Δημ. Συμβούλιο Ηλ/λης

10 Σεπτεμβρίου 2012

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε σ’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης, ήταν η ανακαίνηση της πλατείας Φλέμινγκ (πλατεία Ηρώων).

Επειδή είχαμε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (κεντρική πλατεία) και ακόμη περισσότερες στην πλατεία Βεάκη, θεωρούμε απαραίτητο να παρακολουθούμε οποιοδήποτε έργο, παρέμβαση, ανακαίνηση κοινόχρηστου χώρου του Δήμου…

Παραθέτω ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασής μας (το οποίο κατατέθηκε στην Πρόεδρο του Δ.Σ. με κοινοποίηση στους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων):

Α.

Σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας Φλέμινγκ θέλουμε, εν πρώτοις, δεδομένου ότι παραλάβαμε το αρχιτεκτονικό σχέδιο σήμερα το πρωί, να επισημάνουμε τα εξής:

1. Σχετικά με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, να γίνει στο βαθμό που δε θα επηρεάσει τα υπάρχοντα παρτέρια.

2. Να οριοθετηθούν οι χώροι των τραπεζοκαθισμάτων έτσι ώστε να μη γίνονται καταχρήσεις, σε βάρος του ελεύθερου για περίπατο, παιχνίδι κλπ. χώρου, αλλά και του πεζοδρομίου, στο οποίο πρέπει να κινούνται άνετα Α.Μ.Ε.Α. και πεζοί.

3. Να γίνουν είσοδοι για Α.Μ.Ε.Α.

4. Επειδή η πλατεία στις τρεις πλευρές της περιβάλλεται από πυκνοχτισμένα κτίρια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εύκολα εγκλωβίζεται ο ζεστός αέρας τους καλοκαιρινούς μήνες και η τέταρτη πλευρά της είναι η λεωφόρος Ειρήνης με τη γνωστή κίνηση οχημάτων, με αποτέλεσμα τη συνεχή έκλυση ρύπων, όσον αφορά τα είδη που θα φυτευτούν προτείνουμε:

• Κατά μήκος της λεωφόρου Ειρήνης να φυτευτούν δέντρα αειθαλή, με πυκνό φύλλωμα, που να γίνονται ψηλά και ανάμεσά τους να φυτευτούν πολλοί θάμνοι, για να χρησιμεύσουν σαν ηχοπέτασμα και σαν φίλτρο για τους ρύπους ταυτόχρονα.

• Αντίθετα, για τον υπόλοιπο χώρο προτείνουμε δέντρα ψηλά, πυκνόφυλλα, με καθαρό κορμό, φυλλοβόλα, έτσι ώστε να δημιουργούν πυκνή σκιά το καλοκαίρι, αφήνοντας ταυτόχρονα τον αέρα να δημιουργεί ρεύματα, ώστε να ανανεώνεται και να φρεσκάρεται συνεχώς. Ανάμεσά τους νομίζουμε ότι δεν πρέπει να μπουν πολλοί θάμνοι, ακριβώς για το λόγο που προαναφέραμε.

5. Να προστεθούν παγκάκια.

Β.

Επειδή η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η κεντρική πλατεία της πόλης είναι ακόμη ημιτελής, προτείνουμε να μην αρχίσει καμία εργασία σε οποιαδήποτε άλλη πλατεία, αν δεν ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες στη συγκεκριμένη και οι οποίες κατά τη γνώμη μας είναι:

1. Να ολοκληρωθούν οι φυτεύσεις σε όλα τα παρτέρια. Σύμφωνα με τη φυτοτεχνική μελέτη που μας παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Σεφτελής, στο Δ.Σ. της 13ης Μαρτίου 2012, μας διαβεβαίωνε ότι θα φυτευτούν 212 δέντρα, 1200 πολυετή, ποώδη και εποχιακά και 2650 θάμνοι (500 αγγελικές, 500 τσιτόνιες κλπ.). Πού είναι όλα αυτά τα δέντρα και τα φυτά?

