Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού – Κινητοποιήσεις 2011

Σεπτέμβριος 2011

1-30 Σεπτεμβρίου θα γίνει Φεστιβάλ εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Αττικής και τη σωτηρία του χώρου. Διαβάστε το πρόγραμμα εδώ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚO

Η ανάγκη μας για καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερο πράσινο, καθαρότερο αέρα και πιο ανθρώπινες πόλεις, που συνεπάγεται λιγότερο τσιμέντο, παραμένει ΠΡΩΤΗ.

Και αυτή η ανάγκη είναι ΟΛΩΝ και όχι μόνο των “εχόντων” να αγοράσουν κατοικίες μέσα στο φιλέτο του Ελληνικού. Και αυτή η ανάγκη ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ, δεν πρέπει να εξαγοράζεται!

Όποιος διαφωνεί μπορεί να ρωτήσει τους Ιάπωνες στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα…. Μπορεί να έχασαν ανθρώπους, μπορεί να κινδυνεύει η ζωή και η υγεία τους, να αυξηθούν κατακόρυφα οι καρκίνοι, οι θυρεοειδείς και οι τερατογενέσεις, όλα αυτά τα χρόνια όμως έφτιαξαν εργοστάσια, είχαν παραγωγή, ανάπτυξη με τη βοήθεια της πυρηνικής ενέργειας…. Πλούτισαν….

Όταν τότε τα έφτιαχναν και κάποιοι “τρελοί οικολόγοι” φώναζαν, σίγουρα τους θεωρούσαν τουλάχιστον αντιδραστικούς, ανθρώπους που δεν ήθελαν να πάει η χώρα μπροστά, δεν ήθελαν ανάπτυξη…. Άραγε τι θα απαντήσουν αν ρωτηθούν τώρα?

Βέβαια το χτίσιμο του Ελληνικού με πολυτελείς κατοικίες ή οτιδήποτε άλλο, δεν είναι πυρηνική ενέργεια! Όπως και η “καρατόμηση” της Πάρνηθας… και της Πεντέλης…και του Αιγάλεω…(ελπίζουμε το ΠΔ Υμηττού της προηγούμενης υπουργού ΠΕΚΑ να σώσει το βουνό) για να φτιαχτούν δρόμοι και αυθαίρετα που θα νομιμοποιηθούν σε μερικά χρόνια, μαζί με τις χωματερές στα Λιόσια, στη Φυλή και τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων (μακάρι να μη γίνει έτσι και θα το παλέψουμε να μη γίνει)…..όλα αυτά τα “ανθρώπινα”? έργα που κόβουν, καίνε ό,τι πράσινο υπάρχει, τσιμεντώνουν ό,τι βρεθεί στο διάβα τους, μολύνουν την ατμόσφαιρα με καυσαέρια, διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, διοξίνες, φουράνια….και περνούν στο νερό και τη διατροφική αλυσίδα τοξίνες και ό,τι άλλη καρκινογόνα ουσία περιέχουν τα χημικά που χρησιμοποιούμε και τα λογής απόβλητά μας…..μπορεί να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα δεν είναι όμως πυρηνική ενέργεια!

Γιατί γκρινιάζουμε? Σε λίγα χρόνια θα έχουμε γεμίσει με καταπληκτικά κτίρια, τσιμεντένιους όγκους, μικρά και μεγάλα μπετονένια κλουβιά κολλητά το ένα με το άλλο, κατακόρυφα και οριζόντια, αυθαίρετα και μη, ποιός δίνει σημασία πια, με πολλά λουλουδάκια στα μπαλκόνια, θάμνους στις νησίδες (όπου θα υπάρχουν) και κάποιες συστάδες δέντρων, ύψους το πολύ 3-4 μέτρων, γιατί τα ψηλότερα στην Ελλάδα μας ενοχλούν γι αυτό τα κόβουμε ή τα καίμε, όμως τα αντικαθιστούμε με πολύ περισσότερα νέα (είμαστε πλούσιοι σε εθελοντική προσφορά και δενδροφύτευση, το ράβε ξήλωνε…μόνο που ράβουμε κάλτσες και ξηλώνουμε κοστούμια!). Θα φτάσουμε να βλέπουμε συστάδα δενδρυλλίων στην Πεντέλη και θα τρέχουμε να φωτογραφήσουμε το δάσος…..

Αυτό είναι το πρώτο σενάριο! Αν πολιτεία και πολίτες ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αυτό και ΔΕ ΜΑΣ “ΚΑΙΕΙ” ό,τι γίνεται, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Ας μην αλλάξουμε τίποτα!

Αν όμως δεν το θέλουμε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε! Να νομοθετήσει η πολιτεία για να προστατέψει και να περιχαρακώσει τον φυσικό μας πλούτο, να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στις πόλεις μας και ταυτόχρονα να εφαρμόζει τους νόμους, σε όλα τα επίπεδα!

Να πάψει πια η ατιμωρησία και η επιβράβευση του καταπατητή, του αυθαιρετούντα, του φοροφυγά και του “λαδωτή-λαδωμένου ημέτερου”.

Κι εμείς, οι πολίτες, να “κόψουμε” τις κακές συνήθειες, του κολλητού, του γνωστού, της επιδίωξης αποκλειστικά και μόνο του προσωπικού συμφέροντος (εξ ου και τα χιλιάδες “παράθυρα” στη νομοθεσία που “φωτογραφίζουν” αμοιβές και “τακτοποιήσεις” θεμάτων των προνομιούχων πολιτών, των πολιτών Α κατηγορίας..).

