ΕΡΓΟ: «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου-Αυγούστου 1998/ Αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων κατάντι των αναβαθμών ανάσχεσης φερτών στην Ηλιούπολη, όσον αφορά στους βασικούς συλλεκτήριους αγωγούς Σ2 & Σ3»
Μερικά Ουσιαστικά ερωτήματα για την επίδραση των αγωγών Σ2&Σ3 στην πλημμυρική αντοχή της Πικροδάφνης, απηύθυνε το “Δίκτυο πολιτών για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης” στις αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση τα παρακάτω δεδομένα:
Με αυτή την επιστολή, ξαναβάλαμε στο τραπέζι την ουσία της υπόθεσης, θυμίζοντας τις βασικότερες ενστάσεις μας, οι οποίες επί της ουσίας ουδέποτε απαντήθηκαν τεκμηριωμένα από καμία υπηρεσία και στείλαμε μία επιστολή στις αρμόδιες αρχές, περιμένοντας τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πολύ ουσιαστικά ερωτήματα:
Σε ποιο σημείο ακριβώς του ρέματος η διοχετευτικότητά του είναι 190 m3/s, που αναφέρεται η γνωμοδότηση του κ. Μαμάη; Είναι στο σημείο συμβολής των αγωγών με τον κλειστό οχετό του ρέματος στη λεωφόρο Βουλιαγμένης; Αν ναι, σε ποια Υδρολογική Μελέτη στηρίζεται; 201206 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ποιο θα είναι το πρόσθετο φορτίο που θα παροχετεύουν στην Πικροδάφνη οι νέοι αγωγοί Α1,2,3,4,5;
Έχει γίνει Μελέτη για τον συνυπολογισμό όλων των προστιθέμενων φορτίων, προκειμένου να μην προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα στους κατάντη της λεωφόρου Βουλιαγμένης Δήμους, κυρίως σε ακραίες καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν το κλίμα της εποχής;
Έχει γίνει Μελέτη για τον συνυπολογισμό όλων των προστιθέμενων φορτίων, προκειμένου να μην προκληθεί υδραυλικό άλμα στο σημείο εκβολής του αγωγού Σ3; Στη γνωμοδότηση του κ Μαμάη η οποία στηρίζεται σε προηγούμενες μελέτες της ΕΥΔΑΠ αναφέρεται ότι δεν αναμένεται κάποια ανάσχεση ροής λόγω υδραυλικού άλματος κλπ.. Έχει λάβει υπ’ όψιν της η συγκεκριμένη γνωμοδότηση ότι:
- Πρόκειται να εκβάλλουν στο ρέμα νέοι αγωγοί που πιθανόν να διοχετεύουν πρόσθετα νερά στο ρέμα της Πικροδάφνης;
- Τα νερά των αγωγών Σ2&Σ3 είναι νερά άλλου ρέματος;
Δεδομένου ότι οι αγωγοί Σ2&Σ3, στο σύνολό τους σχεδόν (95-97%), εκτρέπουν νερά άλλης λεκάνης απορροής (αυτής του ρέματος Τραχώνων) στην Πικροδάφνη, με ποια λογική το έργο απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να συνυπολογιστούν όλα τα φορτία που θα παροχετεύονται στην Πικροδάφνη (υπάρχοντα και νέα) για την ασφαλή λειτουργία του ρέματος και την προστασία των κατοίκων των παραρεμάτιων περιοχών; Αποτελεί επαρκή δικαιολογία ο (ελεγχόμενος) ισχυρισμός ότι τα εκτρεπόμενα φορτία αποτελούν μικρό ποσοστό των συνολικών φορτίων του ρέματος των Τραχώνων;
Ολόκληρη η επιστολή: 2016_02_24 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
16) Μάιος 2016
Πληροφορηθήκαμε την απόφαση που πήρε, 20151127 ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΑΛΙΜΟΥ, το Νοέμβριο του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου για τους αγωγούς Σ2& Σ3 στην Ηλιούπολη: δεν επιτρέπει τη σύνδεσή τους με το ρέμα της Πικροδάφνης διότι μεταφέρουν νερά από τους Τράχωνες αυξάνοντας το φορτίο της Πικροδάφνης και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων! Ζητούν να προηγηθούν έργα διευθέτησης του ρέματος στο Δήμο Αλίμου, δεδομένου οτι η διατομή του ρέματος στη λεωφόρο Ποσειδώνος δε μπορεί να δεχθεί ένα τέτοιο φορτίο…
Η απόφαση αυτή αποδεικνύει το δίκαιο των προβληματισμών και ισχυρισμών μας, για τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων εξ αιτίας των αντιπλημμυρικών έργων στην Ηλιούπολη!
