Αγωγοί ομβρίων Σ2 & Σ3

Αγωγοί ομβρίων Σ2 & Σ3

 ΕΡΓΟ: «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου-Αυγούστου 1998/ Αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων κατάντι των αναβαθμών ανάσχεσης φερτών στην Ηλιούπολη, όσον αφορά στους βασικούς συλλεκτήριους αγωγούς Σ2 & Σ3»

Μερικά Ουσιαστικά ερωτήματα για την επίδραση των αγωγών Σ2&Σ3 στην πλημμυρική αντοχή της Πικροδάφνης, απηύθυνε το “Δίκτυο πολιτών για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης” στις αρμόδιες υπηρεσίεςμε βάση τα παρακάτω δεδομένα:

 • το συγκεκριμένο έργο των αγωγών Σ2&Σ3 αποτελεί μία από τις πολλές, παράλληλες επεμβάσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης,
 • εκδόθηκε απόφαση προσωρινής διακοπής εργασιών από το ΣτΕ,  20150302 Προσωρινή διαταγή ΣτΕ  το Μάρτιο του 2015, μετά από προσφυγή κατοίκων των κατάντι της Βουλιαγμένης Δήμων, ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ 2015,  ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ
 • λίγους μήνες μετά, το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση συνέχισης των εργασιών, χωρίς να εξετάσει την ουσία της προσφυγής, μόνο και μόνο επειδή τη θεώρησε εκπρόθεσμη, 20150916 Απόφαση ΣτΕ 3314 του 2015
 • οι αγωγοί αυτοί παροχετεύουν στην Πικροδάφνη νερά από το ρέμα Τραχώνων στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (περίπου το 95% του συνολικού φορτίου),
 • δεν επιτρέπεται η εκτροπή ρέματος χωρίς να γίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,
 • από την Περιφέρεια Αττικής έχει εγκριθεί η μελέτη για την κατασκευή 5 νέων αγωγών, οι οποίοι θα παροχετεύουν νερά στην Πικροδάφνη από τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη (περιοχή Καρέα – Αναστάσεως), θα ανήκουν στη λεκάνη απορροής της Πικροδάφνης και θα αυξάνουν το συνολικό φορτίο που θα παροχετεύεται σ’ αυτή. 9631_501Η-ΑΠΟΦΑΣΗ-20140218

Με αυτή την επιστολή, ξαναβάλαμε στο τραπέζι την ουσία της υπόθεσης, θυμίζοντας τις βασικότερες ενστάσεις μας, οι οποίες επί της ουσίας ουδέποτε απαντήθηκαν τεκμηριωμένα από καμία υπηρεσία και στείλαμε μία επιστολή στις αρμόδιες αρχές, περιμένοντας τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πολύ ουσιαστικά ερωτήματα:

 1. Σε ποιο σημείο ακριβώς του ρέματος η διοχετευτικότητά του είναι 190 m3/s, που αναφέρεται η γνωμοδότηση του κ. Μαμάη; Είναι στο σημείο συμβολής των αγωγών με τον κλειστό οχετό του ρέματος στη λεωφόρο Βουλιαγμένης; Αν ναι, σε ποια Υδρολογική Μελέτη στηρίζεται; 201206 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 2. Ποιο θα είναι το πρόσθετο φορτίο που θα παροχετεύουν στην Πικροδάφνη οι νέοι αγωγοί Α1,2,3,4,5;

 3. Έχει γίνει Μελέτη για τον συνυπολογισμό όλων των προστιθέμενων φορτίων, προκειμένου να μην προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα στους κατάντη της λεωφόρου Βουλιαγμένης Δήμους, κυρίως σε ακραίες καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν το κλίμα της εποχής;

 4. Έχει γίνει Μελέτη για τον συνυπολογισμό όλων των προστιθέμενων φορτίων, προκειμένου να μην προκληθεί υδραυλικό άλμα στο σημείο εκβολής του αγωγού Σ3; Στη γνωμοδότηση του κ Μαμάη η οποία στηρίζεται σε προηγούμενες μελέτες της ΕΥΔΑΠ αναφέρεται ότι δεν αναμένεται κάποια ανάσχεση ροής λόγω υδραυλικού άλματος κλπ.. Έχει λάβει υπ’ όψιν της η συγκεκριμένη γνωμοδότηση ότι:

