Υμηττός – Δάση – Δασικοί Χάρτες

Υμηττός – Δάση – Δασικοί Χάρτες

22 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση ανάρτησης, ΑΔΑ: ΨΧ8ΞΟΡ1Κ-ΚΨΕ, δασικού χάρτη δήμων/ δημοτικών ενοτήτων: Αγ. Παρασκευής, Αναβύσσου, Ανθούσας, Αργυρούπολης, Βάρης, Βούλας, Βριλησσίων, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ζεφυρίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου Αττικής, Θρακομακεδόνων, Καισαριανής, Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Ν.Ψυχικού, Παπάγου, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του.

Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος, αφού λάβει γνώση τού περιεχομένου του αναρτημένου κατά τα προηγούμενα δασικού χάρτη, να υποβάλει τις τυχόν αντιρρήσεις του εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν πέντε (105) ημερών, η οποία αρχίζει την 26/02/2021 ημέρα Παρασκευή.

Επισημαίνεται ότι για τις περιοχές με κυρωμένο δασικό χάρτη αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφωμένο τμήμα του αναρτούμενου δασικού χάρτη και μόνο ως προς τα τμήματα που δεν έχουν ήδη υποβληθεί αντιρρήσεις ή αιτήματα προδήλων σφαλμάτων.
Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η 10/6/2021 ημέρα Πέμπτη.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρεκτείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 30/6/2021 ημέρα Τετάρτη.

Ανακοίνωση ανάρτησης Διεύθυνσης Δασών Πειραιά, ΑΔΑ: ΨΚΗΗΟΡ1Κ-5Ρ1, δασικού χάρτη των τοπικών/δημοτικών κοινοτήτων των δήμων :
• Πειραιά, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, περιφερειακής ενότητας Πειραιώς,
• Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου (Δ.Ε. Μοσχάτου), Παλαιού Φαλήρου, περιφερειακής ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών,
• Βάρης –Βούλας –Βουλιαγμένης, περιφερειακής ενότητας Ανατ. Αττικής,
• Αγκιστρίου, Αίγινας, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Ύδρας,π εριφερειακής ενότητας Νήσων και πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του”. 

Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος, αφού λάβει γνώση τού περιεχομένου του αναρτημένου κατά τα προηγούμενα δασικού χάρτη, να υποβάλει τις τυχόν αντιρρήσεις του εντός αποκλειστικής προθεσμίας εκατόν πέντε (105) ημερών, η οποία αρχίζει την 26-2-2021, ημέρα Παρασκευή.

Επισημαίνεται ότι για τις περιοχές με κυρωμένο δασικό χάρτη, αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφωμένο τμήμα του αναρτούμενου δασικού χάρτη και μόνο ως προς τα τμήματα που δεν έχουν ήδη υποβληθεί αντιρρήσεις ή αιτήματα προδήλων σφαλμάτων.

Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η 10-6-2021, ημέρα Πέμπτη.
Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρεκτείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 30-6-2021, ημέρα Τετάρτη.

Πηγή – Λοιπές αποφάσεις και πληροφορίες: dasarxeio.com

ΦΕΚ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΕΡΙΚΗΣ ΚΥΡΩΣΗΣ

ΘΕΑΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΑΔΧ

 

 

13 Αυγούστου 2020

Συμμετείχαμε στη Δημόσια Διαβούλευση, σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Σχεδίου Προστασίας (Π.Δ.) ορεινού όγκου Υμηττού, στέλνοντας επιστολή με τις απόψεις -προτάσεις μας. 

Βλέπε περισσότερα στην υποενότητα Υμηττός – Δημόσια Διαβούλευση

 

Σεπτέμβριος 2017

Υμηττός -Δάση- Δασικά οικοσυστήματα & Περιβαλλοντική νομιμότητα

Οι “αδικαιολόγητες?” καθυστερήσεις:

 • στην εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Υμηττό (βλέπε ανακοίνωση της ‘Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού’) και
 • στην ολοκλήρωση και ανάρτηση δασικών χαρτών, που είναι απαραίτητη προυπόθεση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις  αφ’ ενός,

και αφ’ ετέρου:

 • η οφθαλμοφανής βιασύνη για την ψήφιση τροπολογίας  υπουργικής απόφασης, για τη νομιμοποίηση παράνομων και αυθαίρετων οικισμών & κτισμάτων εν γένει σε δάση,  η οποία βρίσκεται τώρα στην κρίση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας (ΣΤΕ) και το οποίο αναφέρει ότι πρέπει να εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα, και όχι με νόμο (βλέπε σχετική ανάρτηση WWF Ελλάς, και
 • η ολοκλήρωση του κτηματολογίου πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, 

προστατεύουν τα δάση μας ή τα μοιράζουν? Προστατεύουν το φυσικό μας πλούτο ή ανοίγουν κερκόπορτες και ορέξεις σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, γι άλλη μιά φορά, αλλά με πιό μεθοδικό και συντεταγμένο τρόπο? Προστατεύουν τη δημόσια περιουσία και τη διαχειρίζονται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ή δικαιώνουν το κάθε λογής ιδιοτελές συμφέρον, με αμοιβαίο όφελος ευεργετών και ευεργετημένων?

