Πολίτες και αυτοδιοικητικές εκλογές

ΑΠΟΨΗ

(11 Νοεμβρίου 2010)

Πολίτες και αυτοδιοικητικές εκλογές

Πλησιάζοντας προς το τέλος της εκλογικής αναμέτρησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, νιώθουμε σα θεατές αγώνων πάλης. Αγώνων που διεξάγονται σε πολλά διπλανά ριγκ ταυτόχρονα και τους παλαιστές να ανεβοκατεβαίνουν και να εναλλάσσονται σ’ αυτά, πολλές φορές με αξιοθαύμαστη ταχύτητα, μολονότι το άθλημα δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο!

Οι διαφημιστές και οι κλακαδόροι, οι κραυγές των προπονητών και των αθλητών έχουν καθηλώσει πολλούς από μας άφωνους παρατηρητές ή άλλους τους έτρεψαν σε φυγή, αδιάφορους για το άθλημα, απηυδησμένους και αγαναχτισμένους γι άλλη μια φορά.

Η συζήτηση για τις πόλεις μας και τα απλά, καθημερινά, τετριμμένα και πολλές φορές χρονίζοντα προβλήματά τους, έχει μετατραπεί από πολλούς πολιτικούς σε υστερία για τη νίκη, πλήρη αποπροσανατολισμό των πολιτών από το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, κλοπή «πιασάρικων» και μοντέρνων για την πολιτική λέξεων ή θεμάτων όπως «διαφάνεια», «όραμα», «περιβάλλον», «πράσινη ανάπτυξη» κλπ. προκειμένου να κερδηθεί έστω μια ψήφος παραπάνω, λίγα κουκιά ακόμη…. Η συζήτηση αντικαταστάθηκε από την πλύση εγκεφάλων και οι προτεινόμενες λύσεις για τα προβλήματα σε εκθέσεις ιδεών με άφθονα καλολογικά στοιχεία!

Η αγωνία για τη σύγκριση του τωρινού εκλογικού αποτελέσματος με τα προηγούμενα και το χαμηλό ιστορικό της κομματικής παράταξης, η αγωνία για τον παραγκωνισμό των υπολοίπων και τη νίκη, έχει μετατρέψει πολλούς πολιτικούς σε απίστευτους ψεύτες και θεατρίνους πρώτης τάξεως, την υποκριτική ικανότητα των οποίων θα ζήλευαν ηθοποιοί χρόνια καταξιωμένοι! Έχει ξεστρατίσει την κουβέντα για τα κοινά προβλήματα σε άλλες ατραπούς, προκειμένου να ξεχάσουμε……

Να ξεχάσουμε ότι ο σημερινός προστάτης του περιβάλλοντος, μέχρι χθες δεν άφηνε δέντρο στο διάβα του για να χτίσει…

Να ξεχάσουμε ότι αυτός που μέχρι χθες έκανε έργα με απευθείας ανάθεση, σήμερα μας υπόσχεται διαφάνεια!

Να ξεχάσουμε ότι αυτός που μέχρι χθες διόριζε γνωστούς, κολλητούς, συγγενείς, φίλους, ασύστολα, προκειμένου να αυξήσει την «πελατεία» του, σήμερα έρχεται σαν προστάτης των ανέργων, ψαλμωδός των προβλημάτων που προκαλεί η οικονομική κρίση, μοιράζοντας υποσχέσεις και βγάζοντας λύσεις από το μανίκι και το μαγικό καπέλο του!

Να ξεχάσουμε τη βρώμα της όποιας πόλης που επί τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να καθαρίσει, γιατί από την επομένη των εκλογών θα λάμψει ως δια μαγείας, έχοντας τον ίδιο Δήμαρχο!

Να ξεχάσουμε…., να ξεχάσουμε….., να ξεχάσουμε…!

Ζούμε στο 2010, είμαστε νοήμονα όντα και όχι αγέλη.

Δυστυχώς, στους περισσότερους πολιτικούς πρέπει να θυμίζουμε ότι διαθέτουμε και κρίση και μνήμη και ωριμότητα για να έχουμε απαιτήσεις. Απαιτήσεις όχι μόνο από τους άλλους αλλά κι από εμάς και πάνω απ’ όλα αξιοπρέπεια.

Αξιοπρέπεια που μας επιβάλλει να μην αφήνουμε άλλα περιθώρια, να μη δίνουμε άλλο χώρο σε όσους παίζουν προκλητικά με τη μνήμη μας, θυμίζοντάς τους ότι τα προβλήματά μας είναι πραγματικά και οι πόλεις μας μας αφορούν.

Δε θα αφήσουμε το μέλλον μας έωλο στις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Είμαστε εδώ, έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και απαιτούμε παραγωγή πολιτικής, επίλυση των προβλημάτων της γειτονιάς και της πόλης μας και όχι διαγωνισμό καλύτερου μυθιστορήματος για την ανάδειξη του νέου best seller!

 

Ευαγγελία Δημητρίου

Comments are closed.