Δράση 1

Δράση 1

“Πόλεις για Όλους τους Πολίτες, με πεζοδρόμια για πεζούς και εμποδιζόμενα άτομα”

Φεβρουάριος 2015

Στην επιστολή μας με τις υπογραφές φορέων που την προσυπέγραψαν, λάβαμε απάντηση της Περιφέρειας Αττικής, που επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου για ελεύθερη ζώνη διέλευσης πεζών κατ’ ελάχιστον 1,5μ., καθ’ όλο το 24ωρο.

Αναλυτικότερα:

 Τον προηγούμενο μήνα είχαμε στείλει εκ νέου την επιστολή 2015-01-08 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ σχετικά με τα δικαιώματα των πεζών και ατόμων με κινητικά προβλήματα και μερικές εμφανέστατα καταχρηστικές καταλήψεις πεζοδρομίων της Ηλιούπολης,  αναφερόμενοι στην προστατευτική κείμενη νομοθεσία η οποία ουδόλως τηρείται, αυτή τη φορά με τις υπογραφές όλων των φορέων και συλλόγων που την προσυπέγραψαν και προσθέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:

Δεδομένου ότι τα πεζοδρόμια κατασκευάζονται πρωτίστως για τους πεζούς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να μετακινούνται με ασφάλεια αλλά και υποχρεωτικά  πάνω σ’ αυτά:

α) γιατί εκδίδονται άδειες που επιτρέπουν την καταχρηστική χρήση αυτών των χώρων?

β) με ποιο τρόπο προτίθεται η Πολιτεία να εξασφαλίσει την εφαρμογή όσων ο νόμος ορίζει?

Επιπλέον επισυνάψαμε αντίγραφο του Δελτίου Συμβάντων του ΑΤ Ηλιούπολης, που εκδόθηκε μετά από κλήση μας για την κατάληψη του πεζοδρομίου από την ψησταριά ‘ΤΟ ΧΑΣΑΠΙΚΟ” και στο οποίο αναφέρεται ότι η εκδοθείσα από τον  Δήμο Ηλιούπολης άδεια του  καταστήματος επέτρεπε ζώνη ελεύθερης όδευσης πεζών επί του πεζοδρομίου  μόνο 1μ. και όχι την απαιτούμενη από το νόμο,1,5μ. κατ’ ελάχιστον. 2014-10-17 ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

Στην απάντηση της Περιφέρειας Αττικής, Γεν Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, αναφέρεται ότι κατόπιν ελέγχου του καταστήματος από την αρμόδια υπηρεσία ζητείται:

Από το Δήμο Ηλιούπολης η έκδοση νέας άδειας της επιχείρησης για τη χρήση πεζοδρομίου, τηρώντας όσα ορίζει ο νόμος για τη ζώνη ελεύθερης όδευσης πεζών και

Από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση συμμόρφωση σε όλες τις υποδείξεις του υγειονομικού ελέγχου, επαναφέροντας το κατάστημα στην αρχική του κατάσταση σύμφωνα με την κατεχόμενη άδεια λειτουργίας, είτε εκδίδοντας νέα 20150215 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΕΙΣ-Α.Π.114

8 Iανουαρίου 2015

Σε απάντηση της επιστολής μας της 20/10/2014, το υπουργείο Εσωτερικών μας ενημέρωσε  20141114 ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, για την ισχύουσα νομοθεσία, της οποίας τις διατάξεις πρέπει να εφαρμόζουν οι δημόσιες και δημοτικές αρχές που είναι:

  1. το άρθρο 26, παρ.6 του Ν. 4067/2012 Ν. 4067-2012  και
  2. η απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ 52907 ΦΕΚ Β 2621/31-12-2009  3865_yp._perib._energ._kl._all.52907 .

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το φάρδος της ελεύθερης ζώνης έλευσης πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων επί του πεζοδρομίου, πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 1,5μ. σε δρόμους φάρδους  6-9 μέτρων.

Δεδομένου ότι:

1. Από το Αστυνομικό τμήμα Ηλιούπολης, μετά από αίτημά μας για έλεγχο της χορηγούμενης από το Δήμο Ηλιούπολης αδείας στην ψησταριά “το Χασάπικο”, μας απαντήθηκε ότι, με βάση την εκδοθείσα άδεια, επιτρέπεται η χρήση του πεζοδρομίου με την προυπόθεση να μένει διάδρομος έλευσης πεζών ενός μέτρου……2014-10-17 ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

2. Είχαμε συγκεντρώσει υπογραφές συλλόγων, συλλογικοτήτων, ομοσπονδιών κλπ, που προσυπογράφουν όσα αναφέρονται και ζητάμε,

ξαναστείλαμε την επιστολή, με όλες τις υπογραφές  2015-01-08 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ , με επισυνάψεις τα δύο παραπάνω έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών και του Α.Τ. Ηλιούπολης, ζητώντας να μας απαντηθεί:

  • πώς συνάδουν οι παραπάνω νομοθετικές διατάξεις με τις ως άνω χορηγούμενες άδειες,