Για τα έργα αυτά πάρθηκαν οι αποφάσεις το 2012, χωρίς υδρολογική μελέτη που να συνυπολογίζει την παροχή τους και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων! Άρχισαν να κατασκευάζονται τέλη Οκτώβρη 2014 και στη συνέχεια, μετά από συνεχείς πιέσεις συλλόγων και συλλογικοτήτων, αναθεωρήθηκε η υδρολογική Μελέτη της Περιφέρειας Αττικής το Νοέμβριο του 2014! Ο Δήμος Αλίμου, ένας από τους Δήμους που πλήττονται άμεσα, πληροφορήθηκε και αποφάσισε για όλα τα παραπάνω το Νοέμβριο του 2015!
ΧΑΡΤΕΣ sxedio1 sxedio2 sxedio3
ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Τεχνική Περιγραφή αντιπλημμυρικού
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΠΡΑΚΤΙΚΑ Απόφαση αντιπλημμυρικού έργου, 20130703 Απόφαση 214 του 2013 της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ηλιούπολης, 20131018 Απόφαση 375 του 2013 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης
ΑΔΕΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ 1η ΑΔΕΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ 2η ΑΔΕΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ 20141201 Δ-Δ ΑΝΑΚΛΗΣΗ 2ης ΑΔΕΙΑΣ
Η δεύτερη άδεια υλοτομίας ανακλήθηκε, οπότε ισχύει η πρώτη μόνο, η οποία, όπως φαίνεται και στα αντίστοιχα διαγράμματα, αφορά δέντρα της παραρεμάτιας περιοχής στη διαγραμμισμένη έκταση με στοιχεία Ε1&Ε2 E1, E2 και του άλσους Καλαβρύτων στη διαγραμμισμένη έκταση με στοιχείο Ε3 E3. Και οι δύο περιοχές διακρίνονται στο χάρτη sxedio1
Η συντήρηση του υπάρχοντος πρασίνου αλλά και η προσαύξησή του, με την ταυτόχρονη προστασία των Υδατορεμάτων, είναι τα δύο σημαντικότερα μέσα της Φύσης για την αντιπλημμυρική προστασία ενός τόπου.
Είναι τα μέσα που συνεχώς απαξιώνουμε καταστρέφοντάς τα, τιμωρούμαστε από τη Φύση γι αυτό, το πληρώνουμε ακριβά με τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούνται και ακόμη ακριβότερα, με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, για να μειώσουμε το μέγεθος των καταστροφών. Πιστεύουμε οτι, για να ζούμε σε αρμονία με τη Φύση, πρέπει να Συμπληρώνουμε το έργο της με τα δικά μας έργα.
15) 11/4/2016
Λάβαμε απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής 20160318 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, στην επιστολή με τα ερωτήματα που είχαμε απευθύνει στις 24/2/16, σχετικά με τις πλημμυρικές παροχές και αντοχές του ρέματος και τα επικαλούμενα στοιχεία στα έγγραφα του έργου.
Στα τόσα ερωτήματα για τις πλημμυρικές παροχές του ρέματος, που επικαλούνται τα έγγραφα που το προτείνουν και εγκρίνουν, μας απαντούν να ανατρέξουμε στην αναθεωρημένη υδρολογική μελέτη, που περιλαμβάνει η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής, για το ρέμα κατάντη της λ. Βουλιαγμένης έως την εκβολή.
