Μια γιορτή για το ποτάμι μας, την Πικροδάφνη

Μια γιορτή για το ποτάμι μας, την Πικροδάφνη

11 Ιουνίου 2017 – Συμμετοχές, δρώμενα, πολλές εικόνες…

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους χορηγούς μας, που χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις μας!

Ευχαριστούμε πολύ τους εισηγητές, τους συλλόγους, τους μουσικούς, τα σχολεία, τους μαθητές, τους ποιητές και συγγραφείς, τους εθελοντές, όλους τους συντελεστές αυτής της όμορφης γιορτής, που συμμετείχαν και βοήθησαν αφιλοκερδώς να πραγματοποιηθεί.

Η εκδήλωση αυτή ήταν αφιερωμένη σ’ ένα ποτάμι, στο ποτάμι μας την Πικροδάφνη και στην προσπάθεια να σώσουμε ό,τι απέμεινε από αυτό.

Ευχαριστούμε όλους εσάς, που γιορτάσατε μαζί μας!

 

Κυριακάτικο πρωινό. Τα δέντρα στις όχθες της Πικροδάφνης και στο παραποτάμιο πάρκο, καταπράσινα και φουντωτά, στέκουν σιωπηλά κι ασάλευτα πλάι στις ολάνθιστες πικροδάφνες. Ο τόπος, ακόμη ήσυχος και χωρίς επισκέπτες, είναι πεντακάθαρος και συμμαζεμένος, από τις συχνές προσπάθειές μας για καθαρισμό, με τη βοήθεια των προσκόπων και μαθητών.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα τιτιβίσματα των πουλιών συντροφεύει το απαλό μουρμουρητό του νερού, που αλλού είναι λιγοστό κι αλλού ‘φουσκώνει’ απ΄τα εμπόδια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχίζουν οι προετοιμασίες, τα στησίματα, το κρέμασμα των πανό. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την όχθη της Πικροδάφνης στολίζουν ζωγραφιές και φωτογραφίες. Ζωγραφιές με θέμα “Το ποτάμι της πόλης μου” και φωτογραφίες με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που φωλιάζει στην πλούσια βλάστησή της.

 

 Χρώματα ξεπηδάνε από παντού! Χρώματα που ταίριαξε η φύση και χρώματα που διάλεξαν τα παιδιά με μεράκι και γούστο, με φαντασία και αρμονία!

Το νηπιαγωγείο ”Η Γωνιά μας”, με ένα μεγάλο ομαδικό έργο των παιδιών και άρθρο στην εφημεριδούλα του σχολείου, που γράφουν τα παιδιά τι παρατήρησαν όταν ήρθαν να δουν από κοντά το ποτάμι!

Δίπλα στην παιδική ζωγραφιά, μια σειρά από πανέμορφες φωτογραφίες της ΕΕΠΦ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης) με αντιπροσωπευτικά είδη της πανίδας και χλωρίδας της Πικροδάφνης.

Έρχονται  οι πρώτοι επισκέπτες, σκορπίζουν μέσα στο χώρο, θαυμάζουν τα εκθέματα, απολαμβάνουν την ομορφιά και ησυχία του τοπίου κι άλλοι απλά περιμένουν…

 

 

 

 

 

 

Τα πλούσια εκθέματα αποσπούν το θαυμασμό των επισκεπτών!

Το ‘Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης’ συμμετέχει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που συγκεντρώνει πολλά βλέμματα…

Υλικό για τον φυσικό πλούτο της Πικροδάφνης, αλλά και μέρος της ιστορίας της. Των αγώνων που έδωσαν πολλοί γι αυτή στο παρελθόν και δυστυχώς που χρειάζεται να συνεχίζουμε άλλοι σήμερα!

 

Οι μαθητές συναγωνίζονται σε φαντασία και γούστο!

Τι να πρωτοθαυμάσεις? Τις ζωγραφιές των μαθητών του 11ου δημοτικού, αυτές των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Ανδρουλάκη, τα δημιουργήματα των εκπαιδευόμενων του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΕΠΕΑ) “Ορίζοντες’, του πρότυπου κέντρου παιδιών με εγκεφαλική παράλυση “Πόρτα Ανοιχτή”?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι καταπληκτικές κατασκευές των μαθητών του ΚΕΕΠΕΑ και του Πόρτα Ανοιχτή με ανακυκλώσιμα υλικά, αποδεικνύουν άλλη μια φορά οτι τα παιδιά μπορούν να κατασκευάζουν όμορφα καλλιτεχνήματα με διάφορα υλικά, αρκεί να ‘τσιγκλίσεις’ τη φαντασία τους!

 

 

 

Τη γιορτή μας ανοίγουν μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης, τραγουδώντας ένα δικό τους τραγούδι για το περιβάλλον και το ποτάμι, βασισμένο σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη!

Στη συνέχεια διαβάζουν πληροφορίες για την Πικροδάφνη, αρχίζοντας την ενημέρωση του κοινού. 

1ο ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙΩΝ     

 

Η συμμετοχή του 6ου δημοτικού σχολείου στη γιορτή είναι μεγάλη, αλλά και στον καθαρισμό που προηγήθηκε. Οι προσπαθειες για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών είναι ορατές και αξιέπαινες, κυρίως των δύο δασκάλων της Ελένης Καραμολέγκου και της Άννας Κάκαβου! 

