Αναδάσωση στο Βουνό, Αποψίλωση στην Πόλη

Αναδάσωση στο Βουνό, Αποψίλωση στην Πόλη

Νοέμβριος 2018 

Αναδάσωση στο βουνό, αποψίλωση στην πόλη!

Οδός Μυκόνου, Ηλιούπολη

Σήμερα ο δήμος Ηλιούπολης οργανώνει αναδάσωση στον Υμηττό, προχθές αποφάσισε την αποψίλωση του μοναδικού άκτιστου πράσινου οικοπέδου στην οδό Μυκόνου, στην Ηλιούπολη! Ένα φαινόμενο που ζούμε συστηματικά την τελευταία δεκαετία! Αποψίλωση, αποψίλωση, αποψίλωση της πόλης, με δικαιολογία και χωρίς αυτή! Πλέον δεν τη χρειάζονται…

Αναδάσωση στα βουνά και αποψίλωση στην πόλη! Η “ιδιόρρυθμη” περιβαλλοντική ευαισθησία της Δημοτικής αρχής της Ηλιούπολης και όχι μόνο:
πετσοκόβουν ο,τι πράσινο υπάρχει σε πλατείες, πάρκα, οικόπεδα του δήμου, εκεί που μόνο οι γείτονες και κάποιοι περαστικοί αντιλαμβάνονται! Λίγοι άνθρωποι διαπιστώνουν το μικρής εμβέλειας περιβαλλοντικό έγκλημα, αγαναχτούν και στενοχωριούνται, γιατί κάποιοι διαχειρίζονται τις γειτονιές τους σαν να είναι το χωράφι του πατέρα τους….
 
Ομάδες κατοίκων και περιοίκων αγαναχτούν, αλλά δεν έχουν τον τρόπο να κάνουν κάτι περισσότερο, το χρόνο να ασχοληθούν με τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, τα χρήματα για να πληρώσουν τη βασανιστικά αργόσυρτη και πανάκριβη δικαιοσύνη!
Κι αυτές? Δεν παύουν να στραγγαλίζουν κάθε δημοκρατικό μας δικαίωμα, να γίνονται όπλα ανεύθυνων διοικήσεων για να διαχειρίζονται ανεμπόδιστα την καθημερινότητά μας με θρασύ, άπληστο και γλοιώδη τρόπο, υποβαθμίζοντάς τη καθημερινά και συστηματικά!

Βιώνουμε μικρά καθημερινά εγκλήματα, που στο τέλος συνιστούν ένα μεγάλο και ατελείωτο έγκλημα εις βάρος του συνόλου, που ζει σε όλο και πιο άσχημες και επικίνδυνες πόλεις, καταδικασμένο από ‘εξουσίες’ που δρουν μόνο για το φαίνεσθαι και αδιαφορούν για το ουσιώδες! Ο αριθμός των ψήφων πάνω απ’ όλα και τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων!

Αναδάσωση στο βουνό γιατί τη βλέπουν όλοι, πετσόκομμα στην πόλη και στις γειτονιές, που βλέπουν λίγοι! Γιατί απλά, αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι το πράσινο, το περιβάλλον, η προστασία και θωράκιση της πόλης, αλλά η ικανοποίηση του πελατειακού συμφέροντος και η απόκτηση μεγαλύτερου μερίδιου στην πίτα των ψηφοφόρων μόνο… 

Αναδάσωση στο βουνό που μετά θα κάψουμε ή θα κόψουμε για να χτίσουμε και συστηματική αποψίλωση της γειτονιάς και της πόλης?  Αυτό θέλουμε πραγματικά?

 

4 Ιουλίου 2018

Παιδική χαρά Τζαβέλλα & Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη Αττικής:

Παράνομη & αυθαίρετη κοπή δέντρων και χωροθέτηση παιδικής χαράς – Απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη, που μας δικαιώνει απόλυτα!

 

Το Νοέμβριο του 2017

καταγγείλαμε, στο Δήμο Ηλιούπολης, στην Περιφέρεια Αττικής, στη Διεύθυνση Δασών Αττικής και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, συνοπτικά τα παρακάτω:

 • την παράνομη υλοτομία δέντρων στο χώρο της πρώην παιδικής χαράς (βλέπε παρακάτω φωτογραφίες)
 • την αυθαίρετη και παράνομη χωροθέτηση παιδικής χαράς στο συγκεκριμένο σημείο, επειδή αποτελεί μπαζωμένο τμήμα του μη οριοθετημένου ρέματος της Πικροδάφνης
 • την ακαταλληλότητα του χώρου για χρήση παιδικής χαράς και την επικινδυνότητα του χώρου δεδομένου οτι είναι μπαζωμένο ρέμα και έχει άμεση γειτνίαση με λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας. Εκτός όλων των άλλων, είναι γνωστό οτι ο ατμοσφαιρικός αέρας μιας περιοχής, με συνεχή ροή  αυτοκινήτων, είναι επιβαρυμένος με ρύπους και εντελώς απροστάτευτος από αυτό, κυρίως μετά την αποψίλωση του χώρου από σχεδόν όλα τα μεγάλα δέντρα. Όλοι γνωρίζουμε οτι όταν κάποιος παίζει ή αθλείται ανοίγουν οι πνεύμονές του και εισπνέει περισσότερο αέρα. Στο συγκεκριμένο χώρο ο αέρας είναι περισσότερο εμπλουτισμένος με καυσαέρια, από οπουδήποτε αλλού….

Το Μάρτιο του 2018,

μετά τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, καταγγείλλαμε  στο Συνήγορο του Πολίτη την αυθαίρετη και παράνομη κοπή δέντρων και χωροθέτηση παιδικής χαράς, επισυνάπτοντας όλες τις απαντήσεις που λάβαμε και συνηγορούν υπέρ αυτών των καταγγελιών.