14) 21/3/2016
Καταγγελία της Κι.Π.Η. προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με θέμα:
Σχετικά με υποβάθμιση περιβάλλοντος και καταστροφή υδάτινων συστημάτων – Άμεσος κίνδυνος πρόκλησης
πλημμυρικών φαινομένων λόγω υπερχείλισης του μη οριοθετημένου Ρέματος της Πικροδάφνης, εξαιτίας έργου που εκπονείται κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 20160321_2
13) 24/2/2016
Το “Δίκτυο πολιτών για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης”, έστειλε επιστολή με μερικά ουσιαστικά ερωτήματα για την επίδραση των αγωγών Σ2&Σ3 στην πλημμυρική αντοχή της Πικροδάφνης, απηύθυνε στις αρμόδιες υπηρεσίες (βλέπε στην αρχή της σελίδας).
12) 28/10/2015
Εξαντλώντας όλο το χρόνο που μας δόθηκε για να απαντήσουμε στη Ευρωπαική Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, με επιπλέον στοιχεία για την κοπή των δέντρων και την κατασκευή των αγωγών Σ2&Σ3 για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων, στην Ηλιούπολη, στείλαμε σήμερα την απάντησή μας.
Στην επιστολή μας αυτή αναφερόμαστε:
11) 28/09/2015
Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαικής Επιτροπής είχαμε απάντηση στην καταγγελία που κάναμε το Φεβρουάριο του 2015 (βλέπε πιό κάτω), για την αλόγιστη κοπή δέντρων στο Δήμο Ηλιούπολης, που έχει, μεταξύ όλων των άλλων, σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και την αύξηση του κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα σ’ αυτή.
Δεδομένου οτι την τελευταία εξαετία είχαμε κοπή δέντρων και στο ρέμα της Πικροδάφνης, με αποκορύφωμα αυτά που κόπηκαν για την κατασκευή των αγωγών, αυτό έχει σαν συνέπεια τη σταδιακή καταστροφή του οικοσυστήματός του, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για να λειτουργεί σαν αντιπλημμυρική ασπίδα των πόλεων από τις οποίες διέρχεται.
Καταλήγοντας η απάντηση από το αρμόδιο τμήμα της Ε.Ε., με ημερομηνία 28/09/2015, γράφει:
“Ως εκ τούτου, και για τους προαναφερόμενους λόγους, η Επιτροπή είτε δεν είναι σε θέση να εντοπίσει κάποια παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της EE στην προκειμένη περίπτωση είτε έχει ήδη λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η Ελληνική Δημοκρατία να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. Προτίθεται, συνεπώς, να προχωρήσει στην αρχειοθέτηση του φακέλου CHAP.
Σε περίπτωση που θέλετε να μας κοινοποιήσετε κάποια άλλη πληροφορία σας παρακαλούμε για την ενημέρωση μας εντός τεσσάρων εβδομάδων από την ημερομηνία αποστολής της παρούσας επιστολής.”
10) 18/05/2015
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου, που αποδεικνύει την έλλειψη ενημέρωσης για την κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού έργου στο Δήμο Ηλιούπολης, με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών σε όμορο Δήμο 20150518 Ψήφισμα Δημ. Συμβ. Αγ. Δημητρίου
9) 7/4/2015
Αποστολή Διαμαρτυρίας μας στη Διεύθυνση Δασών Αθηνών και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, 20150407 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, μετά την απάντηση της Διεύθυνσης Δασών στην καταγγελία μας για τις εγκεκριμένες από την υπηρεσία τους άδειες υλοτομίας στο ρέμα της Πικροδάφνης και στο άλσος Καλαβρύτων στην Ηλιούπολη, για την κατασκευή των αγωγών Σ2&Σ3.
H Διαμαρτυρία μας αυτή είναι μια έκκληση στη νομιμότητα!
Έκκληση προς τους Δημόσιους λειτουργούς για τήρηση της νομιμότητας και προστασία των δημόσιων αγαθών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κατ’ εφαρμογή των νόμων!
Έκκληση προς την Πολιτεία να εφαρμόζει πρώτη αυτή τους νόμους που η ίδια θεσπίζει, αφενός μεν για να δίνει σε όλους τους πολίτες το παράδειγμα της υπακοής και εφαρμογής τους (τεράστιο κενό για τη χώρα μας) και αφετέρου για να μπορεί, να έχει το δικαίωμα, να τιμωρεί όσους πολίτες δεν τους εφαρμόζουν και τους καταπατούν και αυτή η τιμωρία να μη θεωρείται “αδικία” από αυτούς.
