Δημόσιος Διάλογος για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων 21/10/2012

Δημόσιος Διάλογος για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων 21/10/2012

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18:00

Καλούμε τους φορείς της Ηλιούπολης σε δημόσια συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης,

μετά από παρουσίαση συγκεκριμένης πρότασης βασισμένης στα στοιχεία του Δήμου

2012_05_25_ Ηλιούπολη-PROTASH.

Τόπος συνάντησης:

Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο του Δήμου Ηλιούπολης

 

Οκτώβριος 2012

Επικοινωνήσαμε με όσους φορείς της Ηλιούπολης βρήκαμε στοιχεία από τους καταλόγους του Δήμου και στείλαμε την παρακάτω πρόσκληση, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα γίνει μέσα στο μήνα, μετά από παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης της”Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων”, που βασίστηκε στα πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία του δήμου Ηλιούπολης. Σε όσους το επιθυμούσαν στείλαμε και την πρόταση αυτή.


Πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο και δράσεις

για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλιούπολη

και στην Αττική

Σκουπίδια: ένας αναξιοποίητος πλούτος

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική, προωθείται ένα μοντέλο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που αγνοεί κάθε πρόβλεψη φιλοπεριβαλλοντικής και κοινωνικής διαχείρισης. Επιδιώκεται τα σκουπίδια να παραμένουν ανακατεμένα (σύμμεικτα), χωρίς να διαλέγονται στην πηγή, για να οδηγούνται σε 4 νέες, τεράστιες κεντρικές εγκαταστάσεις (2 στη Φυλή και από μία σε Γραμματικό και Κερατέα), με σκοπό την ενεργειακή «αξιοποίηση», μέσω της καύσης.

Επειδή πιστεύουμε ότι:

  • Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για διαλογή στην πηγή, ώστε να μπορέσουμε σε

λίγα χρόνια να πετύχουμε στο μέγιστο βαθμό την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, είναι ο ιδανικότερος τρόπος διαχείρισής τους

  • Με τη διαλογή στην πηγή εξασφαλίζουμε το μέγιστο οικονομικό όφελος από τα απορρίμματά μας, μειώνοντας ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό κόστος
  • Το προτεινόμενο από την πολιτεία μοντέλο διαχείρισης βλάπτει όλους εμάς, όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά διότι πολλαπλασιάζει το κόστος διαχείρισης, το οποίο συνεπάγεται νέα υπέρογκα δημοτικά τέλη για να μπορούν να λειτουργούν οι νέες κεντρικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον θα έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας στους δήμους και απώλεια κάθε κοινωνικού ελέγχου σε αυτό το κρίσιμο για την καθημερινή ζωή μας ζήτημα.
  • Η λύση που θα δοθεί τώρα θα μας δεσμεύσει για τα επόμενα 20-30 χρόνια, γι αυτό πιστεύουμε

ότι οφείλουμε οι πολίτες να ενημερωθούμε, να διαμορφώσουμε άποψη, να επεξεργαστούμε εναλλακτικές λύσεις και να δράσουμε.

 

Γι αυτό καλούμε τους φορείς και τις συλλογικότητες της Ηλιούπολης σε έναν ανοιχτό, δημόσιο διάλογο για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας.

Θέλοντας να συμβάλλουμε στο να γίνει ουσιαστικός αυτός ο διάλογος, σας διαβιβάζουμε την πρόταση ανάπτυξης του συστήματος αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων για το δήμο Ηλιούπολης, μία πρώτη προσέγγιση σχεδιασμού και κόστους με βάση τα στοιχεία του δήμου, που συντάχθηκε από την «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων», μια εθελοντική κινηματική πρωτοβουλία πολιτών με πανελλαδική δικτύωση 2012_05_25_ Ηλιούπολη-PROTASH.

Τόπος και χρόνος συνάντησης: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, στα μέσα του Οκτώβρη 2012.

Στόχος μας είναι, σ΄ αυτή τη συνάντηση, μέσα και από τις δικές σας προτάσεις, να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο απόψεων και πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα, με αποδέκτη το δήμο Ηλιούπολης και τις αρμόδιες αρχές και φορείς.

Θα ενημερωθείτε για την ακριβή ημερομηνία συνάντησης.

 

Επικοινωνία: Θανάσης Αρμάος 6934419530, Ευαγγελία Δημητρίου 6944683652

Comments are closed.