Βύρωνα.

Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε. Να πάψουμε να δεχόμαστε μοιρολατρικά όσα συμβαίνουν γύρω μας, όσα αποφασίζονται για μας αλλά προς όφελος των λίγων!

Έχουμε τη δύναμη να το πετύχουμε αρκεί να το θελήσουμε!

Παραβρέθηκαν πολλοί δήμαρχοι μέλη του ΣΠΑΥ (Καισαριανής, Ελληνικού, Αγ. Παρασκευής, Κορωπίου, Παιανίας, αντιδήμαρχοι του δήμου Ηλιούπολης κλπ) , εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, η Στάση Βύρωνα, η Διαδημοτική Συντονιστική για την Προστασία του Υμηττού, η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού και εθελοντές από διάφορα κλιμάκια εθελοντών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Ο ΣΠΑΥ, δια στόματος του προέδρου του, δήμαρχου Βύρωνα κ. Χαρδαλιά, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αφήσει να προστεθεί ούτε ένα λιθαράκι ακόμη στον Υμηττό……….

22/07/2009

Στην ημερίδα που οργανώθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών με θέμα <<Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών-Αττικής, Διάταγμα Προστασίας Υμηττού, Νέοι Αυτοκινητόδρομοι>> , κάναμε παρέμβαση για τον Υμηττό και τους Νέους Αυτοκινητόδρομους (Ευαγγελία Δημητρίου).

20/07/2009

Στείλαμε την Αίτηση συμπληρωματικών πληροφοριών, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία που μας ζητήθηκαν από την Ευρωπαική Επιτροπή Περιβάλλοντος, μετά την καταγγελία μας στην Ε.Ε για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους AITHΣΗ.

06/07/2009

Στείλαμε επιστολή-καταγγελία για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απαντηση ΕΕ 6-7-09, σε συνέχεια της επιστολής που είχαμε λάβει στα τέλη Μαΐου . Επιπλέον ετοιμάζουμε έντυπο με συμπληρωματικές πληροφορίες που μας ζητήθηκαν, για τον Υμηττό και τα σχεδιαζόμενα έργα.

Την Κυριακή 5/7 δεν πήγαμε στου Σακέτα, λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης του Σαββάτου. Δημοσιεύουμε όμως τις φωτογραφίες που μας έστειλε η Διαδημοτική, για το κτίσμα (400 τμ. περίπου) που κτίζεται μέσα στο Στρατόπεδο και στην καρδιά του δάσους, χωρίς άδεια….

05/07/2009

Στρατόπεδο Σακέτα, Βύρωνας, στις 9:00 -Ο Σκάι οργανώνει πότισμα των φυτών που φυτεύτηκαν το Νοέμβριο του 2008. Με αφορμή το γεγονός αυτό θα μοιράσουμε ενημερωτικά φυλλάδια, για τους σχεδιαζόμενους κόμβους και το μέλλον της Κατεχάκη με το Νέο Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας (θα συνδέσει τα Νότια προάστια με την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, μέσω νέας σήραγγας Τουρκοβουνίων).

Η ειρωνεία είναι ότι τα δέντρα αυτά φυτεύτηκαν κοντά στο δάσος της Καισαριανής και στο σημείο που σχεδιάζεται να γίνει ο κόμβος Σακέτα. Για την κατασκευή του κόμβου αυτού θα κοπούν 3800 δέντρα και υψηλόκορμοι θάμνοι.!!!!! Πόσο κωμικοτραγικό (επιεικέστατος χαρακτηρισμός) φαντάζει!

Κόβουμε τα δέντρα των 30-50 χρόνων και δίπλα φυτεύουμε φυτά 30 πόντων…….Για τα οποία βέβαια κανείς δεν εγγυάται τη ζωή τους! Αν ζήσουν, σε 5 ή 10 ή 20 χρόνια μπορεί ο οποιοσδήποτε υπουργός να αποφασίσει το κόψιμό τους, αν συνεχίσει ο Υμηττός (και ο κάθε ορεινός όγκος) να είναι στην ουσία θεσμικά απροστάτευτος.

Τα πάντα είναι πιθανά……!

Για όλους αυτούς τους προβληματισμούς, έχουμε γράψει επιστολή στον ΣΠΑΥ και στον ΣΚΑΙ, με αφορμή τη δενδροφύτευση του περασμένου Νοέμβρη.

Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε στη θέση μας ο Υμηττός να γίνει Εθνικό Πάρκο σύμφωνα με το Νόμο 1650/1986, με αυστηρά οριοθετημένες επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Το νέο στοιχείο που έχει προκύψει για την περιοχή, είναι το κτίσμα που κτίζεται μέσα στο στρατόπεδο Σακέτα, για το οποίο κανείςδε δίνει στοιχεία.

