Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Νοέμβριος 2020

Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρος: Ανακοίνωση 49 περιβαλλοντικών οργανώσεων των 3 χωρών, για τον σεισμό στο Αιγαίο

Ο σεισμός στο Αιγαίο στις 30/10/20, με μεγάλες απώλειες και ζημιές στη Σάμο και ακόμη μεγαλύτερες στη Σμύρνη, ανέδειξε για μια ακόμη φορά έναν επιπλέον μεγάλο κίνδυνο, που ελλοχεύει στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Αυτόν της πρόκλησης σεισμού, εκτός αυτού της τεράστιας οικολογικής καταστροφής και του πολέμου!

Το Αιγαίο είναι μία περιοχή από τις πλέον σεισμογενείς της Ευρώπης, ίσως η μεγαλύτερη. Το να κάνεις σεισμικές έρευνες σε μια τέτοια περιοχή, βάζει σε μεγάλο κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπων! Οι κοινωνίες μας πρέπει να αντιδράσουν! Δε μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι! Δε φτάνει μόνο να θρηνούμε…Οι πολιτικές των εξορύξεων πρέπει να σταματήσουν! Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Υπογράφουμε την κοινή ανακοίνωση. 

Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρος: Ανακοίνωση 49 περιβαλλοντικών
οργανώσεων των 3 χωρών, για τον σεισμό στο Αιγαίο

Ενώνουμε τις φωνές μας από τις δύο πλευρές του Αιγαίου:
Στεκόμαστε με αλληλεγγύη απέναντι στις ζωές των
ανθρώπων και με σεβασμό στο περιβάλλον

Στις 30 Οκτωβρίου, το Αιγαίο κλονίστηκε από ένα νέο σεισμό. Κλαίμε με τα ίδια δάκρυα για τις απώλειες κάθε ανθρώπινης ζωής και από τις δύο πλευρές.

Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, κατεστραμμένα κτίρια κατέρρευσαν και καταπλάκωσαν απλούς ανθρώπους. Τα οικονομικά συμφέροντα της κατασκευαστικής βιομηχανίας και η αδιαφορία της κρατικής μηχανής ευθύνονται για αυτήν την καταστροφή και δεν υπάρχει τίποτα «φυσικό» σε
αυτή.

Το Ελληνικό και το Τουρκικό κράτος έμεναν τόσα χρόνια αδρανή αντί να επιλέξουν την πρόληψη. Επιλέγουν να ξοδεύουν τεράστια ποσά για να πολεμήσουν μεταξύ τους αντί να δείξουν αλληλεγγύη και συνεργασία.

Συνεχίζουν να σκάβουν το έδαφος για υδρογονάνθρακες, ξεκινώντας από τη Μεσόγειο. Εάν η εξόρυξη υδρογονανθράκων προχωρήσει όπως σχεδιάζουν, μπορεί να υπάρξουν τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε περίπτωση σεισμών, που είναι συνηθισμένοι στην περιοχή μας.

Οι κοινωνίες μας πρέπει να προετοιμαστούν για τους σεισμούς και όχι να τους αγνοούν.

Οι πολιτικές των εξορύξεων που προκαλούν σεισμικές δονήσεις ή πολιτικές που πολλαπλασιάζουν τις συνέπειές ενός σεισμού και αγνοούν τη φύση πρέπει να τερματιστούν.

Ο πόλεμος είναι μεταξύ ζωής και κεφαλαίου,
όχι μεταξύ των λαών μας!

Σταματήστε την εξαγωγή υδρογονανθράκων τώρα!

Είμαστε και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, με τη ζωή,
κι όχι με τα κέρδη!

Αλληλεγγύη και αγώνας!

Οι Υπογράφοντες  

Το κείμενο στα αγγλικά:

Common Voice from Two Sides of the Aegean Sea: We stand in solidarity with life for people and the environment

On October 30, the Aegean Sea was shaken by an earthquake. We cry with the same tears to the loss of lives of ordinary working people on both sides.

On both sides of the Aegean sea damaged buildings collapsed on ordinary people. The economic interests of the construction industry and the indifference of the state machine are to blame for this catastrophe and there is nothing “natural” in that. Greek and Turkish states watched instead of preventing. They chose to spend huge amounts to fight each other instead of showing solidarity and cooperation.

