Το Πράσινο της πόλης… η Ανάσα του Πολίτη

22 Φεβρουαρίου 2012

Την εκδήλωση αυτή, που έγινε στο θέατρο του Δήμου Ηλιούπολης, οργάνωσε ο “Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης” και η “Ενοριακή Ένωση Επιστημόνων” Κοίμησης της Θεοτόκου, με εισηγήτριες τις κ. Παπαφωτίου Μαρία, καθηγήτρια στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και η κ. Τασούλα Λαμπρινή Γεωπόνο.

Συντονιστής ο κ. Θ. Γεωργάκης πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης.

Στις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ακούστηκαν μεγάλες αλήθειες για “οικονομία φυσικών πόρων”, χρήση φυτών κατάλληλων για κάθε τόπο και χώρο, για κηπουρούς που αφήνουν τα φυτά να μεγαλώσουν χωρίς ….παρεμβάσεις, χρήση αναρριχόμενων φυτών για ηχοπετάσματα, πράσινες στέγες… Γενικότερα προτάθηκαν διάφοροι τρόποι ορθής διαχείρισης, ανάπτυξης και αύξησης του αστικού πράσινου.

Ειπώθηκαν αυτονόητα πράγματα και μεγάλες αλήθειες για τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του πράσινου, για τα οποία τόσα χρόνια φωνάζουμε σε ώτα μη ακουόντων!

Παρέμβαση για λογαριασμό της Κι.Π.Η. έκανε η Ευαγγελία Δημητρίου. Αυτή αφορούσε την Προστασία και Διατήρηση του υπάρχοντος πρασίνου, απαραίτητη προυπόθεση για την αύξηση του πράσινου της πόλης. Μετά την εκπλήρωση αυτής της προυπόθεσης έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για άλλες μεθόδους αύξησής του….

Η παρέμβαση αυτή συνοδεύτηκε από προβολή φωτογραφιών δέντρων και φυτών της πόλης μας , που έχουν υποστεί τις καταστροφικές παρεμβάσεις των δημοτικών αρχών. Φωτογραφίες εύγλωττες, για την κακομεταχείριση, κατακρεούργηση, το ξερίζωμα και σπατάλη των δέντρων και θάμνων της πόλης, σπατάλη που πληρώνουμε πολλά χρόνια, με πολλούς τρόπους……

Το πολύ θετικό από την παρέμβαση αυτή είναι οτι έγινε παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Σεφτελή, της Δημοτικής Συμβούλου κ. Πίκουλα και άλλων εκπροσώπων τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αμέσως μετά προτάθηκε από την κ. Πίκουλα η επιμόρφωση των κηπουρών και υπαλλήλων της υπηρεσίας πράσινου, η οποία εμφανέστατα απαιτείται, με τη βοήθεια των εισηγητριών της εκδήλωσης, ώστε να πάψουν να εμφανίζονται φαινόμενα κατακρεούργησης πράσινου.

Επίσης πρότεινε, πριν την αναμόρφωση του Ρέματος της Πικροδάφνης, να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με τους φορείς της πόλης, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να ακούσει τις προτάσεις των κατοίκων και άμεσα ενδιαφερομένων.

Comments are closed.