 

 

 

 

 

Για λογαριασμό της Κι.Π.Η και των προσκόπων Ηλιούπολης καλωσόρισε τους επισκέπτες η Ευαγγελία Δημητρίου, που αναφέρθηκε στα οφελήματα της Πικροδάφνης και στους κινδύνους που διατρέχει. Στους κινδύνους που οφείλονται στην καταστροφή της παραποτάμιας περιοχής, για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και στον αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας, λόγω μεταφοράς υδάτων από το ρέμα Τραχώνων στην Πικροδάφνη!  Πάνω από το 90% των νέων αγωγών ομβρίων υδάτων, Σ2&Σ3, μεταφέρουν νερά από τους Τράχωνες. Αλλοι κίνδυνοι οφείλονται στη σχεδιαζόμενη καταστροφή της κοίτης και των όχθεων, για την επένδυσή του με σαρζανέτια! Τέλος αναφέρθηκε στους κιδύνους που οφείλονται σε μας τους ίδιους, που απαξιώνουμε τα ρέματά μας, τα βρωμίζουμε, τα μπαζώνουμε, τα καταπατούμε… 

 

Πριν τον επόμενο εισηγητή, μαθήτριες του 6ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης μας μίλησαν για τη θέση της Πικροδάφνης στο υδατικό διαμέρισμα της Αττικής και τον λειτουργικό της ρόλο μέσα στο λεκανοπέδιο. 2o KEIMENO ΠΑΙΔΙΩΝ

Η Ροδούλα Κωνσταντινίδου, γεωλόγος-ωκεανογράφος, μιλώντας για λογαριασμό του ‘Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης’, ήταν η επόμενη εισηγήτρια. Μίλησε για τους διαφορετικούς τρόπους και μέσα, που χρησιμοποιεί η σύγχρονη επιστήμη, για να συντηρήσει τα ποτάμια σε φυσική κατάσταση. Τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την πόλη, για πολλαπλούς λόγους, η συντήρηση των ρεμάτων με φυσικά μέσα και φυσικούς τρόπους.

 

 

Ωστόσο άρχισε και το παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους.

 

Παιχνίδια που οργάνωσαν οι πρόσκοποι με τέχνη και εμπειρία χρόνων, αλλά και ζωγραφική και κολάζ για τα μικρότερα παιδιά, ή φιδάκι για..λιγους!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κείμενο της τρίτης μαθήτριας διάβασε η Ροζαλία Φλωράτου, που ανήγγειλε επίσης τους ομιλητές και συμμετέχοντες της εκδήλωσης. 3o KEIMENO ΠΑΙΔΙΩΝ

Ο επόμενος εισηγητής ήταν ο Φίλιππος Δραγούμης, συγγραφέας, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, αντιπρόεδρος του συλλόγου «ΡΟΗ» Πολίτες υπέρ των ρεμάτων.

Μίλησε για τη διεθνή πρακτική, που ακολουθείται σήμερα σε διάφορες μεγαλουπόλεις, που τσιμέντωσαν τα ποτάμια τους πριν από μερικές δεκαετίες, έζησαν τα προβλήματα που προκαλλεί ο εγκιβωτισμός και το τσιμέντωμα των ποταμών και τώρα προσπαθούν να τα επαναφέρουν στη φυσική τους κατάσταση, ξοδεύοντας τεράστια ποσά! Πόλεις όπως η Σεούλ, το Μόναχο, το Λος Άντζελες κλπ.

Ο εκπαιδευόμενος του ΚΕΕΠΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, διάβασε μερικές σημαντικές πληροφορίες για τη βλάστηση της Πικροδάφνης και τη χρησιμότητά της. 

4ο ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΕΕΠΕΑ

 

Η ατμόσφαιρα αλλάζει! Τις εισηγήσεις διαδέχεται η ποίηση. Τα ποιήματα μιλούν για τη φύση και τα ποτάμια, για τον άνθρωπο και τα δάση… 

 

 

 

Ο εκπαιδευτικός και ποιητής Γιάννης Γερογιάννης διαβάζει ποιήματα και παρουσιάζει για πρώτη φορά την ”Αμαδρυάδα και τα ιερά δάση”, το νέο του βιβλίο.

Στη συνέχεια τα παιδιά του 10ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης μας θύμισαν τους σπουδαιότερους λόγους αυτής της γιορτής.

Τους σπουδαιότερους λόγους, για τους οποίους χρειαζόμαστε τη βιοποικιλλότητα που φιλοξενεί η Πικροδάφνη, που βλασταίνει και κουρνιάζει μέσα στην καρδιά της πόλης, ανεκτίμητη προσφορά του ποταμού μας σε όλους εμάς! 