Μήπως με όλα αυτά θέλουν να μας θυμίσουν, οτι η προστασία του δημόσιου φυσικού πλούτου με στόχο μια πραγματικά οικολογική διαχείριση, για να ωφελείται το κοινωνικό σύνολο και τώρα αλλά και μελλοντικά, είναι μία υπόθεση άκρως ουτοπική? 

Μήπως η νομιμότητα είναι ένα μοντέλο που κόβεται, ράβεται και φοριέται ανάλογα με το σχεδιαστή?

Κι εμείς τι κάνουμε? Φοράμε ό,τι μας προτείνουν?

 


10 Μαρτίου 2017

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση στο ΣτΕ των προσφυγών  7 Δήμων κατά του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) προστασίας του Υμηττού, στην οποία ο εισηγητής αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στην αναγκαιότητα ύπαρξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Το λόγο πήραν επίσης οι εκπρόσωποι των Δήμων Βάρης /Βούλας /Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Χολαργού/Παπάγου και Κορωπίου- Παιανίας/Γλυκών Νερών. Δεν  παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Δήμων Ηλιουπολης  και Ελληνικού/Αργυρούπολης, οι οποίοι έχουν επίσης προσφύγει στο ΣτΕ (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας).

Επίσης παρενέβη κατά του Π.Δ  και εκπρόσωπος 3 Ομοσπονδιών Κυνηγητικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ο εκπροσωπος των Δήμων Κορωπίου -Παιανίας /Γλυκών Νερών επικαλέστηκε μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημιου Αθηνών κ.Λέκκα, ανέφερε ότι “υπάρχει κίνδυνος να μην καταργηθεί το ισχύον Π.Δ μέχρι την ολοκλήρωση της ΣΜΠΕ” (!) και επισήμανε ότι “ο νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις εφαρμόζεται ήδη για τον Δήμο Κορωπίας” (!).

 Τελευταία στην διαδικασία επενέβη η νομικός – εκπρόσωπος του Υπουργείου (ΥΠΕΝ), η οποία αναφέρθηκε στην καθυστέρηση σύνταξης της ΣΜΠΕ για οικονομικούς λόγους, για την οποία διαβεβαίωσε οτι έχει προχωρήσει η σύνταξή της και θα τεθεί σύντομα  σε διαβούλευση. Επίσης αναφέρθηκε στην επικείμενη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών χαρτών.

 • Επιπλέον ανέφερε ακόμη ότι, η ενδεχόμενη κατάργηση του ισχύοντος από το 2011 Π.Δ για τον Υμηττό δεν μπορει να επαναφέρει την προστασία του Υμηττού που παρέχει το Π.Δ του 1978, το οποίο είχε εγκριθεί πριν ακόμη την νομοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδιου Αθήνας το 1985. Οπότε πρότεινε (περίπου):
  μέχρι την έγκριση ενός νέου Π.Δ για τον Υμηττό, να απαγορευτεί η έκδοση οικοδομικών αδειών και να μην επιτραπεί καμμία δόμηση, με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ 963/2007 (για τον Δήμο Ζωγράφου) και 2261/2014 (για την Ακαδημία Πλάτωνος).

Τελικά, νέα συνεδριαση ορίστηκε για τις 17 Μαρτιου, με την υποχρέωση των προσφευγόντων να καταθέσουν μέχρι τότε σχετικά Υπομνήματα.

 

6 Μαρτίου 2017 – “Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΠΑΛΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ!

Ενημερωτική εκδήλωση, στην Ηλιούπολη, Δευτέρα 6 Μαρτίου και ώρα 18:30, στο αναψυκτήριο του Δημοτικού ‘Αλσους «Δ. Κιντής» – Μνησικλέους και ΄Υδρας – από τη «Διαδημοτική επιτροπή για την προστασία του Υμηττού», στην οποία συμμετέχουμε, με τίτλο Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΠΑΛΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ!

Η «Διαδημοτική επιτροπή για την προστασία του Υμηττού», μία συνεργασία δεκάδων συλλογικοτήτων που λειτουργούν στις συνοικίες γύρω απ’ το βουνό, ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών. Ζητάμε να μην υπάρξει καμμία επιπλέον επιβάρυνση του Υμηττού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Φίλε, φίλη, κάτοικε των Δήμων γύρω από τον Υμηττό, το ήξερες; Το ήξερες πως ένα Προεδρικό Διάταγμα του 2011 γιά την προστασία του Υμηττού σου δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, σε έχει θέσει σε «ομηρία» και «απειλεί» τα συμφέροντα και την περιουσία σου;

Κάπως έτσι πρέπει να είναι, αφού πολλοί «εκπρόσωποί» σου, δήμαρχοι (Κορωπίου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης), σύλλογοι αυθαιρετούχων, κυνηγετικοί σύλλογοι, έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια για να καταργηθούν οι «ακραίες» νομικές διατάξεις «υπερπροστασίας» του Υμηττού. Η προσφυγή αυτή μάλιστα, φαίνεται πως θα δικαιωθεί, διότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν φρόντισε από το 2011 (μέχρι και σήμερα) να παρουσιάσει την αναγκαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Θα πρέπει να το ήξερες, διότι με δικά σου έξοδα πληρώθηκαν από τους συγκεκριμένους Δήμους δικηγορικά γραφεία, ώστε να γίνουν οι προσφυγές. Διότι εμμέσως, η δική σου υπογραφή φιγουράρει δίπλα στην υπογραφή αυτού που θεωρεί «αναφαίρετο δικαίωμά του» να σκοτώνει τα ζώα και τα πουλιά του Υμηττού. Αυτού που θέλει να ενταχτεί το αυθαίρετό του στο σχέδιο πόλης, ώστε να το κάνει πολυκατοικία. Και από κοντά μεγάλων κατασκευαστικών συμφερόντων που προτείνουν νέα ιδιωτικά σχολεία σε «ειδυλιακό περιβάλλον» κ.α.

