ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναπιάσουμε τη συζήτηση για την αιολική και ηλιακή ενέργεια από την αρχή? Βάζοντας στο τραπέζι και υπολογίζοντας σοβαρά όλα τα ρίσκα που παίρνουμε σε κάθε επιλογή μας και τις συνέπειες που συνεπάγονται, όταν μας προκύψουν?

Ελλάδα, Σεπτέμβριος 2017: πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό….

Ελλάδα, Ιούνιος 2017: κατολίσθηση, καθιζήσεις στο Αμύνταιο….. 

Περιβαλλοντική ρύπανση, φυσικές καταστροφές, εξορύξεις για την παραγωγή ενέργειας! Ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις στη φύση, στα οικοσυστήματα, στον ατμοσφαιρικό αέρα, στην τροφική αλυσίδα, στον άνθρωπο, στους επαγγελματίες, στις περιουσίες! Χάνονται ζωές και κόποι μιας ζωής….

 

 

 

 

 

 

Yποστηρίζουμε τη χρήση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), κυρίως την αιολική και την ηλιακή (όχι την υδροηλεκτρική), με απολύτως απαραίτητη προυπόθεση την κατάλληλη χωροθέτηση, γιατί:

  • οι πηγές τους είναι ανεξάντλητες και σε αφθονία στη χώρα μας,
  • δεν απαιτούν εξόρυξη, οπότε δεν προκαλούν μεγάλες καταστροφές στη φύση με ανεπανόρθωτες δυσμενείς επιπτώσεις στα αποθέματα του νερού, στη χλωρίδα και την πανίδα και καθιζήσεις – κατολισθήσεις εδαφών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται,
  • δεν εκπέμπουν ρύπους και αιωρούμενα μικροσωματίδια, άκρως και απολύτως επικίνδυνα για τα πολυτιμότερα αγαθά μας: την υγεία ανθρώπων και φύσης.

Δεν υποστηρίζουμε κανένα επιχειρηματικό συμφέρον, αλλά και δεν δαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα, αρκεί οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ να μην καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο, προστατευόμενες περιοχές, δασικά οικοσυστήματα.

Υποστηρίζουμε  τις ΑΠΕ, για να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, την εξόρυξη υδρογονανθράκων, τον λιγνίτη, τα  υδατοφράγματα, για να μην χρησιμοποιήσουμε ποτέ πυρηνική ενέργεια….

Νοιαζόμαστε για την προστασία του κοινού συμφέροντος, που έχει άμεση σχέση με την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, την ενεργειακή μας αυτάρκεια με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον. Η χώρα μας πρέπει να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη, τους υδρογονάν-θρακες, που η αναζήτησή τους θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές και τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει και μπορεί να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια, εκμεταλλευόμενη τον αέρα και τον ήλιο που έχουμε σε αφθονία! 

Πάνω απ’ όλα είμαστε εμείς, οι άνθρωποι και το φυσικό μας περιβάλλον, που έχουμε απόλυτη ανάγκη. Το καθαρό νερό, ο αμόλυντος αέρας, η καθαρή γη, για να παράγουμε ποιοτική τροφή…

Η κατάλληλη χωροθέτηση των ΑΠΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χρήση τους, για να μπορεί να μας εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και των πολύτιμων φυσικών αγαθών, που μας δωρίζει και που είναι απαραίτητα για την ίδια μας τη ζωή.

 

Με ποιό τρόπο θα απεξαρτηθεί η Ελλάδα από τον λιγνίτη?

Πως θέλουμε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, όταν οι δύο παλαιότερες καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς εκπέμπουν περίπου 300 mg/Nm3 (μιλιγραμμάρια ανά κανονικό κυβικό μέτρο) μικροσωματιδίων, ενώ το νέο όριο που εγκρίθηκε είναι 8-12 mg/Nm3?

Όταν ο ΑΗΣ Αμυνταίου εκπέμπει 1.000 mg/Nm3 διοξείδιου του θείου, και οι τρεις καμινάδες του μεγαλύτερου λιγνιτικού σταθμού στη χώρα, του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, εκπέμπουν μεταξύ 400 και 750 mg/Nm3, όταν το νέο όριο είναι 130 mg/Nm3, τι μπορούμε να πούμε όλοι μας και τι μπορεί να πει η πολιτεία στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών?

Όταν οι λιγνιτικοί σταθμοί της χώρας, πλην της Μελίτης Ι και της Μεγαλόπολης ΙΙΙ, εκπέμπουν πολύ παραπάνω από το νέο όριο των 150mg/Nm3 οξείδια του Αζώτου και ακόμη και οι δύο σταθμοί της Μεγαλόπολης, που έχουν εγκατεστημένο σύστημα αποθείωσης, εκπέμπουν αρκετά παραπάνω από το νέο όριο διοξειδίο του θείου, ποιό επιχείρημα είναι αρκετό για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η υγεία χιλιάδων ανθρώπων?

ΥΓ. Τα προαναφερόμενα στοιχεία αντλήθηκαν από άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, έκδοση 27/8/17.

 

 

 

Comments are closed.