Διαχείριση Απορριμμάτων

Εισαγωγή

Λίγα λόγια για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα….

Ένα μεγάλο θέμα που είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε τώρα, σήμερα, χθες!

Οφείλουμε όλοι μας και κυρίως όσοι μάθαμε χρόνια τώρα να στέλνουμε τα σκουπίδια μας αλλού, να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα και να βρούμε άμεσα λύση έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι “το μέλλον μας εξαρτάται από τη διαχείριση του παρόντος…”

Στην Αττική του 2011, με 3.812.930 κατοίκους, καθένας εκ των οποίων παράγει 585 κιλά σκουπίδια το χρόνο και όλοι μαζί 2.223.564 τόνους, που καταλήγουν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) της Φυλής, επιβάλλεται να ασχοληθούμε όχι μόνο με την “τύχη” αυτής της καταδικασμένης περιοχής και των κατοίκων της αλλά και με κάποιες άλλες ….λεπτομέρειες που αφορούν όλους μας.

Ο υδαταγωγός του Μόρνου

Στο βάθος ο υδαταγωγός του Μόρνου

Ο υδαταγωγός σε απόσταση 800-1000μ από τον Χ.Υ.Τ.Α.

 

 

 

 

 

 

 

 

σε απόσταση 800-1000 μέτρων

από τον Χ.Υ.Τ.Α.,

από το εργοστάσιο καύσης

τοξικών νοσοκομειακών

αποβλήτων,

τις αποθήκες της Δ.Ε.Η.

με παλιούς μετασχηματιστές

με καρκινογόνο ΚΛΟΦΕΝ

και από την περιοχή

που οι Ρομά καίνε καλώδια

για να πάρουν χαλκό!!!!!

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Ο Υδαταγωγός που ποτίζει 3.812.930 ανθρώπους είναι σε μερικά σημεία ΑΝΟΙΧΤΟΣ…….

…………ΑΝΟΙΧΤΟΣ στις καρκινογόνες Διοξίνες, στα μεταλλαξιογόνα Φουράνια,

 

 

 

 

 

 

στους γλάρους που ξεδιψούν μετά το φαγοπότι……

Πληροφορίες για τα σκουπίδια μας, για τα προβλήματα που μας “έπνιξαν” από τη μέχρι τώρα ανυπαρξία λύσεων, τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τις Οδηγίες 99/31/ΕΚ και 98/2008/ΕΚ, αλλά και τη ΛΥΣΗ που προτείνουμε, τη λύση της “Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων”, έτσι ώστε τα σκουπίδια μας να πάψουν να είναι πρόβλημα, να πάψουν να είναι…σκουπίδια, μπορείτε να βρείτε στο μικρό εγχειρίδιο της Κι.Π.Η. ΟΔΗΓΟΣ Α5 A (1)

 

Δραστηριότητα

21 Οκτωβρίου 2012

Στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, στη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην εισήγησή μας τονίσαμε την ανάγκη να δούμε το πρόβλημα από μιά διαφορετική σκοπιά:

Θεωρώντας οτι τα απορρίμματα μπορεί να είναι πρώτες ύλες, προϊόντα ή υποπροϊόντα και ως εκ τούτου χρήσιμα, πρέπει να δούμε το πρόβλημα της διαχείρισής τους από τη σκοπιά του πώς θα τα αξιοποιήσουμε και θα αποκομίσουμε το μεγαλύτερο όφελος από αυτά και όχι πώς να τα ξεφορτωθούμε! ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της πρότασης της “Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των απορριμμάτων” για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλιούπολης 2012_05_25_ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ και συζήτηση πάνω σ’ αυτή.

Τέλος εκδόθηκε η παρακάτω ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, με αίτημα τη συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, για να πάρει ο Δήμος Ηλιούπολης θέση πάνω στο μείζον αυτό πρόβλημα.

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Στη δημόσια συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου, παρουσιάστηκε πρόταση για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, βασισμένη στα στοιχεία του Δήμου Ηλιούπολης.

