Δημόσιος Διάλογος για τα Απορρίμματα

Δημόσιος Διάλογος για τα Απορρίμματα

1η Ιουνίου 2021

Αποτελειώνουν τη Δυτική Αττική με το νέο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων)

(Άρθρο “Δυτικό μέτωπο”Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας)

Διαβάστε την Αναλυτική κριτική στο νέο ΠΕΣΔΑ, του Δυτικού Μετώπου

Περισσότερα ΕΔΩ

Νοέμβριος 2017

Τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ηλιούπολης: ποια είναι η απόφαση του Δήμου μετά τη Δημόσια Διαβούλευση, που έγινε το 2015 και στην οποία συμμετείχαμε? Όσα δε μάθαμε ποτέ γιατί κανείς δεν απάντησε, εδώ και ένα χρόνο…

Στις 21 Νοεμβρίου 2016 τέσσερις σύλλογοι της πόλης (Κι.Π.Η., Ε.Ο.Σ. Ηλιούπολης, πολιτιστικό στέκι “άνω ποταμών”, Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης) στείλαμε κοινή επιστολή στο Δήμαρχο κ. Βαλασόπουλο, στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Καλούδη και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης κ. Πανταζόπουλο, με βασικό ερώτημα την απόφαση του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ενημέρωσή μας για την ύπαρξη τοπικού σχεδίου διαχείρισης, μετά το πέρας της Δημόσιας Διαβούλευσης. 

Στις 3 Μαρτίου 2017 στείλαμε εκ νέου την ίδια επιστολή στο νέο Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Ηλιούπολης  κ. Καλαρρύτη,  δεδομένου οτι ακόμη εκκρεμούσε η απάντηση από πλευράς της Δημοτικής αρχής! 

Νοέμβριος 2017: εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε αν ο Δήμος Ηλιούπολης έχει δικό του τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, ποιά ήταν η απόφασή του μετά τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαμε και μετά την απόφαση και προτροπή της Περιφέρειας Αττικής προς όλους τους Δήμους, να υιοθετήσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Η προσπάθειά μας για την εφαρμογή της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απορρίμματα, με διαλογή στην πηγή σε ξεχωριστούς κάδους, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό και διαδημοτικό επίπεδο, ξεκίνησε από το 2011, με μία εκδήλωση που είχε κεντρική ιδέα: 

Tα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια!

Είναι: Προιόντα

Υποπροιόντα

Πρώτες ύλες

Είναι ΧΡΗΣΙΜΑ!

Συνεχίστηκε με τη συνεργασία μας με την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και την παρουσίαση μιας πρότασης για ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης το Φεβρουάριο του 2013. Για τη διεξαγωγή αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να πιεστεί η δημοτική αρχή να φέρει το θέμα στο Δ.Σ., είχαμε μαζέψει υπογραφές από 13 συλλόγους και τρεις δημοτικές παρατάξεις της πόλης (βλέπε πιο κάτω στην ίδια ενότητα).

Η άρνηση οποιασδήποτε υπηρεσίας να απαντήσει σε ερωτήματα που από το νόμο και τη συνθήκη του Άαρχους επιβάλλεται να απαντά, αλλά και χωρίς αυτά δεν έχει καμία εμφανή και λογική δικαιολογία για να το κάνει, υποσκάπτει το δημόσιο διάλογο και κάθε προσπάθεια για διαβούλευση! 

Δείχνει έλλειψη κάθε επιθυμίας για διάλογο, συνεννόηση και λύση χωρίς την προσφυγή σε ένδικα μέσα…

 

6 Δεκεμβρίου 2016: Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Δημοκρατία που είσαι?

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής σήμερα! Το θέμα συζήτησης ήταν το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Η Ανοικτή Λαική Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Αναργύρων- Καματερού, η Επιτροπή αγώνα Φυλής, Μαραθώνα, το ‘Δυτικό Μέτωπο” κλπ κατέλαβαν το χώρο του προεδρείου. Η συνεδρίαση διακόπηκε.

15317959_1467225096628441_2432486755087772420_n

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, που υποφέρουν χρόνια από τη λειτουργία της καρκινοχωματερης, διακατέχονται από έντονο θυμό και νιώθουν προδομένοι από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής περιφερειακής διοίκησης για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και εφαρμογή των επιταγών της ευρωπαϊκής Οδηγίας για ανακύκλωση, κομποστοποιηση, επαναχρησιμοποίηση κλπ.