Άλλως στην πράξη πάντα θα ισχύει η λαική παροιμία “από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι” κι ας πάψουμε να ψάχνουμε υποκριτικά τι φταίει και ποιος φταίει σα να μη γνωρίζουμε, όταν κανένα μέτρο και κανένας νόμος δεν έχουν το αναμενόμενο ευεργετικό αποτέλεσμα σε τούτη τη χώρα …
8) 16/3/2015
Στον ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ilioupolisonline, σήμερα 16/3 στις 8 το βράδυ, εκπρόσωποι πολιτών τριών όμορων δήμων (Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Φαλήρου) θα δώσουμε συνέντευξη για τους λόγους που μας ώθησαν να εναντιωθούμε στην κατασκευή των αγωγών Σ2& Σ3.
Mπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη ΕΔΩ , στην ενότητα ΑΡΧΕΙΟ – Αρχείο εκπομπών – Στο Ρυθμό της πόλης- Εκπομπή 16/3/2015.
7) 10/3/2015
Λάβαμε απάντηση από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών 370-5-3-2015 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στην επιστολή που είχαμε στείλει στις 22/12/14 20141222 ΔΙΕΥΘ. ΔΑΣΩΝ
Με την επιστολή μας αυτή ρωτούσαμε μεταξύ όλων των άλλων με ποιο τρόπο προστατεύονται τα δέντρα, οι δασικές εκτάσεις και τηρείται ο δασικός κώδικας, όταν εκδίδονται άδειες κοπής δέντρων για την κατασκευή έργων μέσα σε παρκα και παραρεμάτιες περοχές. Μας απαντούν ότι ο νόμος το επιτρέπει!!!!!
Ρωτάμε ως πολίτες: Όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πολλές και μπορείς να προφυλάξεις τον φυσικό πλούτο, εργασία και λειτούργημα για το οποίο προορίζεσαι ως υπηρεσία (Διεύθυνση Δασών), γιατί δεν προτείνεις την εναλλακτική λύση και δεν προστατεύεις ό,τι οφείλεις να προστατέψεις ως υπηρεσία? Ο νόμος εκδόθηκε για να μπορεί κάθε έργο να περνάει από άλση, πάρκα, ρεματιές χωρίς ενδοιασμό και κανένα πρόβλημα ή για να δίνει λύσεις σε έργα απολύτως αναγκαία για το κοινωνικό σύνολο, τα οποία όμως δεν έχουν άλλη επιλογή, εναλλακτική λύση, για την υλοποίησή τους!
Άλλη μία φορά νιώθουμε κάποιοι να μας εμπαίζουν……..
6) 5/3/2015
Aπό το Συμβούλιο Της Επικρατείας (ΣΤΕ) εκδλοθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση αναστολής που υπέβαλλε το “Δίκτυο πολιτών για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης”,ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ 2015, λόγω του φόβου για πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων στους κατάντη της Βουλιαγμένης Δήμους.
5) 26/02/2015
4) 22/12/14
Επιστολή της Κι.Π.Η. στη Δ/Δασών, Συνήγορο του Πολίτη κλπ, 20141222 ΔΙΕΥΘ. ΔΑΣΩΝ σχετικά με τη νομιμότητα της ισχύουσας άδειας υλοτομίας σε δασική βλάστηση, προκειμένου να κατασκευαστούν αγωγοί ομβρίων υδάτων διασχίζοντας παραρεμάτια περιοχή και πάρκο, την προστασία των συγκεκριμένων εκτάσεων από “υπέρβαση” αδείας και τη συνεχή υποβάθμισή τους από απώλειες δέντρων που δεν αντικαθίστανται.
