ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

30/09/2020

Κοινή ανακοίνωση 64 περιβαλλοντικών οργανώσεων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο: όχι πόλεμος για τους υδρογονάνθρακες!

 

Όχι άλλη εξόρυξη ορυκτών καυσίμων!
Σταματήστε την κλιματική καταστροφή – Αφήστε τους υδρογονάνθρακες στο έδαφος!

……………..Οι λαοί των περιοχών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας έχουν κοινό συμφέρον.

Δεν έχουμε ανάγκη να πολεμήσουμε ο ένας τον άλλο για αυτά τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη ενεργειακή πολιτική για την περιοχή και να αποτρέψουμε τις κυβερνήσεις μας από το να πολεμούν ο ένας τον άλλον για πόρους που θα πρέπει, σε τελική ανάλυση, να παραμείνουν στο έδαφος.

Είναι απόλυτη υποκρισία των κυβερνήσεων μας να συμμετέχουν στις «κλιματικές διασκέψεις κορυφής» κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και να υπόσχονται τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και, στη συνέχεια, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να εξάγουν ακόμη περισσότερα ορυκτά καύσιμα από το φλοιό της γης.

………..

Λέμε όχι στις έρευνες ορυκτών καυσίμων και στην εξόρυξη νέων αποθεμάτων!

Λέμε όχι στη σύγκρουση μεταξύ των χωρών μας!

Λέμε ναι στη δικαιοσύνη για το κλίμα και στην ειρήνη!

Διαβάστε την ανακοίνωση και δείτε όλους τους υπογράφοντες ΕΔΩ

Η πρωτοβουλία για το κοινό αυτό κείμενο πάρθηκε από οργανώσεις της Τουρκίας και ανταποκρίθηκαν μια σειρά ελληνικών, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών περιβαλλοντικών κινημάτων, οικολογικών οργανώσεων αλλά και ομάδες από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Υπογράφουμε γιατί όλοι οι λαοί θέλουμε ειρήνη και πρόοδο. Οι ενεργειακές ανάγκες μας μπορούν να ικανοποιηθούν με ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναπιάσουμε τη συζήτηση για την αιολική και ηλιακή ενέργεια από την αρχή? Βάζοντας στο τραπέζι και υπολογίζοντας σοβαρά όλα τα ρίσκα που παίρνουμε σε κάθε επιλογή μας και τις συνέπειες που συνεπάγονται, όταν μας προκύψουν?

Ελλάδα, Μεσόγειος 2020: συνεχείς προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ εγκρίνονται, οι πολεμικές συρράξεις πληθαίνουν, νέες καταστροφές και θάνατοι πολλών ανθρώπων συμβαίνουν… Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πάνω από κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ενεργειακούς αγωγούς, κράτη συρρικνώνονται οικονομικά, πολίτες φτωχαίνουν για αγοραστούν εξοπλιστικά συστήματα… 

Η ενεργειακή αυτάρκεια, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ύψιστο αγαθό! Αγαθό που εξασφαλίζει μόνο ειρήνη και πρόοδο, όταν αυτό προέρχεται από ανεξάντλητες φυσικές πηγές, που βρίσκονται παντού, που δεν απαιτούν εξόρυξη και δε μολύνουν! 

Ελλάδα, Σεπτέμβριος 2017: πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό….

Ελλάδα, Ιούνιος 2017: κατολίσθηση, καθιζήσεις στο Αμύνταιο….. 

Περιβαλλοντική ρύπανση, φυσικές καταστροφές, εξορύξεις για την παραγωγή ενέργειας! Ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις στη φύση, στα οικοσυστήματα, στον ατμοσφαιρικό αέρα, στην τροφική αλυσίδα, στον άνθρωπο, στους επαγγελματίες, στις περιουσίες! Χάνονται ζωές και κόποι μιας ζωής….