5ο ΚΕΙΜΕΝΟ 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Κάπου εκεί ένας απρόσμενος επισκέπτης εμφανίζεται, προσθέτοντας τη δική του ‘πινελιά’ στη γιορτή, σαν ‘σιωπηλός’ ύμνος στην Πικροδάφνη…

 

 

 

 

Ένας όμορφος πίνακας του Κοκκώνη! Ένα ποτάμι πλάι στο ποτάμι, τόσο αρμονικό συνταίριασμα…


 

 

 

Η ζωγραφιά των μαθητών των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Γιαννοπούλου κλείνει, με τους δυνατούς χρωματισμούς της, τα ζωγραφικά εκθέματα των παιδιών της φετινής μας γιορτής. Εκθέματα που ανέδειξαν μικρά και μεγάλα ταλέντα, αλλά πάνω απ’ όλα την αγάπη για τη φύση, που η μάνα Γη μας δώρισε!

 

 

 

 Μετά τα λόγια η μουσική και το τραγούδι.

Ο Στέφανος Γεωργιάδης παίζει κιθάρα και τραγουδά κι ο Αντρέας Δρογγίτης φυσαρμόνικα.  Τους συνοδεύουν η Χαρά Παπαμιχαλοπούλου κρουστά -τραγούδι και ο Γιώργος Γεωργιάδης τουμπερλέκι. 

 

 

 

 

Η κοινότητα ” Ικαρία Τρόπος ” συμμετέχει στη γιορτή μ’ ένα έργο -αφιέρωμα στα ποτάμια, με τίτλο ” ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ “, με ποίηση & μουσική του Στέφανου Γεωργιάδη.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν.

Στο χορό η Βίκυ Ζιάμπρα, η Αναστασία Βούγιεση και ο Βασίλης Μήτσας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χορεύουν και μπαίνουν στο χορό και συμμετέχουν κι άλλοι. Η μουσική και ο χορός δένουν τους ανθρώπους…

” ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ “, το  έργο -αφιέρωμα στα ποτάμια, ξετυλίγεται με μουσική, χορό και θέατρο!

Το θέατρο Εξαρχείων ” ΕΞΑΡΧΗΣ”, με το Χρήστο Τσιλιγιάννη, την Εύη Ηλιάδου, την Κατερίνα Ζαχαριουδάκη, παίρνει τη σκυτάλη.

 

Τα μουσικά ακούσματα αλλάζουν! Την κιθάρα διαδέχεται το κλαρίνο, σε μια μικρή μουσική παρένθεση. Ο Γιώργος Σιδέρης παίζει έναν ηπειρώτικο σκοπό… 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κόσμος έχει πληθύνει, τα κεράσματα είναι στο φόρτε τους, το τσιπουράκι σερβίρεται….

 

 

 

Η ησυχία της Πικροδάφνης ταράχτηκε, τα δέντρα παρακολουθούν με στωικότητα και απορία, θαρρώ κι ο Μήτσος επεξεργάζεται με περιέργεια τα δρώμενα!

 

 

 

Γιορτάζουμε για να θυμίσουμε σε όλους πόσο σημαντικά είναι τα ποτάμια μας, έτσι όπως μας τα χάρισε η φύση! Γιορτάζουμε, τραγουδάμε και χορεύουμε στις όχθες τους, όπως οι πρόγονοί μας έκαναν αιώνες τώρα… Όπως οι νύμφες χόρευαν μέσα στα πυκνά φυλλωματά τους!

 

 

 

 Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Δημητρίου “Λαόπολις”, μπαίνει στη γιορτή χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.

 Χορεύουν μπάλους, καλαματιανούς, θρακιώτικους, νησιώτικους και στεριανούς χορούς, κάτω από την καθοδήγηση του άξιου δασκάλου τους, Γιάννη Γάντζια!

 

 

 

 

 

Ο χορός φέρνει χορό! Κι ο κόσμος χορεύει μαζί τους!

Το κέφι άναψε κι η μουσική αλλάζει!

Το τουμπερλέκι, το μπουζούκι κι η κιθάρα σκορπίζουν ήχους λαικούς και ρεμπέτικους, συνεχίζοντας τη γιορτή με τα δικά τους ακούσματα. 

 

 

 

 

Μπουζούκι έπαιξαν ο Βαγγέλης Νικολαίδης και ο Βαγγέλης Βλαβιανός, κιθάρα ο Γιάννης Στάκας. Τραγούδησαν η Χριστίνα Καράμπελα και ο Βασίλης Σπυρόπουλος.

 

Το πάρκο γεμίζει με χαρούμενες παρέες, που φωτογραφίζονται, κουβεντιάζουν, σερβίρονται, περιδιαβαίνουν θαυμάζοντας τα εκθέματα, παίζουν…. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε όσα παιδιά συμμετείχαν, δόθηκε σαν αναμνηστικό δώρο το υπέροχο βιβλίο “Ανακαλύπτοντας την Πικροδάφνη”, του βιολόγου Μαρτίνου Γκαίτλιχ, που εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της  Φύσης (ΕΕΠΦ), για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων που μοιράστηκαν, ήταν χορηγία της ΕΕΠΦ και του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Για κάποιους ο χορός και το τραγούδι, γι άλλους το παιχνίδι, το παιχνίδι, το παιχνίδι!

 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ τους συλλόγους Ηπειρωτών και Άγγελος Σικελιανός, καθώς επίσης  την πολιτιστική ομάδα «ΚΙΝΗΤΡΟΝ που προσφέρθηκαν να παραστούν στην αρχική μας εκδήλωση στις 28 Μαΐου, αλλά για καθαρά αντικειμενικούς λόγους δε μπόρεσαν να είναι σήμερα μαζί μας.