They continue to bring the soil upside down, starting from the Mediterranean sea. If the extraction of hydrocarbons proceeds as they plan there can be huge environmental impact in case of earthquakes, which are usual in our area.

Our societies should base on preparing for earthquakes, not ignoring them. Policies that accelerate the earthquake and multiply its effects and disregard nature should be ended. War is between life and capital, not between our peoples!

Stop hydrocarbon extraction now!

We are on both sides of the Aegean sea, with life, not profits!

30/09/2020

Κοινή ανακοίνωση 64 περιβαλλοντικών οργανώσεων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο: όχι πόλεμος για τους υδρογονάνθρακες!

 

Όχι άλλη εξόρυξη ορυκτών καυσίμων!
Σταματήστε την κλιματική καταστροφή – Αφήστε τους υδρογονάνθρακες στο έδαφος!

……………..Οι λαοί των περιοχών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας έχουν κοινό συμφέρον.

Δεν έχουμε ανάγκη να πολεμήσουμε ο ένας τον άλλο για αυτά τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη ενεργειακή πολιτική για την περιοχή και να αποτρέψουμε τις κυβερνήσεις μας από το να πολεμούν ο ένας τον άλλον για πόρους που θα πρέπει, σε τελική ανάλυση, να παραμείνουν στο έδαφος.

Είναι απόλυτη υποκρισία των κυβερνήσεων μας να συμμετέχουν στις «κλιματικές διασκέψεις κορυφής» κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και να υπόσχονται τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και, στη συνέχεια, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να εξάγουν ακόμη περισσότερα ορυκτά καύσιμα από το φλοιό της γης.

………..

Λέμε όχι στις έρευνες ορυκτών καυσίμων και στην εξόρυξη νέων αποθεμάτων!

Λέμε όχι στη σύγκρουση μεταξύ των χωρών μας!

Λέμε ναι στη δικαιοσύνη για το κλίμα και στην ειρήνη!

Διαβάστε την ανακοίνωση και δείτε όλους τους υπογράφοντες ΕΔΩ

Η πρωτοβουλία για το κοινό αυτό κείμενο πάρθηκε από οργανώσεις της Τουρκίας και ανταποκρίθηκαν μια σειρά ελληνικών, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών περιβαλλοντικών κινημάτων, οικολογικών οργανώσεων αλλά και ομάδες από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Υπογράφουμε γιατί όλοι οι λαοί θέλουμε ειρήνη και πρόοδο. Οι ενεργειακές ανάγκες μας μπορούν να ικανοποιηθούν με ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναπιάσουμε τη συζήτηση για την αιολική και ηλιακή ενέργεια από την αρχή? Βάζοντας στο τραπέζι και υπολογίζοντας σοβαρά όλα τα ρίσκα που παίρνουμε σε κάθε επιλογή μας και τις συνέπειες που συνεπάγονται, όταν μας προκύψουν?

Ελλάδα, Μεσόγειος 2020: συνεχείς προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ εγκρίνονται, οι πολεμικές συρράξεις πληθαίνουν, νέες καταστροφές και θάνατοι πολλών ανθρώπων συμβαίνουν… Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πάνω από κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ενεργειακούς αγωγούς, κράτη συρρικνώνονται οικονομικά, πολίτες φτωχαίνουν για αγοραστούν εξοπλιστικά συστήματα… 

Η ενεργειακή αυτάρκεια, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ύψιστο αγαθό! Αγαθό που εξασφαλίζει μόνο ειρήνη και πρόοδο, όταν αυτό προέρχεται από ανεξάντλητες φυσικές πηγές, που βρίσκονται παντού, που δεν απαιτούν εξόρυξη και δε μολύνουν! 

2017

Ελλάδα, Σεπτέμβριος 2017: πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό….

Ελλάδα, Ιούνιος 2017: κατολίσθηση, καθιζήσεις στο Αμύνταιο….. 

Περιβαλλοντική ρύπανση, φυσικές καταστροφές, εξορύξεις για την παραγωγή ενέργειας! Ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις στη φύση, στα οικοσυστήματα, στον ατμοσφαιρικό αέρα, στην τροφική αλυσίδα, στον άνθρωπο, στους επαγγελματίες, στις περιουσίες! Χάνονται ζωές και κόποι μιας ζωής….