Αντίθετα προσπαθεί να περάσει με διαδικασία fast track τον ΠΕΣΔΑ, τον οποίο σημειωτέoν δε μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει σε ενα ενιαίο αρχείο και να το δώσει στους περιφερειακούς συμβούλους για ενημέρωση και μελέτη, ως όφειλε.

Επι της ουσίας η συζήτηση επρόκειτο να γίνει για ένα νέο ΠΕΣΔΑ που δεν υπάρχει, γεγονός που επεσήμανε στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Σγουρός.

15319166_1467225089961775_3114657955398271282_nΤελικά πίσω από τα πανό ο πρόεδρος του Π.Σ ανακοινώνει οτι αρχίζει η ψηφοφορία και χωρίς καμία καταμέτρηση, μέσα από φωνές και γιουχαΐσματα, “ψηφίστηκε” ο ΠΕΣΔΑ. Αυτός που θα μας δεσμεύει για δεκαετίες…Χωρίς να νοιαστεί κανείς ποιός υπερψήφισε και ποιός καταψήφισε! Στην Αττική του 2016, σήμερα!

 

Κατ’ εμέ πρόκειται για μια άκυρη ψηφοφορία και η αντιπολίτευση οφείλει να αντιδράσει…15356690_1467225083295109_6376071934058897954_n

Δημοκρατία που είσαι? Δημοκρατία ακούς?

 

21 Νοεμβρίου 2016 – Επιστολή στο Δήμο Ηλιούπολης

Στις 21 Νοεμβρίου 2016 τέσσερις σύλλογοι της πόλης στείλαμε κοινή επιστολή στο Δήμαρχο, στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, με βασικό ερώτημα την απόφαση του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ενημέρωσή μας για την ύπαρξη τοπικού σχεδίου διαχείρισης, μετά το πέρας της Δημόσιας Διαβούλευσης. 

Συγκεκριμένα το κείμενο της επιστολής υπογράφουν οι σύλλογοι:

Κι.Π.Η.(Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης),

Ε.Ο.Σ. Ηλιούπολης (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος),

πολιτιστικό στέκι “άνω ποταμών”,

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

και έχει ως εξής:

 

Θέμα: Αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή- Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Ηλιούπολης 

 Τον Φεβρουάριο του 2013, μετά από κοινό αίτημα πολλών συλλόγων και συλλογικοτήτων της πόλης μας, μεταξύ των οποίων και οι συνυπογράφοντες την παρούσα επιστολή, παρουσιάσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης πρόταση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, σε επίπεδο Δήμου ή με συνεργασία όμορων Δήμων. Στη συνεδρίαση αυτή το ενδιαφέρον όλων των δημοτικών παρατάξεων ήταν μεγάλο, έγινε ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος, διαπιστώθηκε η θετική αποδοχή της από ορισμένες εξ αυτών, όπως και πολλά κοινά σημεία σύγκλισης σχεδόν από το σύνολο των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων.

Παρ’ όλες τις επιμέρους επιφυλάξεις και προβληματισμούς, τους οποίους σίγουρα θα προκαλούσε μία πρόταση για ένα θέμα μέγιστης σημασίας για την πόλη με πολλές ανατροπές στις μέχρι τότε ακολουθούμενες πρακτικές, αλλά και πολιτικές σε εθνικό επίπεδο, ήταν κοινή πεποίθηση, η οποία εκφράστηκε από τον Δήμαρχο κ. Βαλασόπουλο, ότι έπρεπε να ξανασυζητηθεί λεπτομερέστερα και εκτενέστερα, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να μπορέσει να πάρει οριστικές αποφάσεις. Το δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε.

Φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2015, όταν και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, στην οποία πήραμε μέρος, επιμένοντας στις προηγούμενες προτάσεις μας. Ακολούθησε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τον Ιανουάριο του 2016, στο οποίο έγινε η παρουσίαση του ΤΣΔ και αναλήφθηκε η δέσμευση να γίνει νέα συνεδρίαση, στην οποία θα τεθεί για έγκριση το ΤΣΔ, στην τελική του μορφή. Στο μεταξύ, πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμος Ηλιούπολης κατέθεσε στον ΕΔΣΝΑ τοπικό σχέδιο διαχείρισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η προαναγγελθείσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έγκρισή του.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει φθάσει σε σημείο εκρηκτικό για τη χώρα και την περιφέρεια Αττικής, η εξοικονόμηση οικονομικών και φυσικών πόρων είναι επιτακτική ανάγκη και κοινή παραδοχή και ότι βρίσκεται στην τελική φάση της έγκρισής του το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων ΠΕΣΔΑ της Αττικής, ζητάμε τη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και αντικείμενο:

 • Την έγκριση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων του δήμου

 • Την ενημέρωση για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, στην κατεύθυνση της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση υλικών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

 

10 Νοεμβρίου 2016-Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

20161110_163312

20161110_183516

Κατάμεστο από πολίτες, συλλογικότητες, συλλόγους, φορείς κλπ, το αμφιθέατρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, με συνθήματα στα πανό και εμφανέστατη τη δυσαρέσκεια που εκδηλωνόταν με σχόλια, χαρακτηρισμούς, αποδοκιμασίες, φωνές!

Το “Δυτικό μέτωπο”, με εκπροσώπους από τη Φυλή, το Γραμματικό, το Καματερό, περιοχές που σηκώνουν το βάρος των αποβλήτων μας, είχε ισχυρή παρουσία, με αρκετές παρεμβάσεις.

Με την αγανάχτηση, την πίκρα και την απογοήτευση διάχυτες στην ατμόσφαιρα, για ένα πρόβλημα που χρονίζει δεκαετίες τώρα και διογκώνεται καθημερινά γκρεμίζοντας όνειρα, ελπίδες και υποσχέσεις, σε ένα κόσμο που υποφέρει, δεινοπαθεί και πληρώνει με την ίδια του την υγεία τις λάθος αποφάσεις ή την έλλειψη κατάλληλων αποφάσεων… 

Άνθρωποι που επιλέχθηκαν να σηκώσουν όλο το βάρος και να υποστούν εξ ολοκλήρου τις συνέπειες της διαχείρισης των απορριμμάτων ενός ολόκληρου λεκανοπεδίου, και όχι μόνο, δίπλα στα σπίτια τους, μέσα σε γειτονιές ποτισμένες με τη χαρακτηριστική μυρωδιά της σήψης των σκουπιδιών, που ποτίζει γη και αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τους τη ζωή…..

20161110_170736

20161110_162111

 Η διαφορά στην κινηματική δράση για τα απορρίμματα τα τελευταία χρόνια είναι οτι έχει εξαπλωθεί και συμμετέχουμε σ’ αυτό συλλογικότητες και κινήσεις πολιτών και από την ευρύτερη περιοχή του νομού αττικής και απ’ όλη την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή και το μοίρασμα του βάρους και των όποιων συνεπειών, σε όλους.

Τα σκουπίδια παράγονται από όλους, είναι πρώτες ύλες και αγαθά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, οφείλουμε όλοι να αλλάξουμε συνήθειες και να συμμετέχουμε στη λύση. Στη λύση τη διαφορετική από αυτή που ξέραμε μέχρι τώρα και είχαμε βολευτεί!

Είναι λύση που στηρίζεται σε πρακτικές που μετέρχονται πολλά κράτη διεθνώς και έχουν καταφέρει να μειώσουν τα απόβλητά τους μέχρι και 95% !

Είναι το πνεύμα της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα και του νόμου 4042/2012 που την έχει ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο και που μέχρι σήμερα μόνο θεωρητικά εκφράζεται στην Ελλάδα, όμως στην πράξη παραμένει αόρατο! 

Οι τοποθετήσεις ήταν πολλές, οι παρεμβάσεις και καταγγελίες πολλές και ο εκνευρισμός της περιφερειακής αρχής εμφανής. Οι τωρινές αποφάσεις της, αντίθετες με τις προεκλογικές εξαγγελίες, γεγονός που τονίστηκε από συλλογικότητες και περιφερειακούς συμβούλους, προκάλεσαν ρήγμα στην παράταξη της κ. Δούρου.

 Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γαβρίλης και η αντιπεριφερειάρχης  κ. Θανοπούλου διαχώρισαν τη θέση τους καταψηφίζοντας, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πρωτονοτάριος, ο οποίος δήλωσε και την αποχώρησή του από την παράταξη της «Δύναμης ζωής». Επιστολή με άγνωστο για την ώρα περιεχόμενο κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας κ. Τζόκας, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μια φορά δημόσια για το δυσοίωνο μέλλον που επιφυλάσσει ο νέος σχεδιασμός στην περιοχή της χωρικής αρμοδιότητάς του.