Επισυνάψεις

ΔΗΜΟ ΗΛ/ΛΗΣ &Λοιπές Υπηρεσίες ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ- 20171122

ΔΗΜΟΣ ΗΛ/ΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣΑΠΑΝΤΗΣΗ – 20171219

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Δ. ΗΛ/ΛΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ- 20180116

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝΤΜΗΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ– ΑΠΑΝΤΗΣΗ – 20180404

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ -20180125

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ- 20180209

 

Το Μάιο του 2018

κάναμε μηνυτήρια αναφορά στο ΑΤ Ηλιούπολης, κατά παντός υπευθύνου, για τις εργασίες που έλαβαν χώρα στην εν λόγω περιοχή, για την αποκατάσταση της παιδικής χαράς, χωρίς καμία απολύτως άδεια.

Με βάση το νέο οικοδομικό κανονισμό Ν.Ο.Κ. (ν. 4067/2012, Α΄ 79), ρητώς ορίζεται ότι οι επιτρεπόμενες κατά την ίδια παράγραφο, κατασκευές σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους του οικισμού, μεταξύ των οποίων για τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά  κατασκευές για  την εξυπηρέτηση του προορισμού  των χώρων αυτών  «υλοποιούνται από τον οικείο Δήμο, από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή νομικά πρόσωπα ή ιδιώτες, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης».

Τον Ιούλιο του 2018

Λάβαμε απάντηση από το Συνήγορο του Πολίτη, που μας δικαιώνει απόλυτα και ζητά από το Δήμο Ηλιούπολης και τη Διεύθυνση Δασών απαντήσεις. Αναγνωρίζει ότι, η εφαρμογή του άρθρου 5 παρ. 3 του νόμου 4258/2014, που επικαλείται ο Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης κ. Χατζηδάκης, προϋποθέτει την προηγούμενη οριοθέτηση του ρέματος, σύμφωνα και με την πρόσφατη Απόφαση  του ΣΤΕ. Επιπλέον, για την κοπή των δέντρων αμφισβητείται η αρμοδιότητα του Δήμου Ηλιούπολης, δεδομένου οτι η περιοχή είναι πολεοδομικά αρρύθμιστη και φαίνεται να εμπίπτει στην εκτός σχεδίου περιοχή, επομένως αρμόδιος φορέας αδειοδότησης είναι η Διεύθυνση Δασών Αθηνών!

 

 

 

 

 

 

 

 

Αύριο το πρωί, 12/5, στις 11:30, σας καλούμε στο χώρο των έργων, 

Τζαβέλλα & Βουλιαγμένης, Ηλιούπολη.  

Για να δούμε όλοι από κοντά τι κατασκευάζεται, για να  δείξουμε την αντίθεσή μας σ’ ένα ακόμη τσιμέντωμα!

Συλλεκτήριοι αγωγοί Σ2 & Σ3- Πάρκο Τζαβέλλα- Έργα τσιμεντοποίησης στα πλαίσια της αποκατάστασής του! Έργα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες! Αρνηση δημοσίων υπηρεσιών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα…11 Μαίου 2018

Μηνυτήρια αναφορά μας, κατά παντός υπευθύνου και αίτημα για διακοπή του έργου και πλήρη αποκατάσταση του χώρου και του τοπίου, όπως συνάδει από τη συμβατική υποχρέωση του αναδόχου (να το παραδώσει όπως ήταν πριν και οχι πνιγμένο στο τσιμέντο, επειδή ο Δήμος θέλει να προσθέσει όργανα γυμναστικής και ό,τι άλλο…) και αρμόζει σε προστατευόμενη περιοχή ρέματος! Μια περιοχή δίπλα στην πολύβουη λεωφόρο Βουλιαγμένης, με αυξημένους ρύπους, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Στο αίτημά μας  προς το ΑΤ Ηλιούπολης, για διακοπή των εργασιών λόγω μη προσκόμισης άδειας από τον ανάδοχο, προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες μικρής κλίμακας, μας απαντήθηκε χθες από τον αξιωματικό υπηρεσίας και σήμερα από τον Διοικητή του τμήματος, οτι δεν απαιτείται άδεια, διότι το έργο εντάσσεται μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου, είναι έργο της Περιφέρειας, που είναι η προϊσταμένη αρχή της πολεοδομίας, οπότε δε χρειάζεται άδεια! Για το λόγο αυτό συνεχίζεται το έργο, ως καθ’ όλα νόμιμο…Άλλωστε δεν τελείωσε ακόμη για να το δούμε και να το συγκρίνουμε με την προηγούμενη κατάσταση!!!!!!

Παραβλέποντας το γεγονός οτι η πολεοδομία Αθηνών, στην οποία υπάγεται η Ηλιούπολη, είναι υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων και οχι της Περιφέρειας, δε μπορούμε να ισχυριστούμε οτι οποιαδήποτε Διοικητική αρχή δεν υποχρεούται σε εφαρμογή του νόμου! Αλοίμονο αν κάθε προισταμένη αρχή δεν τον τηρούσε, επειδή ο εκδότης απαιτούμενων αδειών ήταν υφιστάμενη υπηρεσία κι αλοίμονό μας όταν αυτό το ισχυρίζεται εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας!

