Οικονομική Ανάπτυξη & Περιβάλλον – Ημερίδα 10/11/2013

Οικονομική Ανάπτυξη & Περιβάλλον – Ημερίδα 10/11/2013

“Το περιβάλλον ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης

για τα νότια προάστια”

 

 Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 10:30 στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Μ. Αντύπα & Σ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη. 

Κεντρική ιδέα των εισηγήσεων που ακούστηκαν ήταν η οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να προκληθεί, μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδιασμών και προτάσεων φιλικών προς το περιβάλλον, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πόλεών μας.

Περιλάμβανε δύο θεματικές ενότητες, με τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε ενότητα:

KIPI_12selido 2013-11-20

Α) ΠΡΟΤΑΣΗ

Mητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού, πώς να υλοποιήσουμε ένα όραμα 

   Εισηγητές:  Νίκος Μπελαβίλας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, Φερενίκη Βαταβάλη, Δρ αρχιτέκτων-πολεοδόμος ΕΜΠ

1. Πάρκο υψηλού πρασίνου 6280 στρεμμάτων, ύψιστης προτεραιότητας για τις τσιμεντένιες πόλεις της Αττικής,

σελ. 1

σελ. 1

που επιπλέον θα δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της για περίπατο, 

αναψυχή, 

ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, 

πολιτιστικές & εκπαι-δευτικές δραστηριότητες, 

αγροτικές ασχολίες και 

ανάπαυλα μέσα σε απόλυτα φυσικό περιβάλλον, 

με ελάχιστο κόστος! 

 

 2. Μουσείο Σαρωνικού, ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής

 •  Δημιουργία αρχαιολογικού θεματικού πάρκου για την εξέλιξη των  παράκτιων οικισμών της Αττικής 

  σελ. 2

  σελ. 2

 •  Αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο κτήμα Γερουλάνου  στους Τράχωνες και του αρχαίου θεάτρου του Ευωνύμου
 •  Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων   

 

 

σελ. 3

σελ. 3

 

 

 

 

 

 

3. Επιστημονικό ενυδρείο

Ανάδειξη του ενυάλιου πλούτου της Μεσογείου

 Μουσείο αεροπορίας

• Αξιοποίηση των  αεροσκαφών και του αρχειακού υλικού του παλαιού αεροδρομίου, που έχουν διασωθεί

 

4.  Δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού αθλητικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας   

 

σελ. 4

σελ. 4

Αθλητικές εγκαταστάσεις για ήπιο αθλητισμό, πρωταθλητισμό και ναυταθλητισμό, μέσα στις αθλητικές και ολυμπιακές εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν.

•             Αυτοδιαχειριζόμενος αγρός.  Λειτουργεί στο Ελληνικό από το 2010 

Η προώθηση της λογικής της Αστικής Γεωργίας, είναι μια λογική που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο σύγχρονο αστικό κόσμο.

 

 

σελ. 5

σελ. 5

 

 

5. Δημιουργία εκθεσιακού-συνεδριακού κέντρου μητροπολιτικής εμβέλειας.

Το μεγάλο διατηρητέο κτίριο του πρώην Ανατολικού Αεροσταθμού, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Saarinen,  λόγω του μεγέθους του (46.500 τμ.), μπορεί να αξιοποιηθεί για εκθέσεις πολιτιστικού ή εμπορικού χαρακτήρα, συνέδρια, επιστημονικά και καλλιτεχνικά γεγονότα, με δυνατότητα προσέλκυσης πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η γειτνίαση του με το νέο σταθμό μετρό ενισχύει αυτή τη δυνατότητα για μια νέα μητροπολιτικής εμβέλειας χρήση του κτιρίου.