Η Περιφερειάρχης κ. Δούρου, ακούγοντας όλους τους ομιλητές τοποθετήθηκε τελευταία, αναφερόμενη στις “ανυπόστατες” κατ’ αυτήν καταγγελίες που ακούστηκαν και αποφεύγοντας επιμελώς να μιλήσει επί της ουσίας του θέματος! Επιτέθηκε στην ΠΡΩΣΥΝΑΤ για την καταγγελία της σχετικά με την υπόθεση της κατασκευής νέας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (δυναμικότητας 100.000 τόνων/χρόνο), από την εταιρεία WATT ΑΕ, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής!

Ο Τάσος Κεφαλάς, στην ολιγόλεπτη αλλά μεστή περιεχομένου παρέμβασή του  για λογαριασμό της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, μεταξύ όλων των άλλων, αναφέρθηκε:

 • στο εργοστάσιο της ΕΜΑΚ στη Φυλή, το οποίο χαρακτήρισε το μεγαλύτερο τεχνικό-διαχειριστικό και οικονομικό σκάνδαλο των τελευταίων 15 χρόνων, διότι το ποσοστό ανάκτησης των απορριμμάτων που επιτυγχάνει είναι της τάξεως του 4-5%, ενώ το κόστος λειτουργίας του τεράστιο. Το 2015 ο ΕΔΣΝΑ πλήρωσε για το ΕΜΑΚ 8 εκ. ευρώ, προκειμένου να ανακτηθούν απορρίμματα 500-600.000 ευρώ!
 • Στον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή. Δηλαδή, μια εγκατάσταση επικίνδυνων αποβλήτων (όλης της Ελλάδας), που δεν έχει καμία σχέση με τα αστικά απόβλητα, σε μια εγκατάσταση αστικών αποβλήτων. 
 • Στην εξάντληση των δυνατοτήτων του ΧΥΤΑ Φυλής, στο τέλος του 2018! 
 • Στην «αφωνία» της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ στην υπόθεση της κατασκευής νέας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (δυναμικότητας 100.000 τόνων/χρόνο), από την εταιρεία WATT ΑΕ, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. 

Βεβαίως το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), όπως δυστυχώς αναμενόταν, χωρίς να έχει κανείς πεισθεί για το πως θα μπορέσουν να επιτευχθούν:

 1. οι στοχοι της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα,
 2. οι νέες κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) για πρόληψη στην παραγωγή αποβλήτων, προδιαλογή και ανάκτηση υλικών και
 3. οι ποσοτικοί στόχοι του νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων!

 

 

06 Νοεμβρίου 2016 – ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στις 10/11/16, στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, θα συζητηθεί η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του νέου ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής.

Επειδή θα παρθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων, για πολλά χρόνια, η συνεδρίαση αυτή είναι πολύ κρίσιμη.

Δυστυχώς, επί της ουσίας, η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) συνεχίζουν το ίδιο συγκεντρωτικό μοντέλο στη διαχείριση των απορριμμάτων με τη:

 • συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής -μιας εγκατάστασης που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια,
 • έλλειψη στρατηγικής και αδυναμία για την επίτευξη ουσιαστικών στόχων προδιαλογής και ανάκτησης υλικών, από τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ (ΠΡΩτοβουλία ΣΥΝεννόσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ΑΤτική), στην οποία συμμετέχει η Κι.Π.Η., καλεί σε παρουσία όσους πιστεύουν οτι επιβάλλεται η εφαρμογή της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με το πνεύμα και τους στόχους της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, για τα απόβλητα, η οποία  ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το νόμο 4042/2012 .

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, με την πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης, σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων, υποστηρίζει τη:

 • λήψη μέτρων για τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων,
 • έμφαση στην προδιαλογή των ανακυκλώσιμων σε ξεχωριστούς κάδους,
 • κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων,
 • δημιουργία δημοτικών ή διαδημοτικών «πράσινων σημείων» και κέντρων ανακύκλωσης
 • δημιουργία διαδημοτικών μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων,

με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της ποσότητας που απομένει και πρέπει να σταλεί σε υποδομές περιφερειακές για επεξεργασία ή ταφή.