2. Να φυτευτούν 4 πλάτανοι, ένας σε κάθε γωνία του ελεύθερου χώρου της πλατείας, έτσι ώστε σε μερικά χρόνια να έχει πυκνή σκιά και δυνατά φυσικά φίλτρα για τους ρύπους.

Η συγκεκριμένη πλατεία, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, διακρίνεται από τη μεγαλύτερη κίνηση οχημάτων, που μπορεί κανείς να συναντήσει στην πόλη μας και ταυτόχρονα προσφέρει:

Μεγάλο χώρο για παιχνίδι στα παιδιά, που σημαίνει ότι την ώρα που ανοίγουν οι πνεύμονές τους από το τρέξιμο, εισπνέουν απίστευτες ποσότητες ρύπων……, τους οποίους, ώσπου να μεγαλώσουν τα δέντρα που φυτέψαμε και θα φυτέψουμε φέτος, δεν υπάρχει τίποτα να τα φιλτράρει…..

Επίσης η πλατεία αυτή προσφέρει τραπεζοκαθίσματα, όπου άνθρωποι τρώνε και πίνουν δίπλα στις εξατμίσεις των συνεχώς διερχόμενων αυτοκινήτων, χωρίς ουσιαστικά καμία πηγή οξυγόνου για να εμπλουτίσει το ρυπογόνο αέρα, που εισπνέουν την ώρα που τρώνε..…

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε να τελειώσουν το συντομότερο οι φυτεύσεις και να προστεθούν και οι 4 πλάτανοι.

3. Να οριοθετηθούν τα παρτέρια με πεζουλάκια καθώς επίσης και οι χώροι των τραπεζοκαθισμάτων.

4. Να τοποθετηθούν παγκάκια.

5. Θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Σεφτελή ότι είχαμε προτείνει να μη φυτευτούν οι ελιές στην άκρη των παρτεριών, δίπλα στους κυβόλιθους, διότι οι κυβόλιθοι δεν καθαρίζονται εύκολα και είναι απορροφητικοί. Αυτό σημαίνει ότι όταν μεγαλώσουν τα δέντρα και καρποφορούν, θα λερώνονται οι πλάκες και θα δημιουργείται γλίτσα. Ενώ αν φυτευτούν οι ελιές στη μέση των παρτεριών, οι καρποί τους θα πέφτουν στο χώμα και θα γίνονται λίπασμα.

6. Δε γνωρίζουμε αν έχει ολοκληρωθεί και αν δουλεύει κανονικά το σύστημα του αυτόματου ποτίσματος, απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση των νέων φυτών.

7. Στην τρίτη άδεια για την κοπή δέντρων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που ζητήθηκε από την ΕΠΑΕ στις 19 Μαρτίου 2012, έξη μέρες μετά από το Δ.Σ. της 13ης Μαρτίου, που μας βεβαιώνατε ότι κόπηκαν μόνο 20 δέντρα ξερά και σάπια, ζητούσατε το κόψιμο άλλων 12 δέντρων και 600 λιγούστρων! Πήρατε την άδεια για την κοπή των δέντρων στις 17-05-12, αλλά για τα 600 λιγούστρα προτάθηκε από την ΕΠΑΕ η μεταφύτευσή τους.

Θα θέλαμε να μάθουμε τι έγιναν τα 600 λιγούστρα? Πού μεταφυτεύτηκαν?

Γ.

Με αφορμή την κυριολεκτική καρατόμηση των περισσότερων δέντρων της πλατείας Εθνικής Αντίστασης και όλων των δέντρων της πλατείας Βεάκη, θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε δύο μεγάλα κόστη που πληρώνουμε όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης:

1. Το οικονομικό κόστος

α. Πληρώσαμε αρκετές χιλιάδες ευρώ για τo κόψιμο των δέντρων των δύο πλατειών!

β. Πληρώσαμε, είτε σαν πολίτες Ηλιούπολης είτε σαν Έλληνες πολίτες, το κόστος της αγοράς των νέων δέντρων και φυτών.