Η πρόταση αυτή, που αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια εφαρμογής της αποκεντρωμένης διαχείρισης σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων, έχει κύριο άξονα τη διαλογή στην πηγή και στόχο την πλήρη αξιοποίηση του αναξιοποίητου πλούτου των απορριμμάτων μας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε και έγινε αποδεκτή από όλους η ανάγκη για μία διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, που στηρίζεται στην παραδοχή ότι τα σκουπίδια μας είναι χρήσιμα, δεν τα πετάμε, τα αξιοποιούμε, τα εκμεταλλευόμαστε, ωφελούμαστε από αυτά!

Με βάση τα προηγούμενα, πάρθηκε απόφαση των φορέων που υπογράφουν παρακάτω, ως προς τα εξής:

• Tα Αστικά Στερεά Απόβλητα (τα μη τοξικά) είναι προϊόντα, πρώτες ύλες, είναι χρήσιμα.

• Η ιεράρχηση των αποβλήτων, σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ και η διαλογή στην πηγή, μας εξασφαλίζουν την πλήρη αξιοποίησή τους, από την οποία μπορούμε και επιβάλλεται να έχουμε διπλό όφελος: Οικονομικό και Περιβαλλοντικό

• Η αποκεντρωμένη διαχείριση σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων εξασφαλίζει την εφαρμογή των ανωτέρω και το μέγιστο όφελος για την τοπική ή τις τοπικές κοινωνίες, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά και περιβαλλοντικά κόστη

• Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι επιβεβλημένη, για μεγαλύτερη προστασία του δημόσιου συμφέροντος

• Η πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε πριν είτε μετά την ολοκλήρωσή της και ο Δήμος Ηλιούπολης να πάρει θέση σ’ αυτό το μέγιστης σημασίας πρόβλημα, που μας ταλανίζει δεκαετίες με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Καλούνται όσοι φορείς της Ηλιούπολης συμφωνούν με τα παραπάνω και επιθυμούν να προσυπογράψουν το κείμενο αυτό να μας ενημερώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα ή ΦΑΞ.

([email protected] – Fax: 2118005508)

Οι υπογράφοντες

Φορείς – Συλλογικότητες

«Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

«Κι.Π.Η.» – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης

«Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού»

Πολιτιστικό στέκι «άνω ποταμών» πολιτιστικός σύλλογος

«Α.Ο.Α.Η.» -Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης Ηλιούπολης

«ΕΟ Σ Ηλιούπολης» – Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

«ΑΓΕΧΟΡΟΣ» Πολιτιστικός Σύλλογος Ηλιούπολης

«Α.Σ.Η.» HAND BALL- Αθλητικός Σύλλογος Ηλιούπολης Χάντμπολ

«Α.Σ.Η.» Βόλευ – Αθλητικός Σύλλογος Βόλευ

«Συνεργείο» – Ελεύθερος κοινωνικός χώρος

Σύλλογος Ρουμελιωτών Ηλιούπολης

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης

Εξωραϊστικός σύλλογος Γ΄τομέα Ηλιούπολης

Πολίτες

Σαιτάς Γρηγόρης

Μουλινός Νίκος

Κατσούρη Καίτη

Φιλίππου Γεωργία

Ευαγγέλου Δημήτριος

Ρούσσου Αγγελική

Ξοφάκης Μπάμπης

Υποστηρίζουν

«Νέα Δημοτική Κίνηση» – Δημοτική παράταξη Ηλιούπολης

«Χρώμα στην Πόλη» – >>

«Ηλίου-πόλις, ανθρώπινη πόλη»- >>

 

Οκτώβριος 2012

Σκουπίδια: ένας αναξιοποίητος πλούτος

Πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο και δράσεις

για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλιούπολη

και στην Αττική

 

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική, προωθείται ένα μοντέλο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που αγνοεί κάθε πρόβλεψη φιλοπεριβαλλοντικής και κοινωνικής διαχείρισης. Επιδιώκεται τα σκουπίδια να παραμένουν ανακατεμένα (σύμμεικτα), χωρίς να διαλέγονται στην πηγή, για να οδηγούνται σε 4 νέες, τεράστιες κεντρικές εγκαταστάσεις (2 στη Φυλή και από μία σε Γραμματικό και Κερατέα), με σκοπό την ενεργειακή «αξιοποίηση», μέσω της καύσης.