Ούτε η πολεοδομία, ούτε το δασαρχείο!

Διατείνονται ότι λόγω στρατιωτικής περιοχής δεν απαιτείται άδεια από την πολεοδομία.

Το περίεργο είναι ότι κάποιοι αποκαλούν το υπό ανέγερση κτίσμα <<Ξενώνα>>!

 

 

 

24/05/2009

Στην εκδήλωση -Διαμαρτυρία αυτή, αναρτήσαμε χάρτες των σχεδιαζόμενων κόμβων και δρόμων και μοιράσαμε φυλλάδια ενημερωτικά για τη θέση τους και την έκτασή τους, καθώς επίσης για τις επιπτώσεις στην πόλη μας και την Αττική.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ο ρόλος της ΚΑΤΕΧΑΚΗ, που προβλέπεται από το Νέο Ρυθμιστικό. ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ Αθηνών -Λαμίας, μέσω του Νέου τούνελ Τουρκοβουνίων.

Σχέδιο Νόμου Νέου Ρυθμιστικού.

Αυτό το τονίζουμε διότι το βασικό επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής, υπέρ της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων είναι ότι θα αποσυμφορηθεί η Κατεχάκη!!!!!!!!

Αντίθετα θα συνδέσει την Εθνική Οδό με τα Νότια προάστια (έτσι τουλάχιστον σχεδιάζεται και ΕΦΟΣΟΝ υλοποιηθεί ο σχεδιασμός), το οποίο σε συνδυασμό με την καταστροφή των δέντρων και τη λειτουργία του Μετωπικού σταθμού και του Ημικόμβου στην Ηλιούπολη και του Κόμβου στου Σακέτα, θα σημάνουν την πλήρη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση των πόλεων, με ότι αυτό συνεπάγεται………

Μίλησαν ο Κ. Κονδύλης της δημοτικής παράταξης <<Ηλίου-Πόλις, Ανθρώπινη πόλη>>, η Ευαγγελία Δημητρίου εκ μέρους της ΚΙ.Π.Η και ο Πάνος Τότσικας από τη Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού.

Στη συνέχεια ο Π. Τότσικας μας ξενάγησε στον Αρχαιολογικό χώρο, που πρόσφατα αποφασίστηκε να χαρακτηριστεί από το Υπ. Πολιτισμού, μετά από χρόνων προσπάθειες του ίδιου και της ομάδας του.

24/05/2009

Mέρα Δράσης για τον Υμηττό. Μέρα αφιερωμένη στη Διάσωση του Υμηττού. Θα γίνουν εκδηλώσεις ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις γύρω από τον Υμηττό. Αναρτήθηκαν αφίσες και μοιράστηκαν αφισάκια καταστήματα ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ 29-5-09 (για να τοποθετηθούν στις βιτρίνες) και σε πολίτες (στο πανηγύρι του Αγ. Κων-νου, στη λαϊκή κ.λ.π.)

Ηλιούπολη: Συγκέντρωση στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στις 10:30.

Για τη συγκέντρωση αυτή έχουν ενημερωθεί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Στείλαμε σχετικό Δελτίο Τύπου. Αναρτήθηκαν αφίσες.

Πρόγραμμα:

Από την περιοχή του Προφήτη Ηλία θα δούμε το χώρο που σχεδιάζεται να γίνει ο Μετωπικός Σταθμός Διοδίων και θα γίνει ενημέρωση για τις επιπτώσεις του στη ζωή της πόλης μας και του Λεκανοπεδίου. Θα περπατήσουμε λίγο πιο πάνω στον αρχαιολογικό χώρο, που θα γίνει και σχετική ξενάγηση.

Διοργάνωση: <<ΚΙ.Π.Η. –Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης>>, <<Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού>>, <<Ιωνική Πολιτιστική Στέγη>>, <<Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης>>, δημοτική παράταξη <<Ηλίου-πόλις Ανθρώπινη Πόλη>>, <<Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης>>, δημοτική παράταξη <<Δημοτική Αλλαγή>>, <<Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης >>, <<Eλληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης>>, <<Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολης>>, <<Επιτροπή κατοίκων Ηλιούπολης ενάντια στους Νέους Αυτοκινητόδρομους>>, <<Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού>>

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ 26-4-09:

Ομιλίες από εκπροσώπους των οργανωτών (Διαδημοτική, Ηλίου-πόλις, ΚΙ.Π.Η., Ιωνική Στέγη, Επιτροπή κατοίκων Ηλιούπολης ενάντια στους Αυτοκινητόδρομους), για ενημέρωση των πολιτών για τους Αυτοκινητόδρομους, καθώς επίσης αιτιολόγηση των θέσεων του κάθε φορέα. Μοιράστηκε έντυπο υλικό και η εκδήλωση καλύφθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, παρόλο που ήταν Κυριακή του Θωμά και πολλοί κάτοικοι μόλις είχαν επιστρέψει, από τις διακοπές του Πάσχα.