γ. Θα πληρώνουμε για αρκετά χρόνια την περιποίηση και το πότισμα των δέντρων και για όλα τα υπόλοιπα χρόνια το πότισμα των θάμνων. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα δέντρα, που κόπηκαν, χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση, εκτός από τις περιπτώσεις των ασθενειών και ελάχιστο ή καθόλου πότισμα, σε αντίθεση με τα νέα….

δ. Μειώνοντας τα δέντρα μιας περιοχής, αυξάνεται η θερμοκρασία και ως εκ τούτου η χρήση των κλιματιστικών. Ποιος θα πληρώσει αυτό το οικονομικό κόστος και τι θα γίνει με αυτούς που δε μπορούν να πληρώσουν περισσότερη ενέργεια για να δροσιστούν?

2. Περιβαλλοντικό κόστος

α. Αντικαθιστώντας δέντρα 20, 30, ή 40 χρόνων θέλουμε αντίστοιχα άλλα 20, 30 ή 40 χρόνια για να έχουμε το ίδιο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, για να απολαύσουμε τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητές τους. Ενώ αν είχαμε κρατήσει τα μεγάλα δέντρα και τα εμπλουτίζαμε, σε 20, 30 ή 40 χρόνια θα είμασταν περιβαλλοντικά σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση και όχι στην ίδια!

Αν επιπλέον υπολογίσει κάποιος τα οχήματα που θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια, τους αυξημένους ρύπους από την κατανάλωση περισσότερης ενέργειας από τα κλιματιστικά, μέχρι να μεγαλώσουν τα νέα φυτά, περιβαλλοντικά θα είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση!!!

γ. Τα επόμενα 20, 30 ή 40 χρόνια, πως θα βελτιώσουμε το μικροκλίμα της πόλης μας?

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η Άνοιξη που μας πέρασε ήταν η θερμότερη όλων των τελευταίων χρόνων, μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφονται σε όλο τον πλανήτη, οι γιατροί μας βεβαιώνουν ότι αυξάνονται στις ρυπογόνες περιοχές τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και ως εκ τούτου τα κρούσματα άσθματος στα παιδιά, οι θρομβώσεις και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στους μεγάλους και οι καρκίνοι σε όλες τις ηλικίες. Κι εμείς αντικαθιστούμε τα μεγάλα δέντρα με μικρά! Καταστρέφουμε τα τελευταία φίλτρα αέρα!

Ποιος μπορεί να υπολογίσει το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό κόστος? Ποιος θα το πληρώσει?

Επισημαίνουμε ότι οικονομικούς πόρους μπορεί οποιαδήποτε χώρα να βρει, απλά με διαφορετικά επιτόκια, ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ δε μπορεί να βρει κανείς, διότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΕΙ……

Για τους πολύ σημαντικούς αυτούς λόγους, και έχοντας υπ’ όψιν μας τη σύμβαση του Άαρχους, η οποία υπογράφτηκε από την Ελλάδα το 1998 και ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Ν. 3422/12-12-2005,

Ζητάμε:

1. H εκάστοτε Δημοτική αρχή να ενημερώνει τους πολίτες για κάθε έργο που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομία της πόλης, δημοσιεύοντας τα στοιχεία και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου, ένα μήνα πριν να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

2. Η κοπή κάθε δέντρου να τεκμηριώνεται με φωτογραφικό υλικό, έκθεση, γνωμοδότηση γεωπόνου του Δήμου, τα οποία θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ταυτόχρονα με την κατάθεσή τους στον αρμόδιο για την αδειοδότηση φορέα.

3. Μετά την έκδοση της σχετικής άδειας, η κοπή του δέντρου θα εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Για τα αιτήματα αυτά συλλέγουμε υπογραφές, τις οποίες και θα σας προσκομίσουμε τον μεθεπόμενο μήνα.

 

Με εκτίμηση και για λογαριασμό της Κι.Π.Η.

Η Γραμματέας

Ευαγγελία Δημητρίου

10-09-12 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ.-ΦΛΕΜΙΝΓΚ

 

Comments are closed.