Θέσεις της ΠΡΩΣΥΝΑΤ για τη ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Αττικής

Δώδεκα βασικοί λόγοι για να απορριφθεί η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Αττικής

 Σας καλούμε σε μαζική παρουσία στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, επειδή:

 • Tα Αστικά Στερεά Απόβλητα (τα μη τοξικά) είναι προϊόντα, πρώτες ύλες, είναι χρήσιμα.
 • Η ιεράρχηση των αποβλήτων, σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ και η διαλογή στην πηγή, μας εξασφαλίζουν την πλήρη αξιοποίησή τους, από την οποία μπορούμε και επιβάλλεται να έχουμε διπλό όφελος: Οικονομικό και Περιβαλλοντικό
 • Η αποκεντρωμένη διαχείριση σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων εξασφαλίζει την εφαρμογή των ανωτέρω και το μέγιστο όφελος για την τοπική ή τις τοπικές κοινωνίες, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά και περιβαλλοντικά κόστη

Πέμπτη 10/11/2016, στις 15.30, Υπουργείο Υποδομών, Αναστάσεως 2 Παπάγου, στάση ΜΕΤΡΟ Εθνική Άμυνα

 

12 Νοεμβρίου 2015

Διαβούλευση στο Δήμο Ηλιούπολης

Στα πλαίσια της Δημόσιας διαβούλευσης για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης (ΤΣΔ) των απορριμμάτων του Δήμου Ηλιούπολης, υιοθετώντας τις παρατηρήσεις και προτάσεις της “Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ΑΤτική” (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), στην οποία συμμετέχουμε, στείλαμε μερικές πρόσθετες επισημάνσεις, θεωρώντας το συγκεκριμένο θέμα Μέγιστο….

Σε μιά προσπαθεια που ξεκίνησε από το 2011, με την εκδήλωση με θέμα “Τα σκουπίδια μας δεν είναι σκουπίδια” και συνεχίστηκε το 2012 με τη συνεργασία μας με την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και το Δημόσιο διάλογο για τα σκουπίδια που ανοίξαμε στην Ηλιούπολη (βλέπε πιο κάτω), εκφράζουμε εν πρώτοις την ευχαρίστησή μας, που επιτέλους ανοίγει σοβαρά αυτό το θέμα.

Είμαστε ευχαριστημένοι διότι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) σε μεγάλο βαθμό και το τοπικό (ΤΣΔ) σε μικρότερο, αλλάζουν διαχειριστικό μοντέλο και από ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης περνάμε σ’ ένα αποκεντρωμένης διαχείρισης,  με έμφαση την προδιαλογή των υλικών.   Στόχος αυτής της σημαντικής διαφοροποίησης είναι η μεγιστοποίηση της ποσότητας των απορριμμάτων που επαναχρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται σε τοπικό επίπεδο, μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποσότητα των σύμμεικτων που οδηγούνται για επεξεργασία η ταφή σε περιφερειακό, με τεράστια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Ιεράρχηση στη διαχείριση των αποβλήτων με προτεραιότητες την πρόληψη στην παραγωγή των σκουπιδιών και τη διαλογή στην πηγή σε ξεχωριστούς κάδους, με πλήρη εφαρμογή της επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης είναι το ζητούμενο και η μόνη λύση στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τα οποία με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι απορρίμματα…..

Καθημερινά, από τη διεθνή πρακτική αποδεικνύεται οτι:

Tα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια

 Είναι: Προϊόντα, Υποπροϊόντα, Πρώτες ύλες

Είναι ΧΡΗΣΙΜΑ!

 

11 Σεπτεμβριου 2014

Καταγραφή εν δυνάμει ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά-επικίνδυνα απόβλητα στην Περιφέρεια Αττικής και στους νοµούς: Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κοζάνης, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας, Καβάλας και Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της παραπάνω σύµβασης για την καταγραφή εν δυνάµει ρυπασµένων χώρων, η οποία ανατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ στην κοινοπραξία «ENVIROPLAN Α.Ε. – ΕΠΕΜ Α.Ε.- ENVECO Α.Ε.», το παρόν διάστηµα βρίσκεται σε εξέλιξη ο εντοπισµός και η καταγραφή τους. 

Στην έννοια των “εν δυνάμει ρυπασμένων χώρων” υπάγονται οι χώροι, οι οποίοι σχετίζονται με δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλούν ρύπανση στο έδαφος, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά και κατά κύριο λόγο περιλαμβάνουν:

α) Χώρους επιχειρήσεων/παραγωγικών μονάδων/βιομηχανικών εγκαταστάσεων (σε λειτουργία ή εκτός λειτουργίας).

β) Χώρους – εγκαταστάσεις αποθήκευσης/επεξεργασίας αποβλήτων.