Μάλλον θα το ήξερες όταν άκουγες τις εξαγγελίες πολλών δημάρχων ή δημοτικών παρατάξεων για σχολεία, νεκροταφεία, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων κλπ. Μα που αλλού να γίνουν; Εκεί που είναι «τζάμπα». Στον Υμηττό, την εύκολη και φτηνή λύση. Για μας τους σημερινούς βέβαια. Για τους αυριανούς, πενήντα χρόνια μετά, απλώς δεν θα υπάρχει λύση…

Εάν το ήξερες, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς. Οι δήμαρχοι του «τσιμέντο να γίνει», οι μεγαλοκατασκευαστές και οργανωμένες μειοψηφίες (πολύτιμοι ψηφοφόροι) θα κάνουν τη δουλειά. Εάν δεν το ήξερες ψάξε-ρώτα-ασχολήσου. Ο Υμηττός, ως πνεύμονας οξυγόνου, χώρος περιπάτου και αναψυχής ανήκει σ’εσένα, τα παιδιά και τα εγγόνια σου.

Ενημερωτική εκδήλωση, στην Ηλιούπολη, Δευτέρα 6 Μαρτίου, 18:30,

στο αναψυκτήριο του Δημοτικού ‘Αλσους «Δ. Κιντής» – Μνησικλέους και ΄Υδρας

Υμηττός: μετά τη λαίλαπα της φωτιάς, ας μην αφήσουμε τη λαίλαπα της ανοικοδόμησης, που καραδοκεί πάντα, να τον αποτελειώσει….Είμαστε πάντα δίπλα του, μαζί με Σας!

2 Δεκεμβρίου 2016 – Συμβούλιο της Επικρατείας

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ, η οποία θα  αποφάσιζε για την εγκυρότητα του ισχύοντος ΠΔ, ΦΕΚ τ. Δʼ αριθμ. 187/16.6.2011 και την ακολουθούμενη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό μέτρων  προστασίας του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών πάρκων Γουδή – Ιλισσίων. Επόμενη ημερομηνία ορίστηκε η 10η Μαρτίου 2017.

Δύο μέρες πριν τη δικάσιμο καταθέσαμε υπ’ όψιν του εισηγητή της Ολομέλειας έγγραφο με τους σημαντικότερους λόγους που μας βρίσκουν αντίθετους με την κατάργηση του ΠΔ 187/2011 και ότι πιστεύουμε, σε περίπτωση αντικατάστασής του, θα πρέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο να είναι τουλάχιστον εξίσου αυστηρό στον καθορισμό Ζωνών Προστασίας και των χρήσεων γης, για να αποτρέπει εύκολες ‘παρεκκλίσεις’ από τα επιτρεπόμενα.

Το έγγραφο αυτό προσυπογράφουν:

 •  η Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης)
 •  η Δασοπροστασία Παπάγου – Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ)  
 •  η Επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή
 •  ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)

Επειδή η ζωή στο λεκανοπέδιο Αττικής, η διαβίωση τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων σε μικρή έκταση γης, δημιουργεί  πάρα πολλές ανάγκες, μετακίνησης, θέρμανσης, επικοινωνίας, παραγωγής, εκπαίδευσης, αναψυχής, πολιτισμού κλπ. θεωρούμε ότι, το σημαντικότερο για όλους μας είναι η σωστή ιεράρχησή των αναγκών μας, με βάση του τι θεωρούμε σημαντικότερο και πρωτεύον για τη ζωή μας.

Η ιεράρχηση αυτή είναι απαραίτητη για να μας δείχνει τις προτεραιότητες και τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε, για τη δικαιότερη και σοφότερη επίλυση των αναγκών μας, ώστε να διασφαλίσουμε μια  ισορροπημένη διαβίωση για το κοινωνικό μας σύνολο.

Βλέποντας τις ανάγκες μας κάτω από αυτό το πρίσμα, οι πρώτες και βασικές μας επιλογές, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, πρέπει να αφορούν τη ζωή μας, την υγεία μας και το κλίμα που διασφαλίζει την ποιότητά τους,!

Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση όλων των άλλων προβλημάτων μας είναι η εξασφάλιση της ζωής και της υγείας, της γενιάς μας αλλά και των επόμενων γενεών!

Ως εκ τούτου τον Υμηττό τον χρειαζόμαστε και έχουμε απόλυτη ανάγκη το οικοσυστημά του, υγιές, ζωντανό, με όλους τους πολύτιμους οικότοπους που περιλαμβάνει, για να συνεχίσει να προσφέρει στην Αττική και εμάς τους κατοίκους της τα οφέλη που περιγράψαμε, γιατί δε θα πάψουν ποτέ να μας είναι απαραίτητα.