 • Στο αίτημά μας προς την πολεοδομία Αθηνών, Σωκράτους 57, τμήμα ελέγχου κατασκευών, για διακοπή των εργασιών (αφού πρώτα πρωτοκολλήθηκε) μας απάντησαν οτι δεν είναι αρμόδια η πολεοδομία αλλά ο Δήμος Ηλιούπολης γι αυτό! Από το τμήμα δόμησης του Δήμου Ηλιούπολης πληροφορηθήκαμε οτι εξακολουθεί η πολεοδομία Αθηνών στη οδό Σωκράτους να εκδίδει αυτές τις άδειες  για την Ηλιούπολη. Τέλος, για να βγάλουμε κάποια ‘άκρη’ το τμήμα δόμησης του Δήμου Αργυρούπολης μας βεβαίωσε οτι για την Ηλιούπολη υπεύθυνη είναι η πολεοδομία Αθηνών, στην οδό Σωκράτους! Κι έτσι σιγουρευτήκαμε οτι ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ από τη σωστή υπηρεσία!
 • Την ίδια επιστολή στείλαμε στην Περιφερειάρχη Αττικής, δεδομένου οτι το έργο είναι της Περιφέρειας και είναι καθ’ ύλην υπεύθυνη για η νομιμότητά του, οπότε και για την ύπαρξη εφαρμοστικής μελέτης!
 • Ως προς το Δήμο Ηλιούπολης, πλην οποιασδήποτε άλλης, ενδεχομένως, ευθύνης, ευθύνεται καθ’ ολοκληρίαν για την ολοσχερή αποψίλωση του χώρου, χωρίς την απαιτούμενη άδεια κοπής δέντρων!

Όλες οι λεπτομέρειες και πληροφορίες στη σελίδα μας πιο κάτω.

 

 

 

 

10 Μαίου 2018

Συλλεκτήριοι αγωγοί Σ2 & Σ3- Πάρκο Τζαβέλλα- Έργα αποκατάστασης

Απάντηση σε ανάρτηση του Δημάρχου Ηλιούπολης

Κύριε Δήμαρχε,

η κατασκευή των αγωγών Σ2 & Σ3 και ως προς την όδευσή τους και ως προς το σημείο που επιλέχθηκε να εκβάλλουν  είναι ένα έργο που κατέστρεψε αρκετό πράσινο, αποψίλωσε μια πανέμορφη περιοχή, ενώ θα μπορούσε να  έχει αποφευχθεί και με αμφίβολα αποτελέσματα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής πλατεία Κανάρια- πλατεία ΙΚΑ  και Εθνικής Αντιστάσεως, μετά τις τελευταίες καταιγίδες. Επιπλέον, μεταφέροντας νερά από τους Τράχωνες στην Πικροδάφνη, ενέχει αρκετό ρίσκο…

Στη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου του έργου περιλαμβάνεται η αποκατάσταση του χώρου. Όχι μόνο της παιδικής χαράς. Να σας θυμίσω ότι στο χώρο υπήρχαν πολλά  δέντρα, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες πιο κάτω στην ίδια σελίδα και όταν κοβόντουσαν, ο αντίλογός σας ήταν ότι θα αντικατασταθούν με ακόμη περισσότερα, ως συνήθως. Μόνο που δε βλέπουμε πως μπορούν να φυτευτούν περισσότερα δέντρα πάνω σε τέτοιας έκτασης τσιμέντο, ούτε καν όσα αριθμητικά είχε ο χώρος αυτός!

Στα 10 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε, με αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο καταστατικό, για τους ίδιους σκοπούς παλεύουμε, ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής! Το γνωρίζουν όλοι όσοι παρακολουθούν τη δραστηριότητά μας, αλλά κι εσείς. Το ότι είμαστε λίγοι, για μας δεν αποτελεί πρόβλημα. Για μας το ουσιώδες είναι η αλήθεια και η ορθότητα του λόγου, το συμφέρον που υποστηρίζει ο λόγος μας, που περιγράφεται με σαφήνεια στο καταστατικό μας, η τεκμηρίωση του και λιγότερο ο αριθμός αυτών που τον υποστηρίζει.

Μη ξεχνάτε ότι εμείς νοιαζόμαστε και πασχίζουμε για το δίκιο της πόλης, της ποιότητας της ζωής σ’ αυτή, για την υπεράσπιση  του μέλλοντος των παιδιών μας, δεν ψηφοθηρούμε. Γι αυτό μας ενδιαφέρει πάντα το περιεχόμενο αυτών που λέμε, αυτών που γενικότερα λέγονται, και όχι πόσοι τα λένε…

Και για την αποκατάσταση της αλήθειας:

 • Τα δέντρα που κόψατε το Νοέμβριο του 2017 ήταν 20, όπως μαρτυρούν οι πολυάριθμες φωτογραφίες μας, πέραν όσων είχαν κοπεί για τα έργα των αγωγών, όχι 10 που υποστηρίζετε τώρα, ή 3-4 που υποστηρίζατε στο δημοτικό συμβούλιο σε σχετική μας αντιπαράθεση, πάλι για το θέμα αυτό.
 • Από τα δέντρα αυτά πολύ λίγα είχαν πρόβλημα, είναι οφθαλμοφανές από τις φωτογραφίες που προανέφερα.
 • Δεν πήρατε καμία άδεια για την κοπή τους, ως οφείλατε. Ο ισχυρισμός ότι η Διεύθυνση Δασών καθυστερεί να απαντήσει ουδόλως ευσταθεί. Έχουμε χρόνων εμπειρία… Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κοπή των δέντρων χωρίς άδεια συνιστά ποινικό αδίκημα.
 • Η περιοχή της παιδικής χαράς είναι μπαζωμένο ρέμα μη οριοθετημένο. Ο χαρακτηρισμός της περιοχής, σύμφωνα με την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, που ανήκει η Ηλιούπολη, είναι ‘πολεοδομικά αρρύθμιστος χώρος’, που σημαίνει δεν επιτρέπεται καμία χρήση, επομένως η χωροθέτηση παιδικής χαράς είναι παράνομη.
 • Η Πικροδάφνη είναι ρέμα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και Υδατόρεμα Α προτεραιότητας, που πρέπει να προστατεύεται. Με ποιο τρόπο το προστατεύετε και εφαρμόζετε τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη Διαχείριση της πλημμύρας και την ποιότητα των νερών, αποψιλώνοντας και τσιμεντώνοντας την περιοχή, δεν είναι ορατό!
 • Για την περίπτωση που η παιδική χαρά της Τζαβέλλα μπορεί υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί κοινόχρηστος χώρος, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δε μπορεί να γίνει καμία εργασία χωρίς άδεια δόμησης μικρής κλίμακας, την οποία δεν έχετε…
 • Στο ΑΤ Ηλ/λης σήμερα δεν παρουσιάστηκε καμία άδεια για το έργο από κανένα και λυπάμαι που σας διαψεύδω! Ο εργολάβος κρατούσε μία επιστολή σας για την αποκατάσταση της παιδικής χαράς και οι αστυνομικοί πείσθηκαν από τους Αντιδημάρχους ότι, επειδή το έργο είναι της Περιφέρειας, αρκεί να επικοινωνήσουν με την Περιφέρεια, για να τους βεβαιώσουν ότι υπάρχει συμβατική υποχρέωση του εργολάβου. Και αυτό αρκεί… Μόνο που κάποιος παρέλειψε να τους πει ότι απαιτείται άδεια από την πολεοδομία!
 • Τέλος σας πληροφορώ ότι δεν αποχώρησα άπραγη από το ΑΤ Ηλιούπολης, Έκανα μηνυτήρια αναφορά, για τη σωρεία των παραβάσεων που προανέφερα και περιμένουμε να μας δοθούν οι άδειες που ισχυρίζεστε ότι έχετε, αλλά δεν τις δείξατε!!! Και βέβαια δε θα σταματήσουμε εδώ.