3) 15/12/14
Από τη Δήμαρχο του Αγίου Δημητρίου κ. Ανδρούτσου εστάλη σημείωμα προς την Περιφέρεια Αττικής σχετικά με την κατασκευή των αγωγών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Σ2&Σ3 στην Ηλιούπολη, οι οποίοι θα παροχετεύονται στο ρέμα της Πικροδάφνης και τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις ή και κινδύνους για τους κατάντη της λεωφ. Βουλιαγμένης κατοίκους. ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2) 15/12/14
Εισαγγελική παραγγελία της Ευαγγελίας Δημητρίου με αφορμή υλοτόμιση δέντρων εκτός περιοχής αδειοδότησης και καθ’ υπέρβαση της ισχύουσας άδειας 20141216 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ, 20141215 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ .
1) 01/12/14
Αίτημα κατοίκων της περιοχής για ανάκληση άδειας υλοτομίας, βάσει της οποίας ανακλήθηκε η δεύτερη άδεια ΑΙΤ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ, 2014-12-01 Συνοδευκτικο σημειωμα υπογεγραμμενο, 20141201 Δ-Δ ΑΝΑΚΛΗΣΗ 2ης ΑΔΕΙΑΣ
Στις 23 Δεκεμβρίου καθορίστηκε η επόμενη συνάντηση κατοίκων, στο καφενείο 100, Ηρώς Κωνσταντοπούλου 100,
Ηλιούπολη, ώρα 18:00.
Μετά την απώλεια κι άλλων δέντρων, στείλαμε εισαγγελική παραγγελία στη Διεύθυνση Δασών Αθηνών και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, προκειμένου να φροντίσουν για την προστασία των δασικών δέντρων και την τήρηση του νόμου. 20141216 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ20141215
Το Σάββατο το πρωί, 13 Δεκεμβρίου 2014, διαπιστώσαμε ότι τα κομμένα δέντρα που φωτογραφήσαμε το βράδυ της Παρασκευής ήταν τρία. Τουλάχιστιστον αυτό “έδειχναν” τα απομεινάρια…Δύο πεύκα, ένα κομμένο πολύ κοντά στη ρίζα του, ένα ξεριζωμένο με τις ρίζες να εξέχουν από το χώμα και τον υπόλοιπο κορμό ήδη υλοτομημένο και ένα τρίτο δέντρο, το οποίο είχε σπάσει ή είχε υλοτομηθεί το 2010, είχε μείνει μόνο μέρος του κορμού του και στις 12 Δεκεμβρίου ξεριζώθηκε και το κενό που άφησε σκεπάστηκε με φύλλα (ΦΩΤΟ 2010). Βέβαια το συγκεκριμένο δε γνωρίζουμε αν αφαιρέθηκε το ίδιο βράδυ ή αυτό είχε γίνει νωρίτερα. Και τα τρία αυτά δέντρα βρίσκονται εκτός των τμημάτων Α & Β, που αναφέρονται στην άδεια υλοτομίας, βλέπε χάρτη sxedio1.
Σήμερα το βράδυ, μετά από καταγγελία κατοίκων για υλοτόμιση την προηγούμενη νύχτα με την ισχυρή καταιγίδα (ακουγόταν το πριόνι που έκοβε για κάποιες ώρες…), διαπιστώσαμε σε κάποιο σημείο του πάρκου κομμένα κλαριά και κορμούς, αλλά λόγω έλλειψης φωτός δε μπορούσαμε να διακρίνουμε για πόσα δέντρα επρόκειτο. Το σίγουρο ήταν οτι τα βρήκαμε στη συμβολή της Τζαβέλλα με την Λαγκαδίων, εκτός των τμημάτων Ε1, Ε2 & Ε3, στα οποία επιτρέπεται η υλοτόμιση συγκεκριμένου αριθμού δέντρων.
11 Δεκεμβρίου υλοτομήθηκε πεύκο στην παραρεμάτια περιοχή της Τζαβέλα, όπου γίνονται οι πρώτες εργασίες, το οποίο ήταν σημειωμένο με μπλε σημάδι. Οπως μας είχαν ενημερώσει και από την περιφέρεια η κ. Μπιτζιλέκη και ο δασολόγος κ. Ρήγας αλλά και ο εργοδηγός της τεχνικής εταιρείας, μπορούν να κοπούν μόνο όσα έχουν σημαδευτεί με δύο κόκκινους κύκλους. Μάλιστα τώρα, μετά την ανάκληση της δεύτερης άδειας, ούτε όλα από αυτά.
