Ιστορικό: 2009-2011

14-15 Απριλίου 2009

(Μεγ. Τετάρτη ή Μ. Πέμπτη) Ο δήμος Ηλιούπολης έκοψε τις τεράστιες λεύκες που περιστοίχιζαν την παιδική χαρά, πάνω από την κεντρική πλατεία της πόλης, στα πλαίσια της διαμόρφωσης και ανάπλασης του χώρου! Η έκπληξη όλων μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές του Πάσχα, ήταν μεγάλη το δε κενό που άφησε αυτή η ενέργεια τεράστιο!

28 Απριλίου 2009

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με θέμα τους Νέους Αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό σύμφωνα με τη χάραξη του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και στα πλαίσια της συμμετοχής της ΚΙ.Π.Η. στη συζήτηση για τη θέση που έπρεπε, έστω με καθυστέρηση, να πάρει η δημοτική αρχή για το θέμα, εκφράσαμε την απορία μας και ρωτήσαμε να μάθουμε την αιτία της καταστροφής.

Η απάντηση από τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ. Αγαδάκο ήταν ότι, “οι λεύκες ήταν γέρικες κι έπρεπε να ξηλωθούν για να μην πέσουν κάποια στιγμή πάνω στους πολίτες!!!…

Ακολούθησε η έντονη αντίδραση του επί κεφαλής της δημοτικής παράταξης ” Ηλίου-πόλις, ανθρώπινη πόλη” κ. Κονδύλη, που ισχυρίστηκε ότι το θέμα ποτέ δε συζητήθηκε από την επιτροπή κοπής δέντρων στην οποία συμμετείχε και ως εκ τούτου, δεν αποφασίστηκε από τη δημαρχιακή επιτροπή…

Η απάντηση του αντιδήμαρχου τεχνικών υπηρεσιών κ. Αραμπατζή και πρόεδρου της επιτροπής υλοτομίας δέντρων ήταν, ότι το θέμα ήταν επείγον γι αυτό δε συζητήθηκε και θα είναι μέσα στα θέματα της …επόμενης δημαρχιακής επιτροπής, από την οποία θα εγκριθεί η κοπή τους!!!!

Η εύλογη θέση του κ. Κονδύλη ήταν ότι η βιασύνη, σε συνδυασμό με τη μέρα που επέλεξαν να τα ξηλώσουν είναι εύγλωττες, οπότε η εξήγηση του δημάρχου κ. Αναγνώστου για το επείγον της υπόθεσης ήταν ότι, με το ξήλωμα της παιδικής χαράς, αποκαλύφθηκαν οι ρίζες των δέντρων και ….ως εκ τούτου έπρεπε να τα ξηλώσουν άμεσα για να μη πέσουν!

Bλέπε πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου σελίδες 57-61 ΠρακτικαΔημ.Συμβ.28-4-10.

Σεπτέμβριος 2009

Στέλνουμε επιστολή στο δήμο Ηλιούπολης, ρωτώντας ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας για την κοπή των δέντρων και ποιά είναι η ακολουθούμενη διαδικασία.

Οκτώβριος 2009

Ο δήμος με επιστολή του μας απαντά ΔΗΜΟΣ Ηλ.-Κοπη-30-10-09 ότι αρμόδια είναι η “επιτροπή υλοτομίας δέντρων”, η οποία εισηγείται στη “δημαρχιακή επιτροπή”, που παίρνει και την τελική απόφαση.

Μόνο όταν πρόκειται για ιδιωτικούς χώρους, οικόπεδα και πρασιές είναι αρμοδιότητα της πολεοδομίας και όταν πρόκειται για αλσύλλια οι αποφάσεις παίρνονται σε συνεργασία με τη διεύθυνση δασών.

Χειμώνας 2009-2010

Κόβονται μερικά δέντρα στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως)!

Φεβρουάριος 2010

Ο χώρος της παιδικής χαράς στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας (Απρίλιο 2009), αποψιλώθηκε. Οι τεράστιες λεύκες που την περιτριγύριζαν εξαφανίστηκαν εν μιά νυκτί!!! Σήμερα έχει το “πλούσιο” πράσινο που διακρίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες…..


 

 

 


 

 

Στην παιδική χαρά έμεινε ένας Φοίνικας!

 

5-7 Φεβρουαρίου 2010

Κόβονται 15-20 δέντρα στο ρέμα της Πικροδάφνης!

 

Το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος κ. Αναγνώστου με τους αντιδημάρχους κ. Μπότο και Κολιοφώτη, καθαρίζουν το ρέμα από τα κλαδιά των κομμένων δέντρων, ενώ περιστοιχίζονται απο κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν έντονα.

