Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Ηλιούπολη – Κοπή Δέντρων

Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, Ηλιούπολη – Κοπή Δέντρων

20/01/2013

H Πλατεία σήμερα……..

Μία πλατεία με όμορφη πλακόστρωση και φτωχό πράσινο!

Τι μας εμπόδιζε να κρατήσουμε τα ψηλά και υγιή δέντρα, τα λιγούστρα και τους υπόλοιπους θάμνους και να αλλάξουμε μόνο τις πλάκες, προσθέτοντας παγκάκια και όχι μόνο τραπεζάκια……Να γίνει μια πλατεία για όλη την πόλη! Να καθαρίζει το κέντρο της πόλης από τους ρύπους, να έχει σκιά και δροσιά το καλοκαίρι, να προσφέρει τόπο για ξεκούραση, χώρο για παιχνίδι και τραπέζια για να απολαύσει κανείς ένα ποτό η φαγητό….

 

Γιατί να περιμένουμε άλλα 20-30 χρόνια για να αποκτήσουμε το ψηλό πράσινο που είχαμε, με όλα τα ευεργετήματά του? Γιατί δεν το εμπλουτίζαμε, αλλάζοντας μόνο το πλακόστρωτο? Τι άλλο πρέπει να πάθουμε για να μάθουμε να φειδόμαστε τους οικονομικούς και τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους?

 

 

 

 

 

01/07/2012

Ψάχνοντας να βρούμε κάποια άκρη, προσπαθούμε να βάλουμε στη σειρά τις άδεις κοπής δέντρων για την πλατεία Εθνικής Αντίστασης!!!

Ανακεφαλαιώνουμε:

1. Στις 15-12-11 δόθηκε άδεια για την κοπή 14 κορμών δέντρων. 1η Αδεια κοπής δέντρων Πλ. Εθνικής Αντίστασης

2. Στις 2-2-12 δόθηκε άδεια κοπής 6 δέντρων (ακακίες). 2η άδεια κοπής Πλ. Εθνικης Αντίστασης

3. Στις 17-05-12 δόθηκε η 3η άδεια, 3η άδεια κοπής δέντρων Πλ. Εθν. Αντίστασης για την κοπή 6 ακακιών, 6 νερατζιών και μεταφύτευση 600 λιγούστρων, που αιτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2012, 6 μέρες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στο οποίο συζητήθηκε το θέμα της πλατείας Εθνικής Αντίστασης!

Αξίζει να θυμηθούμε οτι στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 13 Μαρτίου 2012, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Σεφτελής, μιλούσε για την κοπή ΜΟΝΟ 20 δέντρων ξερών και σάπιων, κατόπιν άδειας της ΕΠΑΕ, το οποίο μας το είχε επιβεβαιώσει και εγγράφως με επιστολή του στις 2/3/12 2-3-12 Kοπη δεντρων Πλ. Εθν. Αντ..

Αυτό που δε μας είπε ο κ. Σεφτελής στις 13 Μαρτίου ήταν οτι θα ξαναζητούσε άδεια, μετά από 6 μέρες στις 19/3/12, για την κοπή άλλων 6 ακακιών, 6 νερατζιών και 600 λιγούστρων! Την οποία πήρε, με τη διαφορά να μεταφυτεύσει τα λιγούστρα και να μην τα κόψει….

13 Μαρτίου 2012

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε σήμερα στην Ηλιούπολη, με θέμα την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας, μοιράστηκαν αντίγραφα με το νέο σχεδιασμό της πλατείας ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, για τον οποίο οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι υποστήριξαν οτι η συνολική επιφάνεια πράσινου θα είναι 150 τ.μ. περισσότερη. Για τα δέντρα που κόπηκαν ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Σεφτελής μίλησε για τις άδειες από την ΕΠΑΕ που φρόντισε να πάρει, επειδή τα δέντρα ήταν ξερά 2-3-12 Kοπη δεντρων Πλ. Εθν. Αντ. 12-3-12 ΑΔΕΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ Κ. Πλατειας.

Αναφέρθηκε επίσης στον αριθμό των δέντρων και φυτών που θα φυτευτούν προς αντικατάστασή τους

ΔΕΝΤΡΑ- ΦΥΤΑ ΠΛ. ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Από τις Δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατ’ αρχήν τονίστηκε οτι, ενώ το έργο ξεκίνησε ως αντικατάσταση των πλακών μόνο, τελικά “ξηλώθηκε” όλη η πλατεία. Συμφώνησαν όλοι οτι δεν έγινε καμία μελέτη, κόπηκαν πολλά δέντρα και δεν εμφανίστηκε κανένας σχεδιασμός της πλατείας για να συζητηθεί και να αποφασιστεί το έργο από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως θάπρεπε να γίνει για ένα έργο αυτής της σπουδαιότητας όπως είναι η κεντρική πλατεία της πόλης.