 • Πρόκειται να εκβάλλουν στο ρέμα νέοι αγωγοί που πιθανόν να διοχετεύουν πρόσθετα νερά στο ρέμα της Πικροδάφνης;
 • Τα νερά των αγωγών Σ2&Σ3 είναι νερά άλλου ρέματος;
 1. Δεδομένου ότι οι αγωγοί Σ2&Σ3, στο σύνολό τους σχεδόν (95-97%), εκτρέπουν νερά άλλης λεκάνης απορροής (αυτής του ρέματος Τραχώνων) στην Πικροδάφνη, με ποια λογική το έργο απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να συνυπολογιστούν όλα τα φορτία που θα παροχετεύονται στην Πικροδάφνη (υπάρχοντα και νέα) για την ασφαλή λειτουργία του ρέματος και την προστασία των κατοίκων των παραρεμάτιων περιοχών; Αποτελεί επαρκή δικαιολογία ο (ελεγχόμενος) ισχυρισμός ότι τα εκτρεπόμενα φορτία αποτελούν μικρό ποσοστό των συνολικών φορτίων του ρέματος των Τραχώνων;

 Ολόκληρη η επιστολή: 2016_02_24 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

16) Μάιος 2016

Πληροφορηθήκαμε την απόφαση που πήρε, 20151127 ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΑΛΙΜΟΥ, το Νοέμβριο του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου για τους αγωγούς Σ2& Σ3 στην Ηλιούπολη: δεν επιτρέπει τη σύνδεσή τους με το ρέμα της Πικροδάφνης διότι μεταφέρουν νερά από τους Τράχωνες αυξάνοντας το φορτίο της Πικροδάφνης και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων! Ζητούν να προηγηθούν έργα διευθέτησης του ρέματος στο Δήμο Αλίμου, δεδομένου οτι η διατομή του ρέματος στη λεωφόρο Ποσειδώνος δε μπορεί να δεχθεί ένα τέτοιο φορτίο… 

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει το δίκαιο των προβληματισμών και ισχυρισμών μας, για τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων εξ αιτίας των αντιπλημμυρικών έργων στην Ηλιούπολη!

Για τα έργα αυτά πάρθηκαν οι αποφάσεις το 2012, χωρίς υδρολογική μελέτη που να συνυπολογίζει την παροχή τους και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων! Άρχισαν να κατασκευάζονται τέλη Οκτώβρη 2014 και στη συνέχεια, μετά από συνεχείς πιέσεις συλλόγων και συλλογικοτήτων, αναθεωρήθηκε η υδρολογική Μελέτη της Περιφέρειας Αττικής το Νοέμβριο του 2014! Ο Δήμος Αλίμου, ένας από τους Δήμους που πλήττονται άμεσα, πληροφορήθηκε και αποφάσισε για όλα τα παραπάνω το Νοέμβριο του 2015!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -ΕΓΓΡΑΦΑ

ΧΑΡΤΕΣ   sxedio1  sxedio2   sxedio3       

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ   Τεχνική Περιγραφή αντιπλημμυρικού

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΠΡΑΚΤΙΚΑ    Απόφαση αντιπλημμυρικού έργου,    20130703 Απόφαση 214 του 2013 της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ηλιούπολης20131018 Απόφαση 375 του 2013 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης

20110911 ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΑΔΕΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ   1η ΑΔΕΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ       2η ΑΔΕΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ      20141201 Δ-Δ ΑΝΑΚΛΗΣΗ 2ης ΑΔΕΙΑΣ

Η δεύτερη άδεια υλοτομίας ανακλήθηκε, οπότε ισχύει η πρώτη μόνο, η οποία, όπως φαίνεται και στα αντίστοιχα διαγράμματα, αφορά δέντρα της παραρεμάτιας περιοχής στη διαγραμμισμένη έκταση με στοιχεία Ε1&Ε2   E1, E2  και του άλσους Καλαβρύτων στη διαγραμμισμένη έκταση  με στοιχείο Ε3   E3. Και οι δύο περιοχές διακρίνονται στο χάρτη sxedio1

20141201_084226

20141125_143533

Φωτογραφία0224

Φωτογραφία0229

 

 

 

 

 

 

Η συντήρηση του υπάρχοντος πρασίνου αλλά και η προσαύξησή του, με την ταυτόχρονη προστασία των Υδατορεμάτων, είναι τα δύο σημαντικότερα μέσα της Φύσης για την αντιπλημμυρική προστασία ενός τόπου.