 

 

 

 

 

 

Yποστηρίζουμε τη χρήση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), κυρίως την αιολική και την ηλιακή (όχι την υδροηλεκτρική), με απολύτως απαραίτητη προυπόθεση την κατάλληλη χωροθέτηση, γιατί:

  • οι πηγές τους είναι ανεξάντλητες και σε αφθονία στη χώρα μας,
  • δεν απαιτούν εξόρυξη, οπότε δεν προκαλούν μεγάλες καταστροφές στη φύση, με ανεπανόρθωτες δυσμενείς επιπτώσεις στα αποθέματα του νερού, στη χλωρίδα και την πανίδα και καθιζήσεις – κατολισθήσεις εδαφών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν χωροθετηθούν σωστά
  • δεν εκπέμπουν ρύπους και αιωρούμενα μικροσωματίδια, άκρως και απολύτως επικίνδυνα για τα πολυτιμότερα αγαθά μας: την υγεία ανθρώπων και φύσης.

Δεν υποστηρίζουμε κανένα επιχειρηματικό συμφέρον, αλλά και δεν δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα, αρκεί οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ να μην καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο, προστατευόμενες περιοχές, δασικά οικοσυστήματα.

Υποστηρίζουμε  τις ΑΠΕ, για να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, την εξόρυξη υδρογονανθράκων, τον λιγνίτη, τα  υδατοφράγματα, για να μην χρησιμοποιήσουμε ποτέ πυρηνική ενέργεια….

Νοιαζόμαστε για την προστασία του κοινού συμφέροντος, που έχει άμεση σχέση με την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, την ενεργειακή μας αυτάρκεια με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον. Η χώρα μας πρέπει να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη, τους υδρογονάν-θρακες, που η αναζήτησή τους θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές και τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει και μπορεί να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια, εκμεταλλευόμενη τον αέρα και τον ήλιο που έχουμε σε αφθονία! 

Πάνω απ’ όλα είμαστε εμείς, οι άνθρωποι και το φυσικό μας περιβάλλον, που έχουμε απόλυτη ανάγκη. Το καθαρό νερό, ο αμόλυντος αέρας, η καθαρή γη, για να παράγουμε ποιοτική τροφή…

Η κατάλληλη χωροθέτηση των ΑΠΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χρήση τους, για να μπορεί να μας εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και των πολύτιμων φυσικών αγαθών, που μας δωρίζει και που είναι απαραίτητα για την ίδια μας τη ζωή.

 

Με ποιό τρόπο θα απεξαρτηθεί η Ελλάδα από τον λιγνίτη?

Πως θέλουμε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, όταν οι δύο παλαιότερες καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς εκπέμπουν περίπου 300 mg/Nm3 (μιλιγραμμάρια ανά κανονικό κυβικό μέτρο) μικροσωματιδίων, ενώ το νέο όριο που εγκρίθηκε είναι 8-12 mg/Nm3?

Όταν ο ΑΗΣ Αμυνταίου εκπέμπει 1.000 mg/Nm3 διοξείδιου του θείου, και οι τρεις καμινάδες του μεγαλύτερου λιγνιτικού σταθμού στη χώρα, του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, εκπέμπουν μεταξύ 400 και 750 mg/Nm3, όταν το νέο όριο είναι 130 mg/Nm3, τι μπορούμε να πούμε όλοι μας και τι μπορεί να πει η πολιτεία στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών?

Όταν οι λιγνιτικοί σταθμοί της χώρας, πλην της Μελίτης Ι και της Μεγαλόπολης ΙΙΙ, εκπέμπουν πολύ παραπάνω από το νέο όριο των 150mg/Nm3 οξείδια του Αζώτου και ακόμη και οι δύο σταθμοί της Μεγαλόπολης, που έχουν εγκατεστημένο σύστημα αποθείωσης, εκπέμπουν αρκετά παραπάνω από το νέο όριο διοξειδίο του θείου, ποιό επιχείρημα είναι αρκετό για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η υγεία χιλιάδων ανθρώπων?

ΥΓ. Τα προαναφερόμενα στοιχεία αντλήθηκαν από άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, έκδοση 27/8/17.

Αντιπυρηνικό κίνημα

Δείτε το VIDEO 

Είναι αποκαλυπτικό για τις πυρηνικές εκρήξεις που έχουν συμβεί παγκόσμια από το 1945 μέχρι το 1998….

Περισσότερα ΕΔΩ

 

 

 

 

 

Comments are closed.