Αντιπυρηνικό Κίνημα

Αντιπυρηνικό Κίνημα

Δείτε το video!

Είναι αποκαλυπτικό για τις πυρηνικές εκρήξεις που έχουν συμβεί παγκόσμια από το 1945 μέχρι το 1998….

Δεκέμβριος 2016

Ο στρουθοκαμηλισμος της ανθρωποτητας απεναντι στους κινδυνους απο τη χρηση της πυρηνικης ενεργειας, εχει σαν αποτελεσμα, την ωρα που καταστρεφεται ενα μεγαλο μερος του πλανητη με ανυπολογιστες ζημιες για την ανθρωποτητα, να εξακολουθουν να λειτουργουν πυρηνικα εργοστασια και να σχεδιαζονται νεα!

της Whitney Webb 

Η Ακτινοβολία της Φουκουσίμα έχει μολύνει ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό και πρόκειται να γίνει χειρότερα! Η πυρηνική καταστροφή έχει μολύνει τον μεγαλύτερο ωκεανό του κόσμου σε μόλις πέντε χρόνια και ακόμα υπάρχει διαρροή 300 τόνων ραδιενεργών αποβλήτων κάθε μέρα!

Διαβάστε το άρθρο εδώ

15621615_581799362018584_5628626463789469842_n

 

 

Μάρτιος 2012

Παρ’ ολίγον ατύχημα στο Ινστιτούτο πυρηνικής φυσικής στο Βελιγράδι

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από τις «πισίνες» του Ινστιτούτου, όπου φυλάσσεται το αποκαλούμενο «κίτρινο κέικ», στα τέλη Φεβρουαρίου έγινε διαρροή 300 με 400 λίτρων νερού. Το «κίτρινο κέικ» είναι αλεσμένο ουράνιο που ως απόβλητο του πυρηνικού αντιδραστήρα συγκεντρώνεται σε μεταλλικά δοχεία και φυλάσσεται σε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους γεμάτους με νερό. Το απόβλητο ουράνιο στη συνέχεια στέλνεται για εμπλουτισμό, σε κάποια χώρα που ασχολείται με αυτήν τη διαδικασία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι ως καύσιμο.

Η «Πολίτικα» αναφέρει ότι η διαρροή γρήγορα διακόπηκε, ωστόσο στο Ινστιτούτο ξέσπασε πανικός, ενώ κάποιοι από τους εργαζόμενους αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Τα στοιχεία για το ενδεχόμενο μόλυνσης των υδάτων της «πισίνας» είναι αντιφατικά, γράφει η εφημερίδα. Στο πόρισμα του Οργανισμού Πυρηνικών Εγκαταστάσεων Σερβίας (ΝΟR), στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το Ινστιτούτο, αναφέρεται ότι δεν παρατηρήθηκε μόλυνση στα ύδατα του υπογείου αποθηκευτικού χώρου.

Αντίθετα, οι μετρήσεις που έγιναν από το εργαστήριο για την προστασία από τις εκπομπές ραδιενέργειας του ινστιτούτου «Βίντσα» έδειξαν ότι οι τιμές ραδιενέργειας στα ύδατα της «πισίνας» ήταν μεγαλύτερες κατά 1000 φορές από εκείνες που καταγράφηκαν στο νερό της ύδρευσης.

Η διεύθυνση, αρχικά, προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός, ωστόσο, εξαιτίας των αντιδράσεων από τους εργαζόμενους, δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Μαρτίου, συγκάλεσε Διοικητικό Συμβούλιο, ενημέρωσε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τη Διεθνή Οργάνωση Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA) που αμέσως έστειλε κλιμάκιο από τη Βιέννη για να εξετάσει την κατάσταση.

Το ΔΣ του Ινστιτούτου «Βίντσα» έδωσε εντολή στη διεύθυνση να διεξάγει έρευνες για την κατάσταση του αποθηκευτικού χώρου 14 από όπου έγινε η διαρροή υδάτων και να προετοιμάσει σχέδιο άμεσης απομάκρυνσης των πυρηνικών αποβλήτων.

Ανησυχία για τις συνθήκες λειτουργίας

Στα σερβικά ΜΜΕ αλλά και σε επιστημονικούς κύκλους, εδώ και χρόνια εκδηλώνεται ανησυχία για τις συνθήκες λειτουργίας του ινστιτούτου πυρηνικής φυσικής «Βίντσα». Η παλαιότητα του πυρηνικού αντιδραστήρα και ο τρόπος φύλαξης των πυρηνικών αποβλήτων δημιουργούν έντονες αμφιβολίες για την αναγκαιότητα ύπαρξης του ινστιτούτου.

Το γεγονός δε ότι τα τελευταία 30 χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα δεν έγιναν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του ινστιτούτου εντείνει το συναίσθημα φόβου στην κοινή γνώμη από το ενδεχόμενο κάποιας πυρηνικής καταστροφής.

Η «Πολίτικα» αναφέρει ότι το «κίτρινο κέικ» βρίσκεται στη συγκεκριμένη αποθήκη από το 1972, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για την απομάκρυνσή του στη Ρωσία, με την οποία η Σερβία έχει συμφωνία για τα πυρηνικά απόβλητα.