Δείτε όλο το κείμενο εδώ 

 

 

28 Νοεμβρίου παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας 

Στις 28 Νοεμβρίου και ώρα 13:00, συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (λεωφ. Μεσογείων 119 – Αθήνα), που οργανώνει η «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ», για τους παρακάτω λόγους:

 1. Στις 2 Δεκεμβρίου 2016 πρόκειται να να συζητηθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγκαιότητα ύπαρξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προκειμένου να θεσπιστεί Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) προστασίας του Υμηττού.

Επειδή η απόφαση αυτή επί της ουσίας ακυρώνει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη θέσπιση το ισχύοντος ΠΔ προστασίας του Υμηττού, επομένως και το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα Π.Δ 187/2011, με το οποίο προστατεύονται μέχρι σήμερα ο Υμηττός και τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή – Ιλισίων, ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί να εκδοθεί και να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η απαιτούμενη μελέτη (ΣΜΠΕ) εντός του 2015, ώστε να έχει περατωθεί η απαιτούμενη διαδικασία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣΤΕ, για να μην υπάρξει κανένα νομικό ‘κενό’ στην προστασία του ορεινού όγκου.

 1. Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στις 2 Δεκεμβρίου 2016 στο ΣτΕ και δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί καμία μελέτη, ζητήσαμε συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση.
 2. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του παρελθόντος, ο Υμηττός βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο, από όσους επιδιώκουν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού, επικαλούμενοι την προστασία του!!! Συγκεκριμένα οι Δήμοι Κρωπίας, Ηλιούπολης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Παιανίας – Γλυκών Νερών, Παπάγου-Χολαργού και Γλυφάδας, είναι αυτοί που ζητούν την ακύρωση του ΠΔ, προκειμένου να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες χρήσεις στον Υμηττό, αλλά και να επεκταθεί η Β Ζώνη, ώστε να επιτρέπονται περισσότερες χρήσεις.

Με βάση τα παραπάνω, η «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ» ζητάει:

 1. Άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και ενημέρωση σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη, αλλά και τις προθέσεις του Υπουργείου.

 1. Να κατατεθεί αίτηση αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης στις 2/12 στο ΣτΕ, μέχρι την κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
 1. Να ληφθούν οι αναγκαίες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού, να αποτραπεί οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη και να θωρακιστεί νομικά ο πολύτιμος, για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, ορεινός όγκος του Υμηττού.

Στις παρακάτω φωτογραφίες του Λουκά Χαπσή, φαίνονται το πανέμορφο σπηλαιοβλαραθρο του Προφήτη Ηλία στην Τερψιθέα Γλυφάδας και το σπήλαιο της Κακοβούλας ή Κακαβούλας που, μέχρι τώρα, πολλοί λίγοι είχαν την τύχη να δουν. Ελπίζουμε η πολιτεία, αφού φροντίσει για το αυστηρό πλαίσιο προστασίας του βουνού, στη συνέχεια να αναδείξει τους κρυμμένους θησαυρούς του!

Σπηλαιοβάραθρο του Προφήτη Ηλία

15202648_1151760408271731_2162543502767594987_n

14666248_1108354652612307_2422175228674801662_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15193664_1153288508118921_5683547831539657672_n

 

Σπηλαιο της Κακοβούλας ή Κακαβούλας

15056302_1149595861821519_9001883893372601088_n

15085739_1149876355126803_3602139586434973053_n

15134808_1148950545219384_7788477974836694079_n

27 Νοεμβρίου δενδροφύτευση 

Στις 27 Νοεμβρίου συμμετέχουμε στη δενδροφύτευση, γιατί θέλουμε τον Υμηττό πράσινο, έχουμε ανάγκη τον ορεινό αυτό όγκο που αγκαλιάζει τις πόλεις μας, ελεύθερο από χτίσματα και άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, προστατευμένο από την πολιτεία με Προεδρικό Διάταγμα, που να καθορίζει ένα αυστηρό καθεστώς προστασίας, θωρακίζοντας το βουνό μας νομικά, κρατώντας μακριά όσους τον επιβουλεύονται.

Την αναδάσωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), σε συνεργασία με τους Δήμους Βύρωνα, Αργυρούπολης Ελληνικού, Ηλιούπολης με τη συμβολή του ΣΚΑΙ.

Δυστυχώς για μας, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, είναι μεταξύ αυτών που προσέφυγαν στο ΣΤΕ για την ακύρωση του ΠΔ Υμηττού.

Τα σημεία συνάντησης είναι στις 10.00 πμ, στον Άγ.Γεώργιο – Καρέα στο Δήμο Βύρωνα, στον Προφήτη Ηλία στο Δήμο Ηλιούπολης και στην Αγ.Ειρήνη στο Δήμο Αργυρούπολης- Ελληνικού. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς από τα Δημαρχεία των Δήμων Βύρωνα Ηλιούπολης & Αργυρούπολης- Ελληνικού μπορείτε να πάρετε τη Δημοτική Συγκοινωνία (κάθε 10’-15’) έως το σημείο συνάντησης!