Στη συνέλευση της Τρίτης ο Δασολόγος κ. Ρήγας μας ενημέρωσε οτι, μετά το αίτημά μας για ανάκληση της δεύτερης άδειας υλοτομίας, αποφασίστηκε να ανακληθεί, με μόνο σημείο που εξακολουθεί να ισχύει το κλάδεμα 2 πεύκων, των οποίων τα κλαδιά γέρνουν πάνω από το δρόμο και εμποδίζουν τα μηχανήματα 2014-12-01 ΑΝΑΚΛΗΣΗ 2ης ΑΔΕΙΑΣ.
Βεβαίως εξακολουθεί να ισχύει η πρώτη άδεια κοπής δέντρων και ο κίνδυνος για όσα κοπεί μέρος του ριζικού τους συστήματος, τα οποία θα ξεραθούν αργότερα (έχει ήδη γίνει σε πεύκα του ρέματος, μετά από τα έργα ηλεκτροφωτισμού, λόγω του ότι σκάφτηκαν αρκετά βαθιά χαντάκια, κατά τη γνώμη μας βαθύτερα και πλατύτερα απ’ όσο χρειαζόταν, για να περαστούν τα καλώδια).
Στην ίδια συνέλευση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί το έργο, οι κίνδυνοι για το ρέμα, τις παραρεμάτιες περιοχές κάτω από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενδεχομένως για τη στατικότητα και θεμελίωση των γειτονικών κατοικιών και τη συνεχή και σταδιακή υποβάθμιση της περιοχής μας, στο όνομα της προστασίας και ανάπλασης!!!
Αποφασίστηκε:
Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων στην παιδική χαρά της οδού Τζαβέλλα, στο τέρμα του ρέματος Πικροδάφνης στη Λ. Βουλιαγμένης, στις 17:00
Α. Στάλθηκε με φαξ στις αρμόδιες υπηρεσίες το αίτημα για την αναστολή της άδειας υλοτομίας δασικών δέντρων
ΑΙΤ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ με υπογραφές κατοίκων και συνοδευτικό επεξηγηματικό σημείωμα 2014-12-01 Συνοδευκτικο σημειωμα υπογεγραμμενο.
Β. Το πρωί της Δευτέρας στη συνάντηση στον τόπο του έργου παραβρέθηκε και ο δασάρχης κ. Ρήγας, που είχε εγκρίνει την 2η άδεια υλοτομίας, ο οποίος έδωσε στον εργοδηγό του έργου εντολή να μην κοπούν δέντρα για δύο μέρες, μνέχρι να συζητηθεί το θέμα στην περιφέρεια.
Γ. Επειδή ο αγωγός των ομβρίων καταλήγει στο ρέμα της Πικροδάφνης από τη συνέλευση των κατοίκων συζητείται η κατάθεση αίτησης για ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να σταματήσει το έργο άμεσα, λόγω της κοπής των δέντρων και των έντονων και πιθανώς επικύνδυνων κραδασμών που προκαλούνται στα γειτονικά κτίσματα κατά την πασάλωση και να ξανασυζητηθεί.
Δ. Αποφασίστηκε να γίνει ανοιχτή συνέλευση κατοίκων την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 17:00, στο ίδιο σημείο. Στη συνέλευση αυτή κλήθηκαν και κάτοικοι των Δήμων της παραρεμάτιας πειοχής (Αγ. Δημητρίου, Φαλήρου κλπ).
Σε ημερίδα που έγινε στο Μουσείο Εθν. Αντίστασης στην Ηλιούπολη για το ρεμα της Πικροδάφνης, από το “Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης” , συζητήθηκαν εκτενέστατα οι δυσμενείς επιπτώσεις και πιέσεις επ’ αυτού και της παραρεμάτιας περιοχής του, αλλά και των γειτονικών κατοικιών και της πόλης μας γενικότερα, από την κατασκευή του εν λόγω δικτύου αγωγών.
