8 Απριλίου 2012

Συνάντηση με τους Αντιδημάρχους Ποιότητας Ζωής και Τεχνικών Υπηρεσιών Ηλιούπολης, κ. Σεφτελή και Χατζηδάκη στις 3 Απριλίου, στο Δημαρχείο Ηλιούπολης.

Θέματα συζήτησης:

1. Πρασίνισμα σχολικών αυλών των δημοτικών σχολείων 10ου και 6ου Ηλιούπολης

2. Ανακαίνιση κεντρικής πλατείας Ηλιούπολης.

Στη συνάντηση, η δεύτερη μέχρι τώρα μέσα στο έτος, παρέστησαν και οι διευθύντριες των σχολείων κ. Λυμπεροπούλου και Γεωργιοπούλου, η γεωπόνος του Δήμου κ. Τσορβά και από την Κι.Π.Η. οι Ευαγγελία και Βασιλική Δημητρίου.

1. Σχετικά με τις προτεινόμενες επεμβάσεις στις σχολικές αυλές κάναμε κάποιες μικρές τροποποιήσεις για την αυλή του 10ου δημοτικού και ζητήσαμε ένα χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων εργασιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρασίνισμα των αυλών στις αρχές του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους.

10o Δημ. ΠΡΟΤΑΣΗ 6o Δημ.Μελετη-Μάρτιος 2012

Συγκεκριμένα συμφωνήσαμε:

Α. Το αργότερο μέσα σε ένα μήνα να μας δοθεί μία λίστα με τα υλικά για το αυτόματο πότισμα καθώς επίσης με τις ελλείψεις σε δέντρα και φυτά που θα χρειαστούν τα δύο σχολεία, προκειμένου να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για την εξεύρεση χορηγιών. Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά το Πάσχα θα επισκεφθούμε τα δύο σχολεία μαζί με γεωπόνο και κηπουρό του Δήμου.

Β. Μέσα στο καλοκαίρι, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα ολοκληρώσει τις σκαπτικές εργασίες και θα ετοιμάσει τα παρτέρια.

Γ. Αρχές Οκτώβρη να γίνουν οι φυτεύσεις.

2. Ανακαίνιση κεντρικής πλατείας Ηλιούπολης.

Για το θέμα της πλατείας έχουμε ήδη τοποθετηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 13/03/12, όμως στη σημερινή συνάντηση, βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου που μας δόθηκε, ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, προτείναμε τα εξής:

  1. Δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθούν κυβόλιθοι για την πλακόστρωση οι οποίοι λεκιάζουν πολύ εύκολα, οι ελιές είναι παντελώς ακατάλληλες για φύτευση στην άκρη των παρτεριών. Θα πρέπει να φυτευτούν στη μέση των παρτεριών, οπότε οι καρποί τους να πέφτουν στο γρασίδι και όχι σε πλάκες.
  1. Γενικότερα τα είδη που θα φυτευτούν και θα οριοθετούν το πλακοστρωμένο μέρος της πλατείας προτείνουμε να είναι:

Α. Εκατέρωθεν των τεσσάρων διαδρόμων-εισόδων που οδηγούν στο κέντρο της πλατείας, φυλλοβόλα έτσι ώστε τα παγκάκια, που πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν δεξιά και αριστερά των εισόδων αυτών να έχουν ήλιο το χειμώνα και πυκνό ίσκιο το καλοκαίρι.

Προτείνονται πυκνοφυτεμένες κουτσουπιές, ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, καλλωπιστικές μουριές κλπ.

Β. Κατά μήκος των παρτεριών που πλαισιώνουν τις τέσσερις πλακοστρωμένες γωνίες να φυτευτούν αειθαλή δέντρα με πυκνό φύλλωμα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας συνεχής «πράσινος» τοίχος, μεγάλη ανάγκη για το κομβικό αυτό σημείο της πόλης, με αυξημένη κίνηση, ρύπους και θόρυβο.

  1. Λόγω της μεγάλης έκτασης της πλατείας και της ανάγκης να γίνει λειτουργική, να ελκύει τους πολίτες να τη χρησιμοποιούν και να προσφέρει μια φιλόξενη και ευχάριστη γωνιά στο κέντρο της πόλης σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, απαιτείται να έχει πυκνό πράσινο στα παρτέρια της αλλά και μεγάλα δέντρα στο μέσον της, τα οποία λείπουν παντελώς από τον παρόντα σχεδιασμό.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη δημιουργία τεσσάρων παρτεριών, στο μέσον των

τεσσάρων γωνιών της πλατείας, στα οποία θα φυτευτούν τέσσερις πλάτανοι,

που θα προστατεύουν την πλατεία από τον ήλιο, θα σκιάζουν,

θα δροσίζουν το πλακοστρωμένο τμήμα της τους θερμούς μήνες

και θα αλλάξουν το μικροκλίμα της περιοχής σε μερικά χρόνια.

Τοποθετώντας παγκάκια στα κατάλληλα σημεία, η πλατεία επιπλέον θα γίνει φιλόξενη και ελκυστική για μεγάλο αριθμό ατόμων.

Απο πλευράς Αντιδημάρχων έγιναν δεκτές οι προτάσεις μας με τη διόρθωση τα τέσσερα παρτέρια να κατασκευαστούν στις γωνίες και όχι στο μέσον τους, για να παίζουν απρόσκοπτα τα παιδιά.

 

Comments are closed.