22 Νοεμβρίου 2016

Τρίτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, έχει ορισθεί συνάντηση της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού» για λήψη αποφάσεων εν όψει της  επικείμενης συζήτησης στο ΣΤΕ, στις 2 Δεκεμβρίου 2016, των προσφυγών των Δήμων Κρωπίας, Ηλιούπολης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Γλυφάδας, για την ακύρωση του Π.Δ. 187/2011 (ΦΕΚ 187Δ’/16.6.2011), που ορίζει το καθεστώς προστασίας του Υμηττού .

Για τον ίδιο λόγο η Διαδημοτική εξέδωσε ανακοίνωση  καλώντας τα εμπλεκόμενα όργανα και υπηρεσίες της πολιτείας, καθώς και φορείς – ιδιαίτερα τους όμορους στον Υμηττό Δήμους – να τοποθετηθούν στο θέμα που έχει ανακύψει και να αποτρέψουν οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη.

Η συνάντηση θα γίνει στο Χολαργό (στον πολιτικό & κοινωνικό πολυχώρο του “Δικτύου Πολιτών”), στην οδό Τερψιχόρης 11 & Κουντουριώτου στο Ισόγειο (200 μέτρα από το Δημαρχείο Χολαργού, δίπλα από το σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος).

Να θυμίσουμε οτι το Νοέμβριο του 2015 η Διαδημοτική Επιτροπή κατέθεσε στο ΣΤΕ και όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες Υπόμνημα, το οποίο συνυπέγραψαν 35 φορείς και συλλογικότητες, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης (ΔΕΕ) περί μη εγκυρότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την έκδοση του Π.Δ. 187/2011.

Το ΔΕΕ απάντησε στο προδικαστικό ερώτημα που τέθηκε από το ΣΤΕ για την εγκυρότητα του ισχύοντος Π.Δ., οτι έπρεπε να είχε συνοδευτεί από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σύμφωνα με την Οδηγία 2001/42/ΕΚ, ακυρώνοντάς το επί της ουσίας. 

Στο ΔΕΕ απηύθυνε το ερώτημα το ΣΤΕ, μετά από απόφαση της Ολομέλειας που συνεδρίασε στις 10 Ιουνίου 2013. Διαβάστε τα πρακτικά της συνεδρίασης εδώ.

 

13/11/2016

Στις 2 Δεκεμβρίου 2016 θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ 187Δ’/16.6.2011).

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), που σημαίνει ειδική μελέτη αυστηρών προδιαγραφών, για το καθεστώς προστασίας του Υμηττού, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου και δήλωση (30/10/2015) του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, κου Τσιρώνη.

Ο προβληματισμός και η αγωνία της Κοινωνίας των Πολιτών, που ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία του Υμηττού και δεν επιθυμεί άλλες καταπατήσεις και χρήσεις, ώστε να σωθεί ο πολύτιμος ορεινός όγκος που απέμεινε, αφορά το μεσοδιάστημα μεταξύ της κατάργησης του ισχύοντος Π.Δ. και εφαρμογής του επόμενου. 

Σύμφωνα με πρώτη γνωμοδότηση που ζητήθηκε από δικηγόρο Δ.Ν, Επίκουρο καθηγητή, ασχολούμενο με παρόμοιες υποθέσεις, αυτό καλύπτεται με την έκδοση ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), η οποία θα απαγορεύει τη δόμηση στην περιοχή, μέχρι πέρατος της νέας διαδικασίας. Η έκδοση της ΚΥΑ είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, από το 2007. 

Η “Διαδημοτική επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού”, έχει ορίσει συνάντηση την Τρίτη 15/11/2016 στις 7 μ.μ., για να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Η συνάντηση θα γίνει στο Χολαργό (στον πολιτικό & κοινωνικό πολυχώρο του “Δικτύου Πολιτών”), στην οδό Τερψιχόρης 11 & Κουντουριώτου στο Ισόγειο (200 μέτρα από το Δημαρχείο Χολαργού, δίπλα από το σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος).

 

01-11-2015

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ- ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, απαιτούμε από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και από την κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού. Για το λόγο αυτό συντάχθηκε από τη “Διαδημοτική επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού”, στην οποία συμμετέχουμε, ένα ΥΠΟΜΝΗΜΑ 2015_10_14_διαδημοτική επιτροπή_υπόμνημα και μαζεύουμε υπογραφές, έτσι ώστε να το υποβάλλουμε στο ΣΤΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. 

Συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών από φορείς, συλλογικότητες, συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις, Δημοτικές παρατάξεις.

Το υπόμνημα θα σταλεί εκ νέου στο ΣΤΕ και στις αρμόδιες Δημόσιες υπηρεσίες στο τέλος Νοέμβρη με το σύνολο των υπογραφών.

Στείλτε τα στοιχεία του φορέα που εκπροσωπείτε και το ονοματεπώνυμό σας στη διεύθυνση [email protected]

με τη φράση “Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε το Υπόμνημα για τον Υμηττό”.