Επιπλέον από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ” κ. Αναγνώστου τονίστηκε οτι ο προυπολογισμός που εγκρίθηκε δεν πρόκειται να καλύψει όλα τα έργα που τελικά προκύπτουν, θα είναι πολύ μεγαλύτερος και οτι θάπρεπε να προηγηθεί του έργου διαγωνισμός και αρχιτεκτονική μελέτη.

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” κ. Τσατσούλη συμφώνησε με τους υπόλοιπους οτι ο σχεδιασμός και το σύνολο του έργου θάπρεπε να συζητηθεί και να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως συμφωνεί με το σχεδιασμό του έργου από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, διότι οι αρχιτεκτονικές μελέτες στοιχίζουν και η διενέργεια διαγνωσμού θα οδηγούσε σε έργο πολύ ακριβότερο, όπως και στο παρελθόν, πράγμα αδύνατον για τη σημερινή εποχή.

Από τους επικεφαλής των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων τονίστηκε επίσης οτι η πλατεία δεν έχει άνετη πρόσβαση για τους πεζούς (θάπρεπε να διαθέτει πολύ φαρδύτερο πεζοδρόμιο) και μειώθηκε η επιφάνεια του πράσινου προς όφελος των τραπεζοκαθισμάτων.

Στην παρέμβαση που έκανε για την Κι.Π.Η. η Ευαγγελία Δημητρίου τόνισε οτι:

Συμφωνούμε με την άποψη που εκφράστηκε από την αντιπολίτευση οτι το θέμα θάπρεπε να συζητηθεί εξαρχής από το δημοτικό συμβούλιο και επειδή ακούσαμε οτι ο κ. Δήμαρχος προτίθεται να κάνει παρεμβάσεις σε πάρκα και πλατείες της πόλης, ζητάμε αυτές να γίνονται μόνο μετά από συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μπορούν και οι πολίτες ή οι φορείς της πόλης να εκφέρουν την άποψή τους.

Επίσης συμφωνούμε με την κ. Τσατσούλη, διότι αυτό που επιθυμούμε σαν πολίτες είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και θέλουμε έργα για τα οποία μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, οπότε η εκτέλεση του σχεδίου και όποιας άλλης εργασίας από τις υπηρεσίες του Δήμου μας βρίσκει σύμφωνους.

Από την άλλη στις συνεχείς προσπάθειές μας για την προστασία του πράσινου έχουμε τονίσει πολλές φορές και πάντα θα το επιδιώκουμε, οτι πρώτα πρέπει να προστατεύουμε το πράσινο που έχουμε και μετά να συζητάμε για δημιουργία νέου. Η κάθε δημοτική αρχή πρέπει να σέβεται το έργο της προηγούμενης και να το προσαυξάνει, για να μπορούμε να έχουμε προσθετικό αποτέλεσμα στην πόλη μας. Ως εκ τούτου θα είμαστε πάντα αντίθετοι με την κοπή έστω και ενός δέντρου χωρίς άδεια.

Όσον αφορά την κεντρική πλατεία της πόλης μας, όπως και όλες τις πλατείες, τη θέλουμε λειτουργική, εύκολα προσβάσιμη και ανθρώπινη. Επειδή έχει μεγάλη κίνηση γύρω από αυτή και ο πεζός που θέλει να την πλησιάσει πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να κινείται γρήγορα, πρέπει να έχει φαρδύ πεζοδρόμιο για να είναι εύκολη η πρόσβαση. Επιπλέον, στη μεγάλη έκταση με πλάκες στο μέσον της πλατείας, πρέπει να δημιουργηθούν σκιερές γωνιές με παγκάκια, έτσι ώστε να μπορούν αρκετά άτομα να καθίσουν στη σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέχρι τώρα τα παγκάκια ήταν λίγα και από αυτά ακόμη λιγότερα σε σκιερό μέρος. Η πλατεία πρέπει να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα άτομα και να είναι λειτουργική.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Δήμαρχος κ. Βαλασόπουλος, ο οποίος κατ’ αρχήν είπε οτι είναι πολύ καλό που οι τοποθετήσεις των επικεφαλής δεν έκρυβαν μικροκοματικές επιδιώξεις, αλλά αφορούσαν το ίδιο το προς συζήτηση πρόβλημα. Επίσης συμφώνησε με την κοινή επιθυμία να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τα σχέδια για τις επόμενες παρεμβασεις, προκειμένου να εκφραστούν όλες οι απόψεις πριν από οποιαδήποτε απόφαση.

Αναφέρθηκε στον προυπολογισμό του έργου καθώς επίσης και σε όσα ακούστηκαν για προώθηση, εκ μέρους του, ορισμένων συμφερόντων καταστηματαρχών της περιοχής, τους οποίους βοηθά με την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων της πλατείας. Για το τελευταίο τόνισε οτι δέχεται οποιαδήποτε μομφή από οποιονδήποτε, μόνο εφόσον γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα και όχι αόριστα σε επαγγελματικά συμφέροντα.

Στο σημείο αυτό απάντησε στον κ. Κοκοτίνη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ηλίου-πόλις, ανθρώπινη πόλη”, οτι δεν πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, ακόμη κι αν του το ζητήσουν κάποιοι μαγαζάτορες.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος σχεδιασμός με 25 ψήφους υπέρ.