Επειδή πιστεύουμε ότι:

  • Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για διαλογή στην πηγή, ώστε να μπορέσουμε σε

λίγα χρόνια να πετύχουμε στο μέγιστο βαθμό την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, είναι ο ιδανικότερος τρόπος διαχείρισής τους

  • Με τη διαλογή στην πηγή εξασφαλίζουμε το μέγιστο οικονομικό όφελος από τα απορρίμματά

μας, μειώνοντας ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό κόστος

  • Το προτεινόμενο από την πολιτεία μοντέλο διαχείρισης βλάπτει όλους εμάς, όχι μόνο

περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά διότι πολλαπλασιάζει το κόστος διαχείρισης, το οποίο συνεπάγεται νέα υπέρογκα δημοτικά τέλη για να μπορούν να λειτουργούν οι νέες κεντρικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον θα έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας στους δήμους και απώλεια κάθε κοινωνικού ελέγχου σε αυτό το κρίσιμο για την καθημερινή ζωή μας ζήτημα.

  • Η λύση που θα δοθεί τώρα θα μας δεσμεύσει για τα επόμενα 20-30 χρόνια, γι αυτό πιστεύουμε

ότι οφείλουμε οι πολίτες να ενημερωθούμε, να διαμορφώσουμε άποψη, να επεξεργαστούμε εναλλακτικές λύσεις και να δράσουμε.

Γι αυτό καλούμε τους φορείς και τις συλλογικότητες της Ηλιούπολης σε έναν ανοιχτό, δημόσιο διάλογο για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας.

Θέλοντας να συμβάλλουμε στο να γίνει ουσιαστικός αυτός ο διάλογος, σας διαβιβάζουμε την πρόταση ανάπτυξης του συστήματος αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων για το δήμο Ηλιούπολης, μία πρώτη προσέγγιση σχεδιασμού και κόστους με βάση τα στοιχεία του δήμου, που συντάχθηκε από την «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων», μια εθελοντική κινηματική πρωτοβουλία πολιτών με πανελλαδική δικτύωση 2012_05_25_ Ηλιούπολη-PROTASH.

Τόπος και χρόνος συνάντησης: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, στα μέσα του Οκτώβρη 2012.

Στόχος μας είναι, σ΄ αυτή τη συνάντηση, μέσα και από τις δικές σας προτάσεις, να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο απόψεων και πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα, με αποδέκτη το δήμο Ηλιούπολης και τις αρμόδιες αρχές και φορείς.

Θα ενημερωθείτε για την ακριβή ημερομηνία συνάντησης.

Επικοινωνία: Θανάσης Αρμάος 6934419530, Ευαγγελία Δημητρίου 6944683652

Ιανουάριος 2012

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δημοσιεύτηκε το Νομοσχέδιο εναρμόνισης των Οδηγιών 99 & 98 του 2008, στο Ελληνικό δίκαιο με τίτλο: “Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ- Πλαίσιο παραγωγής και Διαχείρισης αποβλήτων- Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ -Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής” .

Τα σημεία στα οποία διαφωνούμε είναι αρκετά, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ τα οποία στείλαμε στην Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής (ΠΡΟΣΥΝΑΤ), προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της Πρωτοβουλίας. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στη Βουλή, εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια 2012_01_23_υπόμνημα στη Βουλή για το σχέδιο νόμου.

