Ακρόπολη, οδός Καλλισπέρη – Κοπή Δέντρων

Ακρόπολη, οδός Καλλισπέρη – Κοπή Δέντρων

Άνοιξη 2013

Συλλογή υπογραφών από κατοίκους, που προσέφυγαν στο ΣΤΕ. Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτώβρη. 

Κείμενο+Λίστα Για Συλλογή Υπογραφών (1)

 

Ανάπλαση του πλακοστρωμένου πεζόδρομου, με την κρήνη και την παιδική χαρά. Χρηματοδότηση ιδρύματος Νιάρχου, φορέας υλοποίησης η αστική μη κερδοσκοπική επιχείριση “Παραδείγματος χάριν”, κύριος του έργου ο Δήμος Αθηναίων.

Ένας “μοντέρνος” τρόπος διαχείρισης πράσινου! Δε σχολιάζουμε την αισθητική, διότι αφενός δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και αφετέρου σίγουρα θα υπάρχουν διαφωνίες με την όποια επιλογή. Αυτό που κρίνουμε και κατακρίνουμε πάντα είναι το πως διαχειρίζονται οι αρμόδιοι τους φυσικούς μας πόρους, που όταν μας λείψουν δε θα βρεθεί κανένας να μας δανείσει γιατί δε μπορεί! Είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να εμπεδώσουμε καλά, γιατί γεννά πολλές ευθύνες για όλους ανεξαιρέτως. Πολίτες και πολιτικούς!

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μπορούμε να ξεχνάμε οτι ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται στην αγκαλιά της Ακρόπολης, εντάσσεται στον αρχαιολογικό της χώρο, οπότε προφανώς υπάρχουν περιορισμοί ως προς την αισθητική!

dionysiou_areopagitou_510_338 στη θέση των θάμνων πάλι τσιμέντο (πίστα skate) στο κεντρικό σημείο του πεζοδρόμου, αλλά έβαψαν την άσφαλτο και στο βάθος μαύρο ταρτάν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιστορικό

Στον πεζόδρομο της Καλλισπέρη, πρώτη παράλληλος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το όμορφο λιθόστρωτο, περίπου στο ύψος του Ηρώδειου, βεβαίως μέσα στον “ιερότερο” χώρο πολιτισμού στην Ελλάδα, έγιναν έργα ανάπλασης…..

DSCF2967

οδός Καλλισπέρη

 

 

 

 

 

 

 

οδός Διονυσίου Αεροπαγίτου

dionysiou_areopagitou_street_athens_gnto

Ένα από τα αξιοσημείωτα αυτής της “ανάπλασης” είναι ο τρόπος διαχείρισης του πράσινου! Δε γνωρίζουμε τη σύνθεση και τις ιδιότητες των νέων δομικών υλικών, που ίσως χρησιμοποιήθηκαν, όμως αναρωτιόμαστε αν αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να βοηθήσουμε στη συντήρηση των ελάχιστων δέντρων και θάμνων που διαθέτουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μακροβιότητά τους, αποκομίζοντας τα πολλαπλά ωφέλη που μας παρέχουν!

 

Συγκεκριμένα η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι η εξής:

Πριν την “ανάπλαση” ο δρόμος ήταν κάπως έτσι:

DSC02326

 

 

 

 

DSCN8268

 

Kallisperis 14

 

Βεβαίως το πλακόστρωτο σπασμένο και τα όργανα της παιδικής χαράς σε άθλια κατάσταση. Έπρεπε να αντικατασταθούν. Τι έγινε όμως με τα δέντρα και τους θάμνους? “Αναπλάστηκαν”?

 

Ιδού πως έγινε η “ανάπλαση”:

ξηλώθηκαν θάμνοι και δέντρα

 

 

 

Έγιναν οι σκαπτικές εργασίες, κατά τις οποίες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, αφαιρέθηκαν δέντρα  και ξηλώθηκαν θάμνοι. Ως προς τους θάμνους είμαστε σίγουροι γιατί πλέον είναι ελάχιστοι….

οι ρίζες των δέντρων αποκαλύφθηκαν τουλάχιστον κατά 1,20 μ. αφού κατάβασαν τον δρόμο αντίστοιχα

 

 

…….αποκαλύφθηκαν οι ρίζες τους…….

...και, σύμφωνα με τη μαρτυρία των ίδιων κατοίκων, που έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο Της Επικρατείας, έμειναν απότιστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού….. Όπως πάντα οι περίοικοι έσωσαν την κατάσταση ποτίζοντας με όποιο τρόπο μπορούσαν!

οι ρίζες παραμένουν έτσι από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αυγουστο χωρίς νερό

 

 

 

μετά τυλίχτηκαν με χοντρό πλαστικό και παρέμειναν έτσι στον κάυσωνα του καλοκαιριού για να ρίξουν πάνω τους το τσιμέντο

 

 

 

….’Επειτα τα τύλιξαν με χοντρό πλαστικό…..

 

πάνω στο πλαστικό έριξαν οπλισμένο σκυρόδεμα και φθσικά πεθαίνουν γιατί δεν αναπνέουν

 

 

χτυπημένο από τα μηχανήματα δέντρο

 

……..  πάνω στο οποίο έριξαν οπλισμένο σκυρόδεμα και τα “μάντρωσαν” με χτιστά  πεζούλια, τα οποία σημειωτέον δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια στους κορμούς των δέντρων και έπνιξαν ασφυκτικά τις ρίζες, για να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε από το πλαστικό!!!!    DSC02455

 

 

 

 

 

 

 

…….ο χώρος καθαρίστηκε και έριξαν άσφαλτο ή δε γνωρίζουμε πώς λέγεται το νέο υλικό που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε, είναι όμως αντιολισθητικό, προκειμένου να μη γλυστράνε και πέφτουν τα παιδιά……..DSCF2972

DSCF2969

DSCF2968

 

DSCF2971

 

 

 

                                                             

 

                                                             

 

                                         ….και ο δρόμος? Ο πεζόδρομος? DSCF2976

Αν παραμείνει έτσι, με αυτή την άσφαλτο, μήπως έχει μετατραπεί σε κανονικό δρόμο ….με συνοπτικές διαδικασίες?  

 

Αναρωτιόμαστε μήπως έχουμε πέσει πάλι, για μία ακόμη φορά, στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι εποφθαλμιούν το φιλέτο της Καλλισπέρη…Όλα αυτά και πολλά άλλα που βλέπουμε καθημερινά μας έχουν κάνει καχύποπτους….

Πως μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός οτι ο Δήμος Αθηναίων χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Νιάρχου (περίπου 200-250.000 ευρώ) για να φτιάξει αυτό που βλέπουμε και που δε γνωρίζουμε πως θα καταλήξει? Πού είναι η ανάπλαση της παλιάς κρήνης, πού είναι το πλακόστρωτο ή το λιθόστρωτο, τι θα γίνει με το πράσινο, ποιά θα είναι η χρήση του δρόμου από εδώ και μπρος?

Μάρτιος 2014- Οδός Καλλισπέρη: Κατάληξη….

DSCF3954

DSCF3955

 

 

 

 

 

 

DSCF3956

 

 

DSCF3958

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.