 

 

 

 

11 Ιουνίου 2017 

«Μια γιορτή για το πoτάμι μας, την Πικροδάφνη»
Είναι που χρειαζόμαστε το ποτάμι μας!
Είναι που βγάζει τόση ομορφιά απ’ τα σπλάχνα του, που φωλιάζει τόση ζωή στα πυκνά φυλλώματα της βλάστησής του!
Είναι που θεωρούμε Μωρό και ανόητο, όποιον αντιστέκεται στο δρόμο του νερού, γιατί το ποτάμι είν’ ο δρόμος και ο νόμος του νερού….
Σας περιμένουμε.
Κυριακή 11 Ιουνίου 2017
 
στο πάρκο της οδού Τζαβέλλα στην Ηλιούπολη, μπροστά από την είσοδο της παιδικής χαράς, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και λεωφ. Βουλιαγμένης, κοντά στο μετρό Ηλιούπολη.
 
ΩΡΑ: 10:00 – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Κι.Π.Η.(Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης)& Πρόσκοποι Ηλιούπολης

 Γιορτάζουμε για να:

 • προστατέψουμε ό,τι απέμεινε σε φυσική κατάσταση από το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής,
 • μη χτιστεί και εγκιβωτιστεί, για να καλυφθούν τα προβλήματα που οι αυθαιρεσίες και οι καταπατήσεις προκάλεσαν, που τόσα χρόνια με επιμέλεια άφησαν να δημιουργηθούν…
 • μην αντικατασταθούν τα πανύψηλα δέντρα, οι θάμνοι και τα φυτά των πρανών με πέτρες τυλιγμένες με συρματόπλεγμα (σαρζανέτια), όπως η πολιτεία σχεδίασε και αποφάσισε!
 • μην κοπεί η παρόχθια βλάστηση, στο όνομα οποιασδήποτε «ανάπλασης» και «διευθέτησης»…

Γιορτάζουμε για να θυμίσουμε σε όλους οτι τα δέντρα και η πυκνή βλάστηση της Πικροδάφνης:

 • αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων, που προσφέρει το ποτάμι μας
 • κρατούν χαμηλότερη τη θερμοκρασία των περιοχών που διασχίζει και για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό, κυρίως κάτω από συνθήκες υπερθέρμανσης του πλανήτη
 • φρεσκάρουν τον αέρα με οξυγόνο, πολύτιμο αγαθό, ιδιαίτερα κοντά στις μεγάλες λεωφόρους που διασχίζει
 • φιλτράρουν τον αέρα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα
 • συγκρατούν και φιλτράρουν το νερό και εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, προστατεύοντας τη γη από την ξηρασία και την ερημοποίησή της
 • δημιουργούν ένα φυσικό ηχοπέτασμα, προστατεύοντας τους κατοίκους από το θόρυβο
 • αποτελούν το ομορφότερο μέσο για την αναβάθμιση της αισθητικής του τοπίου, στις σύγχρονες τσιμεντουπόλεις
 • κρύβουν μέσα στα πυκνά φυλλώματά τους μια πλούσια πανίδα, πολύτιμη για τη ζωή μας και για την αλυσίδα της ζωής του πλανήτη 

Σημείωση: ΟΛΕΣ οι φωτογραφίες είναι σύγχρονες και τραβήχτηκαν στην Πικροδάφνη στις 6 Ιουνίου 2017!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 Μαίου 2017

«Μια γιορτή για το πoτάμι μας, την Πικροδάφνη»

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Tη γιορτή μας στηρίζουν εθελοντικά και τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό, πολλοί καλλιτέχνες, μουσικά σύνολα, τοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι.

Συγκεκριμένα θα ομορφύνουν με τραγούδια, μουσικά & θεατρικά δρώμενα και χορούς, οι εξής:

• Η Κοινότητα «ΙΚΑΡΙΑ ΤΡΟΠΟΣ» σ’ ένα αφιέρωμα στα ποτάμια με τίτλο «ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ»
Παίζουν: Στέφανος Γεωργιάδης κιθάρα, Ανδρέας Δρογγίτης φυσαρμόνικα
Μουσική & Τραγούδι: Στέφανος Γεωργιάδης

• Το Θέατρο Εξαρχείων «ΕΞΑΡΧΗΣ», με ένα θεατρικό δρώμενο
Παίζουν: Χρήστος Τσιλιγιάννης, Εύη Ηλιάδου, Κατερίνα Ζαχαριουδάκη
Χορεύουν – Τραγουδούν: Ειρήνη Λιονέτη, Βίκυ Ζιάμπρα, Αναστασία Βουγιέση, Χαρά Παπαμιχαλοπούλου

• «ΚΙΝΗΤΡΟΝ» – Δράσεις Πολιτισμού & Αλληλεγγύης σε ένα μουσικό δρώμενο
Τραγούδι: Φωτεινή Σαββατιανού
Ηλεκτρικό πιάνο: Κάτια Θεοχαροπούλου, κρουστά: Βλαδίμηρος Πέτσας