Στόχος μας είναι η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων να γίνεται από τους ίδιους τους δήμους ή από όμορους δήμους, με διαλογή στην πηγή (από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις) ξεχωριστά, του κάθε υλικού που μπορεί εύκολα να επαναχρησιμοποιηθεί είτε σαν πρώτη ύλη , είτε σαν προιόν ή υποπροιόν. Τα υλικά αυτά είναι χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό και οργανικά απόβλητα για την παραγωγή κομπόστ. Η θέση μας αυτή άλλωστε είναι πολύ πιό κοντά στην Ευρωπαική Οδηγία 2008/98/ΕΚ, στο πνεύμα και τους στόχους της. Πρόθεσή μας η λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος να είναι ριζική, οικονομικότερη και “πραγματικά” να προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Για άλλη μια φορά το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωσή της και οι προωθούμενες λύσεις θα προκαλέσουν μεγαλύτερου μεγέθους προβλήματα περιβαλλοντικά και οικονομικά…..

 

13 Νοεμβρίου 2011

Η εκδήλωση που οργανώσαμε για τη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, με τίτλο “Τα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια”, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης, λεωφόρος Σοφ. Βενιζέλου 114 & Πρωτόπαππα και ώρα 18:00.

Tα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια!

Είναι: Προιόντα

Υποπροιόντα

Πρώτες ύλες

Είναι ΧΡΗΣΙΜΑ!

ΟΜΙΛΙΑ Προβολή POWER POINT

Περισσότερα στη θεματική κατηγορία “Εκδηλώσεις” – “Τα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια”.

 

http://kipi.gr/?p=3223

 

 

 

 

24 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοιχτή συνέλευση πολιτών στο υπαίθριο θεατράκι του άλσους Καλαβρύτων, στην Ηλιούπολη, ώρα 17:00. Τίτλος “Τα σκουπίδια μας κι εμείς”. ΑΦΙΣΑΚΙ

Μοιράστηκε ένα φυλλάδιο με βασικές πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των οικιακών στερεών αποβλήτων, τα προβλήματα που πηγάζουν απο τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική και συνήθειές μας, τις υποχρεώσεις μας ως χώρα και τις δυνατότητες για μια προσοδοφόρα και φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των σκουπιδιών μας. Φυλλάδιο 1

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Στις 11:00, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ηρώων Άνω Λιοσίων, για το κλείσιμο της χωματερής. Τα βουνά των σκουπιδιών, η αποφορά τους, η μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα (που δε φαίνονται) και η μόλυνση της ατμόσφαιρας που δε σε “αφήνει” να την ξεχάσεις σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων, έχουν φέρει τους κατοίκους της περιοχής σε απόγνωση.

Η σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων, με τρόπους φιλικούς προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον του είναι υπόθεση όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Δε μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχουν προνομιούχες και μη περιοχές, δε μπορεί να εξακολουθούμε να καταδικάζουμε συνανθρώπους μας, συμπολίτες μας να ζουν κυριολεκτικά μέσα στις “βρωμιές” μας.

Η οριστική λύση του προβλήματος, χωρίς να προκαλεί άλλα μεγαλύτερα και χειρότερα για τις επόμενες γενιές προβλήματα, είναι επιβεβλημένη και ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ.

Συμπαραστεκόμαστε, είμαστε δίπλα τους, συμμετέχουμε στο διάλογο που έχει ανοίξει ανάμεσα σε διάφορους φορείς και πολίτες, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη ενημέρωση για όλες τις προτεινόμενες λύσεις, για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένης θέσης.

Θέση που θα στηρίζεται στους εξής άξονες:

1. Δεν υπάρχουν προνομιούχοι πολίτες και περιοχές.

2. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στο ΜΕΓΙΣΤΟ βαθμό.

3. Λύση του προβλήματος:

α) χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά ή τα ζώα,

β) χωρίς να προκαλείται όχληση από θόρυβο ή οσμές, και

γ) χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος

σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008 .

 

Τρίτη 19 Απριλίου 11

Στις 7:00 μμ. στο “Βοτανικό Κήπο” Πετρούπολης, καλούνται σε συνάντηση όλες οι συλλογικότητες της Αττικής που εμπλέκονται ή ενδιαφέρονται για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη διερεύνηση της δυνατότητας κοινών δράσεων.

Ευαγγελία Δημητρίου

Comments are closed.