Έχετε εν μέρει δίκιο!  Υποκινούμαστε από σκοπιμότητες, μόνο που αυτές ήταν και είναι η διαχείριση των φυσικών και οικονομικών μας πόρων με φειδώ και σοφία, γιατί σαν πολίτες δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε τη σπατάλη τους! Δυστυχώς, η φειδώ και η σοφία στη Δημόσια Διοίκηση είναι τόσο δυσδιάκριτες…

Ευαγγελία Δημητρίου

Γραμματέας της Κι.Π.Η.

 

10 Μαίου 2018

Τσιμέντωμα παιδικής χαράς Τζαβέλλα και Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη Αττικής

Χθες βράδυ περίοικοι της περιοχής Τζαβέλλα κατήγγειλαν τις εργασίες τσιμεντώματος του χώρου που φιλοξενούσε παιδική χαρά, στο μπαζωμένο τμήμα της Πικροδάφνης, εκεί που το ποτάμι μετατρέτεπεται σε κλειστό οχετό, για να διασχίσει τη λ. Βουλιαγμένης. Στο σημείο αυτό, για να συνδεθούν οι αγωγοί ομβρίων υδάτων Σ2&Σ3 με το ρέμα, το 2014 κόπηκαν πολλά δέντρα στην περιοχή και καταστράφηκε η παιδική χαρά, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Βουλιαγμένης. Στη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου ήταν η αποκατάσταση της ζημιάς, δηλαδή η φύτευση νέων δέντρων στη θέση των προηγούμενων και η αποκατάσταση της παιδικής χαράς.

 

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ & ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ

Στον ίδιο χώρο, το Νοέμβριο του 2017, ο Δήμος Ηλιούπολης έκοψε σε μια μέρα 20 δέντρα, με το πρόσχημα οτι ήταν άρρωστα και επικίνδυνα! Αν τα αθροίσουμε με αυτά που κόπηκαν λογω έργων,θα μετρήσουμε αρκετές δεκάδες! Καταγγείλαμε το απαράδεκτο και παράνομο γεγονός σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένου οτι κόπηκαν δέντρα χωρίς οποιαδήποτε άδεια, όπως απαιτείται για την κοπή δέντρων σε δασικούς ή κοινόχρηστους χώρους και επί πλέον σε περιοχή ρέματος προστατευόμενου από τη νομοθεσία. Πέραν όλων αυτών η χωροθέτηση παιδικής χαράς σε μπαζωμένο ρέμα και πριν την οριοθέτησή του είναι παράνομη. Για το ρέμα της Πικροδάφνης, σε πρόσφατη απόφασή του (Σεπτ. 2017) το ΣΤΕ ζητάει οριοθέτηση του ρέματος συνολικά (και τα δύο τμήματά του πάνω και κάτω από τη Βουλιαγμένης) και όχι τμηματικά, πριν από οποιαδήποτε εργασία.

Σε απάντησή της η γεωπόνος του Δήμου Ηλιούπολης δέχτηκε οτι τα δέντρα που κόπηκαν ήταν 10, σάπια ή άρρωστα αφενός και αφετέρου επικαλείται γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών!

Διαπιστώσαμε με μεγάλη μας λύπη οτι:

 • στην επιστολή της υπάρχει αναφορά του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταστρέφονται δέντρα ξερά ή με εκτεταμένη σήψη σε όλο τον κορμό, για προληπτικούς λόγους
 • τα κομμένα δέντρα, σύμφωνα με τις φωτογραφίες μας πιο κάτω (στην ενότητα με ημερομηνία 7/12/2017), τη διαψεύδουν και ως προς τον αριθμό των δέντρων αλλά και ως προς την κατάστασή τους. Μόνο από τη μεριά της Μενελάου κόπηκαν 10 δέντρα, επί συνόλου 20 και πολύ λίγα από αυτά είχαν πρόβλημα, όπως αυτό που περιγράφεται στην αναφορά του Ινστιτούτου ή ισχυρίζεται η γεωπόνος του Δήμου, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει! 

 Για την κοπή αυτών των δέντρων δεν δόθηκε άδεια ούτε από τη Διεύθυνση Δασών (όταν ρωτήθηκαν δε γνώριζαν το συμβάν και απευθύνθηκαν στην πολεοδομία για να μάθουν πως χαρακτηρίζεται ο εν λόγω χώρος στο τελευταίο πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Ηλιούπολης, για να δουν αν εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα), αλλά ούτε και από την πολεοδομία, η οποία σαφώς μας απάντησε οτι δεν δόθηκε καμία άδεια για κοπή δέντρων!

Ας σημειωθεί εδώ οτι η κοπή δέντρων χωρίς άδεια συνιστά ποινικό αδίκημα.