Είναι τα μέσα που συνεχώς απαξιώνουμε καταστρέφοντάς τα, τιμωρούμαστε από τη Φύση γι αυτό, το πληρώνουμε ακριβά με τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούνται και ακόμη ακριβότερα, με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, για να μειώσουμε το μέγεθος των καταστροφών. Πιστεύουμε οτι, για να ζούμε σε αρμονία με τη Φύση, πρέπει να Συμπληρώνουμε το έργο της με τα δικά μας έργα.

 

1 Απριλίου 2016

Οι μέχρι τώρα ενέργειες:

 

15) 11/4/2016

Λάβαμε απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής  20160318 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, στην επιστολή με τα ερωτήματα που είχαμε απευθύνει στις 24/2/16, σχετικά με τις πλημμυρικές παροχές και αντοχές του ρέματος και τα επικαλούμενα στοιχεία στα έγγραφα του έργου. 

Στα τόσα ερωτήματα για τις πλημμυρικές παροχές του ρέματος, που επικαλούνται τα έγγραφα που το προτείνουν και εγκρίνουν, μας απαντούν να ανατρέξουμε στην αναθεωρημένη υδρολογική μελέτη, που περιλαμβάνει η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής, για το ρέμα κατάντη της λ. Βουλιαγμένης έως την εκβολή. 

14) 21/3/2016

Καταγγελία της Κι.Π.Η. προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με θέμα:

Σχετικά με υποβάθμιση περιβάλλοντος και καταστροφή υδάτινων συστημάτων – Άμεσος κίνδυνος πρόκλησης
πλημμυρικών φαινομένων λόγω υπερχείλισης του μη οριοθετημένου Ρέματος της Πικροδάφνης, εξαιτίας έργου που εκπονείται κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 20160321_2

 

13) 24/2/2016

Το “Δίκτυο πολιτών για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης”, έστειλε επιστολή με μερικά ουσιαστικά ερωτήματα για την επίδραση των αγωγών Σ2&Σ3 στην πλημμυρική αντοχή της Πικροδάφνης, απηύθυνε  στις αρμόδιες υπηρεσίες (βλέπε στην αρχή της σελίδας).

 

12)  28/10/2015

Εξαντλώντας όλο το χρόνο που μας δόθηκε για να απαντήσουμε στη Ευρωπαική Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, με επιπλέον στοιχεία για την κοπή των δέντρων και την κατασκευή των αγωγών Σ2&Σ3 για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων, στην  Ηλιούπολη,  στείλαμε σήμερα την απάντησή μας.

Στην επιστολή μας αυτή αναφερόμαστε:

 • στην αδικαιολόγητη καταστροφή στο περιβάλλον της Ηλιούπολης από τη συνεχή κοπή δέντρων αλλά και
 • στους κινδύνους που προκαλούνται από την κατασκευή των αγωγών Σ2&Σ3 στο οικοσύστημα του ρέματος της Πικροδάφνης,
 • στους κινδύνους που ελλοχεύουν, λόγω υπέρβασης της παροχετευτικότητάς του, για την καταστροφή των πρανών του,  και
 • για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων στο σημείο εκβολής τους στην Ηλιούπολη και στους κατάντη της Βουλιαγμένης Δήμους, από τους οποίους διέρχεται το ρέμα.

11)   28/09/2015

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαικής Επιτροπής είχαμε απάντηση στην καταγγελία που κάναμε το Φεβρουάριο του 2015 (βλέπε πιό κάτω), για την αλόγιστη κοπή δέντρων στο Δήμο Ηλιούπολης, που έχει, μεταξύ όλων των άλλων, σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και την αύξηση του κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα σ’ αυτή. 

Δεδομένου οτι την τελευταία εξαετία είχαμε κοπή δέντρων και στο ρέμα της Πικροδάφνης, με αποκορύφωμα αυτά που κόπηκαν για την κατασκευή των αγωγών, αυτό έχει σαν συνέπεια τη σταδιακή καταστροφή του οικοσυστήματός του, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για να λειτουργεί σαν αντιπλημμυρική ασπίδα των πόλεων από τις οποίες διέρχεται.