Μετά το οδοιπορικό, ακολούθησε πορεία από την Αγ. Μαύρα μέχρι την κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης.

26/04/2009

Οργανώνεται συγκέντρωση στην Αγία Μαύρα, από διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων και η ΚΙ.Π.Η., βλέπε αφίσα – πρόσκληση ΑΦΙΣΑΚΙ για 26-4-09. Σκοπός της συγκέντρωσης αυτής να μάθουν οι κάτοικοι της πόλης τι ακριβώς θα γίνει στον Υμηττό, με τους Νέους Αυτοκινητόδρομους και πιο συγκεκριμένα στην πόλη μας. Για το λόγο αυτό θα περπατήσουμε από την Αγ. Μαύρα μέχρι τον σχεδιαζόμενο Σταθμό Διοδίων.

21/04/2009

Λάβαμε επιστολή από το γραφείο του κ. Burgues, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γεν. Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ότι το αρμόδιο τμήμα έλαβε γνώση της επιστολής μας και θα μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις και τις επόμενες κινήσεις τους.

09/04/2009

Λάβαμε δύο επιστολές από την ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος), στις 30-3-09 και στις 30-4-09, σύμφωνα με τις οποίες, ενημερώθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και για τις δύο επιστολές που στείλαμε, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους, στις 20 και 27 Μαρτίου, όπως γράφουμε πιο κάτω.

31/03/2009

Κάναμε Παρέμβαση στη Συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τη Διαδημοτική στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους.

30/03/2009

Στείλαμε στα μέλη μας και το δημοσιεύσαμε και στο διαδίκτυο, έντυπο συλλογής υπογραφών, ζητώντας να μην κατασκευαστούν οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Υμηττού.

27/03/2009

Καταθέσαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (1-4-09), ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ Υπογεγραμμενη, με κοινοποίηση στον Υπ. ΠΕΧΩΔΕ και σε άλλους φορείς, σχολιάζοντας την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Νέων Αυτοκινητοδρόμων .

25/03/2009

Στην Ηλιούπολη, στην παρέλαση, μοιράσαμε 1000 φυλλάδια ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τη μεθόδευση της οικιστικής ανάπτυξης του Υμηττού, με Δούρειο Ίππο τους Νέους Αυτοκινητόδρομους της Αττικής και όπλο την επιδιωκόμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για την Προστασία του Υμηττού, από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

20/03/2009

Καταθέσαμε την επιστολή μας για τους Νέους Αυτοκινητόδρομους, Επιστολη ΣΕΠΕ, σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, καθώς και στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος στην ΕΕ.

Τις προτάσεις μας απέναντι σε όσα μεθοδεύονται στον Υμηττό τις κάναμε στη δημόσια διαβούλευση που έγινε στις 22-2-09 και συνοψίζονται στα εξής:

1. Nα ζητηθεί ΣΕΠΕ (Στρατηγική Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το σύνολο των έργων (ονομάστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ), όπως πρότεινε η εκπρόσωπος της WWF Ελλάς, κ. Χριστοπούλου
2. Να σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή, σχετική με την επικείμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, για την προστασία του Υμηττού.

02/03/2009

Στον Προφήτη Ηλία, στην Ηλιούπολη, αναρτήσαμε δύο πανό (τα οποία δυστυχώς δεν έμειναν, μας τα κατέβασαν) και μοιράσαμε φυλλάδια Φυλλάδιο Καθ.Δευτέρα 28-2-09 για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου, σχετικά με την προστασία του Υμηττού από την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων και τη μεθοδευμένη οικιστική επέκταση στον Υμηττό.

Σε κάποιους δεν …άρεσαν! Και τα κατέβασαν…

16/07/2008

Οργανώνεται από το Δήμο Ελληνικού συγκέντρωση Διαμαρτυρία, για τη Νέα Περιφερειακή, έξω απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, Χαρ. Τρικούπη και Αλεξάνδρας.

Στη διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μοιράστηκε στους περαστικούς μια μπροσούρα με τις θέσεις μας ΥΠΕΧΩΔΕ-Οι Θεσεις μας7ος 08.

07/07/2008

Και ώρα 19:30, o Δήμος Ελληνικού, οργανώνει σύσκεψη των αρμόδιων παραγόντων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών της ευρύτερης περιοχής, με θέμα τα προβλήματα που θα προκαλέσει η κατασκευή της Νέας Περιφερειακής και η ελλιπής ενημέρωσή μας γι αυτή.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αυτό συμμετείχαμε με την εξής τοποθέτηση Ελληνικο-7-7-08-ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ και συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε στη συγκέντρωση -διαμαρτυρία στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ζητώντας σαφή ενημέρωση για τα μέχρι τούδε σχέδια και αποφάσεις.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Aπό τη συμμετοχή μας στη Συγκέντρωση -Διαμαρτυρία, στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, στις 17 Ιουνίου 2008, για την κατασκευή της Νέας Περιφερειακής οδού Υμηττού.