 

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ

Επιπλέον, η υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, στην οποία ανήκει ο Δήμος Ηλιούπολης, απαντώντας  στη Διεύθυνση Δασών, αναφέρει οτι ο χώρος της παιδικής χαράς είναι χώρος πολεοδομικά αρρύθμιστος, πράγμα το οποίο σημαίνει οτι δεν επιτρέπεται καμία χρήση, πλην αυτής του χώρου πρασίνου! Οπότε η χωροθέτηση παιδικής χαράς δεν επιτρέπεται!

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ 

Ο Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης κος Χατζηδάκης, απαντώντας  σε δικό μας ερώτημα, καταλήγει οτι η περιοχή είναι ρέμα, είναι ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και υδατόρεμα Α προτεραιότητας, όμως σύμφωνα με το 4258/2014 χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος χώρος, οπότε επιτρέπεται η εγκατάσταση υπαίθριας κοινωφελούς δραστηριότητας, όπως είναι η παιδική χαρά. 

Αν αυτό ευσταθεί, τότε για την εκτέλεση οιασδήποτε εργασίας απαιτείται άδεια δόμησης μικρής κλίμακας. Ανεξάρτητα από τη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου για αποκατάσταση της ζημιάς, για να μπορέσεις να κάνεις οποιαδήποτε εργασία σε κοινόχρηστο χώρο, σύμφωνα με το ΝΟΚ (Νέο Οικοδομικό Κανονισμό) ν. 4067/2012, Α΄ 79, άρθρο 20 παρ. 1:

“οι επιτρεπόμενες κατασκευές σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους του οικισμού, μεταξύ των οποίων για τον εξωραισμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά  κατασκευές για  την εξυπηρέτηση του προορισμού  των χώρων αυτών  «υλοποιούνται από τον οικείο Δήμο, από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή νομικά πρόσωπα ή ιδιώτες, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης”.

Επιπλέον, το μέγεθος της ζημιάς, η πλήρης αποψίλωση του χώρου, η κάλυψη της μεγαλύτερης έκτασής του με τσιμέντο, ακόμη και σε περιοχή που πριν είχε δέντρα, ουδόλως πείθει για αποκατάσταση του καταπράσινου πάρκου που στερήθηκε η περιοχή!

 

Σήμερα, 10 Μαΐου 2018, κάλεσα (Ευαγγελία Δημητρίου, γραμματέας της Κι.Π.Η.), το Αστυνομικό Τμήμα του Δήμου Ηλιούπολης, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει δοθεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. 

Στην επιτόπια έρευνα από τους αστυνομικούς προς τον υπεύθυνο του έργου, διαπιστώθηκε οτι δεν υπήρχε άδεια, αλλά επιστολή του Δημάρχου κ. Βαλασόπουλου για αποκατάσταση της παιδικής χαράς. Μετέπειτα στο Αστυνομικό τμήμα, προσήλθαν και οι Αντιδήμαρχοι κ. Καλαρύτης, Χατζηδάκης, Καλούδης, οι οποίοι βεβαίωσαν οτι οι αγωγοί Σ2& Σ3 ήταν έργο της Περιφέρειας, βεβαίως δεν είχαν να επιδείξουν καμία άδεια, απλά ζητήθηκε να επικοινωνήσουν με την Περιφέρεια Αττικής. Από εκεί διαβεβαίωσαν οτι η συμβατική υποχρέωση του εργολάβου εκκρεμεί και δε χρειάζεται κάποια άδεια γι αυτό! 

Κανείς βεβαίως δεν ασχολήθηκε με το αν η χωροθέτηση της παιδικής χαράς ήταν νόμιμη, πως προστατεύεται ένα ρέμα με τσιμέντωμα και αποψίλωση, πως εφαρμόζονται οι νόμοι και οι Ευρωπαικές Οδηγίες, από τους Διοικούντες!

Μετά την αποχώρηση όλων των εμπλεκόμενων από το ΑΤ Ηλ/λης, προχώρησα σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. 

 

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ

 

 

  

 

ΣΗΜΕΡΑ…

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΠΗΣ ΔΕΝΤΡΟΥ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 8, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

ή

Πως και πόσο ενοχλούνται από ένα υγιές δέντρο στο πεζοδρόμιο του Δήμου Ηλιούπολης πολλοί τοπικοί μας άρχοντες, όταν αυτό βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του υπαίθριου χώρου ενός καταστήματος, που θα έπρεπε να είναι πρασιά και πεζοδρόμιο αλλά έχει γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα!

Πως τα τραπεζοκαθίσματα, που εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων δεν ενοχλούν τη Δημοτική Αρχή, αλλά ενοχλείται από το δέντρο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη της καφετέριας να κάνει πλήρη κατάληψη και εκμετάλλευση του πεζοδρομίου… 

Το δέντρο αυτό, λεύκα αργυρόφυλλη, βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο άνοιγμα που αφήνει η τεντοκατασκευή, που κλείνει την πρασιά και το μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομίου του ακινήτου επί της οδού Ανεξαρτησίας 8, στην Ηλιούπολη …

