Τα Σκουπίδια μας Δεν είναι Σκουπίδια – Εκδήλωση 13/11/2011

Τα Σκουπίδια μας Δεν είναι Σκουπίδια – Εκδήλωση 13/11/2011

13 Νοεμβρίου 2011

Θέμα της εκδήλωσης αυτής, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης, ήταν η Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α Ο

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΙΣΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Εισηγητές:

Βαγγέλης Τερζής: << Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων>>.

Τεχνολόγος περιβάλλοντος, με διδακτορικές σπουδές στην επεξεργασία βιομηχανικών υγρών αποβλήτων στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφοτντ, σύμβουλος Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Κάτια Λαζαρίδη: <<Πρόληψη και εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων: σημαντικές ψηφίδες για βιώσιμες λύσεις>>.

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο & Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΕΔΣΑΠ (Εθνικός Οργανισμός Eναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων). Φυσικός με μεταπτυχιακή ειδίκευση στον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος και διδακτορική διατριβή στη Μηχανική περιβάλλοντος, από το Πανεπιστήμιο του Leeds (Μ. Βρετανία).

Ασχολείται με θέματα διαχείρισης και τεχνολογίας περιβάλλοντος με έμφαση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την επεξεργασία των αποβλήτων της ελιάς, τη βιομηχανική οικολογία, την περιβαλλοντική ασφάλεια και τα περιβαλλοντικά συστήματα υποστήριξης λήψης αποφάσεων (EDSS).

Φίλιππος Κυρκίτσος: << Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση: η οικονομικότερη, φιλικότερη στο περιβάλλον και κοινωνικά αποδεκτή επιλογή διαχείρισης απορριμμάτων>>.

Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Δρ. Περιβαλλοντολόγος (Φυσικός, MSc Μετεωρολογίας, Μεταπτυχιακό στο Περιβάλλον, PhD στην Περιβαλλοντική Μηχανική, Post-Doc στην Περιβαλλοντική Μηχανική).Επίσης είναι εισηγητής σε περιβαλλοντικά προγράμματα κατάρτισης, Περιβαλλοντολόγος μελετητής και Σύμβουλος Περιβάλλοντος από το 1983 μέχρι σήμερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2

 

Α’ Μέρος

Στην είσοδο διανεμήθηκε, μαζί με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, μικρό εγχειρίδιο με βασικές πληροφορίες για το πρόβλημα των αποβλήτων, την υφιστάμενη κατάσταση και την προτεινόμενη λύση. ΟΔΗΓΟΣ Α5 A (1).

Κ. Σεφτελής, Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηλιούπολης

Καλωσόρισμα από την Ευαγγελία Δημητρίου, Πρόεδρο της Κι.Π.Η. και στη συνέχεια ομιλία με θέμα: “Τα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια” ΟΜΙΛΙΑ  με προβολή POWER POINT.

 

 

 

 

 

Η Ιεράρχηση στη διαχείριση των αποβλήτων με προτεραιότητες την πρόληψη στην παραγωγή των σκουπιδιών και τη διαλογή στην πηγή, με πλήρη εφαρμογή της επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης είναι το ζητούμενο και η μόνη λύση στο τεράστο αυτό πρόβλημα διότι:

Η Αξιοποίηση των σκουπιδιών εξασφαλίζει φυσικούς και οικονομικούς πόρους και μειώνει δραστικά, έως και 90%, τα προς διαχείριση απορρίμματά μας και ταυτόχρονα επιτυγχάνει όλους τους στόχους και υποχρεώσεις της Ελλάδας, που απορρέουν από τις Οδηγίες 99/31/ΕΚ και 2008/98/ΕΚ.

Η κατασκευή μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας Αστικών Στερεών αποβλήτων δε λύνει το πρόβλημα, αντίθετα το επαυξάνει και επιπλέον είναι αντίθετη με το πνεύμα και τους στόχους της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ.

Όπως έχει αποδειχθεί και στην πράξη, σε πόλεις που εφάρμοσαν τα παραπάνω:

Tα σκουπίδια μας Δεν είναι σκουπίδια!

Είναι: Προιόντα

Υποπροιόντα

Πρώτες ύλες

Είναι ΧΡΗΣΙΜΑ!

 Ο πρώτος εισηγητής κ. Βαγγέλης Τερζής, τεχνολόγος περιβάλλοντος και σύμβουλος ΥΠΕΚΑ μίλησε, εστιαζόμενος περισσότερο στην υφιστάμενη κατάσταση, για μια “Βιώσιμη Διαχείριση των Απορριμμάτων”.

 

 

 

 

 

 

Η κυρία Κάτια Λαζαρίδη, δεύτερη εισηγήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προιόντων.

  Κεντρική ιδέα της εισήγησής της η: 

“Πρόληψη και Εναλλακτική Διαχείριση των Αποβλήτων: σημαντικές ψηφίδες για βιώσιμες λύσεις”.

 

 

 

Στη συνέχεια ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, μίλησε για τις “κοινωνικά αποδεκτές επιλογές διαχείρισης των απορριμμάτων” και την ανάγκη επανασχεδιασμού του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) επειδή τα τελευταία χρόνια άλλαξαν δραστικά τα δεδομένα αλλά και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από τις Ευρωπαικές Οδηγίες.

Τόνισε, όπως οι περισσότεροι των ομιλητών, την ανάγκη για Πρόληψη στην παραγωγή αποβλήτων και την τεράστια συμβολή της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης στη λύση του προβλήματος.

 

 

Η εισήγηση του κ. Κυρκίτσου σε Power Point Kυρκιτσος Εισηγηση- 13 Νοεμβρίου 2011

Β’ Μέρος

Άρχισε με παρέμβαση του Χάρη Μαρμάρου, εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Φυλής, που μίλησε για τα τεράστια προβλήματα υγείας των κατοίκων, που προκλήθηκαν από την εναπόθεση των απορριμμάτων της Αττικής στην περιοχή της Φυλής, για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Χ. Μαρμάρου, εκπρόσωπος Επιτροπής Αγώνα  κατοίκων Φυλής

“Μαύρη λίμνη” από τα στραγγίσματα των σκουπιδιών

Αναφέρθηκε στις “ανατριχιαστικές” παραδοχές της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, για την κατασκευή εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Βιολογικής Ξήρανσης Σύμμικτων Αστικών Απορριμμάτων στη Φυλή και στα Άνω Λιόσια.

Παραδοχές για την ανεπανόρθωτη και τελειωτική καταστροφή της περιοχής, τα αυξημένα ήδη ποσοστά καρκίνων των κατοίκων και της υγείας τους που εκτίθεται ανεπανόρθωτα και σε απίστευτο βαθμό σε ασθένειες όπως η λευχαιμία κλπ.

Τέλος τόνισε την ανάγκη να κλείσουν οι εγκαταστάσεις της Φυλής, για να μπορούν οι κάτοικοι να ελπίζουν οτι μπορεί η περιοχή να επανέλθει μετά από 50 ή 60 χρόνια!

 

  Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση του Βαγγέλη Στογιάννη, γεωπόνου, εκπρόσωπου της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις της Πρωτοβουλίας.

Οι θέσεις αυτές είναι:

Διαλογή στην πηγή σε ξεχωριστούς κάδους και διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμου ή όμορρων Δήμων και όχι σε επίπεδο Περιφέρειας.

 

 

Comments are closed.