Από το 1948, που ιδρύθηκε το ινστιτούτο πυρηνικής φυσικής «Βίντσα» μέχρι σήμερα, οργανώθηκαν μόνο δύο αποστολές απομάκρυνσης πυρηνικών αποβλήτων στη Ρωσία. Το 2002 στάλθηκαν μερικά κιλά πυρηνικών αποβλήτων και το Νοέμβριο 2010 περίπου 2,5 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η απομάκρυνση των αποβλήτων που απέμειναν διακόπηκε εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.

11 Ιουνίου 2011

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου: Δελτίο Τύπου ΔΤ 11-06-2011 Δραματικές εξελίξεις στη Φουκουσίμα_

Σε επίσημο έγγραφο, που αποστέλλεται σε Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, η Ιαπωνία αναφέρει οτι το πυρηνικό καύσιμο στους τρείς αντιδραστήρες πιθανότατα έχει διαπεράσει τις δεξαμενές πίεσης και έχει διαρρεύσει στο έδαφος κάτω απο τα κτίρια που στεγάζουν τους αντιδραστήρες. Μια τέτοια εξέλιξη είναι η χειρότερη κατάληξη ενός πυρηνικού ατυχήματος, καθώς δημιουργούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις. …..Δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν στους δρόμους απαιτώντας το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών……

Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας με το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και όσων δεν κάνουν κάτι γι αυτό, ασκώντας πίεση για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

Οφείλουμε να δράσουμε, να κινητοποιηθούμε, έχοντας πάντα κατά νου οτι για την πυρηνική ενέργεια ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ. Εκ των υστέρων υπάρχει μόνο η καταστροφή, μόνο ο θάνατος και όχι μόνο των ανθρώπων!

 

Απρίλιος 2011

Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα δε μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Με αφορμή αυτό, πρέπει να θυμηθούμε και θυμίσουμε στους γύρω μας ότι ο πυρηνικός όλεθρος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει η ανθρωπότητα, για το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ της. Πρέπει να μας “ξυπνήσει” “προκαλέσει” “ξεσηκώσει” για να προστατέψουμε τη ζωή τη δική μας και του πλανήτη. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να σταματήσει, η στροφή της ανθρωπότητας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναπόφευκτη, υποχρεωτική και μονόδρομος.

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να απονομιμοποιηθεί.

Υπογράφουμε το κείμενο της Πρωτοβουλίας “Σταματείστε τα πυρηνικά”, συμφωνώντας απόλυτα με τις θέσεις τους και το προωθούμε για τη συλλογή υπογραφών σε όλα τα επίπεδα – πολίτες, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση.

Συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, ενημέρωση συμπολιτών μας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίησή τους και το δυνάμωμα του αντιπυρηνικού κινήματος στην Ελλάδα. Η ανθρωπότητα πληρώνει πανάκριβα την καταστροφή της!

Η αυτοκαταστροφική τάση του σύγχρονου ανθρώπου στοιχίζει αφάνταστα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι:

  1. Η κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στοιχίζει περί τα 5 δις ευρώ (τόσο κόστισε περίπου το καθένα από τα δύο τελευταία πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία)!
  2. Η καταστροφή του αντιδραστήρα μετά από 30 χρόνια λειτουργίας (είναι το μάξιμουμ που πρέπει να ζουν, σύμφωνα με τους πυρηνικούς επιστήμονες) στοιχίζει όσο και η κατασκευή του!
  3. Η αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων στοιχίζει περίπου 60 δις ευρώ με τεράστιο κίνδυνο να μολυνθούν τα εδάφη, ο υδροφόρος ορίζοντας, οι καλλιέργειες, το πόσιμο νερό!!!!

Ας μην ξεχνάμε ότι 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, στην Ελλάδα αυξήθηκαν δραματικά οι καρκίνοι και τα προβλήματα θυρεοειδούς και στην ίδια την πληγείσα περιοχή γεννήθηκαν 80.000 παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες… και δυστυχώς δεν τελειώνει εδώ ο κατάλογος, ούτε για το Τσερνομπίλ αλλά ούτε για την ανθρωπότητα…

Οφείλουμε να δράσουμε, να κινητοποιηθούμε για να είναι η Φουκουσίμα το τέλος του πυρηνικού εφιάλτη! Να θυμόμαστε πάντα ότι “Για τα πυρηνικά δεν υπάρχει Θεραπεία, παρά μόνο Πρόληψη”. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει τα δικαιώματά μας (αν μπορεί τώρα) που απορρέουν απο τη σύμβαση του Έσπο, στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας και το Μπέλενε της Βουλγαρίας (απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχουν ασκηθεί).

Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, που υπογράφηκε στο Έσπο της Φιλανδίας το 1991, η οποία επεκτείνει το θεσμό της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πριν εγκριθεί μία δραστηριότητα, εφόσον η λειτουργία της θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον γειτονικών κρατών, τότε θα πρέπει η δραστηριότητα αυτή να εκτιμάται ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της…

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Comments are closed.