Καταλήγοντας η απάντηση από το αρμόδιο τμήμα της Ε.Ε., με ημερομηνία 28/09/2015, γράφει:

“Ως εκ τούτου, και για τους προαναφερόμενους λόγους, η Επιτροπή είτε δεν είναι σε θέση να εντοπίσει κάποια παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της EE στην προκειμένη περίπτωση είτε έχει ήδη λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η Ελληνική Δημοκρατία να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. Προτίθεται, συνεπώς, να προχωρήσει στην αρχειοθέτηση του φακέλου CHAP.

Σε περίπτωση που θέλετε να μας κοινοποιήσετε κάποια άλλη πληροφορία σας παρακαλούμε για την ενημέρωση μας εντός τεσσάρων εβδομάδων από την ημερομηνία αποστολής της παρούσας επιστολής.”

10) 18/05/2015

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου, που αποδεικνύει την έλλειψη ενημέρωσης για την κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού έργου στο Δήμο Ηλιούπολης, με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών σε όμορο Δήμο 20150518 Ψήφισμα Δημ. Συμβ. Αγ. Δημητρίου

9)  7/4/2015

Αποστολή Διαμαρτυρίας μας στη Διεύθυνση Δασών Αθηνών και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, 20150407 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, μετά την απάντηση της Διεύθυνσης Δασών στην καταγγελία μας για τις εγκεκριμένες από την υπηρεσία τους άδειες υλοτομίας στο ρέμα της Πικροδάφνης και στο άλσος Καλαβρύτων στην Ηλιούπολη, για την κατασκευή των αγωγών Σ2&Σ3.

H Διαμαρτυρία μας αυτή είναι μια έκκληση στη νομιμότητα!

Έκκληση προς τους Δημόσιους λειτουργούς για τήρηση της νομιμότητας και προστασία των δημόσιων αγαθών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κατ’ εφαρμογή των νόμων!

Έκκληση προς την Πολιτεία να εφαρμόζει πρώτη αυτή τους νόμους που η ίδια θεσπίζει, αφενός μεν για να δίνει σε όλους τους πολίτες το παράδειγμα της υπακοής και εφαρμογής τους (τεράστιο κενό για τη χώρα μας) και αφετέρου για να μπορεί, να έχει το δικαίωμα, να τιμωρεί όσους πολίτες δεν τους εφαρμόζουν και τους καταπατούν και αυτή η τιμωρία να μη θεωρείται “αδικία” από αυτούς.

Άλλως στην πράξη πάντα θα ισχύει η λαική παροιμία “από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι” κι ας πάψουμε να ψάχνουμε υποκριτικά τι φταίει και ποιος φταίει σα να μη γνωρίζουμε, όταν κανένα μέτρο και κανένας νόμος δεν έχουν το αναμενόμενο ευεργετικό αποτέλεσμα σε τούτη τη χώρα … 

8) 16/3/2015

Στον ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ilioupolisonline, σήμερα 16/3 στις 8 το βράδυ, εκπρόσωποι πολιτών τριών όμορων δήμων (Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Φαλήρου) θα δώσουμε συνέντευξη για τους λόγους που μας ώθησαν να εναντιωθούμε στην κατασκευή των αγωγών Σ2& Σ3.

Mπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη ΕΔΩ  , στην ενότητα ΑΡΧΕΙΟ – Αρχείο εκπομπών – Στο Ρυθμό της πόλης- Εκπομπή 16/3/2015.

 

7) 10/3/2015

Λάβαμε απάντηση  από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών 370-5-3-2015 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στην επιστολή που είχαμε στείλει στις 22/12/14 20141222 ΔΙΕΥΘ. ΔΑΣΩΝ 

Με την επιστολή μας αυτή ρωτούσαμε μεταξύ όλων των άλλων με ποιο τρόπο προστατεύονται τα δέντρα, οι δασικές εκτάσεις και τηρείται ο δασικός κώδικας, όταν εκδίδονται άδειες κοπής δέντρων για την κατασκευή έργων μέσα σε παρκα και παραρεμάτιες περοχές. Μας απαντούν ότι ο νόμος το επιτρέπει!!!!!