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ: ΟΦΕΛΗ

•             Η φύτευση των απαιτούμενων δέντρων και θάμνων, η κατασκευή των νέων υποδομών (αναψυκτήρια, πωλητήρια, καθίσματα κλπ.), η επισκευή των υπαρχόντων,  καθώς επίσης η συντήρηση και λειτουργία του πάρκου με όλες τις δραστηριότητες που προαναφέραμε, θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο πόλο έλξης επισκεπτών – τουριστών στην Αττική, που θα δώσει αναπτυξιακή πορεία στην οικονομία της, κυρίως σ’ αυτή των νοτίων προαστίων.

•             Με αυτό τον τρόπο η οικονομική ανάπτυξη δένει αρμονικά με την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου την ποιοτική αναβάθμιση των πόλεων και της ζωής των πολιτών, μέσα από την ανάδειξη του φυσικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού μας πλούτου, την εκπαίδευση, την έρευνα και τον αθλητισμό.

 

Β) ΠΡΟΤΑΣΗ

Αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με συνεργασία όμορων δήμων 

Εισηγητής: Φίλιππος Κυρκίτσος, Δρ Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

Tίτλος εισήγησης:  

“Προτάσεις για εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στους συνεργαζόμενους δήμους της περιοχής Ελληνικού

σελ. 6

σελ. 6

 

6. Οι επιλογές μας στη μέχρι τώρα διαχείριση των απορριμμάτων έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, διότι: 

Ρυπαίνεται το έδαφος από τα στραγγίσματά τους. Όσο πιο πολλά είδη ανακατεύονται τόσο πιο τοξική και επικίνδυνη γίνεται η μάζα τους…

•             Μολύνονται τα νερά, οπότε και το νερό που πίνουμε ….

•             Μολύνονται τα νερά που ποτίζουμε τα ζώα και τα οπωροκηπευτικά, επομένως επηρεάζεται αρνητικά όλη η τροφική αλυσίδα……

•             Οι επιπτώσεις στην υγεία μας είναι τρομακτικές από τις τοξικές, μεταλλαξιογόνες  και καρκινογόνες ουσίες που εισχωρούν στο νερό και στις τροφές μας…

•             Από την έκλυση μεθανίου ενισχύεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, τη σταδιακή ερημοποίηση, τη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στην περιοχή μας…….

 

7.  Οι επιλογές μας στη μέχρι τώρα διαχείριση των απορριμμάτων έχουν πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος διότι:

σελ. 7

σελ 7

 

 • Σπαταλάμε πολλούς φυσικούς πόρους

Σπαταλάμε πολλούς οικονομικούς πόρους όπως το κόστος της κατασκευής ενός κουτιού, μιας θήκης αυγών, ενός μπουκαλιού, μιας ηλεκτρικής συσκευής, ενός ποτηριού, μιας τσάντας, μιας πλαστικής σακούλας, μιας καρέκλας και οποιουδήποτε αντικειμένου….

Επιπλέον για τη μεταφορά μόνο και ταφή των απορριμμάτων ο κάθε Δήμος πληρώνει περίπου €180-€235/τόνο

Μέσα στους οικονομικούς πόρους που σπαταλάμε είναι και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτήθηκε για να φτιαχτεί κάθε προϊόν. 

σελ. 8

σελ. 8

 

8. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σήμερα στον κόσμο, δυστυχώς στο μεγαλύτερό της ποσοστό, παράγεται κυρίως σε εργοστάσια καύσης άνθρακα ή σε πυρηνικά εργοστάσια.

 Τα πρώτα (στην Ελλάδα έχουμε 7) παράγουν τεράστιες ποσότητες ρύπων, με αποτέλεσμα:

Να γεμίζουν το περιβάλλον μας με τοξικούς ρύπους, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία μας και να εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη….

 Η πυρηνική ενέργεια έχει το τεράστιο πρόβλημα της ταφής των πυρηνικών αποβλήτων και επιπλέον τον κίνδυνο του ατυχήματος, όπως αυτά που έχουν συμβεί στο Τσέρνομπιλ και στη Φουκουσίμα, με ανυπολόγιστες άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντός τους, καθώς επίσης στο έδαφος, στα νερά και στην τροφική αλυσίδα……

Επιπλέον στην εποχή μας με το άνοιγμα των εμπορικών συναλλαγών, η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας μπορεί να μας φτάσει, όσο μακριά κι αν έγινε το πυρηνικό ατύχημα…..