Προβλέπεται η κατασκευή δύο υπέργειων κόμβων. Ο ένας στην Ηλιούπολη και ο άλλος στο Βύρωνα, στο στρατόπεδο Σακέτα. Το κόψιμο δέντρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου.

Για μας, το περιβάλλον και οι ζωές μας, είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Μετά από έκτακτη Σύγκλιση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, επειδή:

1.Διαφωνεί με την ελλειπή ενημέρωση από το ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη νέα περιφερειακή και τον προγραμματιζόμενο κόμβο στην Αγία Μαύρα

2. Διαφωνεί με την πρόταση δημιουργίας του κόμβου, κυρίως από τη στιγμή που δηλώθηκε από μέρους του κ. Σουφλιά ότι θα είναι κατά το ήμισυ υπέργειος και φαίνεται από όσα δηλώνονται, ότι η κατασκευή της νέας περιφερειακής δε σημαίνει και κατάργηση της ήδη υπάρχουσας, ή μείωση της χρήσης της, άρα και ανακούφιση της Ηλιούπολης από το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Αποφασίζει τη: Σύσταση Επιτροπής Αγώνα, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, εκπροσώπους φορέων και δημότες της Ηλιούπολης με σκοπό τον προγραμματισμό δράσεων και κινητοποιήσεων.

Πρώτη συγκέντρωση στις 17 Ιουνίου με συμβολικό κλείσιμο της Περιφερειακής Υμηττού.

Η συγκέντρωση θα γίνει στο Δημαρχείο και ώρα 19:30.

Τετάρτη 11 Ιουνίου θα γίνει έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο, με θέμα συζήτησης τη Νέα Περιφερειακή Υμηττού. Το συμβούλιο αυτό αποφασίστηκε, μετά από απαίτηση πολιτών και φορέων της πόλης, που πήραμε μέρος στο Δημοτικό συμβούλιο της 26ης Μαΐου. Ο σκοπός που ζητήθηκε το συμβούλιο αυτό, είναι κατ’ αρχήν η ενημέρωσή μας για τη θέση της δημοτικής αρχής , των δημοτικών παρατάξεων και των τελευταίων σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ, για το συγκεκριμένο θέμα. Δεύτερον να ακουστούν απόψεις και να γίνουν τοποθετήσεις και προτάσεις από κατοίκους και φορείς της πόλης μας.

Αυτό που μέχρι τώρα έχει προκύψει, τουλάχιστον όσον αφορά πολίτες και φορείς πολιτών, είναι ότι υπάρχει διάσταση απόψεων (από την πλήρη άρνηση της κατασκευής της μέχρι την κατασκευή υπό προϋποθέσεις), όσον αφορά την κατασκευή της προτεινόμενης οδού, για τους περισσότερους όμως υπάρχει μια κοινή συνιστώσα : να μη πειραχτεί το δάσος, να μη καταστραφούν δέντρα, να προστατευτεί ο Υμηττός. Από τις σύντομες τοποθετήσεις επί του θέματος, στο συμβούλιο της 26ης Μάιου, του δημάρχου κι μερικών εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, προκύπτει κάτι ανάλογο. Σαφείς θέσεις και απόψεις θα έχουμε στις 11 Ιουνίου.

Το έκτακτο αυτό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, λόγω κωλύματος της Δημοτικής αρχής.

02/06/2008

Ώρα 19:30, Συνέλευση της Διαδημοτικής επιτροπής για την προστασία του Υμηττού.

Θα συζητηθούν το θέμα της νέας περιφερειακής, διάφορα σχετικά με τον Υμηττό θέματα και κυρίως το ζήτημα της επικείμενης τροποποίησης του Π.Δ. 544/1978 με την οποία, στην ουσία, επιδιώκεται να συρρικνωθούν τα σημερινά όρια της Β’ Ζώνης προστασίας Υμηττού ώστε να «νομιμοποιηθούν» αυθαίρετα κτίσματα και να αλλάξουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις.

Τόπος συνάντησης το ανοιχτό θεατράκι-ταπητουργείο Βύρωνα ( Κύπρου και Χιμάρας)

26/05/2008

Ώρα 19:00 , στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει, συμμετέχουμε στη συλλογική προσπάθεια των συμπολιτών μας ,για να φέρουμε σε συζήτηση το θέμα της Νέας Περιφερειακής και να μας δοθεί μία έγκυρη απάντηση. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα.

Comments are closed.