γ) Ανεξέλεγκτους χώρους (μη αδειοδοτημένους χώρους διάθεσης, όπου κατά βάση είναι άγνωστος ο υπαίτιος της ρύπανσης ή δεν έχει διαπιστωθεί η ταυτότητα του κατόχου του χώρου).

Οι εν δυνάµει ρυπασµένοι χώροι αναµένεται να αφορούν ενδεικτικά περιοχές εντός ή πλησίον σε:

• Βιοµηχανικά πάρκα – ζώνες και άλλες περιοχές µε έντονη βιοµηχανική δραστηριότητα

• Μονάδες παραγωγής / δίκτυα µετάδοσης και διανοµής ενέργειας

• Εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων

• Εγκαταστάσεις αποθήκευσης αποβλήτων

• Νοσοκοµεία

• Λιµάνια

• Στρατόπεδα

• Ναυπηγεία

• Περιοχές προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων

• Εξόρυξη µεταλλευµάτων

• Χώροι που παρατηρούνται σηµειακές αποθέσεις επικίνδυνων αποβλήτων

• Χώροι που παρατηρούνται σηµειακές αποθέσεις υλικών κατεδάφισης

• κ.ά. 

Synergasi&Paroxi_Stoixeion_Rypasmenon_Xoron

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΑΚΟΔ

Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν, για κάθε εν δυνάμει ρυπασμένο χώρο το παρακάτω ερωτηματολόγιο:   Erotimatologio_Typoy_A

Για τη συπμλήρωση και αποστολή των ερωτηματολογίων μπορείτε να συμβουλευτείτε το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ: Synergasi&Paroxi_Stoixeion_Rypasmenon_Xoron

Για τυχόν διευκρινίσεις και περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλούµε όπως επικοινωνήσετε στα κάτωθι στοιχεία:

ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΜΕΝΤΖΗΣ

Τηλέφωνο : 2108627598

28/2/2013: Δημόσιος Διάλογος για τα Απορρίμματα

Πρόσκληση-Φορέων-300x223

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου 2013 άρχισε με την εισήγηση του Τάσου Κεφαλά, που παρουσίασε την εφαρμογή της πρότασης    για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, στην Ηλιούπολη.

Στη συνέχεια έγιναν μερικές διευκρινίσεις από την Ευαγγελία Δημητρίου, σχετικά με την Οδηγία 98/2008, το νόμο 4042/2012 και τα πορίσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2012. Ακολούθησαν ερωτήσεις.

Έπειτα τοποθετήθηκαν οι επί κεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι. Οι περισσότερες τοποθετήσεις ήταν κατ΄αρχήν θετικές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για χωριστή διαλογή των βιοαποικοδομήσιμων απορριμμάτων στην πηγή της παραγωγής τους.

Από κάποιες παρατάξεις εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης και τον αποκλεισμό των ΣΔΙΤ ή και τη δημοπράτηση της κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων. Άλλες δέχθηκαν την πρόταση στα περισσότερα σημεία, εκφράζοντας προβληματισμούς ως προς τη χωροθέτηση ή τη χρηματοδότηση του έργου.

Έγινε ένας πολύ επικοδομητικός διάλογος, γεγονός το οποίο αναγνώρισαν και τόνισαν πολλοί ομιλητές, δίνοντας συγχρητήρια στους δύο εισηγητές.

Τέλος ο Δήμαρχος κ. Βαλασόπουλος, εξέφρασε κατ’ αρχήν την ευχαρίστησή του για το διάλογο που έγινε και τις ειλικρινείς τοποθετήσεις όλων, από τις οποίες φάνηκαν οι διαφορές τους, όμως και τα σημεία σύγκλισης. Συμφώνησε σε πολλά σημεία με την προτεινόμενη πρόταση, εξέφρασε την αντίθεσή του με τον αποκλεισμό των ΣΔΙΤ και τους προβληματισμούς του ως προς τη χωροθέτηση του έργου.

Πρότεινε να οριστεί ένα νέο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει εκτενέστερη συζήτηση πάνω στα σημαντικά σημεία της πρότασης (χωροθέτηση, συνεργασίες με όμορους δήμους, χρηματοδότηση κλπ.) και να μπορέσουν οι δημοτικές παρατάξεις να αποφασίσουν για το μείζον αυτό θέμα.

28 Φεβρουαρίου 2013

Την Πέμπτη 28-02-2013 και ώρα 18:30, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης, θα συζητηθεί η πρόταση για την Αποκεντρωμένη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων με διαλογή στην πηγή, που έχουμε κάνει μαζί με την “Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων”.