• Βαγγέλης Νικολαίδης, μπουζούκι & Γιάννης Στάκας κιθάρα, με λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα

• Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, με χορούς και τραγούδια της ηπειρωτικής Ελλάδας
Παίζουν: Σπύρος Κούρας κλαρίνο, Γιώργος Σιδέρης κλαρίνο, Γιάννης Μπαλιάς λαούτο, Γιάννης Παναγόπουλος ντέφι

• Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «ΛΑΟΠΟΛΙΣ», με επτανησιακούς χορούς

• Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Άγγελος Σικελιανός» με κυκλαδίτικους χορούς και ακούσματα του Αιγαίου

• Χορωδία του έκτου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης, με ένα τραγούδι για το ποτάμι, με στίχους που έγραψαν τα παιδιά και μουσική του Διονύση Σαββόπουλου

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή τους στην έκθεση ζωγραφικής, με πραγματικά πρωτότυπες, πανέμορφες & εμπνευσμένες ζωγραφιές, τα παιδιά:

• Του 6ου Δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης
• Του 11ου Δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης
• Του παιδικού σταθμού «Η Γωνιά μας»
• Της εταιρείας προστασίας σπαστικών «ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ»
• Του φροντιστηρίου ξένων γλωσσών «Μ. Ανδρουλάκη»

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή τους στην έκθεση φωτογραφίας και τις εισηγητικές ομιλίες τους:

• Το «Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση της Πικροδάφνης»
• Την «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης»
• Το σύλλογο «ΡΟΗ» Πολίτες υπέρ των ρεμάτων

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Kι.Π.Η.(Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης) – Πρόσκοποι Ηλιούπολης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια γιορτή για το πoτάμι μας, την Πικροδάφνη

Την Κυριακή, 28 Μαΐου και ώρα 10:00 π.μ. γιορτάζουμε δίπλα στο ποτάμι μας, την Πικροδάφνη, στην Ηλιούπολη Αττικής, κάτω από τη σκιά των όμορφων δέντρων της παρόχθιας βλάστησης, για να θυμίσουμε σε όλους ότι είναι πολύτιμη για τις πόλεις, που διασχίζει!

Γιορτάζουμε για να:

 • προστατέψουμε ό,τι απέμεινε σε φυσική κατάσταση από το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής,
 • μη χτιστεί και εγκιβωτιστεί, για να καλυφθούν τα προβλήματα που οι αυθαιρεσίες και οι καταπατήσεις προκάλεσαν, που τόσα χρόνια με επιμέλεια άφησαν να δημιουργηθούν…
 • μην αντικατασταθούν τα πανύψηλα δέντρα, οι θάμνοι και τα φυτά των πρανών με πέτρες τυλιγμένες με συρματόπλεγμα (σαρζανέτια), όπως η πολιτεία σχεδίασε και αποφάσισε!
 • μην κοπεί η παρόχθια βλάστηση, στο όνομα οποιασδήποτε «ανάπλασης» και «διευθέτησης»…

Γιορτάζουμε για να θυμίσουμε σε όλους ότι, οι τσιμεντένιες πόλεις μας έχουν απόλυτη ανάγκη το οικοσύστημα της Πικροδάφνης, την πλούσια βλάστησή της, τη δροσιά της και την αισθητική του τοπίου της! Δεν της πρέπει η χρόνια παραμέληση και απαξίωση…

Γιατί αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Πικροδάφνη, όπως και κάθε ποτάμι, είναι:

 • η συνεχής φροντίδα και ο καθαρισμός,
 • η προστασία από όσους τη βρωμίζουν, τη μολύνουν και την καταπατούν…
 • εργασίες συντήρησης και επεμβάσεις, εκεί που πραγματικά απαιτούνται, με φυσικούς τρόπους και μέσα

Τη γιορτή μας  αυτή θα στηρίξουν πολλοί καλλιτέχνες, που θα παίξουν και θα τραγουδήσουν στη σκιά των δέντρων της Πικροδάφνης έντεχνη, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, καθώς και τα  χορευτικά τμήματα τοπικών και πολιτιστικών συλλόγων.

Παράλληλα θα λάβει χώρα έκθεση φωτογραφίας για την Πικροδάφνη και παιδικής ζωγραφικής με θέμα «το ποτάμι της πόλης μας». Για τους μικρούς μας φίλους οι πρόσκοποι Ηλιούπολης και εθελοντές, ετοιμάζουν παιχνίδια και δραστηριότητες  πάντα γύρω από το ποτάμι μας. 

Με τη βοήθεια των χορηγών μας, θα προσφέρουμε διάφορα τσιμπολογήματα με συνοδεία τσίπουρου και αναψυκτικών…

Τόπος: πάρκο οδού Τζαβέλλα, στην Ηλιούπολη, μπροστά από την είσοδο της παιδικής χαράς, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και λεωφ. Βουλιαγμένης, κοντά στο μετρό Ηλιούπολη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης) & Πρόσκοποι Ηλιούπολης

Ηλιούπολη 23 Μαΐου 2017

 

 

Μια γιορτή για το ποτάμι μας, την Πικροδάφνη

 Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, μαζί με τους προσκόπους της Ηλιούπολης, οργανώνουμε μια γιορτή για το ποτάμι μας την Πικροδάφνη, που θα γίνει το πρωί της Κυριακής 28 Μαίου 2017 και ώρα 10:00, στο πάρκο που απλώνεται στην όχθη του ποταμού μας, παράλληλα της οδού Τζαβέλλα στην Κάτω Ηλιούπολη.

 Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε με αφορμή την 5η Ιουνίου που έχει ορισθεί σαν παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στη διατήρηση και προστασία των ελάχιστων πολύτιμων υδάτινων συστημάτων και των οικοσυστημάτων τους, που έχουν απομείνει στις πόλεις μας.

Θα γιορτάσουμε με μουσική (έντεχνη, παραδοσιακή, λαϊκή), χορό από χορευτικά τμήματα διαφόρων συλλόγων,  παιχνίδια για τα παιδιά διαδραστικά και μη, έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες της Πικροδάφνης αλλά και ζωγραφικής με θέμα «Το ποτάμι της πόλης μας».

Βεβαίως τη γιορτή μας αυτή θα συνοδεύσει η προσφορά εδεσμάτων, αναψυκτικών και τσικουδιάς!

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

 

 

 

 

 

5 Ιουνίου 2016, μια γιορτή για το περιβάλλον στην Πικροδάφνη

Ευχαριστούμε πολύ:

Τους ΧΟΡΗΓΟΥΣ της εκδήλωσης, που με τις χορηγίες τους καταφέραμε να στήσουμε αυτή τη γιορτή!

Τους προσκόπους της Ηλιούπολης για την καλή και πολύτιμη συνεργασία τους!

Το “Δίκτυο πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης” για την ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας, που τράβηξε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων!

Την Ιωνική Πολιτιστική Στέγη και το σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, που με τις συμμετοχές τους έδωσαν υπέροχο χρώμα και περιεχόμενο σ’ αυτή τη γιορτή.

Τους τραγουδιστές και μουσικούς που αφιλοκερδώς συμμετείχαν σκορπίζοντας μελωδίες, μουσικές ποικίλλες και κέφι στους συμμετέχοντες.

Τα μέλη μας, που πρόσφεραν και εργάστηκαν εθελοντικά για να ολοκληρωθεί αυτή η γιορτή.

Από νωρίς ξεκινήσε το στήσιμο των πανό, επιγραφών, φωτογραφιών, τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και η προετοιμασία των παιχνιδιών….

05062016 (5)

DSC_0114

 

 

 

 

 

 

 

05062016 (31)

 

 

IMG_0648

IMG_0642

 

 

 

 

DSC_0112

 

 

 

 

 

05062016 (50)

 

 

 

 

 

05062016 (43)

Και βέβαια, επειδή το λόγο έχουν πάντα πρώτα οι μικροί μας φίλοι, η γιορτή της Πικροδάφνης άρχισε με παιχνίδια…

05062016 (95)

05062016 (142)

 

 

 

 

 

 

05062016 (101)

 

 

DSC_0125

 

 

 

 

Κι όσο οι μικροί παίζουν, οι μεγαλύτεροι θαυμάζουν τις πυκνοπράσινες γωνιές, που ενδεχομένως ανακαλύπτουν αυτή τη μέρα….

DSC_0129

 

 

 

DSC_0148

 

 

 

 

fa5daf8f-b0bd-4c8f-9933-a4fd9f69358d

 

 

 

…ή τις φωτογραφίες με τα πουλιά και την πλούσια χλωρίδα της Πικροδάφνης, το χάρτη του ποταμού και της λεκάνης απορροής του, τους χάρτες των αγωγών στην Ηλιούπολη, που προκάλεσαν μεγάλη κατστροφή στα δέντρα της περιοχής….,

05062016 (150)

.

 

….ή απολαμβάνουν τη συντροφιά φίλων και γειτόνων, κάτω από τη σκιά των δέντρων…..

DSC_0271

Σήμερα τιμάμε το ρέμα μας, την Πικροδάφνη, το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής και οφείλουμε να πούμε κάποια σημαντικά πράγματα γι αυτό!

Η ομιλίες άρχισαν με την ολιγόλεπτη τοποθέτηση της Ευαγγελίας Δημητρίου από την Κι.Π.Η., η οποία αναφέρθηκε στο ουσιαστικό περιεχόμενο που πρέπει να δίνουμε στη μέρα αυτή που γιορτάζουμε παγκόσμια το Περιβάλλον και τους λόγους που η Κι.Π.Η. επέλεξε να γιορτάσει στο ρέμα της  Πικροδάφνης.

Επίσης αναφέρθηκε στην ευθύνη όλων μας για την εγκατάλειψή της και την ευθύνη της Πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα, για τις λάθος πολιτικές που επέλεξε για την επίλυση των περιβαλλοντικών μας προβλημάτωDSC_0151ν. 