 

 

 

 

 

 

Yποστηρίζουμε τη χρήση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), κυρίως την αιολική και την ηλιακή (όχι την υδροηλεκτρική), με απολύτως απαραίτητη προυπόθεση την κατάλληλη χωροθέτηση, γιατί:

  • οι πηγές τους είναι ανεξάντλητες και σε αφθονία στη χώρα μας,
  • δεν απαιτούν εξόρυξη, οπότε δεν προκαλούν μεγάλες καταστροφές στη φύση, με ανεπανόρθωτες δυσμενείς επιπτώσεις στα αποθέματα του νερού, στη χλωρίδα και την πανίδα και καθιζήσεις – κατολισθήσεις εδαφών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν χωροθετηθούν σωστά
  • δεν εκπέμπουν ρύπους και αιωρούμενα μικροσωματίδια, άκρως και απολύτως επικίνδυνα για τα πολυτιμότερα αγαθά μας: την υγεία ανθρώπων και φύσης.

Δεν υποστηρίζουμε κανένα επιχειρηματικό συμφέρον, αλλά και δεν δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα, αρκεί οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ να μην καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο, προστατευόμενες περιοχές, δασικά οικοσυστήματα.

Υποστηρίζουμε  τις ΑΠΕ, για να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, την εξόρυξη υδρογονανθράκων, τον λιγνίτη, τα  υδατοφράγματα, για να μην χρησιμοποιήσουμε ποτέ πυρηνική ενέργεια….

Νοιαζόμαστε για την προστασία του κοινού συμφέροντος, που έχει άμεση σχέση με την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, την ενεργειακή μας αυτάρκεια με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον. Η χώρα μας πρέπει να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη, τους υδρογονάν-θρακες, που η αναζήτησή τους θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές και τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει και μπορεί να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια, εκμεταλλευόμενη τον αέρα και τον ήλιο που έχουμε σε αφθονία! 

Πάνω απ’ όλα είμαστε εμείς, οι άνθρωποι και το φυσικό μας περιβάλλον, που έχουμε απόλυτη ανάγκη. Το καθαρό νερό, ο αμόλυντος αέρας, η καθαρή γη, για να παράγουμε ποιοτική τροφή…

Η κατάλληλη χωροθέτηση των ΑΠΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χρήση τους, για να μπορεί να μας εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και των πολύτιμων φυσικών αγαθών, που μας δωρίζει και που είναι απαραίτητα για την ίδια μας τη ζωή.

 

Με ποιό τρόπο θα απεξαρτηθεί η Ελλάδα από τον λιγνίτη?

Πως θέλουμε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, όταν οι δύο παλαιότερες καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς εκπέμπουν περίπου 300 mg/Nm3 (μιλιγραμμάρια ανά κανονικό κυβικό μέτρο) μικροσωματιδίων, ενώ το νέο όριο που εγκρίθηκε είναι 8-12 mg/Nm3?

Όταν ο ΑΗΣ Αμυνταίου εκπέμπει 1.000 mg/Nm3 διοξείδιου του θείου, και οι τρεις καμινάδες του μεγαλύτερου λιγνιτικού σταθμού στη χώρα, του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, εκπέμπουν μεταξύ 400 και 750 mg/Nm3, όταν το νέο όριο είναι 130 mg/Nm3, τι μπορούμε να πούμε όλοι μας και τι μπορεί να πει η πολιτεία στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών?

Όταν οι λιγνιτικοί σταθμοί της χώρας, πλην της Μελίτης Ι και της Μεγαλόπολης ΙΙΙ, εκπέμπουν πολύ παραπάνω από το νέο όριο των 150mg/Nm3 οξείδια του Αζώτου και ακόμη και οι δύο σταθμοί της Μεγαλόπολης, που έχουν εγκατεστημένο σύστημα αποθείωσης, εκπέμπουν αρκετά παραπάνω από το νέο όριο διοξειδίο του θείου, ποιό επιχείρημα είναι αρκετό για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η υγεία χιλιάδων ανθρώπων?

ΥΓ. Τα προαναφερόμενα στοιχεία αντλήθηκαν από άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, έκδοση 27/8/17.

 

 

 

 

Comments are closed.