Διευκρινήσεις:

α. Η πρότασή μας αφορά την εφαρμογή της αποκεντρωμένης διαχείρισης στο Δήμο Ηλιούπολης, βασίζεται στα στοιχεία που μας έχουν δοθεί από τον Αντιδήμαρχο κ. Σεφτελή και δεν είναι μία γενικόλογη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, όπως εκ παραδρομής γράφεται στην πρόσκληση του Δήμου.

Βεβαίως μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε Δήμο, όχι μόνο στην Ηλιούπολη, που επιδιώκουμε να γίνει.

β. Επιπλέον έχουμε ζητήσει να προηγηθεί ψήφισμα, σχετικά με την έγκαιρη ενημέρωση της πόλης, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, για έργα που επηρεάζουν το Περιβάλλον, την Οικονομία και τη Ζωή της, ένα μήνα πριν τη συζήτησή τους στο Δ.Σ.. Ψήφισμα που αφορά τη δημοκρατικότερη λειτουργία της πόλης.

 

22-01-13

Από τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Ηλιούπολης κ. Σεφτελή, πήραμε τις απαντήσεις που περιμέναμε στο δημοτικό συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου 2012, σχετικά με περαιτέρω πληροφορίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης.22-01-13 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Οι πληροφορίες αυτές ζητήθηκαν προκειμένου να προσαρμοστεί, ακόμη περισσότερο, η πρότασή μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στα οικονομικά μεγέθη και δυνατότητες της πόλης.

13-12-12

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης της 13ης Δεκεμβρίου, το οποίο έγινε μόνο για να απαντηθούν ερωτήσεις στους εκπροσώπους των Δημοτικών Παρατάξεων, περιμέναμε από τον Αντιδήμαρχο κ. Σεφτελή απαντήσεις στις ερωτήσεις2012_12_10_ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιοπου του δόθηκαν από τον κ. Πατσαβό, επι κεφαλής της παράταξης “Χρώμα στην Πόλη”, για λογαριασμό της Κι.Π.Η. και της Πρωτοβουλίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Από αυτές απαντήθηκαν μόνο 2-3, τον διαβεβαίωσε οτι έχει και όλες τις άλλες, απλά δεν τις έφερε……Στο τέλος του δημοτικού συμβουλίου και μετά από πίεση, υποσχέθηκε να τις στείλει ηλεκτρονικά! Περιμένουμε….

Ωστόσο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλος, υποσχέθηκε να γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

27-11-2012

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης κάναμε παρέμβαση και καταθέσαμε την ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ για τα απορρίμματα, με υπογραφές 14 φορέων, πολιτών και τριών Δημοτικών παρατάξεων (βλέπε παρακάτω), με κύριο αίτημα να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή.

Ο Δήμαρχος κ. Βαλασόπουλος μου ζήτησε να σταλεί η πρότασή μας στο γραφείο του και με ενημέρωσε οτι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει μόνο για ερωτήσεις, χωρίς άλλο θέμα, οπότε θα υπάρξει χρόνος συζήτησης.

20-11-2012

Λόγω της κατάληψης του Δημαρχείου Ηλιούπολης από τους υπαλλήλους του Δήμου, δώσαμε την επιστολή με το αίτημα για σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κοινή απόφαση των φορέων και συλλογικοτήτων που την υπογράφουν, στο γραφείο του Δημάρχου. 28-11-12 ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ

Δημόσιος Διάλογος για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων 21.10.2012

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Στη δημόσια συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου, παρουσιάστηκε πρόταση για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, βασισμένη στα στοιχεία του Δήμου Ηλιούπολης.

Η πρόταση αυτή, που αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια εφαρμογής της αποκεντρωμένης διαχείρισης σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων, έχει κύριο άξονα τη διαλογή στην πηγή και στόχο την πλήρη αξιοποίηση του αναξιοποίητου πλούτου των απορριμμάτων μας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε και έγινε αποδεκτή από όλους η ανάγκη για μία διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, που στηρίζεται στην παραδοχή ότι τα σκουπίδια μας είναι χρήσιμα, δεν τα πετάμε, τα αξιοποιούμε, τα εκμεταλλευόμαστε, ωφελούμαστε από αυτά!