     ΙΣΤΟΡΙΚΟ  

 1. Μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη του καταστήματος επί της οδού Ανεξαρτησίας 8, στην Ηλιούπολη, για κοπή του δέντρου ‘λόγω επικινδυνότητας πτώσης και καταστροφής του πεζοδρομίου’!!! το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηλιούπολης, στις 14/2/18.
 2. Η γεωπόνος του Δήμου στην Τεχνική της Έκθεση εισηγήθηκε την κοπή του δέντρου, με την αιτιολογία οτι η λεύκα δεν έχει κλαδιά (μετά από συνεχείς κλαδεύσεις), με αποτέλεσμα η κόμη του δέντρου να αναπτύσσεται σε μεγάλο ύψος, οπότε μειώνεται η σταθερότητα του δέντρου και καθίσταται επικίνδυνο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες……
 3. Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Γ. Χατζηδάκης, Δ. Καλαντίδης, Ι. Αντζινάς, Ε. Ψυρρόπουλος, Κ. Παπδόπουλος, Μ. Κουρής), στις 14/2/18 ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ, υπέρ της κοπής του δέντρου και της αντικατάστασής του!!! Όταν ζήτησα (Ευαγγελία Δημητρίου) από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αντζινά και την αρμόδια γεωπόνο κ. Κατσορίδα να ξαναδούν το θέμα γιατί το δέντρο είναι υγιέστατο (βλέπε φωτογραφίες), μπορεί να υποστηλωθεί αν νομίζουν οτι υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους διερχόμενους κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες και οτι αυτό που ενοχλεί πραγματικά είναι η επέκταση της επιχείρισης στο πεζοδρόμιο, ήταν ανένδοτοι.
 4. Το θέμα αυτό είχε μπει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου με αριθμό 46, για να ζητηθεί η έγκριση της κοπής. Όταν το απόγευμα της ίδιας μέρας πήγα στο Δ.Σ. και ζήτησα από τον Πρόεδρο να μιλήσω, δείχνοντάς του τις εύγλωττες φωτογραφίες, μου είπε οτι το θέμα είχε αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη και δεν θα συζητηθεί!

 ΚΑΤΑΓΕΙΛΑΜΕ την απόφαση αυτή στο τμήμα έκδοσης αδειών δόμησης του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να μη δοθεί η απαιτούμενη άδεια (νόμος 4495_2017.- ΑΡΘΡΟ 29ζ), επισυνάπτοντας φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει τους πραγματικούς και οφθαλμοφανείς λόγους της απόφασης αυτής ! 

Τα δέντρα είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύουν την πόλη από πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων είναι και η πλημμύρα. Ιδιαίτερα η λεύκα είναι κατ’ εξοχήν υδρόφιλο δέντρο, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε αντιπλημμυρική ασπίδα για την πόλη! Κυρίως όταν αφήνεται και επαρκής χώρος με χώμα γύρω από τις ρίζες, τα νερά της βροχής απορροφώνται πολύ γρήγορα από τις ρίζες του δέντρου και το χώμα. 

Τα πεζοδρόμια είναι επίσης δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, που πρέπει να διευκολύνουν την κυκλοφορία στην πόλη. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καρατομεί τα δέντρα με τόση ευκολία, να επιτρέπει την κατάληψη των πεζοδρομίων σε τέτοιο βαθμό που να εμποδίζεται η κυκλοφορία των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τα διαχειρίζεται σαν προσωπικό του περιουσιακό στοιχείο.

ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

7 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΤΟΜΙΑ 19 ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ (βλέπε πιο κάτω σχετικά κείμενα)

Kύριε Δήμαρχε,

Προκειμένου να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς σ’ αυτά που γράφουμε και ισχυριζόμαστε, αλλά και για να μας καταλαβαίνουν και οι αναγνώστες, που δεν έχουν εντρυφήσει στο θέμα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

 • Το πάρκο της οδού Τζαβέλλα για το οποίο μιλάμε, είναι το μπαζωμένο ρέμα της Πικροδάφνης. Από πάνω τα δέντρα και από κάτω το ρέμα. Τόσο απλό. Δεν είναι δημοτικός χώρος. Για το ρέμα της Πικροδάφνης το ΣΤΕ, στην πρόσφατη απόφασή του με αρ. 1915/2017, αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε σχεδιασμός και επέμβαση, χωρίς να προηγηθεί οριοθέτησή του και δη ενιαία (για όλο το μήκος του ρέματος, ανάντη και κατάντη της λεωφόρου Βουλιαγμένης). Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η οριοθέτηση της Πικροδάφνης είναι ακόμη ανοιχτή και δεν έχει ολοκληρωθεί, επομένως δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτό.
 • Η υποχρέωση της εταιρείας που κατασκεύασε τα αντιπλημμυρικά έγκειται στην αποκατάσταση του πάρκου και όχι στην καταστροφή του. Αυτό σημαίνει ότι φυτεύεις στα σημεία που έκοψες, για να αποκατασταθεί ΚΑΠΟΤΕ το πράσινο που στέρησες από την πόλη. Δεν κόβεις κι άλλα 19 δέντρα. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ!
 •  Είμασταν ενάντια στα αντιπλημμυρικά έργα για δύο σημαντικότατους λόγους:

Ο πρώτος λόγος αφορά το σχεδιασμό της διαδρομής των αντιπλημμυρικών που εγκρίνατε, αποψιλώνοντας πάρκα, κόβοντας δέντρα 30-50 χρόνων και θα κόβατε κι άλλα 17, με άδεια καταφανώς ‘παράνομη’, η οποία ακυρώθηκε εν μια νυκτί μετά από παρέμβασή μας! Γνωρίζουμε όλοι, μάλλον όσοι θέλουμε απ’ ότι φαίνεται, ότι τα δέντρα είναι το δεύτερο αντιπλημμυρικό μέσο της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι, όταν θέλεις να θωρακίσεις μια πόλη από την πλημμύρα, κρατάς και διατηρείς με τον καλύτερο τρόπο όσα όπλα σου χάρισε η φύση και φύτεψαν οι προηγούμενοι, δηλαδή το ποτάμι και τα δέντρα και μετά κατασκευάζεις αντιπλημμυρικά…

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι, όταν αποφασίσατε να μεταφέρετε νερά από τους Τράχωνες στην Πικροδάφνη, εγκρίθηκε και ξεκίνησε το έργο, δεν είχε γίνει νέα υδρολογική μελέτη που να το λαμβάνει υπ’ όψιν της! Πως μπορείς να μεταφέρεις νερά από άλλο ρέμα χωρίς να υπολογίσεις αν το δικό σου θα αντέξει κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, με παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις? Πως μπορεί κάποιος, χωρίς νέους υδραυλικούς υπολογισμούς να σιγουρευτεί ότι δε θα δημιουργηθεί υδραυλικό άλμα στη Τζαβέλλα, στο σημείο που η Πικροδάφνη μετατρέπεται σε κλειστό οχετό για να διασχίσει τη Βουλιαγμένης, όταν σε παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις θα κατεβάζουν νερά και τα δύο ποτάμια? Και η Πικροδάφνη και οι Τράχωνες?