σελ. 9

σελ. 9

 

9. Τι προτείνεται από την πολιτεία…..

Η πρόταση της πολιτείας για κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, από τα οποία θα παράγεται ένα δευτερογενές καύσιμο SRF ή/και RDF, η λειτουργία των οποίων θα απαιτεί το 83% των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανακύκλωση και κομποστοποίηση!

Αναλογιζόμενοι ότι το 95% των απορριμμάτων μας αποτελούνται από  αξιοποιήσιμα υλικά, αντιλαμβάνεται κανείς πόσους φυσικούς πόρους θα καταστρέφουμε, αντί να τους αξιοποιούμε (με ανακύκλωση ή κομποστοποίηση)!…..

•             Το SRF/RDF είναι δευτερογενές καύσιμο και μολονότι δεν ομολογείται αυτό ακόμη από την πολιτεία, προορίζεται για καύση, διαφορετικά θα πρέπει να θάβεται!

•             Η καύση SRF/RDF, σε ειδικές μονάδες καύσης, παράγει διοξίνες, φουράνια, τοξικά βαρέα μέταλλα, υδράργυρο και αιωρούμενα μικροσωματίδια!

 Η έκθεση σε διοξίνες προκαλεί ορισμένα είδη καρκίνου, αυξημένα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη και  καρδιαγγειακές νόσους, ενώ τα μικροσωματίδια λοιμώξεις αναπνευστικού…….

•             Τα τοξικά βαρέα μέταλλα είναι κυρίως καρκινογόνα, ενώ ο υδράργυρος είναι νευροτοξική ουσία και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην όραση, διαταραχές στο λόγο και την κίνηση, απώλεια μνήμης……

 

σελ. 10

σελ. 10

10. Η πρόταση της πολιτείας έχει επιπλέον μεγάλο οικονομικό κόστος διότι:

Η κατασκευή των 4 μονάδων θα είναι συνολικού κόστους άνω των 430 εκ. ευρώ, από τα οποία θα συνεισφέρει η ελληνική κυβέρνηση τα 200 εκ. ευρώ, οπότε αυξάνεται το διαχειριστικό κόστος των απορριμμάτων,  και εκτιμάται ότι το «Τέλος Εισόδου» στους χώρους επεξεργασίας και ταφής μπορεί να φθάσει ακόμη και τα €145/τόνο και ως εκ τούτου τα Δημοτικά τέλη να πρέπει να αυξηθούν σε όλους τους δήμους κατά 60-80%!

 Επιπλέον δε θα μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους της Οδηγίας 98/2008 ΕΕ για τα απορρίμματα, σύμφωνα με την οποία:

             Μέχρι το 2015 πρέπει να γίνεται χωριστή συλλογή γυαλιού, χαρτιού, μετάλλων, πλαστικών στην πηγή ή σε μονάδες επεξεργασίας!

             Μέχρι το 2020 τουλάχιστον το 50% του γυαλιού, του χαρτιού, των μετάλλων και των πλαστικών, θα πρέπει να ανακυκλώνεται!

              Πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να ενθαρρυνθούν:

α) η κομποστοποίηση ή/και λιπασματοποίηση με χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων, με σκοπό τη χώνευση (ζύμωση) των βιοαποβλήτων,                           

β) η επεξεργασία των βιολογικών αποβλήτων κατά τρόπο που να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας,

γ) η χρήση περιβαλλοντικά ασφαλών υλικών, τα οποία παράγονται από βιολογικά απόβλητα.

 •    Όταν τουλάχιστον το 83% των αποβλήτων μας πρέπει να πηγαίνει στα εργοστάσια επεξεργασίας και το 80-85% της σύνθεσης των απορριμμάτων μας αποτελείται από ανακυκλώσιμα και βιοαποδομήσιμα υλικά, πώς θα μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και να μην πληρώσουμε νέα πρόστιμα?