 

 

 

Ας σημειωθεί ότι έχουν σημαδευτεί άλλα 55 δέντρα, που θα κόβονταν τις επόμενες μέρες. Στην ερώτησή μου που οφείλεται η σφαγή αυτή, η απάντηση ήταν ότι έγερναν, ήταν γέρικα και επικίνδυνα για τους περαστικούς.

 

Άλλωστε διατείνονται και οι τρείς, όσα κόπηκαν αντικαταστάθηκαν αμέσως από περισσότερα δέντρα!

 

Βεβαίως ότι τα μεν ήταν δέντρα ύψους

15-20 μέτρων και τα νέα 1-1,5 μ.

δεν έπαιζε κανένα ρόλο. Στο σημείο αυτό

οι κάτοικοι αντέδρασαν λέγοντας ότι

τα δέντρα ήταν σε καλή φυσική κατά-

σταση, όπως άλλωστε και τα περισσό-

τερα από τα υπόλοιπα που έχουν σημαδευτεί για να κοπούν.

Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι, το επέβαλλε το δασαρχείο και εκείνος ακούει τους ειδικούς……Στην παρατήρησή μου ότι όταν ένα δέντρο γέρνει του βάζουμε υποστυλώματα, όταν ένας άνθρωπος γερνάει τον φροντίζουμε και δεν τον πετάμε στον Καιάδα, δεν είχε να προσθέσει κάτι.

Την επομένη καταθέσαμε επιστολή στο δήμο Ηλιούπολης Δημ.Ηλ.-Αδειες κοπης δεντρων 7-2-10, κοινοποιώντας τη σε διάφορους φορείς, ζητώντας την εντολή του αρμόδιου δασαρχείου (Διεύθυνση Δασών Αττικής) και τις εισηγήσεις και αποφάσεις των γεωπόνων και των επιτροπών, των αρμόδιων για την κοπή των δέντρων αυτών.

Επίσης στείλαμε επιστολή στη Διεύθυνση Δασών Αττικής Δασαρχείο 8-2-10, προκειμένου να ελέγξουμε αν πράγματι ήταν δική τους η απόφαση (σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου), ή αν την εισηγήθηκε ο δήμος Ηλιούπολης και ποιά ήταν η απάντησή τους.

Φεβρουάριος 2010

Πήραμε την απάντηση από τη Διεύθυνση Δασών Αττικής 3ος 2010-Απαντηση Διευθ. Δασων, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Ηλιούπολης ζήτησε την κοπή των δέντρων…..καθώς επίσης πήραμε απάντηση και από τον δήμο, η οποία περιλάμβανε μόνο τις δύο τελευταίες σελίδες από τις τρείς, της επιστολής της διεύθυνσης δασών που παραθέσαμε προηγουμένως.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι μετά από μικρή έρευνα για το θέμα, αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για τη νομιμότητα της απαιτούμενης διαδικασίας, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο δήμο…και η οποία σημειωτέον, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ακολουθείται…

25 Φεβρουαρίου 2010

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, καταθέτουμε επιστολή Δημ. Συμβούλιο 25-2-10, σύμφωνα με την οποία ζητάμε να συζητηθεί η κοπή των δέντρων στο επόμενο Συμβούλιο και να μας απαντηθεί αν η ακολουθούμενη διαδικασία είναι σύννομη.

18 Μαρτίου 2010

Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την κοπή των δέντρων, από την οποία απουσίαζε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος λόγω οικογενειακών προβλημάτων, τα κύρια σημεία στα οποία ζητήσαμε εκ νέου απάντηση, όπως φαίνεται από τις θέσεις μας που καταθέσαμε και γραπτώς Δημοτ.Συμβούλιο 18-3-10-Κοπη Δέντρων, είναι:

1.Σε ποιά διάταξη του νόμου στηρίζεται η ακολουθούμενη από τον δήμο διαδικασία γα την κοπή των δέντρων είτε σε κοινόχρηστους χώρους, είτε στο ρέμα της Πικροδάφνης? Επικαλούμενοι σχετικών άρθρων του συντάγματος (βλέπε τις “θέσεις μας” πιο πάνω) και του βασικού πολεοδομικού κανονισμού, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο κενό στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων αυτών.

2. Στην περίπτωση που είναι νόμιμη η διαδικασία ζητάμε τις απαιτούμενες γνωματεύσεις γεωπόνων ή τεχνικές μελέτες και τις αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

3. Επιπλέον, εφόσον ο κ. Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι, κατά το ξήλωμα της παιδικής χαράς φάνηκαν οι ρίζες των δέντρων, ζητάμε ευθύνες από τον εργολάβο, διότι ήταν υποχρεωμένος να σταματήσει το ξήλωμα των εγκαταστάσεων και να ενημερώσει γι αυτό τη δημοτική αρχή, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση η μη των εργασιών.