Έχει ήδη σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, με τις υπογραφές αυτών που μέχρι τώρα έχουν υπογράψει και είναι οι παρακάτω:

 

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας

Green It Up Again

Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού

Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης

Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό

Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για την διάσωση του Υμηττού

Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα

Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισός»

Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης

Διαδημοτική Πρωτοβουλία κατοίκων Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης

   για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Εξωραϊστικός Σύλλογος «Νηρέας» Ραφήνας

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων – ΠΡΩΣΥΝΑΤ

 

Δημοτικά σχήματα

Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκεύης

Δίκτυο πολιτών Χολαργού-Παπάγου

Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου

“Μαζί για την πόλη μας»-Ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Ζωγράφου”

“ΗΛΙΟΥ- πόλις” Aνθρώπινη πόλη

Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης

Ανατροπή στην Γλυφάδα , Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία

Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι»

Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου

Ανατροπή – Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας

 

24-10-2015

Μαζί με άλλες συλλογικότητες, πολίτες, κινήματα και φορείς συγκροτήσαμε εκ νέου τη Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού. Μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε επιθυμεί, στέλνοντας μήνυμα στη διεύθυνση:

[email protected]  προκειμένου να ενημερωθεί για την επόμενη συνάντησή μας.

 

10- 09-2015

Το Δικαστήριο της Ευρωπαικής Ένωσης (ΔΕΕ), στο προδικαστικό ερώτημα που τέθηκε από το ΣΤΕ στις 19/9/14, απάντησε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού του 2011 (ΦΕΚ τ. Δ’ αριθμ. 187/16.06.2011), έπρεπε να είχε συνοδευτεί από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σύμφωνα με την Οδηγία 2001/42/ΕΚ, ακυρώνοντάς το επί της ουσίας.

Αυτό σημαίνει οτι, εφόσον καταργηθεί, παύουν να ισχύουν οι προστατευτικές του διατάξεις (βλέπε παρακάτω ενότητα 28/9/14).

Περιμένουμε την απόφαση του ΣΤΕ, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε οτι δε θα αφήσει “στον αέρα” την προστασία του Υμηττού και αν μη τι άλλο θα επαναφέρει το ΠΔ. του 1978 και θα επιβάλλει τη θέσπιση ενός νέου, εξίσου αυστηρού με το ισχυον ΠΔ 187/2011. 

Αξίζει να σημειωθεί οτι εναντίον του ΠΔ 187/2011 είχαν προσφύγει στο ΣΤΕ οι Δήμοι Κρωπίας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Παπάγου – Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Γλυφάδας, καθώς και πολίτες, προκειμένου να υπερασπιστούν περιουσίες ιδιωτών και αυθαίρετα κτίσματα! Πρέπει να διευκρινιστεί οτι οι Δήμοι Αργυρούπολης –Ελληνικού  και Παπάγου  – Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές όχι συνολικά κατά του Π.Δ αλλά για κάποια επιμέρους ζητήματα.

Με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα του 2011,  απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και για τα υπάρχοντα μνημεία και νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, επιτρέπεται η διενέργεια μόνο επισκευαστικών και αναστηλωτικών εργασιών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, χωρίς καμία οικοδομική επέκταση.

Επιπλέον, για όσα έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, επιβάλλεται η κατεδάφισή τους (πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε).

Ο Δήμος Ηλιούπολης αντέδρασε, προκειμένου να βγουν από τη Ζώνη Α τα κτίσματα της περιοχής Νεύτωνος, Αναξαγόρα, Αντιφώντος, Υπερείδου, Διογένους κλπ. (βλέπε παρακάτω ενότητα 15/3/2013), αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων, με απώτερο σκοπό να μπουν στο σχέδιο πόλεως για να μπορούν να επεκταθούν οικοδομικά…..

20/07/2015

Μεγάλη φωτιά έκαψε το βουνό! Στις 17/7  η συνύπαρξη και πάλι απίστευτων ‘συμπτώσεων’ κατέστρεψαν μια μεγάλη έκταση, περίπου 8000 στρεμμάτων! Μια φωτιά που ξεκίνησε δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στον Καρέα…

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, των κατοίκων και της πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να σώσουν 8000 στρέμματα δάσους, που όλοι καμαρώναμε βλέποντάς το να μεγαλώνει…

 

Περισσότερα ΕΔΩ

 

28-09-2014

Στις 19 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακυρώσεως που είχαν ασκήσει οι Δήμοι Κρωπίας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Παπάγου – Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Γλυφάδας κατά του π.δ/τος του Ιουνίου 2011 «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» (ΦΕΚ τ. Δ’ αριθμ. 187/16.06.2011). 

Με την απόφαση αυτή το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας παραπέμπει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προδικαστικό ερώτημα αναφορικά με το αν απαιτούνταν για την έκδοση του εν λόγω π.δ/τος να προηγηθεί Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (Σ.Π.Ε.), σύμφωνα με τους ορισμούς της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ.