 • Τα νέα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα μοιράζονται στους ΟΤΑ ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων τους και θα προστεθούν στα ήδη αυξημένα δημοτικά τέλη, λόγω της λειτουργίας των νέων εργοστασίων!!!

 • Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το χρηματοοικονομικό και επενδυτικό κόστος των πιθανών εργοστασίων καύσης!

 

Η πρότασή μας……..

σελ. 11

σελ. 11

……..στηρίζεται στη συνεργασία Δήμων, Κινημάτων, Συλλογικοτήτων, Πολιτών για να πετύχουμε :

 • Αειφορική διαχείριση των φυσικών μας πόρων
 • Οικονομία στους…… οικονομικούς μας πόρους
 • Καθαρότερο περιβάλλον και τροφές, καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, υγιέστερους πολίτες

……στην πράξη σημαίνει:

 • Ξεχωριστούς κάδους στις γειτονιές μας για χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό, οργανικά, σύμμικτα.
 • Προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης με δωρεάν διάθεση των κάδων από τους δήμους.
 • Δύο Διαδημοτικά Ολοκληρωμένα Πράσινα Σημεία για την ξεχωριστή συλλογή και εναλλακτική διαχείριση  των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό), των φαρμάκων, ογκωδών, λαδιών, διαφόρων ανακτήσιμων υλικών, όπου επίσης θα μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται (μεταπωλούνται) πολλά χρήσιμα προϊόντα, όπως:  παλαιά έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ρουχισμός, υποδήματα κλπ.
 • Διαδημοτική μονάδα κλειστής κομποστοποίησης των προδιαλεγμένων οργανικών και των κλαδεμάτων για την αξιοποίηση και των κλαδεμάτων του πάρκου και την παραγωγή Α ποιότητας κόμποστ.

 …….για το Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού

•             Παραχώρηση δύο εκτάσεων περίπου 10 και 50-60 στρεμμάτων, οριοθετημένων με μια περιοχή πυκνού πράσινου, φάρδους μερικών εκατοντάδων μέτρων, στις οποίες:

•             Στην πρώτη έκταση θα γίνει το ένα Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο (ΟΠΣ) και στην δεύτερη θα γίνει α) το δεύτερο  ΟΠΣ, β) η κλειστή μονάδα κομποστοποίησης και γ) μικρή μονάδα παραγωγής pelets  για τη θέρμανση των κλειστών χώρων του.

 

σελ. 12

σελ. 12

 Η πρότασή μας……..

…..για την καθιέρωση μιας ημέρας το χρόνο, αφιερωμένης στην 

«Πράσινη και Καθαρή Αττική»

κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνεται, με τη βοήθεια ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μαραθώνιων η

«εκστρατεία του ενός ευρώ»

Κάθε πολίτης θα μπορεί, με ένα τηλεφώνημα ή μήνυμα από κινητό, να προσφέρει ένα ευρώ.

Τα έσοδα, από τις εθελοντικές προσφορές των πολιτών, μαζί με τα αντίστοιχα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, το Πράσινο ταμείο και τα έσοδα από τη λειτουργία του πάρκου, να διατίθενται για τη συνεχή βελτίωση, συντήρηση και άριστη λειτουργία του πάρκου και των φιλοξενούμενων δραστηριοτήτων του.

Η «εκστρατεία του ενός ευρώ» να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει, οι πολίτες να διαπιστώνουν ότι πράγματι παράγεται έργο και υλοποιούνται οι ετήσιοι στόχοι.

 

 

 

Έντυπα εκδήλωσης:

ΑΦΙΣΑ

ΑΦΙΣΑ

 

KIPI_12selido 2013-11-20

 

KIPI_Programma

 

 

 

 

Prosklisi_final A

Πρόσκληση Α όψη

Prosklisi_final B

Πρόσκληση Β όψη

Comments are closed.