 

 

 

DSC_0006

 

 

 

 

Στη συνέχεια μίλησε η κυρία Ροδούλα Κωνσταντινίδου, από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου, εκπροσωπώντας το  “Δίκτυο πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης”. Εστιάστηκε στα τεράστια οφέλη και ταυτόχρονα στους σημερινούς υπαρκτούς κινδύνους της Πικροδάφνης. Αναφέρθηκε στους αγωγούς ομβρίων Σ2&Σ3 που είναι υπό κατασκευήν στην Ηλιούπολη, τους ελλοχεύοντες κινδύνους για την Πικροδάφνη και τους όμορους Δήμους, από τη λειτουργία των αγωγών και στην επικείμενη εκδίκαση της προσφυγής κατοίκων διαφόρων Δήμων στο Συμβούλιο Της Επικρατείας, προκειμένου να διατηρηθεί το ποτάμι μας σε φυσική κατάσταση, χρησιμοποιώντας φυσικές μεθόδους και υλικά.

 

DSC_0056Ακολούθως η  κυρία Αργυρώ Πίκουλα, επι κεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών” και πρόεδρος της Ιωνικής Πολιτιστικής Στέγης, ενός συλλόγου με αμιγώς πολιτιστικό χαρακτήρα, μίλησε για την Ιωνία, το όμορφο περιβάλλον της που αγάπησαν και αποχωρίστηκαν οι έλληνες κάτοικοί της και το περιβάλλον γενικότερα που οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε.

IMG_0658

 

 

 

 

Την κ. Πίκουλα συνόδευε ένα μικρό και χαρισματικό μουσικό σχήμα, που άνοιξε τη γιορτή μας με την υπέροχη φωνή της Ζαφειρώς Χατζηφωτίου, που πλαισίωνε η φωνή και η κιθάρα του Στέφανου Γεωργιάδη και η κιθάρα του Παναγιώτη Αθανασόπουλου. Τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα και τραγούδια του Νικόλα Άσιμου, για τη θάλασσα και τη Φύση. Ιδανικό μέρος για όμορφα τραγούδια και ωραίες φωνές!

DSC_0126

fcdb00da-5fa9-4daf-ad2d-2aea1d0f7f78

 

 

 

 

 

 

DSC_0041DSC_0036

 

 

Κι ύστερα ο τόπος γέμισε χρώμα και φορεσιές από τα Τζουμέρκα και την Πίνδο, την Παραμυθιά και το Ζάλογγο, που έφερε κοντά μας ο σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης.DSC_0170DSC_0199

 

 

 

 

 

 

DSC_0201

 

 

DSC_0176

 

 

    

Ο αέρας γέμισε από το γλυκό παράπονο του κλαρίνου, τους ιδιόρυθμους ήχους του λαούτου και το ξησηκωτικό ντέφι……

DSC_0264DSC_0278

 

 

 

 

 

 

 

….και ο χορός στήθηκε κάτω από τα δέντρα της Πικροδάφνης, αναπολώντας το Βοιδομάτη και τις πηγές του Αχέροντα!DSC_0284

Η φωνή του Διαμαντή Ρουμελιώτη μας τραγουδά, ο Σπύρος Κούρας παίζει κλαρίνο, ο Γιάννης Μπαλιάς παίζει λαούτο, ο Γιάννης Παναγόπουλος ντέφι κι εμείς χορεύουμε….Το κλαρίνο αλλάζει χέρια και το παίρνει ο Γιώργος Σιδέρης που παίζει με μεράκι και ζωντάνια.

DSC_0322

DSC_0302

 

 

 

 

 

DSC_0292

 

 

 

 

 

Άλλοι χορεύουν κι άλλοι ζωγραφίζουν ή κάνουν κολάζ με υλικά που βρίσκουν γύρω τους,

DSC_0435
IMG_0695

 

 

 

 

DSC_0437

 

DSC_0333

 

 

 

 

DSC_0401

 

 

DSC_0406

 

 

 

 

Γι άλλους ήρθε η ώρα για μια τσικουδιά και τσιμπολόγημα,

DSC_0277

 

 

DSC_0305

 

 

 

 

ή κουβεντούλα κάτω από τα δέντρα, διάβασμα του φυλλαδίου για την Πικροδάφνη ή απλά για σεργιάνισμα, μέχρι να ξεκινήσουν οι επόμενοι μουσικοί…

DSC_0414

DSC_0300

 

 

 

 

 

 

DSC_0272

 

DSC_0317

 

 

 

 

IMG_0693

 

 

Σε λίγο, από τις κιθάρες και τις φωνές του Γιάννη Στάκα και του Γιώργου Μπεκιάρη θα ακουστούν τα πρώτα λαικά και έντεχνα κομμάτια.

Είναι μεσημέρι, ώρα χαλάρωσης κι η τσικουδιά συνοδεύει τα όμορφα λαικά ακούσματα, που συμπληρώνει σε λίγο η χαρακτηριστική φωνή της Άννας Σωπιάδου!

IMG_0708

Μας τραγούδησαν παλιά λαικά και ρεμπέτικα τραγούδια, που ξανάφεραν σε κάποιους το κέφι και διάθεση για χορό…..

20160605_134741

20160605_134823

 

 

 

 

20160605_134819

DSC_0422

 

 

 

 

 

20160605_140428 (800x450)

 

DSC_0362

 

 

 

 

 

Ακούστηκαν και  νέα τραγούδια, που άρεσαν και έκαναν εντύπωση! Μελοποιημένοι στίχοι του Δημήτρη Τσακαλία, αρμονικά δεμένοι με τη φωνή της Άννας Σωπιάδου, ωραίο άκουσμα στη σκιά της Πικροδάφνης!