Να θυμίσουμε μερικές σημαντικές αλλαγές που επέφερε αυτό το ΠΔ. για την προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ τ. Δ’ αριθμ. 187/16.06.2011) ΠΔ187-ΦΕΚ ΄Δ-16-6-11 :

 • Επεξέτεινε την Α Ζώνη προστασίας από 76.000 σε 93.000 στρέμματα (επί συνόλου 105.000 στρ.), η οποία χαρακτηρίζεται σαν ” Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης και των μνημείων”. 
 • Στη Ζώνη αυτή επιτρέπονται μόνο “…..χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπονται οι ήπιες ανασχετικές παρεμβάσεις σε ρέματα.”
 • Εντός της Ζώνης Α απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Για τα υπάρχοντα μνημεία και νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, επιτρέπεται η διενέργεια επισκευαστικών και αναστηλωτικών εργασιών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, χωρίς καμία οικοδομική επέκταση.
Με την επέκταση της Ζώνης Α και την απαγόρευση κάθε είδους δόμησης, προστατεύει ουσιαστικά τον Υμηττό από τους καταπατητές και βάζει φραγμούς στην αυθαίρετη δόμηση και επέκταση των πάμπολλων αυθαιρέτων, δεδομένου οτι  η δυνατότητα ανέγερσης αναψυκτηρίων που προέβλεπε το προηγούμενο ΠΔ του 1978, έγινε αφορμή για την ανέγερση κατοικιών………..
Μήπως δε γνωρίζουμε όλοι οτι, η ελπίδα οτι κάποια στιγμή θα νομιμοποιηθεί και δε θα γκρεμιστεί το αυθαιρετο ή η επέκτασή του, είναι αυτή που τα χτίζει, τα μεγαλώνει και τα κάνει να ξεφυτρώνουν όπου βουνό και παραλία?  

15-03-2013

Κατάθεση υπομνήματος για διατήρηση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) προστασίας του Υμηττού

Τον προηγούμενο μήνα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Της Επικρατείας (ΣΤΕ) οι αιτήσεις ακύρωσης του νέου Π.Δ. Υμηττού (Π.Δ. 187-ΦΕΚ’ Δ 16-06-2011), που έγιναν από Δήμους της Αττικής, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ηλιούπολης, προκειμένου να προστατευτούν περιουσίες, συμφέροντα, αυθαίρετες κατασκευές…….

Στις 15 Μαρτίου, τελευταία προθεσμία κατάθεσης στοιχείων, διευκρινήσεων κλπ. από τους δικηγόρους των αιτούντων, καταθέσαμε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στο ΣΤΕ υπόμνημα, 2013-03-15 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΔ YMHTTOΥ, ζητώντας να διατηρηθεί το ισχύον Π.Δ.  προστασίας του Υμηττού και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του, έτσι ώστε:

1. Να γκρεμιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα, εφόσον υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, άρθρο 5 παρ. 2 του Π.Δ.

IMG_7629

 

 

2. Στις εκτός σχεδίου κατοικίες στην Ηλιούπολη, στις οδούς Νεύτωνος, Αναξαγόρα, Αντιφώντος, Υπερείδου, Διογένους κλπ., ΦΩΤΟ εκτός σχεδίου, ζητάμε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Π.Δ., δηλαδή, εφόσον είναι νόμιμες ή έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιότερες νομοθετικές διατάξεις και δεν εκκρεμούν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, να παραμείνουν χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα επέκτασης, άρθρο 7 παρ.1, άρθρο 8 παρ.6. 

Άλλωστε σύμφωνα με υπόμνημα του 2010 κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, πρόκειται για 40 κατοικίες, εκ των οποίων οι 14 έχουν ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και οι υπόλοιπες ήταν αυθαίρετες που νομιμοποιήθηκαν μετά την ανέγερσή τους με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, που θέσπισε η Πολιτεία, ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΙΚ. ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ .

IMG_7630

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες που συνόδευσαν το υπόμνημα είναι αρκετά εύγλωττες, όσον αφορά την συνεχή, ασφυκτική πίεση που δέχεται ο Υμηττός, όπως όλοι οι ορεινοί όγκοι της Αττικής. Κατοικίες δεξιά της Βενιζέλου

IMG_7661

 

 

IMG_7662

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nekrotafeio654

 

 

 

 

 

 

3. Στο νεκροταφείο Γλυφάδας, με τις πρόσφατες καταπατήσεις και αυθαιρεσίες και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, να γκρεμιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές και να τηρηθεί η νομοθεσία περί κοιμητηρίων, άρθρο 3 παρ.5 του Π.Δ.

Πρωτόκολλο μήνυσης-επισύναψη , Έκθεση μερικού έλεγχου τήρησης-επισύναψη, Πράξη βεβαίωσης παράβασης-επισύναψη, Πρωτόκολλο απομάκρυνσης κατασκευών-επισύναψη.

Οι καταπατήσεις πρέπει να σταματήσουν, να προστατευτεί το Δημόσιο συμφέρον, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, γιατί έχουμε απόλυτη ανάγκη ό,τι απέμεινε από τους ορεινούς μας όγκους.

 

16-06-2011

Δημοσιεύτηκε το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού:

Π.Δ. 187- ΦΕΚ Δ΄16/6/2011 “Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων”. ΠΔ187-ΦΕΚ ΄Δ-16-6-11, σύμφωνα με το οποίο:

Η προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, συνολικά περίπου 115.000 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου τα 92.000 στρέμματα ανήκουν στη Ζώνη Α, απολύτου προστασίας της Φύσης, στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και δραστηριότητα, εκτός από αυτές που είναι απαραίτητες για την προστασία της περιοχής και της βιοποικιλότητας.

 

27 Δεκεμβρίου 2010

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ για τη σύσταση Δασαρχείου Υμηττού, πάγιο εύλογο αίτημα όλων όσων προσπαθούμε να προστατέψουμε το βουνό (ΦΕΚ 228/27-12-10, σελ. 4734-Δ2).