    γιατί επιτρέπεται η καταχρηστική χρήση των πεζοδρομίων εις βάρος αυτών που από τον ίδιο το νόμο υποχρεώνονται να κυκλοφορούν μόνο πάνω σ’ αυτά και

    πώς η Πολιτεία προτίθεται να εξασφαλίσει όσα ο νόμος ορίζει

 

 

Οκτώβριος 2014 

Συλλογή υπογραφών συλλόγων, φορέων, οργανώσεων, κινημάτων, συλλογικοτήτων, πολιτών, που θα προσυπογράψουν την επιστολή για το Δικαίωμα Προσβασιμότητας και κίνησης πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, για την εξασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης μετακίνησής τους και του δικαιώματος στη Ζωή    2014-10-22 ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Α.      Στείλτε μήνυμα πατώντας ΕΔΩ

Απλά γράψτε τα στοιχεία του φορέα που προσυπογράφει και την ιδιότητα αυτού που στέλνει το μήνυμα.

Αν είστε φυσικό πρόσωπο  γράψτε τα στοιχεία σας.       

Β.         Στείλτε φωτογραφίες από την πόλη σας, ανάλογες με αυτές της  παραπάνω επιστολής, στέλνοντας μήνυμα πατώντας ΕΔΩ . Η ίδια επιστολή με τις φωτογραφίες που θα μας στείλετε θα σταλεί στον αρμόδιο Δήμο.

Απλά συμπληρώστε τα ονόματα της πόλης που τραβήχτηκαν και των δρόμων. 

Πρόκειται για μια Δράση που αφορά:

  • το δικαίωμα στην προσβασιμότητα και στη ζωή κατ’ αρχήν των ατόμων με αναπηρίες, που σημαίνει εξάλειψη των εμποδίων και κωλυμάτων προσβασιμότητας, για να εξασφαλιστεί η ίση και πλήρης απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής, σε ίση βάση με τους άλλους, Ν. 4074/2012, άρθρο 9 παρ. 1α και άρθρο 10,

  • το απλό, καθημερινό και συνεχές πρόβλημα της μετακίνησης των πεζών, των ατόμων με κινητικά προβλήματα, των γονιών με μικρά παιδιά σε καροτσάκια, των εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα στους κοινόχρηστους χώρους των πόλεων.

Αναφερόμαστε στους κοινόχρηστους χώρους των πόλεων, που σε κάποιες περιπτώσεις γεμίζουν ασφυκτικά με:

1. Τα ψυγεία και τους πάγκους των περιπτέρων, σε σημείο που να μη μπορεί να περάσει άτομο με αμαξίδιο ή υποβασταζόμενο,  παρά μόνο πεζός… .

2. Τραπεζοκαθίσματα ταβερνών, καφετεριών κλπ, σε πολλές από τις οποίες ο ελεύθερος χώρος που αφήνεται για διέλευση, όταν δεν έχουν πελάτες και οι καρέκλες είναι άδειες και κάτω από τα τραπέζια, έχει φάρδος το πολύ 1,5 μ., το ελάχιστο απαιτούμενο από τον κτιριοδομικό κανονισμό και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε αυτό….. 

10719558_312150915632016_897395409_n            DSCF5414

DSCF5370-ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΑ

Φυσικά όταν οι καρέκλες καταλαμβάνονται από καθήμενους, τα περιθώρια διέλευσης στενεύουν απελπιστικά!

20140908_234702   apoklismos 4

3. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο, κλείνοντας εντελώς τη διάβαση ή αχρηστεύοντας τις ράμπες για αμαξίδια……. 

 Αναφερόμαστε σε κοινόχρηστους χώρους με σπασμένες πλάκες, κατεστραμμένες ράμπες (όπου υπάρχουν) και σε πολλές περιπτώσεις σε τέτοια κατάσταση που είναι επικίνδυνοι για τους διερχόμενους!

 unnamed (3) unnamed (4) unnamed

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε πεζοδρόμια και σε πεζοδρόμους και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους του μη βασικού δικτύου πεζοδρόμων, εφόσον η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει τη δυνατότητα δημιουργίας πλήρως προσβάσιμων χώρων κίνησης για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξασφαλίζεται πάντοτε η προσβασιμότητα για τις λοιπές κατηγορίες χρηστών(4067/9-4-12, άρθρο 26 παρ. 6).

Η Δράση μας για “Πόλεις για όλους τους πολίτες” έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2013, σε μια πρώτη προσπάθεια να ενημερωθούμε για το ισχύον νομικό πλαίσιο, τους κανόνες που πρέπει να τηρεί η αρμόδια αρχή αδειοδότησης για χρήση κοινόχρηστων χώρων, ώστε να εξασφαλίζει το δικαίωμα προσβασιμότητας σε όλους τους πολίτες. Μια προσπάθεια απελευθέρωσης κάποιων πεζοδρομίων, “δοκιμάζοντας” την ευαισθησία πολιτείας και πολιτών……

Όπως σε όλα τα κοινά προβλήματα, για να δοθεί Λύση, πρέπει να “σύρει το χορό” πρώτα η Πολιτεία και μετά να χορέψουμε Όλοι. 

 

 

 

 

Comments are closed.