Ρωτάμε ως πολίτες: Όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πολλές και μπορείς να προφυλάξεις τον φυσικό πλούτο, εργασία και λειτούργημα για το οποίο προορίζεσαι ως υπηρεσία (Διεύθυνση Δασών), γιατί δεν προτείνεις την εναλλακτική λύση και δεν προστατεύεις ό,τι οφείλεις να προστατέψεις ως υπηρεσία? Ο νόμος εκδόθηκε για να μπορεί κάθε έργο να περνάει από άλση, πάρκα, ρεματιές χωρίς ενδοιασμό και κανένα πρόβλημα ή για να δίνει λύσεις σε έργα απολύτως αναγκαία για το κοινωνικό σύνολο, τα οποία όμως δεν έχουν άλλη επιλογή, εναλλακτική λύση, για την υλοποίησή τους!

Άλλη μία φορά νιώθουμε κάποιοι να μας εμπαίζουν……..

 

6) 5/3/2015

Aπό το Συμβούλιο Της Επικρατείας (ΣΤΕ) εκδλοθηκε προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση αναστολής που υπέβαλλε το “Δίκτυο πολιτών για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης”,ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ 2015,  λόγω του φόβου για πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων στους κατάντη της Βουλιαγμένης Δήμους. 

 5) 26/02/2015

Με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,( Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος), σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, καταθέσαμε υπόμνημα. 20150224 ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ
 
Καταγγέλλουμε τη συνεχή και αλόγιστη κοπή δέντρων στο Δήμο Ηλιούπολης τα τελευταία 6 χρόνια, τα οποία είναι το κατ’ εξοχήν αντιπλημμυρικό μέσο της Φύσης, σε αντιδιαστολή με την κατασκευή αγωγών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται και προωθούνται σαν αποκλειστική λύση.
 
Πάγιο αίτημά μας είναι η οικονομία φυσικών και οικονομικών πόρων, που σημαίνει ότι πάντα πρώτη επιλογή μας είναι οι φυσικοί τρόποι επίλυσης των προβλημάτων μας, και δεύτερη τα τεχνικά έργα, τα οποία έρχονται στη συνέχεια να συμπληρώσουν τους πρώτους, εφόσον οι φυσικοί τρόποι δεν επαρκούν για μια ολοκληρωμένη λύση.
 
Λύνουμε τα προβλήματά μας προστατεύοντας το πολυτιμότερο αγαθό μας, το Φυσικό μας περιβάλλον, σοφά αξιοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητές του. 

4) 22/12/14

Επιστολή της Κι.Π.Η. στη Δ/Δασών, Συνήγορο του Πολίτη κλπ,   20141222 ΔΙΕΥΘ. ΔΑΣΩΝ  σχετικά με τη νομιμότητα της ισχύουσας άδειας υλοτομίας σε δασική βλάστηση, προκειμένου να κατασκευαστούν αγωγοί ομβρίων υδάτων διασχίζοντας παραρεμάτια περιοχή και πάρκο, την προστασία των συγκεκριμένων εκτάσεων από “υπέρβαση” αδείας και τη συνεχή υποβάθμισή τους από απώλειες δέντρων που δεν αντικαθίστανται.

3) 15/12/14

Από τη Δήμαρχο του Αγίου Δημητρίου κ. Ανδρούτσου εστάλη σημείωμα προς την Περιφέρεια Αττικής σχετικά με την κατασκευή των αγωγών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Σ2&Σ3 στην Ηλιούπολη, οι οποίοι θα παροχετεύονται στο ρέμα της Πικροδάφνης και τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις ή και κινδύνους για τους κατάντη της λεωφ. Βουλιαγμένης κατοίκους. ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

2) 15/12/14

Εισαγγελική παραγγελία της Ευαγγελίας Δημητρίου με αφορμή υλοτόμιση δέντρων εκτός περιοχής αδειοδότησης και καθ’ υπέρβαση της ισχύουσας άδειας 20141216 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ,   20141215 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ .

1) 01/12/14

Αίτημα κατοίκων της περιοχής για ανάκληση άδειας υλοτομίας, βάσει της οποίας ανακλήθηκε η δεύτερη άδεια ΑΙΤ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ,  2014-12-01 Συνοδευκτικο σημειωμα υπογεγραμμενο20141201 Δ-Δ ΑΝΑΚΛΗΣΗ 2ης ΑΔΕΙΑΣ

 

23 Δεκεμβρίου 2014

Στις 23 Δεκεμβρίου καθορίστηκε η επόμενη συνάντηση κατοίκων, στο καφενείο 100, Ηρώς Κωνσταντοπούλου 100,

Ηλιούπολη, ώρα 18:00.