Η έδρα του δασαρχείου θα είναι στην Ηλιούπολη με τοπική αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια των δήμων Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Κορωπίου, Παιανίας και της περιοχής Γλυκών Νερών, καθώς και των εκτός σχεδίου περιοχών των Δήμων Ζωγράφου Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας και της περιοχής βόρεια της οδού Βούλας– Βάρης– Κορωπίου του Δήμου Βάρης.


19 Μαΐου 2010

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, καταθέσαμε την πρότασή μας, συνυπογράφοντας με άλλους φορείς.

Θεωρούμε την πρόταση του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής), πολύ τολμηρή και το προτεινόμενο σχέδιο, το καλύτερο που έχει προταθεί μέχρι τώρα, για την προστασία του Υμηττού , από το 1978.

Παραθέτουμε την εισήγηση του ΟΡΣΑ προς το ΥΠΕΚΑ και το τελικό σχέδιο του ΠΔ που προτάθηκε μετά από την παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.


8 Μαρτίου 2010

ΚΟΙΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.

Η επιστολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας), που προσυπογράφεται από πολλούς φορείς, τονίζει την κοινή θέση και βούληση όλων, για τον χαρακτηρισμό του Υμηττού σε Εθνικό Πάρκο, απολύτου προστασίας της φύσης, κατάργηση της Β Ζώνης και καμία επιτρεπόμενη χρήση, πλην των απαραίτητων για τη λειτουργία του ως πάρκο.


26 Αυγούστου 2009 – Ωρα 14:30

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ, με θέμα την τροποποίηση του Π.Δ. Υμηττού. Αρχικά στείλαμε στην Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΕ επιτροπής επιστολή που συνυπογράψαμε με την Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία, την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού και τη WWF -Hellas και την οποία στείλαμε και στις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Βήμα, Αυγή.

Στη συνέχεια ζητήσαμε από τη γραμματεία της ΕΕ επιτροπής, μαζί με τον Πάνο Τότσικα της Πρωτοβουλίας, να κάνουμε παρέμβαση, την οποία, μετά από επίμονες προσπάθειες πετύχαμε. Η πάγια θέση της ΚΙ.Π.Η, για χαρακτηρισμό του Υμηττού σε Εθνικό Πάρκο και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗΣ, ήταν το κυρίαρχο σημείο της παρέμβασής μας (Ε. Δημητρίου) και του κειμένου που πρωτοκολλήσαμε επίσης στη Γραμματεία.

Μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, ο ρόλος του Υμηττού για τη ζωή στο λεκανοπέδιο, είναι περισσότερο σημαντικός και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στη συνεδρίαση αυτή έκαναν επίσης παρέμβαση οι Δήμαρχοι Κορωπίου, Παιανίας και Κερατέας (που συμμετείχε και στην ΕΕ σαν αναπληρωματικό μέλος).


20 Αυγούστου 2009

Εν μέσω θέρους και διακοπών, χωρίς την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), που ενέκρινε την προηγούμενη τροποποίηση, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε την τελική τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Υμηττού.

Η τροποποίηση αυτή, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη, γι αυτό άλλωστε <<πέρασε>> Αύγουστο χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση, επιμένει σε διάφορες επιτρεπόμενες χρήσεις στον Υμηττό και βεβαίως παντού ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ.

Αυτό σε συνδυασμό με την απόρριψη της προσφυγής του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), από το Β θερινό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τη διακοπή της ανέγερσης 36 θερέτρων αξιωματικών, 2000 τ.μ. μέσα στο στρατόπεδο Σακέτα, δημιουργεί βεβαιότητα.

Βεβαιότητα γι αυτό που από την αρχή υποψιαστήκαμε: Μεθόδευση της οικιστικής ανάπτυξης στον Υμηττό. Η κατασκευή οδικών έργων σε όλες τις ζώνες του Υμηττού, σε συνδυασμό με τις επιτρεπόμενες χρήσεις κοινωφελών έργων, εκπαιδευτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ μέσα στο στρατόπεδο, δίνει το έναυσμα στους πάσης φύσεως καταπατητές, να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε κομμάτι του φιλέτου Υμηττού, διότι απλά, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, σε μερικά χρόνια θα νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα κτίσματα. Οι κατοικίες μέσα στο στρατόπεδο, στη Β Ζώνη Υμηττού θα ακολουθηθούν από αυθαίρετες …

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ για να σωθεί ο Υμηττός είναι η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗΣ. Το Π.Δ. Υμηττού πρέπει να χαρακτηρίσει το βουνό Εθνικό Δρυμό ή Εθνικό Πάρκο και να αναλάβει τη διαχείριση του ένας φορέας που να διαχειρίζεται μόνο τον Υμηττό. Τώρα ανήκει στο δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο ήδη είναι ανεπαρκές για την Πεντέλη…

Εφόσον γίνουν τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ δε χρειάζονται οιαδήποτε οδικά έργα.


27 Μαρτίου 2009

Καταθέσαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (1-4-09), με κοινοποίηση στον Υπ. ΠΕΧΩΔΕ και σε άλλους φορείς, σχολιάζοντας την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Νέων Αυτοκινητοδρόμων.

Comments are closed.