Για μας, τα αντιπλημμυρικά έργα, πρέπει να βοηθούν και να συμπληρώνουν το έργο της φύσης και όχι να την αγνοούν καταστρέφοντάς τη, διότι αυτό το πληρώνουμε κάποια στιγμή πολύ ακριβά και έχουμε, δυστυχώς, πρόσφατη, νωπή εμπειρία…

 •  Τα δέντρα που κόπηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους γερά δέντρα, δείτε παρακάτω φωτογραφίες των κομμένων κορμών και μάλιστα λεύκες, που είναι κατ’ εξοχήν υδρόφιλα και κατάλληλα να απορροφούν νερό. Επιπλέον, τα φροντίζεις όταν αρρωστήσουν, τα υποστυλώνεις όταν γέρνουν, τα συντηρείς και δεν τα καταστρέφεις. Μπορείς να σώσεις αρκετά δέντρα, αν το θελήσεις. Δεν πετάς στον Καιάδα τους ασθενείς και ηλικιωμένους…
 • Το πάρκο της Τζαβέλλα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της πόλης και του ρου της Πικροδάφνης. Στο χαμηλότερο σημείο που χάραξε ο δρόμος του νερού, που μπαζώθηκε πιο πάνω (πάρκο Ναυαρίνου, Καλαβρύτων) αλλά εκείνο, επειδή θυμάται πάντα το δρόμο του, τον ακολουθεί πιστά. Αφού τον μπαζώσαμε λοιπόν, χρειάζονται πολλά δέντρα για να καταπίνουν τα νερά και να αποστραγγίζουν τη γη, για να προστατεύουν τους κατοίκους από τα επιφανειακά όμβρια ύδατα. Αντ’ αυτού κόψατε 42 λεύκες στην πλατεία Βεάκη το 2012 (100 μέτρα απόσταση από τη Τζαβέλλα), 17 δέντρα (σύμφωνα με την άδεια) στη Τζαβέλλα το 2014, 19 δέντρα στη Τζαβέλλα το 2017, πάμπολλα δέντρα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, δέντρα στην πλατεία Φλέμινγκ και πρόσφατα στην Παραθύρα….

Αποψιλώνετε συστηματικά το δρόμο του νερού, μας εκθέτετε ανεπανόρθωτα στους κινδύνους της πλημμύρας,  των ρύπων, της ηχορύπανσης, του καύσωνα….Τα αντιπλημμυρικά δε λύνουν όλα τα προβλήματα και όχι στο μέγιστο βαθμό που έχει ανάγκη η πόλη μας, κάθε πόλη.

 • Ο χώρος που λειτουργούσε και θέλετε να ξαναλειτουργήσει η παιδική χαρά δεν είναι δημοτικός, είναι το ρέμα, το ίδιο το ποτάμι. Ποιος πιστοποίησε αυτό το χώρο ως κατάλληλο για να παίζουν τα παιδιά, τη στιγμή που δεν είναι δημοτικός, δεν ολοκληρώθηκε η οριοθέτηση της Πικροδάφνης, γειτνιάζει με υπερτοπική λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, εκθέτοντας τα παιδιά σε ρύπους και ηχορύπανση, κυρίως τώρα που την αποψιλώσατε και είναι μπαζωμένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται? Αν υπάρχει υπογεγραμμένη τέτοια πιστοποίηση, ζητάμε οπωσδήποτε αντίγραφό της.

Εν κατακλείδι, αυτό που ζητούσαμε, ζητάμε και θα ζητάμε από κάθε αρχή, τοπικής, εθνικής και υπερεθνικής εμβέλειας, είναι να αξιοποιεί στο έπακρο κάθε πόρο που διαθέτουμε, φυσικό και οικονομικό, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις σύγχρονες πόλεις, με το μικρότερο κόστος. Όσα βιώνουμε στην οικονομία μας τα τελευταία χρόνια και όσους χάσαμε στις πλημμύρες, τουλάχιστον της τελευταίας τριετίας, ας μας γίνουν μάθημα, για να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και απόφασης, προτεραιότητες!

Η προστασία της Ζωής και της Υγείας των κατοίκων μιας πόλης πρέπει να είναι πάντα οι πρώτοι στόχοι στην ιεράρχηση των αναγκών της.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΑΒΕΛΑ

Στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν φωτογραφίες και προσφυγές για την κοπή των δέντρων στο πάρκο Τζαβέλα. Να υπενθυμίσω ότι λόγω των Αντιπλημμυρικών Έργων (τα οποία κάποιοι πολέμησαν με προσφυγές στο ΣΤΕ) απομακρύνθηκε η παιδική χαρά και όλα τα όργανα που υπήρχαν.

Σήμερα, μετά το πέρας των έργων, προχωρούμε στην αποκατάσταση του πάρκου τοποθετώντας σύγχρονη και πιστοποιημένη παιδική χαρά, προχωρούμε στην ανάπλαση του Γηπέδου Μπάσκετ και τοποθετούμε όργανα γυμναστικής ενηλίκων.

Επίσης φυτεύουμε πάνω από 20 νέα δέντρα , πικροδάφνες και αναρριχητικά φυτά.
Σχετικά με τα δέντρα που κόπηκαν, αυτά ήταν σάπιες λεύκες οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά μας που θα παίζουν στην παιδική χαρά. Είχαμε την υποχρέωση για την αποφυγή ατυχήματος να τα κόψουμε.
Το πάρκο μετά την ολοκλήρωσή του θα γίνει ένα από τα καλύτερα πράσινα πάρκα στην πόλη μας!