Στη συγκεκριμένη Συνεδρίαση, έγινε καταγγελία από δημοτική σύμβουλο, για το κόψιμο 4-5 δέντρων στην Ηρώων Πολυτεχνείου 40, το προηγούμενο καλοκαίρι, το οποίο διαπίστωσε μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές…. Όταν ζήτησε εξηγήσεις από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, έλαβε ελλιπέστατη απάντηση.

Σε έρευνα που κάναμε στο σημείο αυτό διαπιστώσαμε ότι πράγματι τα δέντρα έχουν κοπεί (φαίνονται τα σημάδια στις πλάκες του πεζοδρομίου) και ο χώρος χρησιμοποιείται από το κατάστημα Everest, για parking των πελατών του….

12 Απριλίου 2010

Στην προσπάθειά μας να βρούμε την απαιτούμενη από το νόμο διαδικασία έγκρισης κοπής δέντρων, στέλνουμε επιστολή στον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος 12-4-10 Δημο Ηλ-λης- Ηρωων Πολ., κοινοποιώντας τη στις αρμόδιες επιτροπές του δήμου και τμήματα της πολεοδομίας και της Νομαρχίας Αθηνών (που ανήκει η Ηλιούπολη) , καθώς επίσης στο Νομάρχη Αθηνών κ. Σγουρό. Αυτή τη φορά τα απαιτούμενα έγγραφα αφορούν και την κοπή των δέντρων στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

Οι υποψίες για τα κενά της ακολουθούμενης διαδικασίας αυξάνουν, μετά τις επαφές μας με τα αρμόδια τμήματα της πολεοδομίας… Περιμένουμε τις απαντήσεις εγγράφως…

23 Aπριλίου 2010

Όταν μια δημόσια υπηρεσία επικαλείται σε έγγραφό της νόμους, διατάγματα, κανονιστικές διατάξεις κλπ. πόσες φορές έχουν σχέση με το θέμα και βοηθάνε πραγματικά στην απόφαση της συγκεκριμένης υπηρεσίας για το συγκεκριμένο θέμα?

Μήπως κάποιες φορές είναι προς εντυπωσιασμόν, κυρίως όταν το έγγραφο απευθύνεται σε πολίτες? Αυτό αναρωτήθηκα “διαβάζοντας” προσεκτικότερα το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Αττικής, που πήραμε σαν απάντηση το Φεβρουάριο του 2010, 23-4-10-Απαντηση Διευθ. Δασων , όπου μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα των νόμων που επικαλείται για την έκδοση της απόφασης. Ψάχνοντας ένα – ένα τα άρθρα αυτά ομολογουμένως δε βρήκαμε και….μεγάλη σχέση με το θέμα. Για το λόγο αυτό τους στείλαμε επιστολή 23-4-10 Διεύθυνση Δασών Αττικής ζητώντας τις απαραίτητες διευκρινήσεις…..Εννοούν κάτι που αγνοούμε ή συμβαίνει κάτι άλλο?

27 Απριλίου 2010

Η απάντηση του δήμου Ηλιούπολης για το κόψιμο τόσων δέντρων, αποδεικνύει τη φιλοσοφία της δημοτικής μας αρχής (και όχι μόνο): ” προκειμένου να γίνει ένα οποιοδήποτε έργο, μπορείς να κόψεις τα δέντρα που εμποδίζουν και να φυτέψεις νέα δέντρα πιο πέρα, δίπλα, κάπου αλλού!!!”. Το ζήσαμε άλλωστε και με τους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, όπου το σημαντικότερο επιχείρημα του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ήταν “θα κόψουμε 10.000 δέντρα και θα φυτέψουμε 200.000!”.

Στην Ηρώων Πολυτεχνείου κόπηκαν τα δέντρα στο πεζοδρόμιο μπροστά από τα Everest αλλά φυτεύτηκαν άλλα πιο δίπλα, σύμφωνα με την απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου σελίδα 1! 27-4-10 sel1

Στις επόμενες σελίδες της ίδιας επιστολής, 27-4-10, 27-4-10 001, 27-4-10 002, 27-4-10 003, 27-4-10 004, διαπιστώνουμε την ύπαρξη εισηγήσεων της γεωπόνου του Δήμου κ. Χούτα και της επιτροπής υλοτομίας δέντρων και τις αποφάσεις της Δημαρχιακής επιτροπής, για την κοπή πολλών δέντρων, όμως τις αυτοψίες και τις εισηγήσεις της γεωπόνου ή τις φυτοτεχνικές μελέτες για τα δέντρα αυτά, δεν τις έχουμε ακόμη δει, μολονότι τις ζητάμε μήνες τώρα….