 

15 Δεκεμβρίου 2014

Μετά την απώλεια κι άλλων δέντρων, στείλαμε εισαγγελική παραγγελία στη Διεύθυνση Δασών Αθηνών και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, προκειμένου να φροντίσουν για την προστασία των δασικών δέντρων και την τήρηση του νόμου. 20141216 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ20141215      

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

13 Δεκεμβρίου 2014

Το Σάββατο το πρωί, 13 Δεκεμβρίου 2014, διαπιστώσαμε ότι τα κομμένα δέντρα που φωτογραφήσαμε το βράδυ της Παρασκευής ήταν τρία. Τουλάχιστιστον αυτό “έδειχναν” τα απομεινάρια…Δύο πεύκα, ένα κομμένο πολύ κοντά στη ρίζα του, ένα ξεριζωμένο με τις ρίζες να εξέχουν από το χώμα και τον υπόλοιπο κορμό ήδη υλοτομημένο και ένα τρίτο δέντρο, το οποίο είχε σπάσει ή είχε υλοτομηθεί το 2010, είχε μείνει μόνο μέρος του κορμού του και στις 12 Δεκεμβρίου ξεριζώθηκε και το κενό που άφησε σκεπάστηκε με φύλλα (ΦΩΤΟ 2010). Βέβαια το συγκεκριμένο δε γνωρίζουμε αν αφαιρέθηκε το ίδιο βράδυ ή αυτό είχε γίνει νωρίτερα. Και τα τρία αυτά δέντρα βρίσκονται εκτός των τμημάτων Α & Β, που αναφέρονται στην άδεια υλοτομίας, βλέπε χάρτη sxedio1.

ΦΩΤΟ 13/12/2014

ΦΩΤΟ 13/12/2014

ΦΩΤΟ 13/12/2014

ΦΩΤΟ 13/12/2014

 

 

 

ΦΩΤΟ 13/12/2014

ΦΩΤΟ 13/12/2014

 

 

ΦΩΤΟ ΣΕΠΤ. 2010

ΦΩΤΟ ΣΕΠΤ. 2010

12  Δεκεμβρίου 2014

Σήμερα το βράδυ, μετά από καταγγελία κατοίκων για υλοτόμιση την προηγούμενη νύχτα με την ισχυρή καταιγίδα (ακουγόταν το πριόνι που έκοβε για κάποιες ώρες…),  διαπιστώσαμε σε κάποιο σημείο του πάρκου κομμένα κλαριά και κορμούς, αλλά λόγω έλλειψης φωτός δε μπορούσαμε να διακρίνουμε για πόσα δέντρα επρόκειτο. Το σίγουρο ήταν οτι τα βρήκαμε στη συμβολή της Τζαβέλλα με την Λαγκαδίων, εκτός των τμημάτων Ε1, Ε2 & Ε3, στα οποία επιτρέπεται η υλοτόμιση συγκεκριμένου αριθμού δέντρων.

20141212_214851

20141212_215032

20141212_214905

(ΠΑΡΑΝΟΜΗ?)

ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΔΕΝΤΡΟΥ 

11 Δεκεμβρίου υλοτομήθηκε πεύκο στην παραρεμάτια περιοχή της Τζαβέλα, όπου γίνονται οι πρώτες εργασίες, το οποίο ήταν σημειωμένο με μπλε σημάδι. Οπως μας είχαν ενημερώσει και από την περιφέρεια η κ. Μπιτζιλέκη και ο δασολόγος κ. Ρήγας αλλά και ο εργοδηγός της τεχνικής εταιρείας, μπορούν να κοπούν μόνο όσα έχουν σημαδευτεί με δύο κόκκινους κύκλους. Μάλιστα τώρα, μετά την ανάκληση της δεύτερης άδειας, ούτε όλα από αυτά. 

IMG_2920

 

IMG_2921

 

3 Δεκεμβρίου 2014

Στη συνέλευση της Τρίτης ο Δασολόγος κ. Ρήγας μας ενημέρωσε οτι, μετά το αίτημά μας για ανάκληση της δεύτερης άδειας υλοτομίας, αποφασίστηκε να ανακληθεί, με μόνο σημείο που εξακολουθεί να ισχύει το κλάδεμα 2 πεύκων, των οποίων τα κλαδιά γέρνουν πάνω από το δρόμο και εμποδίζουν τα μηχανήματα 2014-12-01 ΑΝΑΚΛΗΣΗ 2ης ΑΔΕΙΑΣ.