ΣΥΝΟΛΟ ΔΕΝΤΡΩΝ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΑΝ

 1. Πρώτο δέντρο στην είσοδο της παιδικής χαράς

2. Δεύτερο δέντρο, αμέσως μετά την είσοδο περίπου στη γωνία Τζαβέλλα και Μενελάου 

3. 4 δέντρα στο πλάι της Μενελάου

 

4. 3 δέντρα στο βάθος της Μενελάου

 

 

 

 

 

5. Ενα δέντρο έξω από το πάρκο, γωνία Μενελάου και Βουλιαγμένης

 

 

 

 

 

6.  2 δέντρα προς το μέσον του πάρκου    

7. 2 δέντρα γωνία Τζαβέλλα και Βουλιαγμένης

 

8. 3 δέντρα προς τη μεριά της λ. Βουλιαγμένης

9. 3 δέντρα στο βάθος της φωτογραφίας, από τη μεριά της Τζαβέλλα, προς τη συμβολή της με  τη Βουλιαγμένης. Σύνολο 20 δέντρα.

 

 

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΜΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νοέμβριος 2017

Ηλιούπολη, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μενελάου με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, πάνω στο μπαζωμένο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, στο χώρο που χρησιμοποιείται σαν παιδική χαρά και για αθλοπαιδιές, διαπιστώθηκε η ταυτόχρονη κοπή 19 δέντρων!

Στο χώρο αυτό είχαν κοπεί πολλά δέντρα πριν από τρία χρόνια, για να συνδεθεθεί ο αγωγός Σ2 με το ρέμα της Πικροδάφνης και σήμερα το έγκλημα ολοκληρώθηκε…

Ένας καταπράσινος χώρος, που παρείχε στους κατοίκους της περιοχής:

 • φίλτρο για τους ρύπους της παρακείμενης λεωφόρου Βουλιαγμένης, 
 • προστασία από το θόρυβο μιας λεωφόρου υπερτοπικής κυκλοφορίας
 • αντιπλημμυρική προστασία, που προσέφερε το ριζικό σύστημα των πανύψηλων δέντρων του απορροφώντας τα όμβρια νερά που κυλούν επιφανειακά από το πάρκο Καλαβρύτων (το οποίο ήταν κλάδος της Πικροδάφνης και μπαζώθηκε, όμως το νερό ακολουθεί το δρόμο που ξέρει, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσει από πάνω μας…)

…αποψιλώθηκε συστηματικά!

Επιπλέον χωροθετείται παράνομα παιδική χαρά και χώρος για αθλοπαιδιές σε μπαζωμένη περιοχή του ΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ!

Καταγγείλαμε  τις αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις του Δήμου Ηλιούπολης στο ρέμα της Πικροδάφνης και θα συνεχίσουμε, με όποιο μέσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να σταματήσει η αυθαίρετη διαχείριση της κοινής μας περιουσίας! Γιατί για εμάς, η προστασία της Ζωής και της Υγείας των κατοίκων μιας πόλης είναι πάντα οι πρώτοι στόχοι στην ιεράρχηση των αναγκών της. Ουδείς, εκλεγμένος ή μη, έχει το δικαίωμα να θέσει τα δύο υπέρτατα αυτά αγαθά σε άλλη θέση, με άλλη προτεραιότητα και είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε!

Καταγγείλαμε διότι:

 • Η συγκεκριμένη περιοχή ευρισκόμενη πάνω από το μπαζωμένο τμήμα του ρέματος Πικροδάφνης, είναι δασική έκταση και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή. Αν έχει εκδοθεί τέτοια άδεια, ζητάμε επειγόντως αντίγραφό της.
 • Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΣΤΕ, αλλά και με την πρόσφατη απόφασή του, με αρ. 1915/2017, δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε σχεδιασμός και επέμβαση στο ρέμα της Πικροδάφνης, χωρίς να προηγηθεί οριοθέτησή του και δη ενιαία (για όλο το μήκος του ρέματος, ανάντη και κατάντη της λεωφόρου Βουλιαγμένης). Κατά συνέπεια η κοπή δέντρων το Νοέμβριο του 2017 στη συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή πάνω στο μπαζωμένο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, συνιστά παράνομη ενέργεια, αντίθετα με την προαναφερθείσα απόφαση.
 • Με βάση την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 28492 (ΦΕΚ Β 931/18.05.2009), άρθρο 2 και την ΥΑ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014, οι παιδικές χαρές δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σε περιοχές με ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, να μη γειτνιάζουν με δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και να μη βρίσκονται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά (κατολισθήσεις, κατακρημνίσεις κλπ).
 • Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, δρόμο ταχείας υπερτοπικής κυκλοφορίας, με αυξημένη ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως βρίσκεται πάνω στο μπαζωμένο ρέμα,  επομένως είναι παντελώς ακατάλληλος ως προς τη χωροθέτησή του για παιδική χαρά και αθλοπαιδιές.
 • Το μπαζωμένο τμήμα του ρέματος Πικροδάφνης στο συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί δημοτικό ακίνητο ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί παιδική χαρά με άρθρο 1 της ΥΑ 27934/25-7-2014. Το τμήμα του ρέματος που έχει μπαζωθεί και από όπου διέρχεται υπόγειος αγωγός, δεν αποτελεί δημοτικό ακίνητο ούτε υπάγεται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Ηλιούπολης ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις εν λόγω χρήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η προστασία της Ζωής και της Υγείας των κατοίκων μιας πόλης είναι πάντα οι πρώτοι στόχοι στην ιεράρχηση των αναγκών της. Ουδείς, εκλεγμένος ή μη, έχει το δικαίωμα να θέσει τα δύο υπέρτατα αυτά αγαθά σε άλλη θέση, με άλλη προτεραιότητα και είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε!

 

 

 

Comments are closed.