12 Μαρτίου 2012

Σχετικά με την αδειοδότηση του Δήμου Ηλιούπολης για την κοπή των δέντρων στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως λάβαμε την παρακάτω επιστολή 2-3-12 Kοπη δεντρων Πλ. Εθν. Αντ., μαζί με τις άδειες της ΕΠ.Α.Ε. (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου) της πολεοδομίας Αθηνών

12-3-12 ΑΔΕΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ Κ. Πλατειας.

Εξ όσων διαβάσαμε συμπεραίνουμε οτι κατ΄αρχήν ζητήθηκε άδεια για την κοπή 14 κορμών (είχαμε φωτογραφήσει το 2010 4 κορμούς που ήταν ξεροί), η οποία και δόθηκε και στη συνέχεια ζητήθηκε η άδεια για την κοπή 6 ακακιών, λόγω μετατόπισης των παρτεριών της πλατείας! Στο αίτημα του Δήμου, καθώς επίσης στην απάντηση της πολεοδομίας δε φαίνεται άλλη αιτία, εκτός από τη μετατόπιση των παρτεριών…….Ζητήσαμε τη φυτοτεχνική μελέτη, δεν την έχουμε λάβει ακόμη.

Σήμερα το πρωί, σε συνάντηση που είχαμε με τους Αντιδημάρχους Ποιότητας Ζωής κ. Σεφτελή και Τεχνικών Έργων κ. Χατζηδάκη, σε ερώτησή μας γιατί ενώ από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εγκρίθηκε το ποσό των 65.500,00 ευρώ για το έργο, αναφέρονται σε συνολικό κόστος 136.529,00 ευρώ, μας απαντήθηκε το εξής:

Το ποσό των 65.500,00 ευρώ εγκρίθηκε για τις τεχνικές εργασίες που θα γίνουν από την εργολαβική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά εργασίες για την εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος και την προμήθεια φυτικού και άλλου υλικού, τα οποία θα γίνουν από την υπηρεσία τους, μέσω των κονδυλίων που προβλέπονται από τον προυπολογισμό του Δήμου για τις υπηρεσίες αυτές.

Αύριο 13 Μαρτίου, στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα συζητηθεί το θέμα της ανακαίνισης της πλατείας, ώρα 18:00.

25 Φεβρουαρίου 2012

Σαν πρώτη απάντηση από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου και τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής κ. Σεφτελή είχαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Μύθοι και Πραγματικότητα

Σε ανακοίνωση, με τίτλο «Πλατεία βιτρίνας», την οποία υποτίθεται ότι υπογράφουν «όλες οι δημοτικές παρατάξεις», επιχειρείται η κατασυκοφάντηση της Δημοτικής Αρχής, με ασύστατες και ψευδείς καταγγελίες, για δήθεν παρατυπίες, αδιαφάνεια κλπ, σε σχέση με τις εργασίες που γίνονται στην Κεντρική Πλατεία.

Πριν αναφερθούμε στην ουσία του θέματος, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τις παρατάξεις που υποτίθεται ότι συνυπογράφουν την ανακοίνωση, η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΕΝΑΚ, έσπευσαν να διευκρινίσουν μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, ότι ΔΕΝ συνυπογράφουν τίποτε άλλο, εκτός από το αίτημα σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι επικεφαλής όμως των ίδιων παρατάξεων έχουν υπογράψει (;) επιστολή προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία περιλαμβάνονται οι ίδιες ανυπόστατες καταγγελίες. Αν δεν συμμερίζονται τις καταγγελίες αυτές, πώς έθεσαν τις υπογραφές τους σ’ αυτή την επιστολή; – Ή μήπως δεν τις έθεσαν;

Διαβάστε πλήρες το κείμενο Κεντρική Πλατεία ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2

 

10 Φεβρουαρίου 2012

Στην Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης), στα πλαίσια της ανακαίνισής της, κόπηκαν κάποια δέντρα και υψηλοί θάμνοι…….

10-02-10 Πλ. Εθν. Αντίστασης

10-02-12 Πλ. Εθν. Αντιστάσεως, Ηλιούπολη!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ζητήσαμε εγγράφως ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΠΛ. ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 22-2-12 από τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής κ. Σεφτελή την απαιτούμενη άδεια, μαζί με τα σχέδια ανακαίνισης.

Γνωρίζουμε ότι, για την κοπή δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, απαιτείται άδεια από την ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου)της Πολεοδομίας . Απο την απάντηση του αρμόδιου Αντιδήμαρχου και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, προκειμένου να κοπούν, θα εξαρτηθούν οι ενέργειές μας….

 

10-02-2012

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Η Πλατεία πριν την ανακαίνιση, με πολλά ψηλά δέντρα, αρκετούς θάμνους, ελάχιστα παγκάκια και κατεστραμμένο πλακόστρωτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.