Θεοποιήσαμε τη “δουλίτσα” μας, το αμιγώς προσωπικό συμφέρον (προκειμένου να μη βγάλουμε μόνοι μας το φίδι από την τρύπα, λες και ο μόνος τρόπος για να το βγάλεις είναι να βάλεις το χέρι σου μέσα στην τρύπα!) και θυσιάσαμε το κοινό συμφέρον με τραγικά αποτελέσματα, φτάνοντας στην Ελλάδα του 2011 που προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα και απορεί κιόλας γιατί δε μαζεύονται αφού κανένας στην ουσία δε θέλει να χάσει ό,τι με κόπο, παρανομίες, ρουσφέτια απέκτησε (μιλάω γι αυτούς που απόκτησαν, έχουν, κατέχουν, χρησιμοποίησαν πολλούς “τρόπους” και “δρόμους” να τα αποκτήσουν και αρνούνται να δώσουν το ελάχιστο) και περιμένει από τους άλλους να γίνει αυτό !!!

Αν η επιθυμία μας για ένα καλύτερο μέλλον, πιό “ανθρώπινη” ζωή, μια καλύτερη Ελλάδα είναι ειλικρινής, τότε θα ζήσουμε το δεύτερο σενάριο.

Αυτό της χώρας (πολιτείας και πολιτών) που “ξύπνησε”, βγήκε από τον λήθαργο, αγάπησε όλα τα παιδιά και αδέρφια της και διόρθωσε τα λάθη της! Γιατί ακόμη μπορεί να το κάνει! Και μπορεί να γίνει αυτή η μικρή χώρα πρωτοπόρα για μια ακόμη φορά (μετά από πολλά χρόνια), αποδεικνύοντας σε όλους ότι και θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε! Και θέλουμε και θα έχουμε πιο καθαρές και υγιείς πόλεις, δάση, ακτές, θάλασσες, νερά και γενιές που θα διαδέχονται η μια την άλλη, θα κληρονομούν μια καλύτερη πόλη και πιό δίκαιη χώρα και θα είναι περήφανες γι αυτό…..

Το Ελληνικό είναι μια από τις προκλήσεις, μια καλή ευκαιρία να το αποδείξουμε!

 

Κυριακή 15 Μαΐου 2011, ώρα 11:00

Γνωριμία με τον “Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό” στο Ελληνικό.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ 11πμ

 

7 Μαρτίου 2011- Καθαρή Δευτέρα

Γιορτάζουμε στο Ελληνικό. Τονίζουμε με την παρουσία μας την ανάγκη μας όχι μόνο για χώρους υψηλού πρασίνου, αλλά ταυτόχρονα εύκολα προσβάσιμους από όλους μας για ξεκούραση, αναψυχή, περίπατο, άθληση.

Στην Αττική των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχουμε ανάγκη ένα Μητροπολιτικό Πάρκο για τη διατήρηση της φυσικής και ψυχικής υγείας μας, απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε το σθένος να αγωνιζόμαστε για την οικονομική μας υγεία…

Ελάτε να γιορτάσουμε μέσα στο πρώην αεροδρόμιο σε έναν όμορφο χώρο, πάνω από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Είσοδος από την οδό Αεροπορίας στην Αγία Παρασκευή. Η οδός Αεροπορίας είναι κάθετος στην Αλίμου στο ύψος του αρ. 82 περίπου, διασχίζει τη Λαμίας – Τιτάνων (ο δρόμος του Practiker) και μπαίνει στο χώρο του Ελληνικού ανάμεσα από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και το Ολυμπιακό κέντρο Κανόε Σλάλομ. Επίσης είσοδος στον ίδιο χώρο υπάρχει και από τη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του παλιού αεροδρομίου.

26 Ιανουαρίου 2011

Παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος ΕΜΠ (Ελληνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)-ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Αττικής) για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 12.30, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), (Ακαδημίας 61, 1ος όροφος) από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που υλοποίησε επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα, τεκμηριώνουν τους λόγους για τους οποίους το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό πάρκο είναι αναγκαίο, φτηνό και εφικτό και υποδεικνύουν μια βασική στρατηγική βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων φάσεων για τη δημιουργία του. Αποδυναμώνουν πλήρως τόσο το σχέδιο Σουφλιά όσο και τα πρόσφατα σχέδια για το ξεπούλημα του χώρου του Ελληνικού και δικαιώνουν πλήρως τη θέση των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας & Ελληνικού-Αργυρούπολης για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού.

Η έρευνα απαντά με συντριπτικά στοιχεία σε βασικά ερωτήματα:

Είναι αναγκαίο το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού;

Γιατί το μητροπολιτικό πάρκο πρέπει να γίνει στο πρώην αεροδρόμιο και όχι αλλού;

Πόσο κοστίζει η δημιουργία και η συντήρησή του;

Πού/πώς θα βρεθούν τα χρήματα;

Πώς τελικά το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού μπορεί να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού προς όφελος όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου και της Αττικής;

Περίληψη της Μελέτης του ΕΜΠ δείτε εδώ Περίληψη Μελέτης Μητρ.Παρκου

Comments are closed.