Πυρηνική ενέργεια – Ήρθε η ώρα!

ΑΡΘΡΟ

(15 Μαρτίου 2011)

Πυρηνική ενέργεια –Ήρθε η ώρα!

Έχοντας μπροστά μας το φάντασμα του πυρηνικού ολέθρου που πλανάται πάνω από την Ιαπωνία και την αγωνία των κατοίκων της (αλλά και όλου του πλανήτη) για την έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, το μεγάλο ερωτηματικό για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος από τις εκρήξεις που έχουν ήδη συμβεί στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα και την αντοχή των πυρηνικών αντιδραστήρων τα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, επιβάλλεται τώρα, οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας να μας απαντήσουν:

Γιατί θεωρούν την πυρηνική ενέργεια <καθαρή> ενέργεια?

Πόσο ασφαλής είναι τελικά η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων?

Ποιό θα είναι το μέγεθος του προβλήματος, αν ένα παρόμοιο φυσικό φαινόμενο πλήξει ένα πυρηνικό εργοστάσιο οπουδήποτε στον κόσμο, όταν κινδυνεύει η Ιαπωνία πρότυπο τεχνογνωσίας, οργάνωσης και ετοιμότητας?

Ποιός τολμάει τώρα να μας πει ότι μπορεί να προλάβει ένα ανθρώπινο λάθος, ένα καταστροφικό σεισμό ή μια καθίζηση του εδάφους κάτω από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα? Ποιός μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες και να αναλάβει την ευθύνη ενός πυρηνικού ατυχήματος ?

Ποιός υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας μπορεί σήμερα να κοιτάξει στα μάτια τα παιδιά του, το σύντροφό του, τους γονείς, τ’ αδέρφια, τους φίλους του και να τους εξηγήσει ότι:

H αφθονία της ενέργειας είναι σημαντικότερη από τη ζωή τους?

Προκειμένου να μπορούμε να σπαταλάμε ενέργεια και να χρησιμοποιούμε απεριόριστες ποσότητες χωρίς φειδώ, αξίζει να ρισκάρουμε τον πλανήτη και το μέλλον όλης της ανθρωπότητας?

Ποιός μπορεί να βρει τα λόγια να πείσει ότι δεν έχει σημασία αν ο καρκίνος, η λευχαιμία, ο θυρεοειδής καθημερινά πολλαπλασιάζονται, δεν πειράζει αν κινδυνεύουν τα παιδιά μας να γεννάνε τέρατα, αν κινδυνεύουμε να μη μπορούμε να πλησιάζουμε τις θάλασσες μα ούτε και τις στεριές σε λίγα χρόνια, γιατί θα ’χουν δηλητηριαστεί από τη ραδιενέργεια?

Ποιοί πολιτικοί μπορούν να υπεραμύνονται της πυρηνικής ενέργειας μετά από τόσα πυρηνικά ατυχήματα και με ποιο δικαίωμα? Άλλωστε πώς θα σώσουν τους δικούς τους από ένα πυρηνικό όλεθρο? Πού θα τους κρύψουν? Πού και πώς θα ζήσουν και οι ίδιοι και τα παιδιά τους? Ποιός μπορεί να σωθεί από το «αγκάλιασμα» της ραδιενέργειας και για πόσο?

Ήρθε η ώρα για την ανθρωπότητα να αποδείξει ότι, εκτός από τη μεγάλη τεχνολογική πρόοδο έχει «ωριμάσει», έχει συνετιστεί από τα λάθη της και έγινε σοφότερη όχι μόνο γιατί έμαθε να εκτιμάει τα φυσικά πλούτη που της δίνει ο πλανήτης της, αλλά έμαθε και να τα χρησιμοποιεί με φειδώ, για να μπορούν και οι επόμενες γενιές να τα απολαύσουν…..

Ήρθε η ώρα τα πυρηνικά εργοστάσια να γίνουν παρελθόν, τα πυρηνικά υποβρύχια να αποσυρθούν, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να γίνουν ο πρώτος στόχος όλων των κρατών, η οικονομία πόρων να γίνει συνήθεια όλων και η ανακύκλωση δεύτερη φύση μας!

Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε οικονομική καταστροφή, όσο μεγάλη κι αν είναι, αντιμετωπίζεται με θέληση, πείσμα, σκληρή δουλειά και επιμονή, η περιβαλλοντική όμως, όταν περάσει την κόκκινη γραμμή, δεν είναι αναστρέψιμη, δεν έχει γυρισμό και δεν αφήνει ίχνος ελπίδας ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ!

 

Ευαγγελία Δημητρίου

Comments are closed.