DSC_0388 (800x536)

 

 

 

 

Οι παρέες αραιώνουν, οι κουβέντες πιο χαλαρές, τα τσιμπολογήματα λιγοστά τώρα, όμως κάποιοι δε θέλουν να φύγουν!

DSC_0420

 

 

 

IMG_0654

 

IMG_0710

 

 

 

 

 

Είναι η συντροφιά, είναι το τραγούδι, είναι η ομορφιά της Πικροδάφνης που σε καθηλώνει, είναι οι μπουλντόζες και το άφθονο χώμα που βρίσκεις για να παίξεις……

05062016 (16)

05062016 (134)

Γιορτάσαμε σ’ έναν όμορφο τόπο, καταπράσινο, σκιερό, ήσυχο αλλά και τόσο παραμελημένο! Μια όαση μέσα στην πόλη μας, που δεν της πρέπει το τσιμέντο, που οφείλουμε να διατηρήσουμε την ομορφιά, αλλά και την Eυλογία της! 

Κάθε άλλη επέμβαση θα είναι ντροπή και δεν πρέπει να την επιτρέψουμε…

Φεύγοντας είχαμε την αίσθηση οτι περάσαμε το πρωινό μας μακρυά από την πόλη μας κι από την Αττική!

1067d7b1-6a50-42e9-994f-444c05df20e4DSC_0373

 

 

 

DSC_0324

 05062016 (25)

 IMG_0640

 

 

 

 IMG_0697

 

 

 

 

IMG_0656

IMG_0668

 

 

 

 

 

 

 05062016 (7)

 

 

 IMG_0674

 

Κυριακή 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Προστατευουμε το περιβάλλον, γι αυτό τιμάμε την Πικροδάφνη, το ποτάμι μας, το τρίτο μεγαλύτερο στην Αττική και σας καλούμε να παίξουμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να τσιμπολογήσουμε πλάι του, στη σκιά των όμορφων δέντρων του!

Τζαβέλλα & Βουλιαγμένης, στην παραρεμάτια περιοχή μπροστά από την παιδική χαρά, στην Ηλιούπολη Αττικής, ώρα 10:00 – 15:00

Περιοχή εκδήλωσης - Χάρτες Google_Page_1

Είσοδος Ελεύθερη

Οργάνωση: Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης) και Πρόσκοποι Ηλιούπολης

Pikrodafni_DT_Alcedo_atthis_small

1 034

 • Η γιορτή θα περιλαμβάνει:
 • Έκθεση φωτογραφίας, από το “Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης”.

Μπορείτε να δείτε μερικά από τα ποικίλα πουλιά που φιλοξενεί το ποτάμι μας, κάποιες από τις πολύ όμορφες γωνιές του, που μπορείτε να θαυμάσετε από την Ηλιούπολη μέχρι τη θάλασσα που εκβάλλει, το χάρτη όλης της διαδρομής του, από τον Υμηττό μέχρι το Έδεμ.

 • Παιχνίδια, διαδραστικά και μη, για μικρούς και μεγάλους
 • Ζωγραφική και κολάζ για τους μικρούς μας φίλους και επισκέπτεςimerisia_LARGE_t_1061_43324038_type12128
 • Χορό, από το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγoυ Ηπειρωτών Ηλιούπολης
 • Παραδοσιακή μουσική με κλαρίνο, λαγούτο και ντέφι
 • Λαικά και ρεμπέτικα τραγούδια                        

Όπως κάθε ελληνική γιορτή, έτσι κι αυτή, θα συνοδευτεί με την απαραίτητη τσικουδιά ή τσίπουρο, διάφορα τσιμπολογήματα, χυμούς και αναψυκτικά.


Trotro_KotsakisΒεβαίως τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την εθελοντική προσφορά συλλόγων, τραγουδιστών, μουσικών, πολλών ανθρώπων που βοηθούν και θα βοηθήσουν στην υλοποίησή τους και τις απαραίτητες χορηγίες πολλών εμπορικών επιχειρήσεων και εταιρειών! Τα ονόματά τους θα δημοσιευτούν όταν συμπληρωθεί ο κατάλογος χορηγών και εθελοντών… 

 

Σας  ευχαριστούμε όλους και ευχαριστούμε τους επισκέπτες μας εκ των προτέρων, που θα φροντίσουν ώστε να αφήσουν σκουπίδια και αποτσίγαρα στις ειδικές σακκούλες και δοχεία που θα υπάρχουν στο χώρο, με τις κατάλληλες διευκρινιστικές ταμπελίτσες.

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε μαζί, το τελευταίο εναπομείναν ποτάμι στα Νότια προάστια της Αττικής, με συνολικό μήκος 9,5 χλμ., από τα οποία τα 6-6,5 χλμ είναι ακόμη σε φυσική κατάσταση και σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε να προστατευθεί και συντηρηθεί με φυσικούς τρόπους και υλικά και να  σταματήσει το τσιμέντωμά του με το πρόσχημα της προστασίας του!

AFISAKI

rema_pikrodafnis2

 

 

Comments are closed.