Βεβαίως εξακολουθεί να ισχύει η πρώτη άδεια κοπής δέντρων και ο κίνδυνος για όσα κοπεί μέρος του ριζικού τους συστήματος, τα οποία θα ξεραθούν αργότερα (έχει ήδη γίνει σε πεύκα του ρέματος, μετά από τα έργα ηλεκτροφωτισμού, λόγω του ότι σκάφτηκαν αρκετά βαθιά χαντάκια, κατά τη γνώμη μας βαθύτερα και πλατύτερα απ’ όσο χρειαζόταν, για να περαστούν τα καλώδια).

Στην ίδια συνέλευση συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί το έργο, οι κίνδυνοι για το ρέμα, τις παραρεμάτιες περιοχές κάτω από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενδεχομένως για τη στατικότητα και θεμελίωση των γειτονικών κατοικιών και τη συνεχή και σταδιακή υποβάθμιση της περιοχής μας, στο όνομα της προστασίας και ανάπλασης!!!

Αποφασίστηκε:

 • η σύσταση τριμελούς επιτροπής,
 • η συνέχιση συλλογής πληροφοριών για το έργο συνολικά, προκειμένου να πάρουμε άμεσα αποφάσεις
 • η ενημέρωση των συμπολιτών μας, ώστε να μην “εκπλαγούν” δυσάρεστα και αναπότρεπτα……
 • ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ κατοίκων την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 17:00, στο καφενείο 100, Ηρώς Κωνσταντοπούλου 100.

 

2 Δεκεμβρίου 2014

Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων στην παιδική χαρά της οδού Τζαβέλλα, στο τέρμα του ρέματος Πικροδάφνης στη Λ. Βουλιαγμένης, στις 17:00 

1 Δεκεμβρίου 2014

Α. Στάλθηκε με φαξ στις αρμόδιες υπηρεσίες το αίτημα για την αναστολή της άδειας υλοτομίας δασικών δέντρων 

ΑΙΤ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΩΝ με υπογραφές κατοίκων και συνοδευτικό επεξηγηματικό σημείωμα  2014-12-01 Συνοδευκτικο σημειωμα υπογεγραμμενο.

Β. Το πρωί της Δευτέρας στη συνάντηση στον τόπο του έργου παραβρέθηκε και ο δασάρχης κ. Ρήγας, που είχε εγκρίνει την 2η άδεια υλοτομίας, ο οποίος έδωσε στον εργοδηγό του έργου εντολή να μην κοπούν δέντρα για δύο μέρες, μνέχρι να συζητηθεί το θέμα στην περιφέρεια.

Γ. Επειδή ο αγωγός των ομβρίων καταλήγει στο ρέμα της Πικροδάφνης από τη συνέλευση των κατοίκων  συζητείται η κατάθεση αίτησης για ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να σταματήσει το έργο άμεσα, λόγω της κοπής των δέντρων και των έντονων και πιθανώς επικύνδυνων κραδασμών που προκαλούνται στα γειτονικά κτίσματα κατά την πασάλωση και να ξανασυζητηθεί.

Δ. Αποφασίστηκε  να γίνει ανοιχτή συνέλευση κατοίκων την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 17:00, στο ίδιο σημείο. Στη συνέλευση αυτή κλήθηκαν και κάτοικοι των Δήμων της παραρεμάτιας πειοχής (Αγ. Δημητρίου, Φαλήρου κλπ).

30 Νοεμβρίου 2014

Σε ημερίδα που έγινε στο Μουσείο Εθν. Αντίστασης στην Ηλιούπολη για το ρεμα της Πικροδάφνης, από το “Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης” , συζητήθηκαν εκτενέστατα οι δυσμενείς επιπτώσεις και πιέσεις επ’ αυτού και της παραρεμάτιας περιοχής του, αλλά και των γειτονικών κατοικιών και της πόλης μας γενικότερα, από την κατασκευή του εν λόγω δικτύου αγωγών. 