Μετά από αυτή τη συζήτηση αποφασίστηκε να υπογραφεί ένα κείμενο, από κατοίκους της περιοχής, με αίτημα την αναστολή της άδειας υλοτομίας δασικών δέντρων και να σταλεί στους αρμόδιους φορείς.
Επιπλέον αποφασίστηκε η συνάντηση των κατοίκων στο σημείο έναρξης του έργου επί της οδού Τζαβέλλα, το πρωί της Δευτέρας στις 7:00.
Πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή των αγωγών Σ2 & Σ3 για τα όμβρια ύδατα του Δήμου Ηλιούπολης, με την κοπή δέντρων στην παιδική χαρά της οδού Τζαβέλλα στο τέλος του Ρέματος της Πικροδάφνης, πριν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Είναι ένα έργο που σχεδιάζεται χρόνια, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης στις 20/06/2012.
Ζητήσαμε την άδεια της κοπής των δέντρων και ανακαλύψαμε οτι δόθηκε αρχικά μία άδεια το 2012 1η ΑΔΕΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ, που αφορούσε υλοτομία τριών (3) ελαιών και επτά (7) πεύκων στο τμήμα Α, και τεσσάρων λεύκων, και επτά (7) πεύκων στο τμήμα Β, συνολικά 17 δέντρα. Στη συνέχεια δόθηκε μία δεύτερη άδεια το 2014 2η ΑΔΕΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ, που αφορά την υλοτομία 15 πεύκων, 2 εχινόπων, και 20 πικροδαφνών, συνολικά 17 δέντρα και 20 πικροδάφνες.
Και οι δύο άδειες επιτρέπουν το κόψιμο 34 δέντρων και 20 πικροδαφνών!
Από τους χάρτες της πορείας διέλευσης των αγωγών διαπιστώνουμε ότι στη διαδρομή από Τζαβέλλα – Καλαβρύτων – Πιπίνου sxedio1, όχι μόνο κόβει δέντρα στο ρέμα τη Πικροδάφνης αλλά διασχίζει και το πάρκο Καλαβρύτων (το σημείο εισόδου οριοθετείται από τις δύο μπλε γραμμές, που έχουν χαραχθεί στην άσφαλτο),
για να περάσει από την Καλαβρύτων στην Κυδαθηναίων και να μπει στην Πιπίνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…..
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φάρδος του ορύγματος από τη Τζαβέλλα μέχρι αυτό το σημείο είναι 5,8μ. επειδή το χώμα είναι μαλακό, σύμφωνα με τον εργοδηγό του έργου.
Στη συνέχεια ο αγωγός περνάει από την οδό Πλαπούτα, βγαίνει στην πλατεία Παλ. Πατρών Γερμανού και στρίβει στη Μ. Αντύπα φθάνοντας μέχρι το τέρμα της στην πλατεία Αϊνστάιν. Εκεί ανεβαίνει την Πάρου μέχρι τη Μαραθωνομάχων. σsxedio2, sxedio3
Ο δεύτερος αγωγός ξεκινάει από το τέρμα της Σοφοκλή Βενιζέλου, περνάει δίπλα από την πλατεία Εθν. Αντίστασης, για να συναντήσει κάτω από την πλατεία, τον αγωγό που οδεύει κατά μήκος της Μ. Αντύπα.
Το έργο αυτό μαζί με το έργο διευθέτησης της κοίτης του ρέματος Πικροδάφνης (βλέπε περισσότερα εδώ http://kipi.gr/?p=5109) και το έργο για τρεις μεταλλικές γέφυρες που σχεδιάζει για το ρέμα ο Δήμος Ηλιούπολης, αν υλοποιηθούν σύμφωνα με τους εγκεκριμμένους ή επιδιωκόμενους σχεδιασμούς, αποψιλώνουν την περιοχή, καταστρέφουν το μοναδικό ζωντανό εναπομείναν κομμάτι του ρέματος και μέρος του άλσους Καλαβρύτων, θυσιάζοντας για μια ακόμη φορά τον φυσικό πλούτο της πόλης, με τις πολλαπλές ευεργετικές και αισθητικές ιδιότητές του, που αποκτήθηκε με τόσο μόχθο, μεράκι κι αγάπη γι αυτή και που έχουμε τόση ανάγκη!