Έρια & Στενή Ευβοίας 14/05/17

Έρια & Στενή Ευβοίας 14/05/17

Κυριακή 14 Mαίου 2017

Περάσαμε μια υπέροχη μέρα, κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατάνων του Μεσσάπιου και του Λήλαντα ποταμού, με τη γάργαρη μελωδία των τρεχούμενων νερών τους να γεμίζει τ’ αφτιά μας και να ηρεμεί το νου!

Πριν τη Στενή σταματήσαμε στα Έρια. Θαυμάσαμε το μικρό Βυζαντινό εκκλησάκι του 13ου αιώνα, της Υπαπαντής της Θεοτόκου της Μονομερίτισσας, χτισμένο κάτω από ένα αιωνόβιο πλατάνι στις όχθες του Μεσσάπιου ποταμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι σκέψεις μας ήταν ακόμη γεμάτες από όσα διαβάστηκαν και μας προβλημάτισαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, για τα ποτάμια της Εύβοιας, την τεράστια σημασία τους στην ανάπτυξη του νησιού ανά τους αιώνες και την κεφαλαιώδη αξία του Λήλαντα ποταμού, που αποτυπώνεται στην ιστορία του Ληλάντιου πεδίου, που η εφορία και η γονιμότητά του έφεραν πλούτη και οικονομική ευρρωστία αλλά και έριδες και πόλεμο…

 

 

 

 

 

 

 

 

 “Η ιστορία του καναλιού που ήθελε να γίνει ποταμός”, το καταπληκτικό παραμύθι  του Νίκου Γεωργιάδη που έγραψε για το WWF Hellas και που τόσο όμορφα αποτυπώνει την προσπάθεια του ποταμού να ζήσει, να ξαναβρεί την ταυτότητά του, μας διάβασε η Ευαγγελία Δημητρίου πριν φτάσουμε στο ποτάμι.

Οι σκέψεις, που γέννησε το παραμύθι αυτό, ζωντάνεψαν στο αντίκρυσμα του νερού και βρήκαν απόλυτο ταίριασμα με τη μουσική του Στέφανου Γεωργιάδη και τα μελοποιημένα ποιήματα που μας τραγούδησε, αφιερωμένα στα ποτάμια και την ανυπολόγιστη αξία τους για την ανθρώπινη ζωή, που είναι άρρηκτα δεμένη μαζί τους!

 

 

 

 

 

Γάργαρα νερά, καταπράσινη ολοζώντανη φύση, μουσική και ζεστός καφές….

 

 

Αφήνουμε τα Ερια κι ανηφορίζουμε για τη Στενή, χαρούμενοι και κεφάτοι!


Το χωριό διασχίζει το Στενιώτικο ρέμα, που καταλήγει στο Λήλαντα ποταμό κελαρύζοντας μέρα-νύχτα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Δίρφυος…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέτρινες κρήνες, καλντερίμια, πλατάνια και λουλούδια! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά από τόσο περπάτημα ώρα για ένα καλό φαγητό και μπισκοτογλυκό στα καφεγλυκοπωλεία τ ης πλατείας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Εύβοια, Μεσσάπιος και Λήλας ποταμός και η

“Ιστορία του καναλιού, που ήθελε να γίνει ποταμός…”

 

Κυριακή 14 Mαίου 2017

Μονοήμερη εκδρομή στα Έρια και στη Στενή Ευβοίας! Ελάτε να περάσουμε μια ανοιξιάτικη μέρα, κάτω από πλατάνια, δίπλα σε τρεχούμενα νερά!

Πρώτος σταθμός της Κυριακάτικης εξόρμησής μας θα είναι τα Έρια. Τα Έρια είναι ένας όμορφος τόπος σ’ ένα πυκνοφυτεμένο πλατανόδασος, που διασχίζει ο Μεσσάπιος ποταμός, με πολλά τρεχούμενα νερά!

Θα σταθούμε να θαυμάσουμε το τοπίο, να περπατήσουμε κάτω από τα πλατάνια, να πιούμε το καφεδάκι που θα έχουμε πάρει μαζί μας και να θαυμάσουμε το βυζαντινό εκκλησάκι της Υπαπαντής της Θεοτόκου, της Μονομερίτισσας.

54272658

Αφήνοντας τα Έρια και το Μεσσάπιο ποταμό, θα ανηφορίσουμε προς το ψηλότερο βουνό της Εύβοιας τη Δίρφυ, με τελικό προορισμό τη Στενή. Η Στενή Δίρφυος βρίσκεται σε 440μ. υψόμετρο.

Είναι ένα γραφικό χωριό, με σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, πλακόστρωτα δρομάκια και πλατεία, που διασχίζουν τα γάργαρα νερά που κατεβαίνουν από τη Δίρφη  
και αξίζει να το περπατήσουμε. 

Η Στενή φημίζεται για τα νόστιμα ντόπια προιόντα της και τις ταβέρνες με το καλομαγειρεμένο φαγητό, με προιόντα παραγωγής τους. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε σε ταβέρνα του χωριού, μετά τον περίπατό μας.

Για όσους δεν ενδιαφέρονται για φαγητό, υπάρχουν ωραία “γλυκοπωλεία” και καφενεία.                                                                                                   

steni-evias-13

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

Παιδιά έως 5 ετών καμία, 6-16 ετών €8, άτομα 17 ετών και πάνω €15.

Οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά, πληρώνουν μία παιδική συμμετοχή λιγότερη. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ: αναπαυτικά παπούτσια για περπάτημα.

 

Κρατήσεις θέσεων μέχρι 12 Μαίου. Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR05 0172 0660 0050 6605 7803 800. Στην περίπτωση κατάθεσης του αντιτίμου στον τραπεζικό λογαριασμό, παρακαλούμε αναγράψτε ονοματεπώνυμο καταθέτη και την πληροφορία ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΥΒΟΙΑ. 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932402200, 6944683652.

Αναχώρηση: ώρα 8:30, πλατεία Καραϊσκάκη ή Κανάρια Ηλιούπολη με στάση επιβίβασης στην πλατεία Ομονοίας, μπροστά από το Hondos center.

9291120115228_b_stenh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.