Μετά από αυτή τη συζήτηση αποφασίστηκε να υπογραφεί ένα κείμενο, από κατοίκους της περιοχήςμε αίτημα την αναστολή της άδειας υλοτομίας δασικών δέντρων και να σταλεί στους αρμόδιους φορείς.

Επιπλέον αποφασίστηκε η συνάντηση των κατοίκων στο σημείο έναρξης του έργου επί της οδού Τζαβέλλα, το πρωί της Δευτέρας στις 7:00.

26 Νοεμβρίου 2014

Πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή των αγωγών Σ2 & Σ3 για τα όμβρια ύδατα του Δήμου Ηλιούπολης, με την κοπή δέντρων στην παιδική χαρά της οδού Τζαβέλλα στο τέλος του Ρέματος της Πικροδάφνης, πριν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Είναι ένα έργο που σχεδιάζεται χρόνια, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης στις 20/06/2012.

Ζητήσαμε την άδεια της κοπής των δέντρων και ανακαλύψαμε οτι δόθηκε αρχικά μία άδεια το 2012 1η ΑΔΕΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ, που αφορούσε υλοτομία τριών (3) ελαιών και επτά (7) πεύκων στο τμήμα Α, και τεσσάρων λεύκων, και επτά (7) πεύκων στο τμήμα Β, συνολικά 17 δέντρα. Στη συνέχεια δόθηκε μία δεύτερη άδεια το 2014 2η ΑΔΕΙΑ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ, που αφορά την υλοτομία 15 πεύκων, 2 εχινόπων, και 20 πικροδαφνών, συνολικά 17 δέντρα και 20 πικροδάφνες. 

Και οι δύο άδειες επιτρέπουν το κόψιμο 34 δέντρων και 20 πικροδαφνών! 

Από τους χάρτες της πορείας διέλευσης των αγωγών διαπιστώνουμε ότι στη διαδρομή από Τζαβέλλα – Καλαβρύτων –  Πιπίνου sxedio1,     όχι μόνο κόβει δέντρα στο ρέμα τη Πικροδάφνης αλλά διασχίζει και το πάρκο Καλαβρύτων (το σημείο εισόδου οριοθετείται από τις δύο μπλε γραμμές, που έχουν χαραχθεί στην άσφαλτο),          20141116_122751

για να περάσει από την Καλαβρύτων στην Κυδαθηναίων και να μπει στην Πιπίνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…..   

20141116_124229   20141116_124250

20141116_124435  20141116_124530

20141116_124605

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φάρδος του ορύγματος από τη Τζαβέλλα μέχρι αυτό το σημείο είναι 5,8μ. επειδή το χώμα είναι μαλακό, σύμφωνα με τον εργοδηγό του έργου.

Στη συνέχεια ο αγωγός περνάει από την οδό Πλαπούτα, βγαίνει στην πλατεία Παλ. Πατρών Γερμανού και στρίβει στη Μ. Αντύπα φθάνοντας μέχρι το τέρμα της στην πλατεία Αϊνστάιν. Εκεί ανεβαίνει την Πάρου μέχρι τη Μαραθωνομάχων. σsxedio2,    sxedio3

Ο δεύτερος αγωγός ξεκινάει από το τέρμα της Σοφοκλή Βενιζέλου, περνάει δίπλα από την πλατεία Εθν. Αντίστασης, για να συναντήσει κάτω από την πλατεία, τον αγωγό που οδεύει κατά μήκος της Μ. Αντύπα.

Το έργο αυτό μαζί με το έργο διευθέτησης της κοίτης του ρέματος Πικροδάφνης (βλέπε περισσότερα εδώ   http://kipi.gr/?p=5109)  και το έργο για τρεις μεταλλικές γέφυρες που σχεδιάζει για το ρέμα ο Δήμος Ηλιούπολης, αν υλοποιηθούν σύμφωνα με τους εγκεκριμμένους ή επιδιωκόμενους σχεδιασμούς, αποψιλώνουν την περιοχή, καταστρέφουν το μοναδικό ζωντανό εναπομείναν κομμάτι του ρέματος και μέρος του άλσους Καλαβρύτων, θυσιάζοντας για μια ακόμη φορά τον φυσικό πλούτο της πόλης, με τις πολλαπλές ευεργετικές και αισθητικές ιδιότητές του, που αποκτήθηκε με τόσο μόχθο, μεράκι κι αγάπη γι αυτή και που έχουμε τόση ανάγκη!

 

 

Comments are closed.