Παραλίες SOS – Συνεργαζόμενες Συλλογικότητες

Παραλίες SOS – Συνεργαζόμενες Συλλογικότητες

Συνεργαζόμενες Συλλογικότητες και πολίτες για την προστασία των παραλιών

Email: [email protected]      Facebook:   ΠΑΡΑΛΙΕΣ SOS

Ελλάδα σημαίνει θάλασσα, ατέλειωτη ακτογραμμή, αναρίθμητες παραλίες…..

524078_438344006198299_1594930637_nΤο συνεχές σμίξιμο του απέραντου γαλάζιου, ουρανού και θάλασσας, που αγκαλιάζει τρυφερά μια ατέλειωτη ακτογραμμή με  δαντελωτές παραλίες, στεφανωμένες με καταπράσινα στεφάνια ή στη σκιά προστατευτικών βράχων, που δε χορταίνεις να κοιτάς όσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι αυτό που λατρεύουμε οι έλληνες και κατά κύριο λόγο, απολαμβάνουν και πληρώνουν οι τουρίστες στη χώρα μας. 

Η ελεύθερη πρόσβαση σε μικρές και μεγάλες παραλίες, στις γνωστές αλλά και στις απόκρυφες γωνιές των ακτογραμμών μας, η προστασία των παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων μας, τεράστιας σημασίας για τη βιοποικιλότητα και τη Zωή στη χώρα μας αλλά και για την ασύγκριτη ποιότητα και ομορφιά του ελληνικού τοπίου, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτουμε σαν χώρα, που την κάνει μοναδική και που οφείλουμε να κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού!

Το νομοσχέδιο που μεθοδεύεται για την εκμετάλλευση των παραλιών, aigialos, απειλεί να καταστρέψει ανεπιστρεπτί αυτόν τον πλούτο, να υποβαθμίσει τη ζωή ενός ολόκληρου λαού και να υπονομεύσει τις επόμενες γενιές!

22/7/2014

Έχει ήδη αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε οτι θα τροποποιηθεί και βελτιωθεί πριν πάει στη Βουλή προς συζήτηση. Μάθαμε οτι αυτό θα γίνει τέλος Αυγούστου.

 

 

Πρέπει να αποφασίσουμε ποιά Ελλάδα θέλουμε, ποιό μέλλον επιφυλάσσουμε στα παιδιά μας και ποιό τίμημα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε, ώστε να αποφασίσουμε τι είδους ανάπτυξη θα επιλέξουμε! 

playa_laredo_t3900238a.jpg_369272544

 

Αυτές τις παραλίες θέλουμε? 

playa_victoria_cadiz_t1100029.jpg_369272544

 

 

 

 

 

                                                                                                                       

                                                                  ή Αυτές?

563364_439747089391324_1600804388_n

    3162_AMFJKF_1

 

 

 

 

 

 

Ποιές έχουμε ανάγκη για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας στη χώρα, για την εξασφάλιση καθαρού ποσιμου νερού και ατμοσφαιρικού αέρα, που επιπλέον δίνει ανεπανάληπτη φωτεινότητα και καθαρότητα στα χρώματα του ελληνικού τοπίου, αλλά και ποιές παραλίες  τουριστικά είναι περισσότερο περιζήτητες? Οι πνιγμένες στο μπετόν και στο τσιμέντο, που βρίσκεις παντού στον πλανήτη ή οι φυσικές ανέγγιχτες παραλίες,  που λούζει ένας αξεπέραστος χρυσαφής ήλιος και που γίνονται όλο και πιο σπάνιες στην άπληστη σύγχρονη καταναλωτική  κοινωνία?

Το σχήμα “ΠΑΡΑΛΙΕΣ SOS” είναι ανοιχτό και μπορεί να προσχωρήσει όποια συλλογικότητα ή πολίτης το επιθυμεί.

Για επικοινωνία: email: [email protected]     Facebook:   ΠΑΡΑΛΙΕΣ SOS

 

 

12 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΑΛΙΕΣ SOS

Συνεργαζόμενες Συλλογικότητες και πολίτες για την προστασία των παραλιών

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝA ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ! 

Mέσα στο Πάσχα, κατατέθηκε από την κυβέρνηση νομοσχέδιο (Ν/Σ)  με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και  προστασία των ακτών και της παραλίας».  aigialos

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Ν/Σ, «…η οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι τεράστια και απαιτείται να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει».

Στην πραγματικότητα, η «οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης», που αναφέρεται στο νομοσχέδιο, σημαίνει την άνευ όρων εκμετάλλευση των παραλιακών χώρων από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με όποια χρήση επιθυμούν και σε  όση έκταση χρειαστούν. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα μπορεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να εκποιεί σε “επενδυτές” δημόσια αγαθά, όπως είναι οι παραλίες που για αιώνες έχουν κοινή χρήση και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος. Παράλληλα επιβραβεύει τους  καταπατητές και τους αυθαιρετούχους, «νομιμοποιώντας» όλα τα αυθαίρετα κτίσματα έναντι απλού χρηματικού ανταλλάγματος, χωρίς κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Είναι προφανές λοιπόν ότι με το  Ν/Σ αυτό υπονομεύεται  το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της δημόσιας περιουσίας, και ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα στους “επενδυτές” να κατασκευάζουν ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις πάνω στον αιγιαλό με  αποτέλεσμα να εμπορευματοποιούνται και να τσιμεντοποιούνται οι ακτές, να αποκλείονται οι πολίτες από τις παραλίες και να κινδυνεύουν με καταστροφή όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, τα παράκτια δάση, τα ρέματα, ακόμη και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Οι αντιδράσεις  κοινωνικών φορέων και πολιτών που εκδηλώθηκαν  δεν επέτρεψαν την κατάθεσή  του Ν/Σ στη Βουλή πριν τις εκλογές  και η κυβέρνηση πλέον μεθοδεύει να ψηφιστεί στο θερινό τμήμα της Βουλής, από έναν  περιορισμένο και απόλυτα ελεγχόμενο αριθμό βουλευτών.

Φωτογραφία1223Κάτω από αυτές τις συνθήκες  στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, συλλογικότητες  και απλοί πολίτες , αποφασίσαμε  να προχωρήσουμε στον συντονισμό των αντιστάσεών μας  κατ΄αρχήν στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα για να μην περάσουν τα σχέδια  ξεπουλήματος των παραλιών σε ιδιωτικά συμφέροντα.

 Διατηρώντας την οργανωτική μας αυτοτέλεια  δεκάδες συλλογικότητες και απλοί  πολίτες  θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και θα οργανώσουμε κοινές δράσεις, επιδιώκοντας, κατ’ αρχήν, να μη ψηφιστεί το Ν/Σ της κυβέρνησης για τις παραλίες  και να  μην εφαρμοστεί στην πράξη, αν ψηφιστεί, καθώς επίσης και να απελευθερωθούν όλες οι παραλίες της χώρας.

Για τον καλλίτερο συντονισμό των δράσεων δημιουργήθηκε επιτροπή, που είναι ανοιχτή σε όσες και όσους επιθυμούν να συμμετέχουν και βοηθήσουν.

Για επικοινωνία:

Email: [email protected]

Facebook:   ΠΑΡΑΛΙΕΣ SOS

 

DSCF5148

 

Comments are closed.