Με βάση τα προηγούμενα, πάρθηκε απόφαση των φορέων που υπογράφουν παρακάτω, ως προς τα εξής:

 • Tα Αστικά Στερεά Απόβλητα (τα μη τοξικά) είναι προϊόντα, πρώτες ύλες, είναι χρήσιμα.
 • Η ιεράρχηση των αποβλήτων, σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ και η διαλογή στην πηγή, μας εξασφαλίζουν την πλήρη αξιοποίησή τους, από την οποία μπορούμε και επιβάλλεται να έχουμε διπλό όφελος: Οικονομικό και Περιβαλλοντικό
 • Η αποκεντρωμένη διαχείριση σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων εξασφαλίζει την εφαρμογή των ανωτέρω και το μέγιστο όφελος για την τοπική ή τις τοπικές κοινωνίες, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά και περιβαλλοντικά κόστη
 • Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι επιβεβλημένη, για μεγαλύτερη προστασία του δημόσιου συμφέροντος
 • Η πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε πριν είτε μετά την ολοκλήρωσή της και ο Δήμος Ηλιούπολης να πάρει θέση σ’ αυτό το μέγιστης σημασίας πρόβλημα, που μας ταλανίζει δεκαετίες με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Οι υπογράφοντες

Φορείς – Συλλογικότητες

«Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

«Κι.Π.Η.» – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης

«Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού»

Πολιτιστικό στέκι «άνω ποταμών» πολιτιστικός σύλλογος

«Α.Ο.Α.Η.» -Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης Ηλιούπολης

«ΕΟ Σ Ηλιούπολης» – Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης

«ΑΓΕΧΟΡΟΣ» Πολιτιστικός Σύλλογος Ηλιούπολης

«Α.Σ.Η.» HAND BALL- Αθλητικός Σύλλογος Ηλιούπολης Χάντμπολ

«Α.Σ.Η.» Βόλευ – Αθλητικός Σύλλογος Βόλευ

«Συνεργείο» – Ελεύθερος κοινωνικός χώρος

Σύλλογος Ρουμελιωτών Ηλιούπολης

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης

Εξωραϊστικός σύλλογος Γ΄τομέα Ηλιούπολης

Πολίτες

Σαιτάς Γρηγόρης

Μουλινός Νίκος

Κατσούρη Καίτη

Φιλίππου Γεωργία

Ευαγγέλου Δημήτριος

Ρούσσου Αγγελική

Ξοφάκης Μπάμπης

Υποστηρίζουν

«Νέα Δημοτική Κίνηση» – Δημοτική παράταξη Ηλιούπολης

«Χρώμα στην Πόλη» – >>

«Ηλίου-πόλις, ανθρώπινη πόλη»- >>

Καλούνται όσοι φορείς της Ηλιούπολης συμφωνούν με τα παραπάνω

και επιθυμούν να προσυπογράψουν το κείμενο αυτό

να μας ενημερώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα ή ΦΑΞ.

([email protected] – Fax: 2118005508)

Στην εισήγησή μας στην έναρξη του διαλόγου τονίσαμε την ανάγκη να δούμε τα απορρίμματά μας κάτω από ένα άλλο πρίσμα:

Να τα δούμε σαν πρώτες ύλες, προϊόντα, υποπροϊόντα και να τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό! Να πάψουμε να τα βλέπουμε σαν άχρηστα υλικά και πώς θα τα ξεφορτωθούμε, αλλά χρήσιμα από τα οποία μπορούμε να ωφεληθούμε!

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 

Πρόσκληση των Φορέων της Ηλιούπολης

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου του 2012 και ώρα 18:00, καλούμε τους φορείς και τις συλλογικότητες της Ηλιούπολης σε δημόσια συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η συζήτηση αυτή θα γίνει μετά από παρουσίαση συγκεκριμένης πρότασης, που στηρίχθηκε στα στοιχεία του Δήμου Ηλιούπολης και συντάχθηκε από την “Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων”.

2012_05_25_ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ

Ο σκοπός της οργάνωσης αυτού του διαλόγου είναι η ενημέρωση και συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων της πόλης, στη διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία θα καταθέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης.

Επιδίωξή μας είναι, η πρόταση αυτή να στηρίζεται στις αρχές, στην ιεράρχηση και στους στόχους της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ 98-2008 ΑΠΟΒΛΗΤΑ , με κύριο γνώμονα την εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων, προς όφελος του κοινωνικού μας συνόλου, των επόμενων γενεών και του περιβάλλοντός μας.

Η συζήτηση αυτή θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης.

 

Comments are closed.