10 Μαΐου 2010

Η απάντηση από τη διεύθυνση Δασών Αθηνών είναι αποκαλυπτική! DASARXEIO 10-5-10

Για την κοπή δέντρων εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης απαιτείται έκδοση άδειας από την αρμόδια πολεοδομική αρχή. Μόνο για τα δέντρα που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας δεν ισχύει αυτό και αυτά είναι τα πάρκα και άλση,

Συγκεκριμένα για την Ηλιούπολη, τα άλση Αθανάτων και Καλαβρύτων, καθώς και το Ρέμα της Πικροδάφνης, που περικλείεται από τις οδούς Τζαβέλα-Μενελάου-Ορφέως-Λαγκαδίων-Μ. Αντύπα και Λ. Βουλιαγμένης, οι περιοχές αυτές θεωρούνται ότι βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχή.

Επίσης, σύμφωνα με την αυτοψία της διεύθυνσης δασών, στα συγκεκριμένα άλση και στο ρέμα, δόθηκε άδεια κοπής ΜΟΝΟ των ξερών δέντρων όπου στο Άλσος Αθανάτων ήταν ένα, στο άλσος Καλαβρύτων πέντε και στο Ρέμα της Πικροδάφνης κανένα, ενώ κόπηκαν 12-15 δέντρα και είχαν σημαδέψει άλλα 55 για να κοπούν!

25 Μαΐου 2010

Από την Πολεοδομία Αθηνών, διεύθυνση κεντρικού τομέα, τμήμα εκδόσεως αδειών, μας απάντησαν, 25-5-10Διαδικασια Έγκρισης, ότι “για την κοπή των δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους εντός σχεδίου του Δήμου Ηλιούπολης, δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής αδείας από την υπηρεσία τους, όμως απαιτείται έγκριση από την ΕΠΑΕ (Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου) και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης 25-5-10 και αρμόδιο είναι το τμήμα ΤΕΚ (αυθαιρέτων) της πολεοδομίας, το οποίο ελλείψει αυτών των αδειών επιβάλλει πρόστιμα

Ιούλιος 2010

Από το Δήμο Ηλιούπολης πήραμε πρακτικά δύο δημαρχιακών επιτροπών (των ίδιων που μας έστειλαν στις 27 Απριλίου 10, απλά αυτή τη φορά συνοδεύονται από τις αντίστοιχες εισηγήσεις της επιτροπής υλοτομίας δέντρων (όλες χειρόγραφες!) Εγκρ.Πρακτικου Υλοτ. 22-6-10, για την έγκριση ή μη της κοπής δέντρων στην Ηλιούπολη. Στη συνέχεια ενημερώσαμε την πολεοδομία, από την οποία περιμένουμε την επιβολή προστίμου, λόγω έλλειψης εγκρίσεων της ΕΠΑΕ.

2 Ιουλίου 2010

Κάναμε καταγγελία στην Πολεοδομία Αθηνών, στο τμήμα των αυθαιρέτων, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΤΕΚ- 2-7-10 για να γίνει έλεγχος στο Δήμο Ηλιούπολης για τα κομμένα δέντρα και να επιβληθούν πρόστιμα (σύμφωνα με την ΕΠΑΕ δεν έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια σε καμία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις).

21 Ιουλίου 10

Καταγγείλαμε το Δήμο Ηλιούπολης στο Συνήγορο του Πολίτη, για την κοπή των δέντρων. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κοπη Δεντρων

2 Οκτωβρίου 2010

Από την πολεοδομία Αθηνών μας κοινοποιήθηκε η έκθεση αυτοψίας για την κοπή των δέντρων από το Δήμο Ηλιούπολης, ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ. Διαπιστώθηκε η κοπή 34 δέντρων χωρίς άδεια και επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικά 1020,00 ευρώ! Η έκθεση αυτή κοινοποιήθηκε και στο ΙΚΑ Ηλιούπολης -τμήμα οικοδομών, οπότε περιμένουμε και την απόφαση της υπηρεσίας αυτής.

14 Ιουλίου 2011

Από το Συνήγορο του Πολίτη ενημερωθήκαμε 14-7-11 για την απόρριψη της ένστασης του Δήμου Ηλιούπολης, την επιβολή του προστίμου για την αυθαίρετη κοπή των δέντρων και το οποίο, μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε οτι δεν έχει ακόμη πληρωθεί. Επιπλέον επισημαίνεται στην επιστολή αυτή ότι, ο Δήμος Ηλιούπολης είναι υποχρεωμένος, εκτός από την πληρωμή του προστίμου και την άμεση αντικατάσταση των κομμένων δέντρων, να υποβάλλει προς έγκριση στη Διεύθυνση Δασών, μελέτη για τη διαχείριση των αλσών και του ρέματος, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 παρ. 1 & 4 του νόμου 3208/2003.

 


Comments are closed.