Παιδική Χαρά Ορφέως & Λαγκαδίων – Κοπή Δέντρων

Μάιος 2016

Πριν απ’ όλα αξίζει να διαβάσετε  ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Σταύρου Μερτζεμέκη, δασοπόνου, που γράφτηκε το  Μάιο του 2016, το οποίο αναφέρεται στους λόγους που το κλάδεμα των δέντρων δεν πρέπει να ανατίθεται σε άσχετους ανθρώπους και να γίνεται πολύ προσεκτικά, γιατί μπορεί να παίξει ‘μοιραίο’ ρόλο στη ζωή ενός δέντρου!

25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Επειδή δεν είχαμε μέχρι τώρα καμία γραπτή απάντηση από την κ. Παπαφωτίου καθώς επίσης και από κανένα άλλο γεωπόνο, σχετικά με τις κατακρεουργήσεις των φυλλωμάτων πανύψηλων δέντρων, μέχρι την παντελή εξαφάνισή τους, στο όνομα της “ανανέωσης” και ανακαίνισης” κοινόχρηστων χώρων, ενώ προφορικά λένε πολλά…, στείλαμε μία επιστολή στην συμπολίτισσα γεωπόνο (αρχιτέκτων τοπίου) και υποψήφια Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λαμπρινή Τασούλα.

Η απάντησή της ήρθε μερικές μέρες μετά, την οποία αντιγράφουμε εξ ολοκλήρου:

“04/07/2012

Μετά από ερώτηση που μου έγινε από την Κι.Π.Η. σχετικά με τις αναπλάσεις και κοπές δέντρων, νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω την προσωπική μου άποψη ως γεωπόνος.

Ο νέος σχεδιασμός ενός χώρου πρασίνου έχει ως θεμελιώδη αρχή τη διάσωση και ενσωμάτωση της ήδη υπάρχουσας βλάστησης. Δέντρα αφαιρούνται μόνον εφόσον έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη λόγω μηχανικής καταπόνησης ή ασθένειας και εφόσον έχει δοκιμασθεί η απαραίτητη θεραπευτική αγωγή και δεν επέφερε αποτέλεσμα. Η διάρκεια ζωής των δέντρων είναι από εκατοντάδες μέχρι και χιλιάδες χρόνια, γι’ αυτό και υπάρχουν δέντρα στον κόσμο (και στην Ελλάδα) που ανακυρήχθησαν φυσικά μνημεία και προστατεύονται.

Μια λεύκη έχει παραγωγική ζωή 100 χρόνων κι έπειτα παρακμάζει. Μια καστανιά μπορεί να ζήσει 700 χρόνια, ενώ η δρυς 1000. Στον αγώνα που κάνουμε στην Αθήνα για να αυξήσουμε το πράσινο, θεωρείται αδιανόητο να “εξαφανίζουμε” δέντρα 40 και 50 χρόνων που αποδίδουν σε οξυγόνο και δροσισμό στο μέγιστο βαθμό, διότι αν το κάνουμε αλλάζουμε το μικροκλίμα της περιοχής, αυξάνοντας τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, μειώνοντας την υγρασία, δημιουργώντας προβλήματα στη μικροπανίδα της περιοχής κ.λ.π.

Το πράσινο αγαπημένοι μου συμπολίτες είναι ένας ζωντανός οργανισμός που τρέφει τον άνθρωπο και του χαρίζει σωματική και ψυχική υγεία. Θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με ΣΕΒΑΣΜΟ και ΑΓΑΠΗ γιατί είναι φτιαγμένο από ΘΕΪΚΟ ΥΛΙΚΟ! Μην το κατακρεουργούμε και όταν πρόκειται να πάρουμε μια “γενναία” απόφαση κοπής ή κλαδέματος θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν οτι επιτρέπεται να αφαιρεθεί μόνο μέχρι το 1/3 της κόμης του δέντρου, αλλιώς δύσκολα αναλαμβάνει και πάλι! Αφαιρούνται οι ξεροί βλαστοί, οι ασθενικοί, όσοι διασταυρώνονται άσχημα μεταξύ τους, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να κλαδευτούν ελαφρά.

Τί νόημα έχει να μιλάμε για φυτοδώματα (ταρατσόκηπους) και κάθετους κήπους (vertical gardens) όταν δεν προστατεύουμε τα δεντράκια της γειτονιάς μας…;;;

Λαμπρινή Τασούλα (Αρχιτέκτων Τοπίου – Υποψήφια Διδάκτορας) “

15/04 /2012- “ΒΑΘΥ” κλάδεμα

Στα μέσα του Απρίλη, λίγο πριν πιάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού, η δημοτική αρχή αποφάσισε να κάνει “Βαθύ κούρεμα” στους ευκάλυπτους της παιδικής χαράς, δεδομένου οτι είχαν ψηλώσει πολύ, έκαναν βαθύ ίσκιο, επέτρεπαν στους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά στην παιδική χαρά ακόμη και το πρωί, μεσα στο κατακαλόκαιρο!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπεύθυνος γεωπόνος του Δήμου ήταν ο κ. Δημήτριος Κολιμπίρης, ο οποίος στα ερωτήματά της Ευαγγελίας Δημητρίου, γραμματέως της Κι.Π.Η., αν είναι κατάλληλη εποχή για κλάδεμα κι αν πρέπει να κλαδευτούν τα δέντρα στο βαθμό που κλαδεύονται, διότι η παιδική χαρά θα έχει πρόβλημα ήλιου και ζέστης το καλοκαίρι για τα επόμενα χρόνια, τη διαβεβαίωσε ότι ο ευκάλυπτοι δεν έχουν πρόβλημα εποχής, θα «ξαναδώσουν» και μέχρι το καλοκαίρι θα ξαναφουντώσουν οπότε δε θάχει πρόβλημα η παιδική χαρά!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα ερωτήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αν πράγματι χρειαζόταν οι ευκάλυπτοι ένα τόσο βαθύ κλάδεμα, αν είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα αυτό κι αν πράγματι μπορούν να επανέλθουν μέχρι το καλοκαίρι, πράγμα που δεν το πιστεύουμε βέβαια…..

Το ζητούμενο είναι ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετούν τέτοιες πρακτικές!

Για ποιό λόγο, σε εποχές οικονομικής κρίσης, που η πόλη έχει γεμίσει από σκουπίδια, υπάρχει μεγάλη οικονομική στενότητα, απελπισία και φτώχεια για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, που οι προστατευμένοι δημόσιοι χώροι είναι η μοναδική διασκέδασή του, η Δημοτική αρχή να επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου κατακρεούργηση του πράσινου και μάλιστα λίγο πριν το καλοκαίρι! Διότι, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση πετσοκόμματος ή ξεριζώματος υψηλών δέντρων και αποψίλωσης χώρων πρασίνου!

Όλα αυτά χωρίς να ξεχνάμε και να χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τη χρησιμότητα των δέντρων για την παραγωγή οξυγόνου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη δημιουργία σκιάς, τον τεράστιο ρόλο τους για τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου……..

Χωρίς να ξεχνάμε την αναγκαιότητά τους για την πόλη μας, για την ίδια τη ζωή μας!

Επειδή τα επιχειρήματα των γεωπόνων του Δήμου, κάθε φορά που προκύπτει ένα τέτοιο θέμα δε μας πείθουν, απευθυνθήκαμε στην καθηγήτρια της Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παπαφωτίου, για να μας λύσει απορίες και να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα τέτοιων ενεργειών, αν οι λεύκες έχουν ημερομηνία λήξεως κ.ο.κ 

Comments are closed.